GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεύτερη εβδομάδα, δεύτερη πλατεία για το Occupy London...

Tου Ηλία Παπαδόπουλου Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η παρουσία του κινήματος “ Κατάληψη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ” έξω από τον ...

Tου Ηλία Παπαδόπουλου

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η παρουσία του κινήματος “Κατάληψη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου” έξω από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, με πιο δυναμικές δράσεις να λαμβάνουν χώρα, καθώς ο καταυλισμός έχει πλέον εδραιώσει την παρουσία του.
Κατά την πρώτη εβδομάδα, στόχος μας ήταν να εδραιώσουμε την παρουσία μας, να οργανώσουμε τη λειτουργία του καταυλισμού. Περαιτέρω δράσεις θα αποφασιστούν και υλοποιηθούν κατά τη δεύτερη εβδομάδα”, μου λέει η...
Άννα, 28 ετών, από το Μεξικό, κατά την “επέτειο” της πρώτης εβδομάδας του κινήματος το περασμένο Σάββατο. Δεν θέλησε να δώσει τα πλήρη στοιχεία της, για την περίπτωση που προκληθεί κάποιο πρόβλημα με την ανανέωση της βίζας της.

Σάββατο πρωί και ο χώρος της κατάληψης σφύζει από ζωή. Οι περαστικοί πολλοί, η τοποθεσία τουριστική και αρκετοί σταματάνε να φωτογραφήσουν το σκηνικό. Η αστυνομική παρουσία εξαιρετικά περιορισμένη, σε ομάδες των δύο ή τριών περιμετρικά της κατάληψης, αλλά και περιφερόμενοι ανάμεσα στις σκηνές. Ένας αστυνομικός ζητάει να ενημερωθεί από ένα μέλος του κινήματος που μοιράζει φυλλάδια και πιάνουν την κουβέντα. “Έχουμε εντοπίσει και αστυνομικούς με πολιτικά να περιφέρονται. Τους ξεχωρίζουμε σχεδόν από ένστικτο”, λέει ο Μάρκο από την Ιταλία. Πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αντιπαλότητα μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Εντάσεις δημιουργήθηκαν κατά τις πρώτες μέρες, όταν η αστυνομία θέλησε να οριοθετήσει τον καταυλισμό με μεταλλικά κιγκλιδώματα. Τελικά το ζήτημα λύθηκε ειρηνικά και οι καταληψίες έχουν πλέον τοποθετήσει αυτοκόλλητη ταινία για να σηματοδοτήσουν τα όριά τους. Μια κυρία σταματάει για να προσφέρει ένα χειροποίητο κέικ όπου αναγράφεται “Keep Protesting, 99%”, άμεση αναφορά στο “99%” στο οποίο δηλώνουν ότι ανήκουν οι συμμετέχοντες, σε αντίθεση με το 1% που διαθέτει το 99% του παγκόσμιου πλούτου.

Η Άννα μου διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που ζούσε ως άστεγος στα σκαλιά του ναού και τώρα ασχολείται ενεργά με την κατάληψη, βοηθάει εθελοντικά και συμμετέχει. “Νιώθει ότι απέκτησε έναν σκοπό”, καταλήγει. Οι συζητήσεις είναι συχνά έντονες, αλλά πάντα διαπνέονται από σεβασμό. “Οι περισσότεροι περαστικοί μας βλέπουν θετικά, σταματάνε και συζητάνε μαζί μας. Κάποιοι μιλάνε για έλλειψη συγκεκριμένων στόχων και προτάσεων”, παρατηρεί η Άννα.

Ο καταυλισμός αριθμεί περί τα 200 αντίσκηνα, ενώ από το Σάββατο το κίνημα επεκτάθηκε και στην πλατεία Finsbury, ενώ υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός “δικτύου πλατειών” που θα φιλοξενούν αντίστοιχες δράσεις. Χθες, Τρίτη, μέλη της “Κατάληψης του Λονδίνου” μαζί με μέλη της ομάδας “UK Uncut”, που μάχεται εναντίον των περικοπών της κυβέρνησης Κάμερον έκαναν πορεία στα γραφεία της Εφορίας (Her Majesty's Revenue and Customs - HMRC) απαιτώντας την παραίτηση του επικεφαλής David Hartnett, τον οποίο κατηγορούν για φορολογικές ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Η οργάνωση και η εφευρετικότητα των καταληψιών είναι αξιοθαύμαστες. Χημικές τουαλέτες, κάδοι ανακύκλωσης, κουζίνα για την παροχή γευμάτων, μέχρι και ηλιακοί συλλέκτες έξω από τον “χώρο διαλογισμού και προσευχής”, ο οποίος λειτουργεί ανεξαρτήτως θρησκεύματος.  Στον χώρο της κατάληψης έχει οργανωθεί βιβλιοθήκη και ανοιχτό πανεπιστήμιο, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η κυκλοφορία, έντυπη και ηλεκτρονική, της εφημερίδας της κατάληψης, Occupied Times. Γενικές συνελεύσεις λαμβάνουν χώρα και ο καθένας είναι ελεύθερος να μπει στη λίστα ομιλητών και να πάρει το λόγο.

Η δεύτερη εβδομαδα θα είναι πιθανότατα κρίσιμη για το κίνημα. Ενώ αρχικά οι υπεύθυνοι του ναού καλωσόρισαν το “ειρηνικό πλήθος” και στήριξαν το δικαίωμα των καταληψιών να είναι εκεί, την περασμένη Παρασκευή τους ζήτησαν να αποχωρήσουν, επικαλούμενοι ζητήματα πυρασφάλειας, υγείας και γενικότερης ασφάλειας. Ο ναός εντέλει έκλεισε τις πόρτες του για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι επικοινώνησαν με την Πυροσβεστική και συμμορφώθηκαν με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (οργάνωση των σκηνών ώστε να υπάρχουν ενδιάμεσα περάσματα και κιγκλίδωμα για διάνοιξη διάδρόμου στην πλαΐνή είσοδο του ναού), πράγμα το οποίο μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε επισκεφτεί την κατάληψη. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν κατανοούν την αντίδραση του ναού και θεωρούν ότι έχουν επηρεάσει έως και θετικά τον αριθμό των επικεπτών. Το θέμα δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα, καθώς το νομικό καθεστώς και το ζήτημα της ιδιοκτησίας του χώρου μεταξύ του ναού και του City of London Corporation, του συμβούλίου που διοικεί το χρηματιστηριακό κέντρο (City) δεν είναι ξεκάθαρο. Και ακόμα και αν η διαδικασία προχωρήσει δικαστικά, η ενδεχόμενη εικόνα αστυνομικών να απομακρύνουν βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές μπροστά από έναν ναό, σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή από πλευράς “δημοσίων σχέσεων”...
Το κίνημα “Κατάληψη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου”, εμπνευσμένο από το αντίστοιχο της Wall Street, στο μανιφέστο του της 16ης Οκτωβρίου συνδέεται με τα κινήματα στην Αίγυπτο, τη Συρία και τη Λιβύη και απαιτεί τον εκδημοκρατισμό των παγκόσμιων οργανισμών και γενικότερα της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης. “Οι μη δημοκρατικοί διεθνείς οργανισμοί είναι ο δικός μας παγκόσμιος Μουμπάρακ, ο δικός μας παγκόσμιος Άσαντ, ο δικός μας παγκόσμιος Καντάφι. Αυτοί περιλαμβάνουν: το ΔΝΤ, τον ΠΟΕ, τις παγκόσμιες αγορές, τις πολυεθνικές τράπεζες, το G8, το G20, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως ο Μουμπάρακ και ο Άσαντ, δεν πρέπει να επιτραπεί σε αυτούς τους οργανισμούς να καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους”.

10 σχόλια

  1. Θα τριζουν τα κοκκαλα του αειμνηστου Ι.Μεταξα (μερες που ειναι) βλεποντας την σημερινη κατασταση..

    Ισως αναρρωτιοταν κιολας:
    Γιατι να πω ΟΧΙ και ναχουμε τοσες απωλειες σε ανθρωπινες ψυχες και τοσες καταστροφες??
    Για να ερθει το 2009 ενα ηλιθιο σκατοπραμμα το βλακογιοργο??
    Και μια αλητοσυμμορια απο τυχοδιωκτες αδιστακτους απατεωνες οπως η αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια που για "να τα κονομησουν" θα υποδουλωσουν την Ελλαδα στους τοκογλυφους του ΔοΝηΤη??

    Μεγαλε Ι.Μεταξα εκανες και εσυ σφαλματα..
    Γιατι εδωσες διαβατηριο στον σιχαμερο ελληνοπολωνο μινεικο παπανδρεου??
    Γινονται τετοια λαθη??

    Οριστε τωρα..
    Η σπορα αυτουνου του μπασταρδου ξεπουλησε την Ελλαδα..
    Και το πιο τραγικο?? Αυτο το αχρηστο βλημα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ του τι εκανε..
    Ακριβως επειδη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ..

    Αλωωστε ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτον τον λογο το διορισαν πορδηπουργο καποιες συμμοριες εγχωριες και ξενες..
    Για να εχουν απλα ενα ηλιθιο υποκειμενο το οποιο θα υπογραφει οτι του πουνε..
    Και θα διαβαζει επισης τα "χαρτακια" που αυτοι του δινουν..

    Οιμε της συμφορας μας παιδες...
    Χρειαζομαστε επειγοντως ενα Μεταξα η ενα Παπαδοπουλο..
    Imperative..
    Επιτακτικη αναγκη.. Να συλλαβει ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ την αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια..

    Κρεμαλες,τουφεκισμο, καψιμο σε φουρνο η οτιδηποτε αλλο , η αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΘΕΙ...
    Και αυτο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ..

    Κατι για .."εκλογες" που ακουγεται ..Α! αφηστε το γλύκες μου αυτο..
    Θα συνεφερε την αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια και το ηλιθιο βλακογιοργο κατι τετοιο..
    Κανουμε εκλογες και την ..σκαπουλαρουμε..

    ΟΧΙ πουστηδες.. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ..
    ΚΡΕΜΑΛΕΣ μπασταρδοι....

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κατορθώματα του ΓΑΠ . Κούρεμα του χρέους 50% να φτάσει το 2021 στο 120% του ΑΕΠ όπως ήταν το 2009. Και εποπτεία και λιτότητα για πολλά χρόνια.
    Αύριο γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ , οι παππούδες μας έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για την προάσπιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας της χώρας μας και ήλθε ο ΓΑΠ να τα παραδώσει και να μας ξεπουλήσει και να διαλύσει και να καταστρέψει ότι φτιάχτηκε και καταχτήθηκε από τότε μέχρι σήμερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα έχουν μούτρα να παρευρεθούν στην αυριανή παρέλαση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τα κατορθώματα του ΓΑΠ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΕΛΟΣ.

    ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΟΝ 5η ΠΡΩΙΝΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
    ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011 Η ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΙ
    ΥΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
    ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ
    ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
    ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ
    ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΗ.

    11 χρόνια βαρβαρότητας για να επιστρέψει το χρέος στα επίπεδα του 2009.. !!
    Αυτό είναι το ρεζουμέ του "κουρέματος".

    Το 2020, θα επιστρέψει η Ελλάδα σε χρέος 120% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή το άφησε ο Καραμανλής.

    Υποθηκεύσαμε την εθνική κυριαρχία, διαλύσαμε την κοινωνική συνοχή, πετσοκόψαμε μισθούς και συντάξεις, στραγγίξαμε την αγορά από την υπερφορολόγηση, πνίξαμε την επιχειρηματικότητα, φέραμε την κατάθλιψη στον ελληνικό λαό
    ...για να μπορέσουμε
    μετά από 11 χρόνια άγριας λιτότητας για τους πολλούς, να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2009.
    ....Το 2020 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο και στους Άγγλους! Ο αγώνας για τη Δημοκρατία και για μια καλύτερη ζωή, για μια ανθρώπινη ζωή, είναι παγκόσμιος! Όλοι στις πλατείες! Να αλλάξουμε τη ζωή μας! Να γίνουμε πλούσιοι σε ανθρωπιά. Να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας μια για πάντα εγωισμούς, κακία, ζηλοφθονίες και πισωπλατιές και κομματικά συμφέροντα όλων των χρωμάτων. Αλληλεγγύη, Αγάπη, Ελευθερία, Πολιτισμός, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Αυτονομία. Για όλους και όλοι μαζί για το κοινό καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. AN DEN EXOUNE MOUTRA NA BGOUNE STHN PARELASH OI BOYLEYTES TOY PASOK PALIOMALAKA_27 Οκτ 2011 8:38:00 π.μ._ TOTE PARTE TA SFYRODREPANA BALTE TA STON KOLO SAS KAI BGEITE STOYS DROMOYS NA KANETE ESEIS PARELASH, "SWTHRES THS ELLADOS" AEI SIXTIR PALIOKOYMOYNIA, MAS EXETE SPASEI T´ARXIDIA MOYNOPANA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 10,33 αντε ΡΕ ΓΑΜΗΣΟΥ
    και να μην το ευχαριστηθείς
    ψυχοπαθή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. MH ME LES PSIXOPA8EI MOYNOPANO, GIATI 8A TO PW STH GYNAIKA SOY KAI DEN 8A S´AFHSEI NA THN KABALHSEIS KANA DYO XRONIA. KI OSO GIA TO POIOS GAMIETE TO §EREIS POLY KALA PALIOPIPITSA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα τριζουν τα κοκκαλα του αειμνηστου Ι.Μεταξα (μερες που ειναι) βλεποντας την σημερινη κατασταση..

    Ζμπούτσαμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση