GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η στρατηγική αξία των ακροβατισμών στην ελληνική κρίση...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Βαρέθηκα το σκοτισμένο μυαλό που παράγει κρίση για να νομιμοποιήσει την εξουσιαστική θέση (στάση) του Εαυτού (...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Βαρέθηκα το σκοτισμένο μυαλό
που παράγει κρίση για να νομιμοποιήσει την εξουσιαστική θέση (στάση) του Εαυτού (του) παριστάνοντας τον αντιεξουσιαστή ή ακόμη και νοιώθοντας ειρηνικός επαναστάτης. Σιχάθηκα τη λογική των σωτήρων και τον μύθο των τεχνοκρατών φωστήρων. Εναντιώνομαι όμως και στο ιδεολόγημα της πολιτικής νιρβάνας - ή του αγώνα για την επαναστατική επικράτηση της νιρβάνας - που προκύπτει θεωρητικά μέσω κάποιου είδους ολοκληρωτισμού. Ο Κομφούκιος της σύγχρονης πολιτικής δεν γεννήθηκε ακόμη, και είναι...
μεγάλη (αυτ)απάτη οι νεοφιλελεύθεροι της παγκοσμιοποίησης να θεωρούν ότι τον ανακάλυψαν.
Οι σχέσεις εξουσίας δεν θα γίνουν ποτέ σχέσεις αρμονίας μακροχρονίως. Ποτέ! Και αυτό είναι το ωραιότερο πράγμα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Όποιος επιδιώκει να επιβάλει την αρμονία ή απλώς την σκέφτεται ως πολιτική προοπτική ανήκει είτε σε εκείνους που «ζουν» στον οικονομικό φλοιό (οικομισμός) και όχι στον πολιτικό πυρήνα του σοσιαλισμού, είτε σε αυτούς που αναζητούν το παντοδύναμο χέρι κάποιου Θεού να ρυθμίσει την κυριαρχία της μικρότητάς τους, εις βάρος πάντα κάποιον άλλων που δεν πιστεύουν στην ίδια θεότητα ή εμφανίζονται να μην διαθέτουν τα χαρακτηριστικά του πιστού «εκκλησιάσματος». Στο τέλος η αναζήτηση της αρμονίας στις κοινωνίες και στον κόσμο οδηγεί στους επαχθέστερους αποκλεισμούς και στα χειρότερα εγκλήματα ( με ή χωρίς πολεμικές επιχειρήσεις).
Στις κοινωνίες η πρόοδος προκύπτει μακροχρονίως μέσω της αμφισβήτησης των αρμονικών δομών και των δογμάτων που τις υποστηρίζουν ιδεολογικά και πολιτισμικά. Αν σήμερα εναντιώνεσαι στη φτωχοποίηση σου και σε εκείνους που διαταράσσουν την κοινωνική λειτουργία, προκαλώντας χαοτικές καταστάσεις στη χώρα, επειδή διακατέχεσαι από την επιθυμία να επιτευχθεί κοινωνική γαλήνη, οικογενειακή ασφάλεια και ατομική ικανοποίηση, προφανώς βρίσκεσαι σε αναζήτηση κάποιας θεϊκής ή σκέτο δικτατορικής διακυβέρνησης - είτε σε εθνικό, είτε σε υπερεθνικό επίπεδο.
Αν όμως ρίξεις μια προσεκτική ματιά στην ιστορία της ανθρωπότητας ίσως διδαχτείς ότι η πρόοδος και η ευημερία απεχθάνονται τις αρμονικές δομές. Λατρεύουν το τυχαίο! Μόνον μέσω αυτού αποκτά αξία η ιδεολογία και η πολιτική πρακτική με την έννοια του πολιτικού αγωνισμού (και όχι ανταγωνισμού, που σημαίνει κάτι άλλο, συντηρητικό πράγμα). Το κρίσιμο ασφαλώς είναι πώς αντιλαμβάνεσαι το τυχαίο. Αν το περιορίσεις στην οικονομική σφαίρα την έπαθες: τότε μιλάμε για νεοφιλελευθερισμό στην «αγνή» του φυσικά μορφή. Όχι, το τυχαίο οργανώνει το χάος μόνον στην πολιτική, ηγεμονική του μορφή, δίχως ασφαλώς να επαγγέλλεται ως λύση της εξουσιαστικής πάλης εντός των κοινωνιών και του διεθνούς συστήματος κάποιου είδους αρμονία. Αρμονία, φίλοι, προσφέρει η υψηλή τέχνη και μόνον, σε όλα τα επίπεδα εκδήλωσης της ανθρώπινης δραστηριότητας ή πνευματικής αναζήτησης. Η πολιτική δεν συγκαταλέγεται ασφαλώς στην υψηλή τέχνη και μην ακούτε σαχλαμάρες από τους επιτηδείους πολιτικάντηδες ή διαμορφωτές της κοινής γνώμης που επιχειρούν να μιμηθούν τους ποιητές, ώστε να ασκήσουν υπόγεια (δόλια) εξουσία.
Η πολιτική είναι άλλου είδους δημιουργία. Δεν είναι ποιητική και δεν πρέπει να θεωρείται θεϊκή και σωτήρια. Είναι απολύτως «πεζό» πράγμα, που ασφαλώς αντλεί έμπνευση από τα «υψηλά», φιλοσοφικά και επιστημονικά, αλλά δεν είναι τίποτε από όλα αυτά. Είναι η πρακτική του εξουσιαστικού (ταξικού με την ευρεία έννοια) αγωνισμού που στις μεταμοντέρνες κοινωνίες μας επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα του «δημοκρατικού παραδόξου» (το πάντρεμα ισότητας και ελευθερίας) με νέα μεταβιομηχανική μεθοδολογία που να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη διάρθρωση των (ας πούμε) παραγωγικών σχέσεων και των σχέσεων ελέγχου της παραγωγής και κυκλοφορίας του χρήματος. Λύση στο πρόβλημα αυτό δεν μπορείς να δώσεις με τα μαθηματικά. Κανείς δεν τα κατάφερε, αντίθετα δεν είναι λίγοι οι ιδιοφυείς μαθηματικοί που κατάλαβαν ότι το ερώτημα αυτό δεν απαντάται οικονομικά (μακροοικονομικά, εννοώ). Απαντάται μόνον στο πλαίσιο του ιστορικού υλισμού που όμως αυτή τη φορά δεν θα επαγγέλλεται το τέλος της ιστορίας (δικτατορία του προλεταριάτου), όπως πράττουν αντίστοιχα οι νεοφιλελεύθεροι (δικτατορία της αγοράς).
Το κόλπο στη δική μας περίπτωση, στην σημερινή ελληνική κρίση δηλαδή, είναι να ανακαλύψουμε την στρατηγική αξία των πολιτικών ακροβατισμών, με βασικό κριτήριο την δημοκρατική αυτοκυβέρνηση. Μην σας σοκάρει! Το γράφω ωμά, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου την έννοια του «strategic value of brinkmanship», την οποία ανάπτυξε θαυμάσια ο παμπόνηρος Thomas Schelling.
Όταν νοιώθεις να αποσταθεροποιείσαι φρόντισε να μάθεις να ακροβατείς. Άπλωσε το πόδι σου μπροστά, για να μετατοπίσεις το κέντρο βάρος σου, έτσι ώστε να μην πέσεις. Κούνα το πόδι σου προς τα μέσα και προς τα έξω με απλωμένα τα χέρια σαν τις φτερούγες του αετού που αιωρείται. Αν την κίνηση την κάνεις προς τα πίσω (Ευάγγελε) θα πέσεις σίγουρα και δυστυχώς πάνω στο κοινό σου. Σεβάσου τουλάχιστον το κοινό!! Πλήρωσε για αυτή την παράσταση.
Στην σημειολογία η ακροβατική αυτή στάση ισορροπίας αποκαλείται «κορινθιακή υπέρβαση», υποδηλώνοντας την υπέρβαση των στερεοτύπων που ορίζουν την πολιτική συμπεριφορά με την έννοια της αδυναμίας, του φοβικού περιορισμού, του μονόδρομου. Την υπέρβαση του πολιτικώς ορθού, δηλαδή, στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης δομής, που μέσω κάποιου είδους «ρεαλισμού σωτηρίας» υπαγορεύει την αυτόματη συμμόρφωσή σου σε ένα κλειστό σύστημα ηγεμονίας, έτσι ώστε να μην διαταραχτεί η ιδεατή τάξη, η οποία όμως τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και εντός της ΕΕ έχει ήδη διαταραχθεί ποικιλοτρόπως. Έχουν πλάκα οι διαπλεκόμενοι, αν ασφαλώς έχεις ακόμη κουράγιο για καλαμπούρια!
Η κυνική πρότασή μου είναι να αρχίσουμε τις πολιτικές ακροβασίες, τρομάζοντας ενδεχομένως το κοινό μέσα και έξω, αλλά πιθανολογώντας ότι έτσι θα οδηγήσουμε τα πράγμα σε ένα νέο περιβάλλον όπου θα ξεκαθαρίζουν επιτέλους καταρχήν προθέσεις και σχέσεις εξουσίας. Η προϋπόθεση είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε άμεση ανάγκη «στρατηγών» με ακροβατικές ικανότητες και ενός μη-παθητικού λαού. Τόσο στο εσωτερικό για να πραγματοποιηθεί ο κοινωνικός μετασχηματισμός με μεταβολή της ηγεμονίας υπέρ των δύο-τρίτων της κοινωνίας, όσο και στην εξωτερική μας πολιτική για να μην επιτρέψουμε ο δρομολογούμενος μετασχηματισμός της ΕΕ να καταλήξει στην καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας.
Ως μηχανισμό ισορροπίας αυτής της στρατηγικής «πολιτικής ακροβασίας» βλέπω τον πολιτικό αγωνισμό. Θα πρέπει και προς τα μέσα και προς τα έξω να πείσουμε ότι δεν μας απασχολεί το χάος και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θα αποδεχτούμε μια νέα τάξη πραγμάτων, που θα καταστήσει αδύνατη την αυτοκυβέρνησή μας σε ένα πεδίο αναζήτησης μιας σχετικής έστω ισότητας και ελευθερίας στρατηγικών επιλογών, είτε σε εθνικό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Το πρώτο σκέλος (εσωτερικό) της υπόθεσης του «πολιτικού ακροβατισμού» θα πρέπει να το απαντήσουν οι προοδευτικοί πατριώτες στη χώρα μας, ενώ το δεύτερο μια κυβέρνηση, την οποία θα υποστηρίξει (δομήσει) ένα πολιτικό μέτωπο απελευθέρωσης από τις εξωφρενικές δουλείες του καθεστώτος ως προς τους δανειστές μας και την διεθνή κοινότητα.
Προσοχή, η χώρα δεν μπορεί να αγωνιστεί έτσι πολιτικά στον κόσμο. Η κυβέρνηση είναι εμφανές ότι δεν κυβερνά εδώ και καιρό, ενώ αδυνατεί να διαπραγματευτεί, όπως είναι φυσικό οτιδήποτε. Είναι τεράστια ανευθυνότητα να χαζεύουμε αυτούς του μοιραίους ανθρώπους να εξευτελίζονται, χιλιοεξευτελίζοντας παράλληλα το σύμπαν στην Ελλάδα. Η άμεση διεξαγωγή εκλογών θα είχε έννοια μόνον για την ανατροπή της ηγεμονίας στο εσωτερικό και την αξιοπρεπή επανατοποθέτηση της χώρας στο διεθνές σύστημα. Το δεύτερο προϋποθέτει το πρώτο και τα δύο την συνειδητοποίηση της στρατηγικής αξίας των πολιτικών ακροβατισμών στην ελληνική κρίση με κριτήριο όμως αυτή τη φορά, αντί για κάποιου είδους σωτηρία, την χειραφέτηση της ελληνικής κοινωνίας. Πώς να το κάνουμε, δίχως «λαϊκό μέτωπο» παιχνίδι δεν γίνεται πλέον. Παιχνίδι δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας δεν γίνεται δυστυχώς πλέον δίχως παραγωγή (δημιουργική συγκρότηση ) ενός «αγωνιστικού» πολιτικού περιβάλλοντος από «στρατηγούς» που θα επιδοθούν σε δημοκρατικές ακροβασίες νοιώθοντας ότι έχουν τον λαό να τους στηρίζει. Δίχως ουσιαστική πολιτική νομιμοποίηση κάθε ψευδοακροβάτης είναι ένας κοινός καραγκιόζης. Η πολιτική ακροβασία θέλει την αιτία της. Αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδυαστεί με κάποιου είδους σωτηρία, αλλά αποκλειστικά με την επιθυμία για υπέρβαση των στερεοτυπικών περιορισμών του συντηρητικού (μας) Εαυτού. Πάμε λοιπόν μπροστά ακροβατώντας στρατηγικά σε ένα κόσμο που θα επιβιώσουν οι καλύτεροι ακροβάτες. Η δημοκρατία είναι και το σχοινί και του δίκτυ για τον πολιτικό ακροβάτη. Δίχως αυτήν η ακροβασία είναι άκρως επικίνδυνο σώου και για τον επίδοξο «αρτίστα» και για τον λαό που τον παρακολουθεί φασκελώνοντας!

8 σχόλια

  1. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ….
    ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!
    ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…
    Ο ΘΕΟΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ…..
    Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ…ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ Η ΕΥΛΟΗΜΕΝΗ!
    ΕΛΛΗΝΕΣ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ…
    ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ…
    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ…ΕΦΤΑΣΕ… ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ…

    ΖΗΤΩ Ο ΘΕΟΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

    ΥΓ.ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΔΕΙΞΤΕ ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ…ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΦΤΩΧΙΑ ΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ..ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ…

    ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟ..ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ…ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΜΩΣ…
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που είσαι Παπαδόπουλε, να δεις τα μαύρα χάλια. Μας έκαναν οι βουλευτές κουρέλια και παρτάλια. Σε κλείσανε στην φυλακή, και πήραν καλαμάκι. Και πίνουν ανελέητα το αίμα του κοσμάκη. Που είσαι Παπαδόπουλε, ν' ανοίξουμε την Γυάρο Και όλα αυτά που κλέψανε, πίσω για να τα πάρω. Σε κλείσανε στην φυλακή, και πήραν καλαμάκι. Και πίνουν ανελέητα το αίμα του κοσμάκη. Κατάντησαν την χώρα μας, σκέτο κωλοχανείο. Γιατί μας κυβερνά η γενιά, απ' το πολυτεχνείο. .............. [youtube ΠΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ το παλιο καλο τραγουδι]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΥ ....ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΣΟΚΟΣΚΥΛΑ ?
    Που είναι τώρα ο ΠΑΣΟΚΟ συνΙΔΡΥΤΗΣ, ο Σάλας ?

    Που είναι τώρα ο ΠΑΣΟΚΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ο Λάτσης ?
    Που είναι τώρα ο ΠΑΣΟΚΟΓΚΟΥΡΟΥ της οικονομίας ο Κωστόπουλος.
    Όλα αυτά τα καλά παιδιά, του οικονομικού θαύματος της ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.
    Χάθηκαν
    εξαφανίστηκαν
    εξαυλώθηκαν ....+

    Παρεπιμπτόντως η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ στοιχίζει όσο ένα ΤΣΙΓΑΡΟ.
    ΟΟΟΧΙ πακέτο τσιγάρα.
    ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ.

    Προς το παρόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι οι εκλεγμένοι πολιτικοί, είναι υπάλληλοι, δεν είναι θέμα. Το θέμα είναι ποιόν υπηρετούν.

    Καπετάν Μακρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NA KYRHX8EI EPEIGWNTOS STRATIOTIKOS NOMOS, GIATI ETSI OPWS PATE OI ELLHNES THS ELLADOS 8A KATALH§ETAI SE EMFYLIO POLEMO. MONO ENAS DEYTEROS PAPADOPOULOS MPOREI NA SWSEI THN ELLADA.
    O ELLHNAS XREIAZETAI ARBILA STO SBERKO TOY ALOIWS DEN SYNERXETAI. KAI GI AYTO KALYTERA H ARBILA NA EINAI ALLHNIKH PARA EISAGOMENH.

    ELLHN TOY E§WTERIKOY

    ELLHNIDES, ELLHNES,
    APOFASHZWMEN KAI DIATASWMEN

    ZHTW H ELLAS
    ZHTW TO E8NOS

    ELLHN TOY E§WTERIKOY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τηλεφωνουν απο τα γραφεια του πασοκ στα μελη και τους κανουν προσφορες στα κινητα vodafone...

    θα το αναδειξει καποιο καναλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το προβλημα με την ελλαδα και συνολικά με την ευρώπη είναι ο πληθυσμός. Τύνχάνει η όσο περισσότερο μορφωθούν να γεννάνε λιγότερα παιδια. Τις τελευταίες δεκαετίες, το πρόβλημα αύτο λυνόταν με την εισαγωγή μεταναστών εως ώτού έχουμετην λεμαν μπρόδερς. Τοτε οι συσχετισμοί άλλαξαν. Αυτο που πρόσμεναν οι πολιτισμένοι λαοι,πριν το 2008, ήταν να έρθουν οι πλούσιοι των κρατών και να αγοράσουν assets στην χώρα των πολιτισμένων καθώς επίσης και ορισμένοι φτωχοί μετανάστες να κανουν τις δουλειές που δεν κάνουν οι .π.χ. η Γερμανία διπλασίασε τον πληθυσμό της εισαγάγωντας φτωχούς ιθαγενείς από το 1990 και είχε για καβάτζα το ευρώ. Αυτό το παραμύθι άλλαξε γιατί οι < μη πολιτισμένοι> έδειξαν ότι κατάλαβαινουν ότι τα ακίνητα και κινητά αγαθά είναι μια φούσκα όπως και το χρέος και το νόμισμα. Οι εισερχόμενοι παίχτες brics (βραζιλία, ρωσία(δεν ξέρω γιατι βάλανε έδω τη ρωσία, ίσως για να την υποβιβάσουνε), ινδία, κινά,...) έχουν ένα κοίνο χαρακτηρίστικό τους μεγάλους πληθυσμούς. Αρα, μεγάλους τζιρους και αυξημένη ζήτηση που αυτό σημαίνει ανάπτυξη. Λοιπόν αυτοι οι λαοί έχουν πλέον δύναμη και θέλουν να γίνουν σαν τους . Που σημαίνει αύξηση του βιοτικού επιπέδου του μέσου ανθρώπου στις χώρες τους.Που σημαίνει ισσοροποιμένο βιοτικό επίπεδο του μέσου ανθρώπού παγκοσμίως. Τα δανεικά από τους μή πολιτισμένους τελείωσαν.Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξαναγράψουμε την οικονομική θεωρία με μοναδικό σταθερό παράγοντα τον πληθυσμό. Να πούμε δηλαδή, ποσους ανθρώπους μπορεί να θρέψεί αυτή ή γη που να ζήσουν στα 80 ή 85 χρόνια τους σε ένα καλό βιοτικό επίπεδο κατά μέσο όρο(με μεσο όρο να λαμβάνουμε τον ποιοτίκό και όχι τον αριθμήτικό) . Ωπου θα υπάρχει η ελευθερία σε αύτα τα 80 χρόνια να ζήσουν το αμερικάνικό όνειρο τους αλλά επίσης θα ύπάρχει και μια ισότητα για τους άλλους τους πολλούς φτωχούς να ζήσουν λεβέντικα. Αυτήν την βιοοικονομική θεωρία χρειάζόμαστε. Δεν γνωρίζω κάποιο άλλο ζώο στον πλάνήτη να αυξάνεται πληθυσμιακά και αυτό να αποτελεί κέρδος. Ας μήν μιλήσουμε για τη κατανάλωση ενέργειας όταν αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο. Τέλος παντων, αναφορικά με την ελλαδα. Ειναι μικρή χώρα και κατάφερε να γίνει γνωστή σε όλο το κόσμο με την κρίση χρέους και οπως λένε οι γνώστες( η κακή διαφημηση δεν παύει να είναι διαφήμηση).Οι ακροβατισμοί είναι επικύνδυνοι. Οι τροικάνοι κοιτάνε το κώλο τους αλλά με αυτά που ανεφερα ποιό πάνω ο κώλος είμαστε εμείς οι έλληνες. Και πιστεύω ότι θα προστατέψουν το κώλο τους. Αναφορικά με τα σκατά, τους πολιτικούς του κώλου(της ελλάδος) το χείρώτερο πράγμα είναι να τα αλλάξεις. Υπαρχει μια ινδικό ερωτηματολόγιο που ρωτάει τι είδους σκατά έχεις για να σε βάλει σε κατηγορία ανθρωπου (του αέρα, της φωτιάς, του νερού).Τα σκατά δεν έχουν καμμιά σημασία αυτό που μετράει είναι αυτοί που φυλάνε τον κώλο τους. Στην διάρια της Ευρώπης (ελλάδα) εκλογες σημαίνουν εντατική από τσίμπημα του κουνουπιού του νείλου. Οι τροικανοί έχουν δίκιο μόνο και μόνο γιατι ξέρουν να φυλάνε το κώλο τους(ελλαδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση