GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Moodyʼs στέλνει στην κόλαση και τη Γαλλία!!!

Από την Μαρία Δεναξά http://www.aixmi.gr/ Από ευλογία σε κατάρα και εφιάλτη μετατρέπεται σιγά σιγά η αξιολόγηση 3 Α για τον Νικολά Σαρκο...

Από την Μαρία Δεναξά

Από ευλογία σε κατάρα και εφιάλτη μετατρέπεται σιγά σιγά η αξιολόγηση 3Α για τον Νικολά Σαρκοζί και το κυβερνητικό του επιτελείο.  Μετά τις τράπεζες BNP PARIBAS, SOCIETE GENERAL, GREDIT ACRIGOLE, στο στόχαστρο των Οίκων Αξιολόγησης μπήκε για τα καλά και το «outlook» της Γαλλίας.
Γαλλικά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και «social media» έχουν σημάνει συναγερμό και βομβαρδίζουν τον κοσμάκη με την προειδοποίηση – απειλή της Μoodys  ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας τελεί υπό επιτήρηση και μπορεί να υποβαθμιστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις κρίσιμες δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασισθεί.
Την ίδια ώρα και όσο οι μεγάλοι αυτού του κόσμου (ΔΝΤ, ΕΕ, G20 και το κακό συναπάντημα) συσκέπτονται για πολλοστή φορά, όχι για το πώς θα...
 σώσουν την ψωροκώσταινα Ελλάδα αλλά για το πώς θα βγάλουν από τον βάλτο της κρίσης τις τράπεζες, τα γαλλικά spreads, τα επιτόκια δηλαδή των 10αετών ομολόγων έχουν απογειωθεί σε επίπεδο ρεκόρ φθάνοντας στις 101 μονάδες βάσης, ενώ ανοδική τροχιά καταγράφουν και τα CDS!
Επιτάφιος θρήνος παρόλο που τα όργανα δεν έχουν αρχίσει να παίζουν για τα καλά στους ήχους του γαλλικού οικονομικού Βατερλώ!
Δηλώνοντας ότι κληρονόμησε μια χρεοκοπημένη χώρα ο Φρανσουά Φιγιόν, πριν από δύο χρόνια, άνοιξε το δρόμο για την επιβολή πολλαπλών σχεδίων λιτότητας και περιορισμού των δημόσιων εξόδων… αλλά έπεσε έξω στους λογαριασμούς του!
Από τα 900 δισ. που ήταν το 2007 το γαλλικό χρέος, σήμερα ξεπερνά το 1700 δισ. (πάνω από το 85% του γαλλικού ΑΕΠ και μόνο το ένα τρίτο αυτού προήλθε από την κρίση!), γεγονός που καθιστά τη Γαλλία μια χώρα  που επωφελείται, είναι αλήθεια, από την αξιολόγηση 3Α χωρίς να το αξίζει!
Και για να μη νομίζετε πως μόνο η Ελλάδα έχει τα χάλια της θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τρίτη μεγαλύτερη δαπάνη στον ετήσιο γαλλικό προϋπολογισμό προορίζεται για την αποπληρωμή των τόκων του δημόσιου χρέους της χώρας και ανέρχεται στα 47 δισ. ευρώ!!!
Από την άλλη τα χρέη των γαλλικών τραπεζών ανέρχονται στο 409% του γαλλικού ΑΕΠ, ενώ των ελληνικών είναι λίγο περισσότερο από το 200% του δικού μας ΑΕΠ.
Τα χειρότερα, βεβαίως, θα τα βρει μπροστά της η Γαλλία, καθώς η κρίση στην ευρωζώνη αναμένεται να επιδεινώσει κι άλλο την άσχημη οικονομική κατάστασή της.  Στα 15 δισ. που το γαλλικό έθνος διέθεσε το 2011 για τη διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να προστεθούν τα 19+ δισ. για το EFSF, τα δισεκατομμύρια για τη διάσωση της γαλλοβελγικής Dexia…  συν την κρατική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των BNP PARIBAS, SOCIETE GENERAL, GREDIT ACRIGOL…
Το βάρος είναι δυσβάσταχτο!
Η προειδοποίηση, λοιπόν, για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας άνοιξε τις πύλες της κολάσεως για τον γαλλικό λαό αφού μετά από αυτή την εξέλιξη δεν άργησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για περισσότερη λιτότητα και στο βάθος ύφεση  – που απειλεί να προσθέσει άλλους 700.000 στον εφιάλτη της ανεργίας.
Όμως, με ποιο σκεπτικό η Μoody’s ταράζει τα προεκλογικά νερά της Γαλλίας;
Όχι, δεν είναι διαβολική αλλά καλομελετημένη – θα έλεγα- η σύμπτωση ότι η προειδοποίηση γίνεται την στιγμή που το γαλλικό Κοινοβούλιο εξετάζει τον προϋπολογισμό για το 2012 και την επομένη που οι σοσιαλιστές επέλεξαν τον προεδρικό τους υποψήφιο.
Όπως είχε πράξει στο παρελθόν η Standard & Poor’s, είναι «φως φανάρι» πως και η Μοοdy’s «βγαίνει» από το κοστούμι του οικονομικού αξιολογητή για να αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο. Αυτοπροσκαλείται, μάλιστα, και στην προεκλογική εκστρατεία που μόλις ξεκινά!
Είναι γνωστό στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι ορισμένοι τραπεζίτες, εδώ και αρκετούς μήνες έχουν προειδοποιήσει τους αριστερούς ότι σε περίπτωση που επικρατήσουν, να μη διανοηθούν να ξεφύγουν από την παράλογη γραμμή που έχουν χαράξει οι αγορές για ενίσχυση της ανάπτυξης δια της λιτότητας!
Αυτό, όμως, που έκαναν διακριτικά οι τραπεζίτες, η Μοοdy’s το έκανε δημόσια! Έγινε ο εκπρόσωπος Τύπου ενός χρηματοοικονομικού συστήματος που απειλεί ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας μπορεί να επέλθει είτε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είτε την επομένη της εκλογής του προέδρου είτε το φθινόπωρο του 2012 όταν θα συζητείται ο προϋπολογισμός για το 2013!
Ωμός πολιτικοοικονομικός εκβιασμός με λίγα λόγια και για τη Γαλλία που, όμως, τείνει να εξελιχθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αφού τα κερδοσκοπικά στοιχήματα εις βάρος της χώρας -όπως έγινε και με την περίπτωση της Ελλάδας-αναμένεται να οργιάσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Αν επιβεβαιωθεί αυτός ο φόβος, η κρίση του ευρώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα  εισέλθει σε μια νέα εκρηκτική φάση.
Επί της ουσίας η επιτήρηση του τριπλού Α της Γαλλίας από την Μοοdy’s δεν αφορά μόνο τους Γάλλους αλλά την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Γιατί όταν αυτός που σου κόβει τα τσεκ τίθεται υπό παρακολούθηση, τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους!
Η δυνατότητα δανεισμού του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας EFSF εξαρτάται από τα  3Α των χωρών που το στηρίζουν και μεταξύ αυτών (εκτός από την Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία) βρίσκεται και η Γαλλία.
Σε περίπτωση που η Γαλλία χάσει τα 3 Α της το EFSF δεν θα μπορεί να δανείζει χώρες σαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή σκαλωσιά να καταρρεύσει και μαζί της κι εμείς!

6 σχόλια

  1. Κρατικοποιηση ολων των τραπεζων για ενα ευρω.
    τσογλανια τραπεζιτες,επιχειρηματιες,
    πουτανες αναλυτες,δημοσιογραφοι,
    πουλημενοι καθηγηταδες,συνδικαλιστες,πολιτικοι,
    ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ!
    ΤΟΝ ΟΙΚΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΟΙΚΟΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΠΟΙΗΣΑΤΕ!
    ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ,ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΤΣΟΜΠΑΝΑΡΑΙΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τέρας που εξέθρεψε το πελατειακό σύστημα αντιστέκεται. Θα πληρώσει τώρα η πατρίδα μας δηλ οι φτωχοί της ακόμα μια φορά την ιδιοτέλεια, τη συναλλαγή και τον καιροσκοπισμό των πολιτικών μας. Είμαι δημόσιος υπάλληλος (εκπαιδευτικός χωρίς ιδιαίτερα) με τελευταίο μισθό Γυμνασιάρχη πριν από τη σύνταξη 1650 €. Διαχειρίστηκα τα πενιχρά μου εισοδήματα με στερήσεις που όμως δεν αφαίρεσαν από την αξιοπρέπειά μου, σπούδασα δύο παιδιά (ΕΜΠ) που ψάχνουν για δουλειά. Τα ρετιρέ που βγαίνουν στους δρόμους με το νέο μισθολόγιο θα έχουν μισθό ίδιο με το μισθό που συνόδευε την υπηρεσιακή μου σταδιοδρομία; Προφανώς όχι, θα είναι πολύ μεγαλύτερος ακόμα. Όταν κάτω από το τραπέζι συναλλάσσονταν με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και παίρναν επιδόματα που διπλασίαζαν ή τριπλασίαζαν (ακόμα και για τους κλητήρες) τους μισθούς τους, τι έκανε η συδικαλιστική νομενκλατούρα που δήθεν εκπροσωπούσε όλους τους υπαλλήλους; Η απύθμενη αυτή ανισότητα έξω από κάθε λογική δεν ναρκοθετούσε τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης; Σήμερα μας καλεί σε απεργία κατά του νέου μισθολογίου δηλ υπέρ της διατήρησης των τεράστιων ανισοτήτων που διαχώριζαν τους υπαλλήλους σε πατρίκιους και πληβείους; δηλ να διαδηλώσω χέρι χέρι εγώ ο πληβείος (εκπαιδευτικός) με τα ρετιρέ των 3000 και πάνω € γιατί; Κλείνω με μία γενική επισήμανση. Ενώ αρχικά η κοινωνία ήταν ανεκτική σε μία περιοριστική πολιτική αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της πατρίδας μας, η ισοπεδωτική πολιτική μείωσης εισοδημάτων προφανώς για να μη θιγούν πολύ τα ρετιρέ και οι ισχυρές συντεχνίες δημόσιου και ΔΕΚΟ, έφερε κοινωνική αναστάτωση και αγανάκτηση. Είμαι σίγουρος ότι αν με κάποιο τρόπο η συνδικαλιστική νομενκλατούρα και οι συντεχνείες κάνουν πέρα, τότε οι πραγματικά αδικημένοι (άνεργοι, εγαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, νέοι επιστήμονες, φτωχοί συνταξιούχοι κλπ) θα βγουν στους δρόμους και θα σαρώσουν το σάπιο πελατειακό σύστημα.
    ΥΓ Ο λαός είναι αποσβολωμένος από τη συμεριφορά των δικαστών που οι αμοιβές τους και οι κατά καιρούς αναδρομικές τους αυξήσεις αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.

    19 Οκτ 2011 12:18:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 12:35
    εκπαιδευτικος σιγουρα δεν εισαι.βρωμας πασοκιλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 12.38
    ESY NA DEIS PALIO ASBE!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και βέβαια είμαι εκπαιδευτικός. Από την απάντησή σου και από την εμπειρία μου 12:35 βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχεις IQ (άι Κιου) ραδικιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 12:45
    εχεις παρει και το lower?
    αγραμματε πασοκομαλακα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση