GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Δύση στην παγίδα της παγκοσμιοποίησης...

Από το  sofokleous10.gr Πίσω από τη σχεδόν ταυτόχρονη κατάρρευση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ευρωζώνη και στην Αμερική, βρίσκεται μια...

Από το sofokleous10.gr
Πίσω από τη σχεδόν ταυτόχρονη κατάρρευση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ευρωζώνη και στην Αμερική, βρίσκεται μια αποτυχία οικονομικής στρατηγικής και ηγεσίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατηγορούμε τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης: οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών και του ανταγωνισμού της Ασίας είναι που έχουν το κύριο μερίδιο της ευθύνης.
Για να ξεπεραστεί μια χρηματοπιστωτική κρίση απαιτείται η...
χάραξη ενός δρόμου τολμηρού, τεχνικά υγιούς και βασισμένου στις κοινωνικές αξίες. Οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν άνοιξαν κανέναν τέτοιο δρόμο. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έχουν καν καταφέρει να διαγνώσουν σωστά το κεντρικό πρόβλημα που είναι ότι και οι δύο αυτές ζώνες διαβρώνονται από την παγκοσμιοποίηση.
Οι θέσεις εργασίας των χαμηλής εξειδίκευσης εργατών της βιομηχανίας και οι νέες επενδύσεις σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους έχουν χαθεί προς όφελος του διεθνούς ανταγωνισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, η απασχόληση στην Αμερική και την Ευρώπη στηρίζονταν στις κατασκευές, κι εκείνες με τη σειρά τους βασίζονταν στα χαμηλά επιτόκια και την αστόχαστη απορύθμιση του τραπεζικού τομέα. Μέχρι που η φούσκα των κατασκευών έσκασε. Ο δρόμος για την ανάκαμψη δεν θα βρεθεί σε μια νέα φούσκα ακινήτων, αλλά στην αναβάθμιση των ικανοτήτων των εργαζομένων, στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων στις υποδομές και την καθαρή ενέργεια. Αντί γι’ αυτά, η Αμερική και η Ευρώπη συνεχίζουν να παλινδρομούν ανάμεσα σε αδιέξοδα και προσανατολισμένα στην κατανάλωση πακέτα δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας και μια λιτότητα δίχως κανένα επενδυτικό όραμα.
Η μακροοικονομική πολιτική όχι μόνο δεν κατάφερε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά ούτε καν να απαντήσει σε βασικές κοινωνικές αξίες. Ας είμαστε ξεκάθαροι: καλή κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει δημιουργώ μεγάλα ελλείμματα. Τα δημόσια ελλείμματα είναι ήδη πολύ μεγάλα και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Καλή κοινωνική πολιτική σημαίνει μια εντελώς διαφορετική ισορροπία ανάμεσα στις περικοπές των δημοσίων υπηρεσιών και την αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους.
Η παγκοσμιοποίηση δεν έπληξε μόνο τους μη εξειδικευμένους εργαζόμενους αλλά αποδείχτηκε χρυσοφόρος φλέβα για μια πάμπλουτη παγκόσμια ελίτ. Αυτή ήταν που ευνοήθηκε καθώς μπόρεσε να επενδύσει σε νέα και άκρως κερδοφόρα σχέδια σε ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες. Όπως είπε πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, οι πλούσιοι κατάφεραν να πείσουν τις κυβερνήσεις τους να μειώσουν τη φορολογία για τα κέρδη και τα υψηλά τους έσοδα στο όνομα του παγκόσμιου φορολογικού ανταγωνισμού. Οι φορολογικοί παράδεισοι πολλαπλασιάζονταν ακόμα κι όταν οι πολιτικοί θυμούνταν πότε - πότε να εκστρατεύσουν εναντίον τους. Στο τέλος οι φτωχοί επλήγησαν διπλά, καταρχήν από τις δυνάμεις των παγκόσμιων αγορών και κατά δεύτερον από τη δυνατότητα των πλουσίων να παρκάρουν τα λεφτά τους με χαμηλή φορολογία σε διάφορα φορολογικά καταφύγια ανά τον κόσμο.
Η βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής στις δυτικές χώρες πρέπει κατά συνέπεια να στηριχτεί σε τρεις πραγματικότητες. Καταρχήν, θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις υποδομές. Δεύτερον, θα πρέπει να περικόψει τις σπάταλες δαπάνες, για παράδειγμα η Αμερική πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί λανθασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υεμένη. Τρίτον, θα πρέπει να εξισορροπήσει μεσοπρόθεσμα τους δημόσιους προϋπολογισμούς, κυρίως μέσω φορολογικών αυξήσεων στα υψηλά εισοδήματα και τη διεθνή εταιρική κερδοφορία που δραπετεύει μέσα από παραθυράκια και φορολογικούς παραδείσους.
Οι επενδύσεις σε υποδομές δεν είναι υποχρεωτικό να αυξήσουν τα ελλείμματα εφόσον μπορούν να εφαρμοστούν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης. Ακόμα και αν μια επένδυση χρειάζεται προκαταβολικά χρηματοδότηση, τα σχέδια αυτά μπορούν κάλλιστα να μην προστεθούν στο καθαρό παθητικό μιας κυβέρνησης, εφόσον αποπληρώνονται από τα μελλοντικά έσοδα. Αυτή τη στιγμή οι προϋπολογισμοί των περισσότερων κρατών στην Αμερική και την Ευρώπη δεν διακρίνουν μεταξύ αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, όπως π.χ. οι γέφυρες, που μπορούν να αποδώσουν έσοδα από μελλοντικά διόδια και έργων που χρηματοδοτούνται από τη φορολογία.
Η ανάπτυξη στη βάση των εξαγωγών είναι άλλη μια δυνατότητα ανάκαμψης που δεν έχουμε εξερευνήσει αρκετά. Μέρος αυτής μπορεί να έλθει μέσα από τη βελτίωση των ικανοτήτων των εργαζομένων και των τεχνολογιών – κι αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να αποφύγουμε τις περικοπές στην παιδεία. Αλλά μέρος της μπορεί επίσης να έλθει μέσα από τη βελτίωση των χρηματοδοτικών μας πολιτικών. Συνειδητοποιώντας κάτι τέτοιο, η Κίνα έχει προωθήσει στην Αφρική μεγάλα εξαγωγικά σχέδια υποδομών ύψους πολλών δις δολαρίων που χρηματοδοτούνται από μακροπρόθεσμα δάνεια των κινεζικών τραπεζών. Και όμως η Αμερική και η Ευρώπη έχουν αφήσει την Αφρική στη διάθεση της Κίνας, μη χρηματοδοτώντας καμιά αναπτυσσόμενη αφρικανική χώρα.
Το τελευταίο κομμάτι της ανάκαμψης που μας λείπει έχει να κάνει με την καθαρότητα των στόχων της πολιτικής τάξης. Στην Ευρώπη έχει χαθεί κάθε συνεκτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτική χαράζουν οι εθνικές κυβερνήσεις – η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας της περασμένης Τρίτης ήταν το τελευταίο παράδειγμα. Επί σειρά μηνών η τύχη της Ευρώπης κρίνεται από τις εκλογές στα γερμανικά ομόσπονδα κράτη και τα μικρά φιλανδικά κόμματα. Οι διαιρέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραμελεί βασικές λειτουργίες σταθεροποίησης των πανικόβλητων αγορών. Δεν υπάρχει τρόπος για τη σωτηρία του ευρώ αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνεχίσουν να είναι τόσο αδύναμοι, βραδυκίνητοι και διηρημένοι.
Με έναν ανάλογο τρόπο είναι μπλεγμένη και η Αμερική μέσα σε διάφορα στρώματα επιχειρηματικών, ταξικών και περιφερειακών συμφερόντων. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποδείχτηκε λίγος αφήνοντας την τύχη της χώρας να κρίνεται από τις διαμάχες των βαρόνων του Κογκρέσου. Γενικότερα οι ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να πάνε μπροστά όσο οι πολιτικοί τους παραμένουν τόσο συνδεδεμένοι με τα κατεστημένα συμφέροντα που χρηματοδοτούν τις αδιάκοπες προεκλογικές εκστρατείες τους.
Η πρόσφατη κάμψη των χρηματιστηριακών αγορών και η στασιμότητα στην Αμερική και την Ευρώπη αντανακλούν αυτά τα θεμελιώδη προβλήματα. Δεν υπάρχει καμιά στρατηγική ανάπτυξης, μόνο η ελπίδα πως οι φοβισμένοι και υπερχρεωμένοι καταναλωτές θα αρχίσουν ξαφνικά να αγοράζουν σπίτια που δεν χρειάζονται και δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Δυστυχώς αυτά τα παγκόσμια οικονομικά ρεύματα θα συνεχίσουν να τρώνε θέσεις εργασίας και να αποστραγγίζουν κεφάλαια μέχρι να υπάρξει αναγέννηση μιας τολμηρής και κοινής αποδοχής ηγεσίας. Στο μεταξύ οι αγορές θα στροβιλίζονται στον τρελό κύκλο της αβεβαιότητας.

9 σχόλια

  1. μπητρος,μπαρουφακης,μπουταρης,μπακογιαννη,μπιθικωτσης

    πιθανοι συγγραφεις του ανωτερω εμβριθους πονηματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός: Αυτή είναι η αρχή όλων αυτών των γεγονότων, ταλαίπωρων γεγονότων, πολεμικών…

    Οι Εβραίοι είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό το κακό. Τους παρακινεί ο Διάβολος να το κάνουν αυτό, για να αρχίσουν αυτό… ώστε να καταστρέψουν τον καρπό της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και στην Ρωσία…

    Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιό τους στον δρόμο για μια παγκόσμια κυριαρχία. Και σε κάθε περίπτωση θα αναγκάσουν τους Τούρκους να έρθουν εδώ, στην Ελλάδα, για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους.

    Και η Ελλάδα, παρόλο που τυπικά έχει κυβέρνηση, δεν έχει στην πραγματικότητα κυβέρνηση. Της λείπει η δύναμη, και οι Τούρκοι θα έρθουν εδώ…

    Αυτή θα είναι και η στιγμή που η Ρωσία θα μετακινήσει τις δυνάμεις της επίσης, για να αναγκάσει τους Τούρκους σε υποχώρηση.

    Τα γεγονότα θα εξελιχθούν ως εξής:

    όταν η Ρωσία κινηθεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν αυτό, ώστε να μην υπάρξει ενότητα, να μην υπάρξει ένωση μεταξύ δύο Ορθοδόξων εθνών. Θα κινήσουν και άλλες δυνάμεις, όπως τους Ιάπωνες και άλλους… ”

    Αυτά από τους αγιους γέροντες της Ορθοδοξίας. Οποιος εχει αυτιά ας ακούσει. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Ορθοδοξία!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ….
    ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!
    ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…
    Ο ΘΕΟΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ…..
    Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ…ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ Η ΕΥΛΟΗΜΕΝΗ!
    ΕΛΛΗΝΕΣ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ…
    ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ…
    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ…ΕΦΤΑΣΕ… ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ…

    ΖΗΤΩ Ο ΘΕΟΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

    ΥΓ.ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΔΕΙΞΤΕ ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ…ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΦΤΩΧΙΑ ΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ..ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ…

    ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟ..ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ…ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΜΩΣ…
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για όλα φταινε μόνο δύο πράγματα.
    1) Οι τράπεζες με την ακόρεστη απληστια τους.
    2) όσοι είτε "μάχονται" κάνοντας αποχη απο τις εκλογές είτε ψηφίζουν μονοκούκι το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.
    Εφ'οσον πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ παίρνει 30% μετα απο αυτά πού έκανε (μόνο 2 χρόνια πέρασαν και το ξέχασαν οι περισσότεροι) και το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα 20% ενώ και οι δύο έπρεπε να μήν υπερβαίνουν το 10-15% δεν υπάρχει καμμία ελπίσα διότι οι ηλίθιοιείναι ανίκητοι και φαίνεται οτι είναι και πλειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. [[Ο όρκος του ταγματασφαλίτη 1942

    «Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ.
    Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου.
    Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων».]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟΥ ΠΑssΟΚ ΑΣΦΑΛΙΤΗ.

    ΑΝΤΕ ΒΡΗΚΑΥΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΡΑ
    ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΑΣ
    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ νεο ναζί ΠΑ$$ΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανείς δεν μοιαζει να καταλαβαινει την πιο σημαντικη πραγματικοτητα:

    Οταν ενα οικονομικο συστημα βασιζεται σε τετοιο, υπερβολικο εως παρακμιακο, μεγαλο βαθμο στον τοκο και στον τοκο του τοκου και παει λεγοντας, δηλαδη σε φουσκες, ειναι φυσει αδυνατον να μην καταρρευσει οριστικα και αμετακλητα, κανοντας πριν το τελικο σαλτο μορταλε μια βολτα απο την ενδιαμεση κατασταση, την σημερινη. Συμφωνα λοιπον με τις αρχες του δανεισμου με επιτοκιο, δανειζεις 1.000 και σου επιστρεφουν 1.100. Αυτα τα 1.100 τα ξαναδανειζεις και σου επιστρεφουν 1.210. Αυτα τα επαναματαξαναδανειζεις και σου επιστρεφονται 1.331. Αυτα, με το συμπαθιο, ειναι ατελειωτες μπουρδες. Δεν γινεται να κερδιζεις παραγοντας και πουλωντας κοπανιστο αερα, εκτος αν θελεις να αγοραζεις και να καταναλωνεις επισης κοπανιστο αερα.

    Τα ενδιαμεσα σταδια ειναι πολλα και αποτελει ισως ευχαριστηση για τους περισσοτερους να τα αναλυουν και να κανουν πως τα καταλαβαινουν, αλλά το τελικο αποτελεσμα δεν ειναι δυνατον να ειναι καποιο αλλο απο ενα τρανταχτο μπλουμ, η γνωστη τρυπα στο νερο. Αν υποθεσουμε οτι ο πλανητης αποτελουνταν απο δυο μονο ανθρωπους, εναν δανειστη και εναν δανειζομενο, μοιαζει αυτονοητο, οτι μεσα σε ελαχιστο χρονο ο δανειστης θα ειχε ολον τον πλουτο και ο δανειζομενος απολυτως τιποτα. Ο νομος της φυσης μοιαζει να ειναι ο νομος του ισχυρου. Ομως ο ισχυρος δεν ειναι παντα ο ιδιος. Μαλλον, δεν ειναι ποτέ ο ιδιος. Αλλαζει συνεχεια.

    Κατα την ταπεινη μου γνωμη οι ισχυροι αυτης της εποχης καβαλησαν σε τετοιο βαθμο το καλαμι που αποφασισαν να κανουν πραξη μια μεγιστη ηλιθιοτητα, που κανενα μη νοημον ζωντανο δεν θα σκεφτοταν ποτέ (ως μη ικανο να σκεφτει): Να κατασπαραξει ολα τα αποθεματικα και να πεθανει απο την πεινα. Σε τελικη αναλυση (και με μπολικη φαντασια) ενας George Soros πεθαινει απο την πεινα εντος λιγων ημερων, οταν εχει εξαφανιστει και ο τελευταιος Cotton-Eyed Joe που θα μπορει να τον προμηθευει με Steaks. Η σαχλαμαρα και η ανηθικοτητα της σημερινης παγκοσμιας οικονομικης καταστασης οφειλεται, στο μεγαλυτερο ποσοστο της, σε δυο κυριως φαινομενα: Στην εμφυτη ανθρωπινη πλεονεξια, αλαζονεια και αγνοια της πραγματικοτητας σε ολη της την εκταση και στην ελλειψη στοιχειωδους φαντασιας για την εγκαιρη αναγνωση συσχετισμων, κατι που προσωπικα με κάνει εξαλλο!

    Με λιγα λογια, ή αποφασιζουν οι ζαπλουτοι να σβηστουν τα χρεη ολων των πενταφτωχων και να ξαναρχισουμε ολοι απο την αρχη με το καλο, ή παμε ολοταχως για ανεπαναληπτο φουντο και ξαναρχιζουμε απο την αρχη με την μεθοδο “πανω χερι – κατω χερι”. Δεν γινεται αλλιως. Ο πλανητης δεν εχει απεριοριστους πορους. Αν ειναι να συνεχισουμε σε αυτο το υπερβλακωδες μοτιβο, πρεπει να ανακαλυψουμε συντομα τροπους μετεγκαταστασης σε αλλους πλανητες.

    ANTIFGAH ΑΠΟ:Πεπόνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. archaeopteryx είπε:

    Κάτι τέτοιες αναρτήσεις μου θυμίζουν ότι, τελικά, θέλω να είμαι …καπιταλιστής:

    {Αν ο δανειζόμενος δεν μπορεί πλέον να δανείζεται, ο πιστωτής υφίσταται χασούρα. Και οι δυο παίρνουν το μάθημά τους, και μαθαίνοντας από τα λάθη τους γίνονται πιο προσεχτικοί στο μέλλον}

    Αυτοί που μας δάνεισαν (για να ψωνίζουμε τα προϊόντα τους), έχασαν. ΕΧΑΣΑΝ. Εμείς που δανειστήκαμε, επίσης χάσαμε. 1) Υποθήκες, (εάν δώσαμε λέω εγώ εκεί στο Μηνμόνιο), 2) λεφτά και πάγια που μπορούμε να δώσουμε σε πιστωτές ΧΩΡΙΣ όμως να πεθάνουμε (δεν είναι ΠΟΤΕ αυτό το ζητούμενο).

    Τι γίνεται εδώ και 1-2 χρόνια; Αυτοί που μας δάνεισαν δεν θέλουν να χάσουν γιατί δεν …έχουν μηχανισμούς να ην φάνε τούμπες (λες και δεν είδαν τον μηχανισμό TARP στις ΗΠΑ το 2008). Και αυτοί που μας δάνεισαν απλά θέλουν τα πάντα από εδώ ασχέτως συνεπειών. ΓΥΨΟΣ. Δεν πάει. Η βάση του προβλήματος μπορεί να είναι η έλλειψη “Ενωμένης” Ευρώπης ή η ανίσχυρη ΕΚΤ ή ο,τιδήποτε, και δεν με αφορά, εμένα τον δανειζόμενο. Εμένα με αφορά να φάω τις δικιές μου ζημιές και ως εκεί.

    Είμαστε ένα μεγάλο sup-prime δάνειο. Στα sub-primes, οι δανειζόμενοι έχασαν, πιθανώς τις υποθήκες τους, και οι πιστωτές τα δάνειά τους.

    ΠΟΙΟΣ άθλιος έβαλε και άλλες υποθήκες μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και σήμερα; Αυτός είναι για κρέμασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση