GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπογραφής το ανάγνωσμα...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Σε μια Ευρώπη που βλέπει τα επιτόκια δανεισμού της μιας χώρας μετά την άλλη να αγγίζουν...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Σε μια Ευρώπη που βλέπει τα επιτόκια δανεισμού της μιας χώρας μετά την άλλη να αγγίζουν... άπαρτες ψηλές κορφές και η ανάγκη λήψης άμεσων αποφάσεων όχι απλά για τη σταθερότητα αλλά για την ίδια την υπόσταση της Ευρωζώνης, να είναι επιτακτική, το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι ηενυπόγραφη επιβεβαίωση, αυτού που ήδη έχει συντελεστεί! Της στήριξης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους (με τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή περιλαμβάνει) και τη συμφωνία σε ένα πλαίσιο δράσεων που προκύπτουν από αυτή. Όμως οι...
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μοιάζει να αναζητούν ένα άλλοθι στη μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική, λες και οι Ελληνικές υπογραφές θα καθαγιάσουν μια οικονομική συνταγή που αποδείχτηκε, από τα αποτελέσματα της, αναποτελεσματική.
Η μόνιμη επωδός ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν προώθησε με την απαιτούμενη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις ισχύει σε ορισμένα ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις (αφήνοντας να απαξιωθούν πλήρως οι αξίες), ή οι μειώσεις κρατικών δαπανών (υπό το φόβο εσωκομματικών έριδων), λησμονούμε όμως ότι ήδη έχει προωθηθεί μια επίπονη αλλαγή στο ασφαλιστικό και έχουν εισαχθεί πρωτόγνωροι περιορισμοί εργασιακών δικαιωμάτων.
Επίσης παραβλέπεται το γεγονός ότι διαρθρωτικές αλλαγές όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έχουν δυνητική δυναμική αύξησης του ΑΕΠ κατά 1-2
% σε βάθος χρόνου, άρα ακόμα κι αν είχαν ολοκληρωθεί άμεσα, οι θετικές συνέπειες δεν θα ήταν ακόμα ιδιαίτερα ορατές. Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν ότι ο φετινός διπλασιασμός της ύφεσης και η συνέχιση της και το 2012 (αντί της ανάπτυξης που προέβλεπαν μέχρι πριν λίγους μήνες), θα είχε καταπολεμηθεί αποκλειστικά με αυτές τις κινήσεις.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι Τροϊκανοί προσπαθούν συνεχώς και σε όλους τους τόνους να μας πείσουν, ότι η υπερφορολόγηση και οι οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων δεν είναι δικές τους προτάσεις, αλλά κυβερνητικές επιλογές. Αν όντως ίσχυε αυτό, τι τους ενοχλεί ακόμα κι η αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου;
Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι και το γενικό πλαίσιο δράσης είναι κοινώς αποδεκτά και οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί ότι οι μεγάλες αποκλίσεις στα αποτελέσματα οφείλονται και στην προσπάθεια τους να εκτελέσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε πρότυπα οικονομιών με διαφορετική διάρθρωση από την Ελληνική, τι νόημα έχει η άτεγκτη εμμονή σε αυτό; Όταν η ανάπτυξη είναι πλέον συνολικό ζητούμενο σε μια Ευρώπη που αγγίζει ταχύτατα νέα υφεσιακά πεδία, ποιον εξυπηρετεί η επιμονή σε μονοδιάστατες αντιλήψεις;
Η εποχή μόνο για ασκήσεις πολιτικής επικυριαρχίας και άγονους λεονταρισμούς δεν προσφέρεται. Οι υπογραφές μπορεί να εμπεριέχουν έναν συμβολισμό που θεωρούν ανακουφιστικό στις Βρυξέλλες αλλά δεν αρκεί για να δώσει αμετάκλητη απάντηση, ούτε στο Ελληνικό ούτε, πολύ περισσότερο, στο Ευρωπαϊκό ζήτημα. Είναι πλέον πασιφανές ότι μόνο οισυντονισμένες, κεντρικά κατευθυνόμενες δράσεις μπορούν να το επιτύχουν.

6 σχόλια

  1. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ 1,7 ΜΕΧΡΙ 7,6 ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ.

    ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΞΩΦΛΗΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΚΕΡΑΙΑΣ.

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως ποτε θα κανω το μ@λ@κ@28 Νοε 2011, 7:52:00 μ.μ.

    5:45
    ======
    Φυσικα και ειναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ!

    Αλλα και το Ελληνικο κρατος οταν σε χρεη των
    πολιτων προς αυτο βαζει τοκο ...2 ο/ο τον μηνα
    αυτο ΤΙ ΕΙΝΑΙ;!!

    Εαν δεν βγει συντομα το ευρω-ομολογο
    αυτα θα γινονται.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλείται ο πρώτος ύποπτος για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
    Με την ιδιότητα του υπόπτου κλήθηκε από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις, ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Α. Γεωργίου.

    Ο Α.Γεωργίου κλήθηκε να καταθέσει ανωμοτεί στις 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% προς τη Eurostat, με σκοπό τη λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων από το οικονομικό επιτελείο.

    Στις καταγγελίες είχε προχωρήσει μέσω της «Ε», η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

    Μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει ότι το έλλειμμα διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και μέσω Eurostat το ΔΝΤ να επιβάλει σκληρότερους μνημονιακούς όρους στην Ελλάδα.

    Το χρέος, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, διογκώθηκε σε αυτό το επίπεδο από την ανορθόδοξη εισαγωγή των 151 ΔΕΚΟ στο πακέτο της «γενικής κυβέρνησης».

    __________________________________________
    Οι FT για το σκάνδαλο του φουσκώματος του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ.

    Στο γνωστό σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ,
    η οποία κατ' εντολή του Παπακωνσταντίνου φούσκωσε το έλλειμμα προκειμένου να καταστεί η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ μονόδρομος, αναφέρονται οι Financial Times.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα εις βάρος του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ τρέχει εισαγγελική έρευνα με την κατηγορία της "προδοσίας των εθνικών συμφερόντων" !

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC
    ο κ. Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επίσημη ποινική έρευνα και με κατηγορίες ότι διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ενεργώντας κατά του εθνικού συμφέροντος.
    Οι ίδιες αναφορές επισημαίνουν πως ο κ. Γεωργίου εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 20 χρόνια και πως διορίστηκε το 2010 στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από συμφωνία με το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξυγιάνει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης παραποίησης τους.

    Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο κ. Γεωργίου αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα στις 12 Δεκεμβρίου για να απαντήσει στις σχετικές κατηγορίες.

    Μάλιστα, οι συντάκτες τους, υποστηρίζουν πως εάν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί για «εσχάτη προδοσία», θα μπορούσε να αντιμετωπίσει
    ισόβια κάθειρξη................ ΑΛΛ΄ΑΧ ΠΑΣΟΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ , ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ
    Τα καμένα χαρτιά να απομακρύνονται.
    Βαγγέλα, από τα κιλά σου και όχι από το μυαλό σου ρε βλάκα.
    Ρε λιγοστέ της λογικής, ρε κουράδα άκουσα ρε τιποτένιε που θέλεις και το δακτυλίδι του άλλου ανίκανου, του κωπηλάτη - ποδηλάτη, ότι από το 2005 οι Ελβετοί ζητούν να έρθετε σε συμφωνία για τις καταθέσεις των τιμίων Ελλήνων στις τράπεζες τους. Οι προηγούμενοι {δομημένα ομόλογα, Βατοπέδι, χρήμα με τον κουβά 2,4 δις σε χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ από το Υπουργείο Πολιτισμού με Υπουργό τον καραμαλέγκο } χρημάτισαν σε βάρος του Λαού. Εσύ ρε κουράδα, ρε Μασκαρά τι έκανες εκτός από τον νόμου σου για την απαλλαγή των απατεώνων πολιτικάντηδων μεταξύ αυτών και της πάρτης σου, κουράδα που έφτιαξες γραφείο με 900.000 ευρώ ρε και ο κοσμάκης δεν έχει φράγκο να φάει, ξέκολο, κουράδα, ανίκανε, πανεπιστημιακέ της αντιγραφής, βλάκα.

    Ζητούν οι Ελβετοί να έρθετε σε συμφωνία για τις καταθέσεις στις τράπεζες τους και το αποσιωπάς πρόστυχε,κουράδα.
    ΧΑΣΟΥ ΠΡΟΣΤΥΧΕ ΚΟΥΡΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ. ΧΑΣΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΔΑ, ΕΛΕΦΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε βρε λύσσα κακιά οι σφουγγαρίστρες των ΜΜΕ να ξωπετάξουν από το Πασόκ τον Γιώργο Παπανδρέου!
    Όχι γιατί θέλουν τόσο πολύ να φύγει, αλλά ενόψει εκλογών το Πασόκ να γίνει μπάχαλο με απώτερο στόχο η Δεξιά να αποκτήσει ή και δυνατόν αυτοδυναμία προκειμένου να επιστρέψουν στις παλιές καλές μέρες μπείτε φάτε και αλέστε και αλεστικά μην δώστε!
    Αφού οι Αθλιότατοι και πανάξιοι εκείνου του συνθήματος Αλ-ρου-δη, αποσιώπησαν υπηρετώντας την Δεξιά και τους παρατρεχάμενους της, το γεγονός ότι όταν ανέλαβε το Πασόκ κυβέρνηση το 2009 το καράβι - Ελλάς είχε ήδη ριχτεί από την ΔΕΞΙΑ σε ξέρα και το μόνο που είχε στην διάθεση της η κυβέρνηση Πασόκ ήταν μερικά κανό για να το τραβήξει από εκεί, την πολέμησαν κάθε μέτρο που πήρε για μην πετύχει το παραμικρό! Κάθε προσπάθεια να ξοδεύουμε λιγότερα από ότι παράγουμε πολεμήθηκε! Σε μια ΕΟΚ που για να αποφασίσει και οι μήνες περνούσαν και μας πολεμούσαν!
    Φαντάζετε κάποιος το περασμένο καλοκαίρι να είχαμε τέτοιες φωτιές, και Θεέ μου φύλαγε να είχαν καεί ζωντανοί εβδομήντα άνθρωποι όπως πριν λίγα χρόνια επί ΔΕΞΙΑΣ και ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ τι θα είχε γίνει;
    Όλοι τους μαζί κάθε κανάλι, κάθε ραδιοφωνικούς σταθμός, κάθε φυλλάδα θα απαιτούσε με συνοπτικές διαδικασίες την εκτέλεση του πρωθυπουργού, χαριστικώς του μισού Υπουργικού Συμβουλίου, και από τους υπόλοιπους Δήλωση ότι δεν θα ξαναπολιτευτούν ποτέ!
    Τότε όμως που αυτό ήταν γεγονός τι κάνανε οι σφουγγαρίστρες ; Τα κουνέλια!
    Τι τους έκανε να κάνουνε τα κουνέλια ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ!
    Ανέλαβε το Πασόκ το 2009 με το χρέος και το έλλειμμα απογειωμένα, δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αυτό, δεν επιτεθήκανε σε αυτούς που ρίξανε το καράβι ΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ, αλλά με τις αδέξιες μερικές φορές κινήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πάνω σε εκείνα τα κανό που έχοντας δέσει το καράβι-ΕΛΛΑΣ, προσπαθούσαν εν μέσω τρικυμίας, εν μέσω επιθέσεων από όλη την Ευρώπη των ΔΕΞΙΩΝ και την Ελλάδα των Αριστερών, να το ξεκολλήσουν από την ξέρα που είχε κάτσει βαρεμένο από το φορτίο των χρεών και των ελλειμμάτων!
    Και μήπως κατάφεραν λίγα; Καθόλου, και μόνο το γεγονός ότι στήθηκε με την επιμονή του Παπανδρέου ο μηχανισμός στήριξης και τώρα μέσω αυτού προσδοκούμε κάποια στιγμή να ανασάνουμε είναι αρκετό!
    Ποιος από αυτούς, τις σφουγγαρίστρες της ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ έκατσε μια μέρα να πει στους Έλληνες ήρεμα και απλά ότι αυτοί που μας δάνειζαν έχουν την λογική κατά αυτούς απαίτηση να πάρουν πίσω τα λεφτά τους ;
    Βγάλανε οι ψεύτες, ψεύτη τον Παπανδρέου για το ότι είπε προεκλογικά ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, τη στιγμή που στα DEBATE ο Καραμανλής ο Σιωπηλός, σε ερωτήσεις του Παπανδρέου που είναι το έλλειμμα και που θα φτάσει έκανε τη σουπιά!
    Αυτός δεν είναι που κατά τον κολλητό του τον Τράγκα, και από όσα αυτός ο Τράγκας επανειλημμένα έχει πει σε ραδιόφωνο και τηλεόραση χειμώνα και καλοκαίρι του 2009, ότι μετά τις προηγούμενες εκλογές ο Καραμανλής του εκμυστηρεύτηκε ότι θα κυβερνά για δεκαέξι μήνες ακόμη ;
    Δηλαδή ο Άσχετος μαζί με όλη την κυβέρνηση του ξέρανε που μας οδηγούν, δεν έκαναν τίποτα μα τίποτα για να το αποτρέψουν, και όταν είδαν ότι φτάσαμε στο αμήν και έχοντας ρίξει το καράβι ΕΛΛΑΣ στην ξέρα, έχοντας πάρει και το ραβασάκι από το ΔΝΤ ότι τα έχουν κάνει σκατά, του οποίου την ύπαρξη μάθαμε μόλις πριν λίγες μέρες, προκήρυξαν εκλογές και ΤΙΣ ΧΑΣΑΝΕ ΑΜΑΧΗΤΙ! Και μας άφησαν όλους βουτηγμένους στα ΣΚΑΤΑ!
    Και συνεχίζουν να υπηρετούν οι σφουγγαρίστρες την ΔΕΞΙΑ, που στο αποκορύφωμα της ΔΕΙΛΙΑΣ της αφού μέσω αυτών και των Αριστερών έφθειρε την κυβέρνηση του Πασόκ απέφυγε να τοποθετήσει βουλευτές της, στην κυβέρνηση συνεργασίας σε υπουργεία που ένεκα της κατάστασης ασκούν οικονομική πίεση στο λαό, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Η ΠΑΡΘΕΝΑ, αλλά να βγει και να πει άλλοι τα κάνανε, πάρτε ένα ψίχουλο από εμένα την ΑΓΙΑ ΠΟΡΝΗ..
    Γιατί βεβαίως με τον αγώνα του Πασόκ και το χρέος θα μειωθεί και σιγά σιγά θα καλυτερέψουμε. Η ΔΕΞΙΑ όμως μυρίστηκε ψητό, έργα και προμήθειες, και ακονίζει τα μαχαιροπήρουνα για το. ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΦΑΜ ΝΤΕ ΛΑ ΠΑΤΡΙ!
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκανδαλίδης: Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεραστεί από την ιστορία.

    «Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε έχει ξεπεραστεί από την ιστορία όχι ως αξιακό και ευρύτερα ιδεολογικό και στρατηγικό πλαίσιο αλλά ως πολιτικές, ιεραρχήσεις και κυρίως πρακτικές» γράφει σε άρθρο του στα «Νέα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

    Μετά την Άννα Διαμαντοπούλου και ο Κώστας Σκανδαλίδης μιλάει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα πραγματικό νέο κόμμα να....
    συνθέσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, δίνοντας οριστική απάντηση στην κρίση προσανατολισμού της χώρας».

    «Το ΠΑΣΟΚ και οι εν δυνάμει συμμαχικές δυνάμεις που αρνούνται τόσο τον αριστερό λαϊκισμό μιας ανεπίδοτης ελπίδας όσο και τον δεξιό λαϊκισμό που στο όνομα του μεταρρυθμισμού απεργάζονται από τα πάνω τη νέα μορφή και διάταξη των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα οφείλουν να συναντηθούν στο πεδίο της μάχης για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς» επισημαίνει ο κ. Σκανδαλίδης στο άρθρο του, τονίζοντας:

    «Το πεδίο της μάχης καθορίζεται με την επιστροφή στη βάση όχι ως επιστροφή στο παρελθόν αλλά ως σημείο ενδοσκόπησης και αναζήτησης του κοινού στόχου και εκκίνησης της νέας πορείας. Μόνο έτσι οι διαδικασίες που πρότεινα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχουν νόημα. Αλλιώς από καλλιστεία είναι γεμάτες οι τηλεοράσεις απέναντι σε κοινό που απολαμβάνει μεν το θέαμα, είναι όμως παγερός θεατής των εξελίξεων. Και χωρίς τον λαό και η τελευταία ελπίδα θα έχει χαθεί. “Οι καιροί ου μενετοί”».

    ΣΗΜ. ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΗΡΙ
    ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΥΝΕΙ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ
    ΜΕ ΤΟΝ πράσινο ΔοΝηΤήηηηηηηη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση