GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρομπέρτο Λαβάνια: Tι λέει ο αρχιτέκτονας της ανάκαμψης στη Αργεντινή, για την Ελλάδα...

Από το tvxs.gr Αργεντίνικο " άρωμα " έχουν οι αναλύσεις του γερμανικού Τύπου σχετικά με τις ομοιότητες και διαφορες που παρουσι...

Από το tvxs.gr

Αργεντίνικο "άρωμα" έχουν οι αναλύσεις του γερμανικού Τύπου σχετικά με τις ομοιότητες και διαφορες που παρουσιάζει η εξέλιξη της κρίσης στη Ελλάδα και την Αργεντινή. Συνέντευξη του πρώην Υπ. Οικονομικών της Αργεντινής Ρομπέρτο Λαβάνια, ο οποίος θεωρείται «αρχιτέκτονας της ανάκαμψης της χώρας μετά την κρίση του 2001/2002», δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Hannoversche Allgemeine με...
τίτλο «Η Αθήνα δεν πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του ΔΝΤ»
Ερ.: Κύριε Λαβάνια , πριν από 10 χρόνια η Αργεντινή χρεοκόπησε. Μπορεί να συγκριθεί η παρούσα κρίση στην Ελλάδα με τότε;
Απ.: Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές. Συγκρίσιμα μεγέθη είναι η μακρά ύφεση, που βαδίζει στην τέταρτη πλέον χρονιά, το έλλειμμα προϋπολογισμού και εμπορικών συναλλαγών και το σταθερό νόμισμα, που βρίσκεται εκτός της ακτίνας επιρροής της χώρας. Η διαφορά είναι το γεγονός ότι η Αργεντινή ήταν μια χώρα απομονωμένη όσον αφορά το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η Αθήνα ως χώρα της ΕΕ αποτελεί μέλος ενός από τα ισχυρότερα σύμφωνα του κόσμου. Αν αυτό το σύμφωνο έχει τη βούληση να βοηθήσει είναι άλλο θέμα.
Ερ.: Τι μπορεί να διδαχτεί η Αθήνα από την Αργεντινή;
Απ.: Όλα όσα προτείνει σήμερα το ΔΝΤ στην Ελλάδα θέλησε να τα επιβάλει και στην Αργεντινή: μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση των φόρων. Η υιοθέτηση αυτών των κανόνων οδηγεί στην επιβολή προγραμμάτων, που προστατεύουν τα συμφέροντα των πιστωτών, αλλά δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Το πρόγραμμα θα οδηγήσει αναντίρρητα στην ύφεση. Οι προκάτοχοί μου πάλευαν με το ΔΝΤ για ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και δάνειο ύψους 20 με 25 δις. δολάρια. Όταν έγινα Υπ. Οικονομικών, είπα στον διευθυντή του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ ότι δεν θέλουμε χρήματα με αντάλλαγμα την αφαίρεση της ελευθερίας να λύσουμε οι ίδιοι τα προβλήματά μας.
Ερ.: Τι άλλο συνιστάτε στην Ελλάδα;
Απ.: Η Αθήνα δεν πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του ΔΝΤ. Ή θα ακολουθήσει την πορεία της Αργεντινής και σε 10 χρόνια θα επανακτήσει ανταγωνιστικότητα και τότε η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει πραγματικά τη χώρα στην εξυγίανσή της. Ή υπάρχει ο τρίτος δρόμος, που είναι ταχύτερος, αλλά συνδέεται με μεγαλύτερο κόστος από κάθε άποψη: Να βγει η Αθήνα προσωρινά από την Ευρωζώνη και να υπάρχουν δύο νομίσματα – η δραχμή για το εσωτερικό και το ευρώ για το εξωτερικό.
Ερ.: Ήταν η κοινωνική κατάσταση στην Αργεντινή πιο δραματική από της Ελλάδας;
Απ.: Σαφώς. Εδώ πάγωσαν οι καταθέσεις, κανείς δεν είχε πρόσβαση στα λεφτά του, η φτώχια έπληξε το 50% του πληθυσμού, ακόμα και το ανταλλακτικό εμπόριο αναβίωσε. Η Ελλάδα απέχει πολύ από μια τέτοια κατάσταση.
SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: Τα διδάγματα της Αργεντινής
Σχόλιο με τίτλο «Τα διδάγματα της Αργεντινής» δημοσιεύεται και στη Suddeutsche Zeitung. Με αφορμή την θριαμβευτική επανεκλογή της Κριστίνα Κίρσνερ στην Προεδρία της χώρας, γίνεται αναδρομή στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που έπληξε την Αργεντινή πριν από δέκα χρόνια.
Ο τότε Πρόεδρος της χώρας Νέστορ Κίρσνερ είχε θέσει στους πιστωτές της το δίλημμα να εγκαταλείψουν τις απαιτήσεις κατά 75% ή να μην λάβουν τίποτα. Απέρριψε τη βοήθεια του ΔΝΤ και προχώρησε σε αύξηση μισθών, συντάξεων και κοινωνικων παροχών αντί να χρηματοδοτεί σε μόνιμη βάση το χρέος. Η οικονομία της χρεοκοπημένης χώρας ανέκαμψε και παρουσίασε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανάλογους με αυτούς της Κίνας.
Επισημαίνεται, όμως, ότι η Αργεντινή αποτελεί αρκετά διαφορετική περίπτωση σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς δεν ανήκει σε νομισματική ένωση, διαθέτει πολύ μεγαλύτερο ορυκτό πλούτο και έχει να καταπολεμήσει ακόμα πολύ σημαντικά προβλήματα.
Όμως, η σκληρή αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών αγορών δείχνει ότι ένας ιδιαίτερος δρόμος, όπως αυτός της Αργεντινής μπορεί στο εσωτερικό της χώρας να είναι πολύ πιο επιτυχής από ό, τι η κλασική συνταγή των μεταρρυθμίσεων.
Στην Αργεντινή οργιάζει η αγοραστική φρενίτιδα και αποθεώνεται η Πρόεδρός της, την ώρα που στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περικοπές και ακούγονται διαμαρτυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση