GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H Ευρώπη χρειάζεται και μια τραπεζική ένωση…

Από το  banksnews.gr Για να λυθεί η κρίση , οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσδιορίσουν ένα μοντέλο τραπεζικής ένωσης που θα συμπληρώσει την ...

Από το banksnews.gr


Για να λυθεί η κρίση, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσδιορίσουν ένα μοντέλο τραπεζικής ένωσης που θα συμπληρώσει την υπάρχουσα νομισματική ένωση και το στόχο της δημοσιονομικής ένωσης. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να φύγουν από την εποπτεία των κρατών.
Εδώ και τέσσερα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βουλιάζει σε μια συστημική τραπεζική κρίση ενώ πολιτικοί και τραπεζίτες παλεύουν να το αρνηθούν. Ακόμα χειρότερα, η συνεχιζόμενη αδυναμία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος διαπλέκεται όλο και περισσότερο με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, όπως φαίνεται από τα διαδοχικά σχήματα της μόλυνσης, από τα κράτη στις τράπεζες και αντίστροφα, από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και πιο...
πρόσφατα στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Τώρα πια είναι σαφές πως η κρίση δεν πρόκειται να λυθεί με προσεγγίσεις - μπαλώματα που θα μας επιτρέψουν την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Για να επιβιώσει το ευρώ, οι πολίτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποδεχτούν ότι θα λαμβάνουν στο εξής συλλογικά τις αποφάσεις για τις οικονομικές υποθέσεις τους με έναν τρόπο που δεν είχαμε πριν, ότι θα πρέπει να αποδεχτούν τον επαναπροσδιορισμό του πολιτικού συμφώνου που στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ότι θα πρέπει να αποδεχτούν και σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες.
Είμαστε μάρτυρες μιας εντατικής πολιτικής συζήτησης σχετικά με τις διάφορες επιλογές για την δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, την επέκταση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την έκδοση ευρωομολόγου, ή ακόμη και αυτό που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας τον Ιούνιο στο Άαχεν, αποκάλεσε ‘ένα Υπουργείο Οικονομικών για ολόκληρη την ΕΕ’. Αλλά ριζοσπαστικές καινοτομίες απαιτεί και η τραπεζική διάσταση της κρίσης. Για να λυθεί η παρούσα ευρωπαϊκή κρίση, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσδιορίσουν ένα μοντέλο τραπεζικής ένωσης που θα συμπληρώσει την υπάρχουσα νομισματική ένωση και το στόχο της δημοσιονομικής ένωσης. Όλα είναι απαιτούμενα ως συστατικά της ευρωπαϊκής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής.
Οι ισχυροί και πολυεπίπεδοι δεσμοί μεταξύ των εθνικών τραπεζικών συστημάτων και των κρατών μελών είναι ο πυρήνας της δυναμικής της μόλυνσης. Αυτοί οι δεσμοί εμποδίζουν επίσης την ανάδυση μιας πραγματικής ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τραπεζικών υπηρεσιών. Η οικονομική και νομισματική ένωση απαιτεί τη διακοπή αυτών των δεσμών και την αντικατάστασή τους με ένα αξιόπιστο υπερεθνικό πλαίσιο για την τραπεζική πολιτική που θα βασίζεται στην πρόσφατα ιδρυθείσα Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και στους χρηματοπιστωτικούς πόρους του ευρωπαϊκού μηχανισμού ή όποιου σχήματος τον αντικαταστήσει. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν κάνει σημαντικά βήματα στη ρήξη των δεσμών με τα τραπεζικά τους συστήματα. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών τους σε δυτικούς ομίλους. Αλλά και παλαιά μέλη όπως το Βέλγιο και η Φιλανδία έχουν κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση. Παρά ταύτα, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης παραμένουν κλειστές στην είσοδο ξένων τραπεζών και προστατεύουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα, συχνά με προφανή άρνηση των ηθικών κινδύνων που αυτή η προστασία παράγει.
Η σημερινή ταχεία επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρωζώνη επιβάλλει μια ριζοσπαστική προσέγγιση στην αποσύνδεση των τραπεζών από το κράτος. Για τον κλυδωνιζόμενο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η ώρα της συρρίκνωσης και της ενοποίησης πλησιάζει. Για να γίνουν όμως αυτά, πρέπει να υπάρξουν πρώτα τα κατάλληλα εργαλεία και θεσμοί. Το πλαίσιο για την τραπεζική πολιτική θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία ρύθμισης, εποπτείας, λήψης αποφάσεων, εξασφάλισης των καταθέσεων και πολιτικών ανταγωνισμού. Για να λυθεί η κρίση πρέπει όλα αυτά τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή πρέπει να έχει αρμοδιότητες εποπτείας και λήψης αποφάσεων για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, μέρος των οποίων μπορεί να παραχωρήσει στις εθνικές εποπτικές αρχές αναφορικά με τις τράπεζες που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο καθώς και για τις τοπικές δραστηριότητες των πανευρωπαϊκών τραπεζών.
• Δεύτερον, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη διακυβέρνηση της ίδιας της Αρχής, παράλληλα με τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν καλύτερα οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Αρχής με το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον.
• Τρίτον, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παράσχει ρητές εγγυήσεις στα εθνικά σχήματα εξασφάλισης καταθέσεων των κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποτραπεί ο μετασχηματισμός των εθνικών κρίσεων σε καταστροφική ‘επίθεση’ στις τράπεζες και μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους καταθέτες.
• Τέταρτον, τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάργηση όλων των μηχανισμών που αποτρέπουν τις συγχωνεύσεις εκτός εθνικού πλαισίου έτσι ώστε να έχουμε ενοποιήσεις ιδρυμάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ των άλλων συνεπειών τους, αυτά τα μέτρα μπορούν να θέσουν τέλος στις στρατηγικές ‘χρηματοπιστωτικής καταστολής’ με τις οποίες πολλά κράτη μέλη πείθουν τις τράπεζες τους να υπερεπενδύσουν στο εθνικό χρέος τους με τις προφανείς σε όλους πια αρνητικές επιπτώσεις καθώς το αξιόχρεο ενός κράτους επιδεινώνεται.
Σε συνδυασμό με όλες αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εγκρίνουν ταχύτατα νομοθεσία προκειμένου να δημιουργήσουν ένα προσωρινό εργαλείο που θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης κατά τα πρότυπα των επιτυχημένων παραδειγμάτων της Αμερικής το 1989 και της Σουηδίας το 1993. Αυτό το ευρωπαϊκό σχήμα – μια Τραπεζική Treuhand για να θυμηθούμε τους Γερμανούς – θα μπορούσε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να αναλάβει τις τράπεζες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές τους ανάγκες μέσω των μηχανισμών της αγοράς, να αναδιαρθρώσει τις λειτουργίες τους και να πουλήσει τις οντότητες που θα προκύψουν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.
Βέβαια ένα τέτοιο πρόγραμμα ενέχει τεράστιες προκλήσεις. Μία εξ αυτών θα είναι οι εντάσεις μεταξύ της Ευρωζώνης και των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες διαμάχες σχετικά με τις συστάσεις της Επιτροπής Βίκερς. Και γενικότερα, τα πολιτικά εμπόδια θα είναι τεράστια. Αλλά οι εκκλήσεις για ένα ταμείο διάσωσης ή για ένα ‘ευρωπαϊκό TARP’ τείνουν να υποβιβάζουν την ανάγκη για μια ουσιαστική στήριξη του συνολικού θεσμικού οικοδομήματος της ευρωπαϊκής τραπεζικής πολιτικής.
Αυτά τα μέτρα δεν θα λύσουν από μόνα τους την κρίση. Είναι όμως απαραίτητα. Προς το παρόν, δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει συνείδηση της ανάγκης για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Οι κραυγές των ειδικών συμφερόντων τείνουν να συσκοτίζουν τη σχετική συζήτηση ακόμη περισσότερο από ό,τι τη συζήτηση περί δημοσιονομικής ένωσης. Στο μεταξύ όμως η Ευρώπη ξεμένει ταχέως από εναλλακτικές λύσεις.

Ο Νικολά Βερόν είναι συνεργάτης ερευνητής του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών και του Peterson Institute for International Economics της Ουάσιγκτον

3 σχόλια

  1. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πασοκ


    Η Αννα Διαμαντοπουλου δουλευει για την δεξια?

    Τι φταει στην δημοσκοπικη καταρευση του Πασοκ μονο το ΔΝΤ

    ή η εσωτερικη προδοσια που ερχεται απο μερικα πολιτικα γραφεια?


    ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΛΕΕΙ ΓΡΑΠΤΗ ΕΠΜΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    που πηγε στο Αγιο Ορος για να "φυγει το κακο"!!

    Η δεξια Συμβουλος της Αννας Διαμαντοπουλου κ. Μπουτντα Ελενη τα κονομαει απο τους δεξιους και τα εχει κανει πλακακια με την δεξια Ελμε Προτυπων και τον ανθρωπο του Καραμανλη κ. Λαμπρινη Παπατσιμπα που επι δεξιας "τα κονομησε χοντρα" αφου της "ανατεθηκαν" τα βιβλια φυσικης!!

    Η δεξια Μπουντα Ελενη με τις μιζες τα κονομαει με κατι τυπους δεξιους της ΔΕΠΠΣ Προτυπων το γνωστο λαμογια απο τα ΠΕΚ κηφησιας και απο τα ιδιωτικα κ. Ματθαιο Δημητρη με το πληρωμενο διδακτορικο που εχουν βαλει ταριφα 3.000 ευρω το κεφαλι για τους εκπαιδευτικους Προτυπων

    Αυτα για την ωρα
    Κανενας Πασοκτζης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ,ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
    ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ.
    ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ,ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ.
    ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΚΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η΄ ΝΑ ΑΝΑΜΑΣΑΝΕ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΛΙΠΙΝΕΖΕΣ ΤΟΥΣ,ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ.
    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΕ.
    ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ,ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΜΑΛΑΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚ.
    ΞΑΝΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑ ΓΡΟΘΙΑ.
    Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ.
    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ,ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ,ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΕΚΕΙ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΔΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση