GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η μέρα της λύσης είναι εδώ – αλλά μας φέρνει μόνο αδιέξοδα...

Από το  sofokleous10.gr Η κρίσιμη Τετάρτη , όπου σύμφωνα με τις υποσχέσεις που μας έδιναν Μέρκελ και Σαρκοζί πριν λίγες μέρες, επρόκειτο ν...

Από το sofokleous10.gr

Η κρίσιμη Τετάρτη, όπου σύμφωνα με τις υποσχέσεις που μας έδιναν Μέρκελ και Σαρκοζί πριν λίγες μέρες, επρόκειτο να φέρει την οριστική και σωτήρια λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, και σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της Ελλάδας, αποφάσεις για γενναίο ‘κούρεμα’ του χρέους, έφτασε… Μόνον που δεν φέρνει λύσεις, φέρνει μόνο αδιέξοδα, σκληρές διαμάχες και ισχυρότατα στοιχεία αβεβαιότητας.
Οι βασικές σύνοδοι της ημέρας ήδη αναβλήθηκαν: το Ecofin των Υπουργών Οικονομικών της ‘Ευρώπης των 27’ και το Eurogroup των Υπουργών Οικονομικών του ευρώ, που υποτίθεται ότι θα προετοίμαζαν τις τελικές λεπτομέρειες για...
τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης – η οποία πάντως είναι η μόνη που θα πραγματοποιηθεί. Πρέπει να περιμένουμε κάτι από αυτήν; Ενδεχομένως, αν και αν κρίνουμε από το αρνητικό γύρισμα των αμερικάνικων χρηματιστηριακών δεικτών που τους τελευταίους μήνες κινούνται σε στενή σχέση με τις εξελίξεις στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης μάλλον όχι.
Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα μέτωπα που διαμορφώνονταν στην Ευρώπη χτες, μόλις 24 χώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο που περιμέναμε να λάβει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών με νέα κεφάλαια προκειμένου να αντέξουν τις ζημιές των ομολόγων και την μόχλευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να προστατέψει την Ιταλία και την Ισπανία από τη μόλυνση – και που κατά τα φαινόμενα είναι αμφίβολο αν θα λάβει καμία απόφαση…
Μέτωπο πρώτο και σοβαρότερο το μέτωπο Ιταλίας – Γερμανίας: Η διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Ιταλίας σχετικά με την εφαρμογή του ιταλικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος φαίνεται να παίρνει διαστάσεις. Στο Βερολίνο είχαμε τη δημόσια απόρριψη από πλευράς Μέρκελ μιας φράσης κλειδί από το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες της Ευρωζώνης συστήνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα των κρατών που βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές. Πρόκειται για μια διατύπωση που στην παρούσα συγκυρία φωτογραφίζει την Ιταλία η οποία χτες είδε το επιτόκιο δανεισμού της να γλείφει το επικίνδυνο κατώφλι του 6%. Και από την άλλη μεριά στην Ιταλία είχαμε την απόρριψη των γερμανικών απαιτήσεων για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια από τον εταίρο του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση συνασπισμού ηγέτη της Λίγκας του Βορρά. Κατόπιν τούτου, άρχισαν οι ψίθυροι ότι δεν αποκλείεται η Ιταλία να οδηγηθεί σε πολιτική αστάθεια και πρόωρες εκλογές… Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ φτάσαμε στο σημείο η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης να περιέρχεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής καταιγίδας αφού, παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ που βοήθησαν να παραμένει το επιτόκιο των ιταλικών ομολόγων κάτω του 6%, η Ρώμη πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους 600 δις ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Μέτωπο δεύτερο το μέτωπο του ελληνικού χρέους: Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος φαίνεται ότι παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκπροσώπων των τραπεζών σχετικά με το ύψος του ‘κουρέματος’. Τα κράτη ζητούν από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές να αποδεχτούν ‘κούρεμα’ 60% στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, εκείνες αντιστέκονται και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υψώνουν σταδιακά τους τόνους. Χαρακτηριστικές για παράδειγμα ήταν οι χτεσινές σκληρές δηλώσεις Γιούνκερ σύμφωνα με τις οποίες ναι μεν στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συμμετοχή των τραπεζών να είναι εθελοντική, σε περίπτωση όμως που οι τράπεζες δεν υποχωρήσουν, ‘μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια υποχρεωτική λύση’, καθώς ‘δεν μπορούμε να αφήνουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη’ – κατέληξε ο Γιούνκερ. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι διαπραγματευτές των τραπεζών εξακολουθούν να προσφέρουν έκπτωση έως 40% και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που υποχρεωθούν σε μεγαλύτερες ζημιές, το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα χάσει τον εθελοντικό χαρακτήρα του και θα μετατραπεί σε υποχρεωτική στάση πληρωμών, δηλαδή χρεοκοπία με καταστροφικές επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι είναι αβέβαιο πού θα καταλήξει η διελκυστίνδα μεταξύ κρατών και τραπεζών, κάποιοι λίγοι θεωρούν ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμβιβασμός στο 50%, αλλά πάντως αύριο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος – θα υπάρξει μόνο μια ανακοίνωση για το ύψος του επιθυμητού κουρέματος από την πλευρά των ευρωπαϊκών ηγεσιών.
Μέτωπο τρίτο το μέτωπο του ευρωπαϊκού μηχανισμού: παραμένουν όλες οι αβεβαιότητες σε σχέση με τις πολύπλοκες επιλογές για την αύξηση της δανειοδοτικής ισχύος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση στην Ιταλία και την Ισπανία και να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με ένα κείμενο εργασίας που κυκλοφόρησε χτες μεταξύ των Γερμανών βουλευτών, προτείνονται δύο επιλογές που είτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους, προκειμένου να παράσχουν μερική ασφάλιση στις νέες εκδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ενός επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού. Ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν όμως απόψε στη μόχλευση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις και ο μηχανισμός να μπορεί όντως να αρχίσει να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.
Μέσα την αισιοδοξία ξεκινά η κρίσιμη αυτή μέρα…

5 σχόλια

  1. ΕΡΧΕΤΑΙ . . . . . . .

    Saddam Hussein ███████████████ 100% Complete.

    Osama Bin Laden ███████████████ 100% Complete.

    Mu'ammar Gheddafi ███████████████100% Complete.

    Georgios Papandreou █████▒▒▒▒ Loading.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Καντάφι έπεσε .
    Ο Γιωργάκης πότε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Του Γιωργάκηηηη στο συνάφιιιιιιι
    ίδιο τέλος θα χει όπως του Καντάφιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Του Γιωργάκηηηη στο συνάφιιιιιιι
    ίδιο τέλος θα χει όπως του Καντάφιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βαζουν χαρατσι στα σπιτια, ανεξαρτητα με το εισοδημα των ιδιοκτητων!
    Ας βαλουν, λοιπον, χαρατσι οι Βουλευτες και στον εαυτο τους, που εχουν παρα ΠΟΛΛΑ και μαλιστα οχι μονο στα παμπολλα σπιτια τους αλλα και στις ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ τους!

    Εχουν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρω στις τραπεζες, επισημα, σκεψου αυτα που δεν φαινονται, αρα βαζουν ενα γερο 15% επι των καταθεσεων τους, για να δειξουν την προθεση τους να ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ τον τοπο, δηλαδη ΟΛΟΥΣ μας!
    ΕΑΝ το κανουν ΤΟΤΕ και μονο ΤΟΤΕ αποδεικνυουν την ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ των προθεσεων τους!

    Περιμενουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση