GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανάλογα με την ύφεση τα αποτελέσματα των εισηγμένων...

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ Ανάλογα με την ύφεση στην Ελλάδα είναι και τα αποτελέσματα που ανακοίν...

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ
Ανάλογα με την ύφεση στην Ελλάδα είναι και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν 245 εταιρείες της κύριας και της εναλλακτικής αγοράς για το Α Εξάμηνο του 2011. Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά αφού οι ζημίες ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ και σημείωσαν φυσικά νέο ρεκόρ ξεπερνώντας κατά πολύ το Α και το Β Εξάμηνο του2010.
-Συνολικά οι εταιρείες εμφάνισαν ζημιές 4,37 δις ευρώ έναντι 0,96 δις ευρώ ζημιές στο Α εξάμηνο του 2010. Υπεύθυνο για αυτό το αποτέλεσμα είναι το Β Τρίμηνο του 2011 αφού στο Α τρίμηνο του 2011 κατεγράφησαν κέρδη περίπου...
0,44 δις ευρώ. Η επικείμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Αγροτικής Τράπεζας, του ΤΤ και της Τ-Bank αναμένεται να φέρει τις ζημιές πολύ πάνω από τα 5 δις εφόσον καταγράψουν όπως φαίνεται και αυτές τις ζημιές από ομόλογα.
-Είναι φανερό ότι υπεύθυνες για αυτό το αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες κυρίως λόγω των απομειώσεων στα ομόλογα και δευτερευόντως λόγω των αυξήσεων των προβλέψεων για επισφάλειες. Συνολικά οι 9 τράπεζες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εμφάνισαν ζημιές μετά φόρων ύψους 4,52 δις ευρώ έναντι ζημιών 0,29 δις ευρώ στο H1:10.
-Χωρίς τις τράπεζες οι υπόλοιπες 236 εταιρείες εμφανίζουν κέρδη 147 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 663 εκατ. στο Α εξάμηνο του 2010. Το αποτέλεσμα αυτό για τις μη τραπεζικές μετοχές είναι πλασματικό αφού πέρυσι οι υψηλές ζημιές οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις λογιστικές ζημιές της MIG. Έτσι αν αφαιρέσουμε και τη MIG από το δείγμα τα κέρδη έχουν μειωθεί φέτος σε 256 εκατ. ευρώ από 723 εκατ. πέρυσι (-64,6%).
-Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στην ύφεση στην Ελλάδα αφού η πλειοψηφία των κλάδων έχει επηρεαστεί σημαντικά. Η ύφεση έχει επηρεάσει τους τζίρους των εταιρειών , τα περιθώρια κέρδους τους ενώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα έχουν αυξηθεί.
-Η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ των ζημιογόνων εταιρειών (149 εταιρείες-61%).
-Υπάρχουν θετικά στοιχεία βέβαια από την αύξηση της κερδοφορίας ορισμένων εταιρειών. Κυρίως τα θετικά στοιχεία έρχονται από εξαγωγικούς κλάδους και εξωστρεφείς εταιρείες ενώ κλάδοι όπως το λιανεμπόριο, οι κατασκευές, η υγεία και φυσικά οι τράπεζες έχουν πληγεί σημαντικά. Υπήρξαν και 41 εταιρείες που αύξησαν τα κέρδη τους σκορπίζοντας κάποια χαμόγελα.
-Όσον αφορά στον τζίρο των εταιρειών, παρατηρούμε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 2,9% (37,53 δις ευρώ έναντι 36,46 δις πέρυσι) που οφείλεται κυρίως στα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil. Αν αφαιρέσουμε τις 2 αυτές εταιρείες που ευνοήθηκαν από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και από την ενσωμάτωση νέων δραστηριοτήτων παρατηρούμε μια μείωση του τζίρου κατά 3,4% .
-Η πτώση στο τζίρο δεν είναι δραματική καθώς μετριάζεται από τις εξαγωγικές εταιρείες ενώ οφείλεται εν πολλοίς και στην αυξημένη φορολογία στην Ελλάδα. Πολλές επιχειρήσεις επιπλέον μείωσαν πολύ τις τιμές για να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους σε σταθερά επίπεδα, κάτι που επηρέασε πολύ τα περιθώρια κέρδους τους.
-Σημαντικά προβλήματα ρευστότητας εμφανίζουν πολλές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση