GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣ, ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ...

Του Μίμη Ανδρουλάκη Στο προεκλογικό “Ε, Πρόεδρε!” προειδοποιούσα για το “πρώτο θανάσιμο αμάρτημα” στη διαχείριση μιας κρίσης με τα παρακ...

Του Μίμη Ανδρουλάκη

Στο προεκλογικό “Ε, Πρόεδρε!” προειδοποιούσα για το “πρώτο θανάσιμο αμάρτημα” στη διαχείριση μιας κρίσης με τα παρακάτω χαρακτηριστικά λόγια:
“Πρόεδρε...SOS! Το 60% τουλάχιστον της αποτυχίας της πολιτικής οφείλεται στον μη υπολογισμό του “Νόμου των Ακούσιων Συνεπειών”. Άλλο επιδιώκεις, άλλο προκύπτει. “Σπέρνεις σιτάρι, φυτρώνει κριθάρι”.
Αυτό συμβαίνει και με τα δημοψηφίσματα. Ο Πρόεδρος ανήκε πάντα, όσα χρόνια τον ξέρω, στους ένθερμους θιασώτες τους. Εγώ αντίθετα κουβαλώ μια επιφύλαξη της δημοκρατικής αριστεράς προς δημοψηφίσματα που....
έχουν καισαρικό ή Γκωλικό χαρακτήρα του τύπου “ή εγώ ή το χάος”. Ο Πρόεδρος ασφαλώς είναι συνεπής με τη δημοψηφισματική του κουλτούρα αλλά τώρα το ζήτημα δεν αφορά στο γενικό σύστημα δημοκρατικών αξιών αλλά στο timing και στις ακούσιες αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει και συνεπώς να οδηγήσει στην αντιστροφή του νοήματός των πρωτοβουλιών του.
Στον καιροσκοπισμό της ηγετικής παρέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος αντέταξε μια πρωτοβουλία που σ’ άλλη χρονική φάση μπορεί να ήταν λυτρωτική αλλά τώρα είναι εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα αβεβαιότητας σε μια χαοτική αγορά και σ’ ένα πολύπλοκο ευρωσύστημα όπου κάθε ασάφεια στις προοπτικές οδηγεί τους πάντες να τείνουν να προεξοφλούν τις άμεσες εξελίξεις με βάση το χειρότερο σενάριο. Ο Πρόεδρος έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός αφού γνωρίζει δραματικά από πρώτο χέρι ότι το προεκλογικό και μετεκλογικό επιτελείο του, παρά τις προειδοποιήσεις, έκανε κακή στάθμιση των κινδύνων και γενικά παίρνει χαμηλή βαθμολογία στο πολιτικό και οικονομικό risk και crisis management. Τη διασφάλιση και βελτίωση των όρων εφαρμογής της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου επεδίωξε προφανώς με την πρωτοβουλία του ο Πρόεδρος κι όμως αυξάνουν οι κίνδυνοι να τιναχτεί αυτή στον αέρα. Τον διακανονισμό του χρέους προς τους ιδιώτες ήθελε να κατοχυρώσει κι όμως τον βάζει αντικειμενικά σε αμφιβολία. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση στοχεύει να ενισχύσει κι όμως μπορεί να υποδαυλίσει ό,τι ακριβώς ήθελε να αποφύγει, τις τυφλές εξελίξεις και τον παροξυσμό των παθών ενός νέου διχασμού. Την αναγκαία πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση να επιτύχει κι όμως είναι ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει ανεξέλεγκτες δυνάμεις. Τον τυχοδιωκτισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να συγκρατήσει κι όμως του χαρίζει απροσδόκητα ένα χαοτικό και ετερόκλητο μπλοκ δυνάμεων που τείνουν να απομονώσουν πολιτικά την κυβέρνηση.
Ένας ηγέτης μπορεί σε οριακές στιγμές να λειτουργεί ως Γουλιέλμος Τέλλος: να επιχειρεί να στοχεύσει το μήλο κι όχι το κεφάλι του παιδιού. Τότε ή τα κερδίζει όλα ή τα χάνει όλα. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνει αν είναι πράγματι ηγέτης ή απλώς τζογαδόρος. Στο συγκεκριμένο όμως ζήτημα του δημοψηφίσματος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά αν “κερδίσεις” κερδίζεις λίγα κι αν “χάσεις” τα χάνεις τελικά όλα. Όχι εσύ αλλά η χώρα η οποία τότε κινδυνεύει από την πτωχευτική καραντίνα να εξοστρακιστεί στην ανεξέλεγκτη χρεωκοπία και στην έξοδο από το ευρώ.
Υπάρχει μια εξαιρετική αρχαία ελληνική έννοια που μπορεί να μας λυτρώσει. Είναι η φρόνησις. Ας κάνουν όλοι άμεσα ένα βήμα πίσω σ’ ένα ελάχιστο σταθεροποιητικό πλαίσιο εθνικής, δημοκρατικής και κοινωνικής συνεννόησης. Τότε και μόνο, όταν μπει μια “ζώνη ασφαλείας” στη χώρα, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είτε μέσω εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος δεν θα λύσει τα φρένα προς το γκρεμό. Παπανδρέου και Σαμαράς πρέπει άμεσα υπό τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνουν ένα πατριωτικό έντιμο βήμα προς μια στοιχειώδη τουλάχιστον δημοκρατική συμφωνία.
Διαφορετικά το μόνο που απομένει είναι η φρόνησις που απουσιάζει από τις πολιτικές ηγεσίες να περισσέψει στον ελληνικό λαό για να αποφύγουμε ένα νέο μαύρο ‘97. Κανείς όπως κι αν λέγεται, όσο ψηλά κι αν στέκεται δεν είναι υπεράνω της πατρίδας.
Η αμείλικτη μηχανή της ελληνικής τραγωδίας έχει μπει μπροστά εδώ και καιρό και όλοι - κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι, “σκηνή” και “πλατεία” - κάνουν επιλογές που οδηγούν στο χαμό έτσι που να λες μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.
Οι πρωταγωνιστές έκαναν εν θερμώ δύο παραπάνω βήματα μπρος, είναι επείγον να κάνουν άμεσα, απόψε, αύριο το πολύ ένα βήμα πίσω. Δεν είναι η τόλμη και η πολιτική φαντασία που τους παρακινεί αλλά ένας κρυφός φόβος και η ανασφάλεια. Είναι το ψυχολογικό σύνδρομο της ματαίωσης. Ένας ηγέτης φτάνει κοντά σ’ ένα διακαή στόχο του κι όμως την ύστατη στιγμή σκηνοθετεί ασύνειδα την αποτυχία των προσπαθειών του. Καιρός για ήρεμη αυτοπεποίθηση, στωική αυτοσυγκέντρωση και εθνική ευθύνη. Καθένας πλέον ατομικά και συλλογικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
###
Το κείμενο μπορείτε να το βρείτε και στο http://mimisandroulakis.blogspot.com/

31 σχόλια

  1. Περα απο τα λαθη που κανει ο Παπανδρεου, μεσα στο υστεροβουλο μυαλο του Σαμαρα υπαρχει μονο ο αρρωστος ποθος να γινει πρωθυπουργος με οποιεσδηποτε συνθηκες. με λιγα λογια "Αθλιοτης αθλιοτητων τα παντα αθλιοτης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΕ ΠΛΕΟΝ Μ'ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. ΤΡΑΒΑ ΠΙΕΣ ΚΑΜΙΑ ΡΑΚΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΑΜΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΣΟΥ ΘΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΣΩ, ΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.
    Η ΓΕΝΙΑ ΣΟΥ ΤΑ'ΚΑΝΕ ΡΟΪΔΟ ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα δημοψηφίσματα είναι ένας απόλυτα δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της άποψης του λαού (βλ. Ισλανδία), αλλά δεν ήταν σωστό το timing του δημοψηφίσματος για την Ελλάδα.
    Αν ζητούσε ο ΓΑΠ δημοψήφισμα στην αρχή στην προμνημονίου εποχή τότε θα είχε ένα δίκιο.
    Τώρα είναι αργά για τέτοιες ενέργειες και γίνονται για άλλους σκοπούς και όχι γιατί υπάρχει ειλικρινής διάθεση να ακουστεί ο λαός.
    Τώρα η μόνη διεξοδος είναι οι εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ...ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ..Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΦΡΑ ΣΤΟ ΓΑΜΗΣΙ?????????????ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ(ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΥΤΑΝΟΜΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΟΜΑΕΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Γιωργάκης με μια κουβέντα εξαύλωσε όσα είχαν κερδίσει οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές την περασμένη Πέμπτη!
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Σαν αποτέλεσμα της ανακοίνωσης για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με τη συμφωνία διάσωσης της χώρας, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έπεσε -5,3% στις 134 μονάδες παραχωρώντας όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει μετά τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης.

    Αιτία για αυτό είναι οι φόβοι των τραπεζών πως εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίψουν την συμφωνία με το δημοψήφισμα, αυτό θα οδηγήσει σε ‘σκληρή χρεοκοπία’ τη χώρα υποχρεώνοντας τις τράπεζες να δεχθούν ζημιές 75% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διαθέτουν και πυροδοτώντας την ενεργοποίηση των ασφαλιστικών συμβολαίων που έχουν για την περίπτωση χρεοκοπίας (cds) με συνέπεια να αυξηθεί η απειλή του συστημικού κινδύνου, εκτιμά ο τραπεζικός αναλυτής Andrew Lim, στην Espirito Santo του Λονδίνου.
    ---------------------------------------------

    VIVA !!! μητέρα πατρίδα USA.

    ΟΛΕ !!!!ΑΓΟΡΕΣ και ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ φίλοι-συνεργάτες

    ΓΙΟΥ ΠΙΙΙΙ !!!! Νικολάκη και Αντρίκο


    ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...
    ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΡΟΙΣΟΙ......$$$$$$$$$$$
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΟΛΛΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙς !! ΤΟΥΣ ΕΓΡΑΨΕΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ. ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ! ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΘΕΩΡΙΤΙΚΟΛΟΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ζητα συγγνωμη και εξαφανισου ερχονται λαικα δικαστηρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ.

    ΑΙΝΤΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΡΑΜΟΛΙΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
    ΟΛΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.
    ΣΗΚΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΑΥΤΗ Η ΑΣΧΕΤΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΟΥΤΕ ΓΑΛΙΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ.
    ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΨΗΦΙΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    ΟΥΣΤ ΤΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΚΩΛΟΓΕΝΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΙ ΣΗΦΟΥΝΑΚΚΗΔΕΣ ΣΩΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΧΟΛΟΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ.
    ΟΥΣΤ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΑΛΤΑ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΠΟΡΝΟΓΕΡΕ ΚΑΙ ΜΠΕΚΡΗ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΣΚΗΣΟΥΜΕ ΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΟΥΝΙ.ΓΑΜΩ ΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΣΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΒΡΩΜΙΑΡΙΔΕΣ.ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έχω διαβάσει πολλες φορές αρθρά σου. ήθελα να σε ρωτήσω ποιός κυβερνά εντέλει αυτόν τον τόπο τα τελευταία 20 χρόνια. Γιατί άμα μου πείς η πλειοψηφούσα κοινοβουλετική ομάδα δεν θα σε πιστέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΑΜΗΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΕΓΚΑΘΕΤΟ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗ ΔΟΣΙΛΟΓΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΧΩΡΙΣ ΣΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΣΥ ΜΙΜΗ ΔΕ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΑΝ ΕΠΕΛΕΓΕΣ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ;ΤΟ 'ΧΕ ΠΕΙ Ο ΛΕΝΙΝ.ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΜΕΝΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Σαμαράς θέλει να γίνει πρωθυπουργός της δραχμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Τσουνάμι απ' το πήδημα Βενιζέλου
    απ' το καράβι!
    Μίλησε με Σόιμπλε, κάρφωσε ΓΑΠ
    και κλειδώθηκε στο νοσοκομείο!

    [Ο τίτλος δεν είναι σενάριο αλλά η αλληλουχία των γεγονότων:
    Μόλις ο Μπένυ πήρε τα μηνύματα από τους δικούς του, πήρε τηλέφωνο τον Σόιμπλε στον οποίο προφανώς και είπε πως δεν ήξερε τίποτα προκειμένου να έχει τη στήριξή τους για την επόμενη μέρα και στη συνέχεια έπεσε στο κρεββάτι του πόνου προκειμένου να μην μπορεί κανείς εύκολα να τον κατηγορήσει ότι βρίσκεται πίσω απ' τις εξελίξεις...]

    Βγάζει την ουρά του απέξω ο Μπένυ διαρρέοντας απ' το νοσοκομείο (όπου θα μείνει και σήμερα για προληπτικούς λόγους) ......ότι δεν ήταν ενήμερος για την πρόθεση του ΓΑΠ να ζητήσει δημοψήφισμα..

    - Ανεξαρτητοποιήθηκε και η Καϊλή και ζητάει Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.
    Όχι στο δημοψήφισμα, ναι σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής -όχι Παπανδρέου, δηλαδή- λέει η Εύα Καϊλή.σε επιστολή ανεξαρτητοποίησης πού έστειλε 15:00 στον Πρόεδρο της Βουλής.

    - Ο Λοβέρδος πήδηξε ήδη με δήλωση σάλτο μορτάλε απ' το καράβι!!!!
    "Είναι λάθος το δημοψήφισμα και δεν θα γίνει ποτέ !" δήλωσε ο Λοβέρδος!
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    + ΤΟ ΨΥΧΟΠΑΘΕΣ κάνει και τον νταή !!!

    "Αν θέλουν ας με ρίξουν όσο θα είμαι στις Κάννες"... για να μείνω κατευθείαν στο εξωτερικό......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. …Μόνον ένας Παπανδρέου μπορούσε να προκαλέσει στον λαό γενική "σύγχυση", πλήρη "παράλυση" και στη συνέχεια το μόνο πράγμα που ν' ακούγεται να είναι ένα ασυνάρτητο "παραλήρημα" …

    Γιωργάκης,Kωστάκης και Ντορούλα αχρείοι επίγονοι εκκωφαντικής μετριότητος…

    Τριάς ομοούσια, ανικάνων, άεργων, ανάλγητων, πάμπλουτων επιγόνων, ολετήρων της χώρας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. KKE και Παπαρηγα δαγκωτο ΤΩΡΑ Κρεμαλες για ολα τα λαμογια ΚΑΙ αν δεν κανει και το ΚΚΕ τιποτε απο οσα λεει ΔΕΥΤΕΡΗ ευκαιρεια δεν θαχει ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάποτε μια ποντικομαμή κατάφερνε και ξετρύπωνε απ'όλα τα δύσκολα, μόνο κοιτούσε και της πετούσαν πότε- πότε και κάνα ξεροκόμματο για να κλείνει το στόμα της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από τη στιγμή που οι τελευταίες κυβερνήσεις κουκούλωσαν και απέφυγαν να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, τότε ο καθένας πολίτης πρέπει ατομικά να ξεκαθαρίσει την πατρίδα από την παρουσία της αχρείας τρόικας των ανικάνων ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕΙ ΩΣ ΠΡΩΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Μην τους ρίχνετε, πέφτουν μόνοι τους" ________________________


    ΑΛΛΑ ή έτσι ή βενιζέλογιουβέτσι
    είτε με το καλό ή με το ΚΑΚΟ αδελφέ του Κανταϊφι, με το κω.λάντερο απέξω

    ΠΑΡΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............

    ΚΑΙ ΓΑ ΣΕΝΑ..ΚΑΙ ΤΗΝ σκύλαΕΒΡΑΙΑ ΜΑΜΥ
    ---------------------------------


    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΛΦΑΚΙΑ ΣΟΥ
    ΤΑ gay ΛΑΜΟΓiΑ £££££££££££££££££
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    που θα ξεράσουν όσα βγάλανε
    σήμερα με τον ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.
    ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
    ΑΠΕΡΓΙΕΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ.

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εσύ Ανδρουλάκη τι θα κάνεις?
    Θα μείνεις γαντζωμένος στην καρέκλα σου.
    Ιδου η Ρόδος, πραιτήσου, κάνε για μια φορά έστω μια γενναία πολιτική πράξη,
    Αλλά ξέχασα θα χάσεις την καρεκλίτσα σου και που να βρεθεί άλλος πολιτικός σχηματισμός ή κόμμα να σου προσφέρει.
    Κατά τα άλλα αρθρογραφείς εκ του ασφαλούς και ψηφίζεις αντιλαικά νομοσχέδια. Μπράβο μεγάλε πολιτικέ
    Θα είναι άξιος ο μισθός σου όταν μιλήσει ο λαός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο βρωμερός αλητάμπουρας Ανδρουλάκης,ο πρύτανης της πολιτικής μπουρδολογίας,βγήκε πάλι στο δημοσιογραφικό εξώστη.Και τι ουσιαστικό είπε;Ώς συνήθως μαλ...ες διανθισμένες με άφθονα τσιτάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτός ο βρωμιάρης δεν έγραψε το αισχρούργημα και ελεεινό χυδαιολόγημα Μ εις τη Ν;Και περνιέται και για σοβαρός πολιτικός το άθλιο υποκείμενο!Με τέτοιο κοπρολαό που έχουμε όλα να τα περιμένεις!Οι σοβαροφανείς φελλοί και ντενεκέδες περνιούνται για σοβαροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. DEFAULT ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΟΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κάποιος να κλείσει τα σύνορα !
    *****************************
    Καταρέει η δοσίλογη κυβέρνηση Παπανδρέου !

    Τα ποντίκια ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν το καράβι !

    Ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη,
    Τόνια Αντωνίου και η Εύα Καϊλή!!

    Με 150 πλέον το ΠΑΣΟΚ, ενώ έξι ακόμα βουλευτές ζητούν παραίτηση του....Πρωθυπουργού και εκλογές!

    Η ”ομάδα των 6″, που αποτελείται από τους Γιώργου Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, χαρακτηρίζει την εξαγγελία για δημοψήφισμα ως ανεύθυνη που οδηγεί τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται αντί να πανηγυρίζει.

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ Ο ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ!!

    Πλησιάζει η ώρα της λευτεριάς αδέρφια, αρκεί βέβαια να φανούμε συνετοί και ώριμοι στις αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ε ΒΕΒΑΙΑ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΜΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΙΣΟΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΕΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. βεβαια παλιολαμογιο τωρα εγινες βασιλικοτερος του βασιλεως εξαργυρωσες μαζι με την "φωνη του πολυτεχνειου" Δαμανακη τις επιταγες των δηθεν αγωνων σας και βγαινεις και μας νουθετεις...κιολας αριστερε του κολου...τα μνημονια γιατι τα ψηφιζες μεγαλε στοχαστη της αριστερας ? για να βοηθησεις την εργατικη ταξη να πεινασει πιο γρηγορα αντε να χαθεις ποντικομουρη, που θα μας κανεις και μαθηματα δημοκρατιας και περι δημοψηφισματων ....αλλα μην νομιζεις οτι το δηθεν αριστερο σου παρελθον θα σε γλυτωσει την ιδια καταληξη μαζι με τα υπολοιπα καθικια του πασοκ θα εχεις και εσυ...θα διακοσμησετε το συνταγμα και ξερεις τι ωραιος θα εισε οταν θα κρεμεσε απο την κρεμαλα??? ουστ προδοτες δοσιλογοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και η Κατερίνα Μπατζελή λέει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και προτείνει Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας
    Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζήτησε και ο αδελφός της πρώην υπουργού, Δημήτρης Μπατζελής, μαζί με άλλα 5 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    Η Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας πριν από λίγο στο LamiaReport δήλωσε: <>

    Εν τω μεταξύ, έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός της βουλευτού Δημήτρης Μπατζελής, ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μετά την εξαγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

    LamiaReport.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο Παπανδρέου πάει στις Κάννες για τη Σύνοδο των G20 και έχει για πρώτη φορά στη φαρέτρα του το όπλο του δημοψηφίσματος.
    Να δείτε που θα γυρίσει με χαλάρωμα της θηλειάς από το λαιμό της Ελλάδας.
    Όσο και να λυσσάνε οι Ευρωπαίοι,
    έχουν πιο πολλά να χάσουν από μας αν καταρρεύσουμε.
    Δεν θα πάρουνε ποτέ την απόφαση να διαλυθεί το ευρώ.
    Επιτέλους ξύπνησε ο Γαπ,έστω και τώρα.
    Κρατηθείτε γιατί έχουμε πολλά να δούμε ακόμη...
    Θα το βουλώσουνε πολλοί στη χώρα και πολύ σύντομα μάλιστα.
    Και οι κωλοτούμπες που θα δούμε από την Παρασκευή και μετά μόνο γέλιο θα προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παρόλο που παίζαν εχθές τις κουμπάρες 7 ώρες.
    Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν ποιο θα είναι το ερώτημα.

    Πριν από λίγο ο μαγκάκος Καστανίδης δήλωσε ότι το ερώτημα θα αφορά την ίδια τη δανειακή σύμβαση...
    Το τι θα αφορά βέβαια το ερώτημα θα το δούμε μετά το "ξύλο" που θα φάει το Γιωργάκη στις Κάννες...

    Γιατί βλέπω να του επιβάλλουν κανα ερώτημα:
    Πόσα πόδια έχει ο άνθρωπος; 2 ή 3;


    ----------------------------------
    Το κοκκορακι κικιρικ (πορδυπουργαρα)

    οι κωτουλες κοκο (αρσενικοι πασοκοβουλευτες)

    οι αλεπουδες χιχιχι (αντρικος και λοιποι)

    Τα γαιδουρακια ωχωχωχωχ (λαος)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    πάμε στον διάβολο ....ολοταχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση