GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η παραίτηση, οι ανατροπές και η κρατικοποίηση...

Από το  sofokleous10.gr Πλούσιο παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από την πρόσφατη παραίτηση Βγεννόπουλου από την Marfin Popular Bank σύμφωνα ...

Από το sofokleous10.gr

Πλούσιο παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από την πρόσφατη παραίτηση Βγεννόπουλου από την Marfin Popular Bank σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Κύπρο.
Τα πραγματικά αίτια της παραίτησης είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές βρίσκονται σε μια μεγάλου εύρους δικαστική εμπλοκή που υπάρχει με την τράπεζα στην Κύπρο τα παρακλάδια της οποίας έχουν...
φτάσει ήδη στην Αθήνα.
Τα παρακλάδια αυτά έχουν να κάνουν σε κάποιο βαθμό και με τη διενέργεια έρευνας από την ελληνική δικαιοσύνη για τις δανειοδοτήσεις του τηλεοπτικού σταθμού ALTER που, ως γνωστόν, μεγάλο μέρος τους έχει πραγματοποιηθεί από την Marfin Popular Bank οδηγώντας την τράπεζα σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία έκθεση της Moody’s που συνόδευε την υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της τράπεζας έναντι μόλις μιας της τράπεζας Κύπρου ο διεθνής οίκος θεωρεί σχεδόν βέβαια την κρατικοποίηση της Marfin Popular Bank.
Και αυτό γιατί με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της τράπεζας τα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει για να βρει τα κεφάλαια ώστε να αποφύγει τον κρατικό έλεγχο θεωρούνται από τις αγορές απαγορευτικά και συνεπώς, καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η ανεύρεση τους ενώ ταυτόχρονα όμως τονίζεται στην έκθεση της Moody’s η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις κυπριακές τράπεζeς.
Θα είναι λοιπόν ηMarfin Popular Bank η πρώτη τράπεζα που θα κρατικοποιηθεί;
Τα γεγονότα αυτά, όπως είναι φυσικό, αυξάνουν την πίεση και στη μητρική εταιρία την MIG προσθέτοντας άλλο ένα πρόβλημα στα ήδη πολλά που καλείται να αντιμετωπίσει λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας.
Η Moody’s
Σε υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επικαλούμενος την περιορισμένη δυνατότητα του κυπριακού κράτους να τις στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης.
Ο οίκος υποβάθμισε την Τρ. Κύπρου και την Ελληνική κατά μία βαθμίδα και τη Marfin κατά τρεις βαθμίδες, τονίζοντας την αυξημένη έκθεση της τελευταίας στην Ελλάδα και την πιθανότητα κρατικής στήριξής της.
Συγκεκριμένα, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου rating για τις καταθέσεις και το χρέος της Τρ. Κύπρου σε Ba2 από Ba1, της Ελληνικής σε Ba2 από Ba1 και της Marfin σε Β2 από Ba2.
Επίσης, οι Moody’s τοποθέτησαν τα ratings των τραπεζών υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.
Όπως τονίζεται, κύριος λόγος της υποβάθμισης των τραπεζών, είναι η περιορισμένη δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο, το μέγεθος του οποίου ανέρχεται σε 6 φορές το κυπριακό ΑΕΠ και ακολουθεί την υποβάθμιση της χώρας κατά 2 βαθμίδες στις 4 Νοεμβρίου στο Baa3 από Baa1.
Για την τριπλή υποβάθμιση της Marfin, ο οίκος αναφέρει ότι αντανακλά την εξασθένηση της πιστωτικής ικανότητας της τράπεζας, επιπρόσθετα από τη μείωση της δυνατότητας του κράτους να τη στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης.
Η Marfin, συνεχίζει ο οίκος, έχει μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και φθάνουν περίπου στο 91% του δείκτη κεφαλαίων tier 1 που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε ζημιές στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας για μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI ) που ανακοινώθηκε στις 27 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον οίκο, η Marfin θα χρειαστεί περισσότερο από €1 δισ. προκειμένου να συμμορφωθεί με το μίνιμουμ δείκτη core tier 1 της Κεντρικής Τράπεζας στο 8% και να συμβαδίζει με το μίνιμουμ δείκτη της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (9%).
«Παρόλο που η τράπεζα εξετάζει διάφορες επιλογές για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, η προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου (που ισοδυναμεί με 5% του κυπριακού ΑΕΠ) μέχρι τον Ιούνιο του 2012 αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα η τράπεζα να απαιτήσει μεγάλη κεφαλαιακή στήριξη από την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο οίκος.
Για την Τρ. Κύπρου και Ελληνική αναφέρεται ότι μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα κεφαλαίου χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.
Η έκθεση της BOCY στα ελληνικά ομόλογα φθάνει το 53% του δείκτη tier 1 και σημειώνεται ότι η ικανότητα να αναπληρώσει τα πρωτογενή ίδια κεφάλαια υποστηρίζεται από τα ενισχυμένα μετατρέψιμα αξιόγραφα κεφαλαίου αξίας €887 εκ.
Η έκθεση της Ελληνικής στα ελληνικά ομόλογα που φθάνει το 18% του δείκτη Tier 1 χαρακτηρίζεται μέτρια.
Ο οίκος τονίζει ότι δεν αποκλείεται περαιτέρω hair cut των ελληνικών ομολόγων στο μέλλον και αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τράπεζες.
Στην αναθεώρηση του ο οίκος θα λάβει υπόψη τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε Ελλάδα και Κύπρο που δημιουργεί λειτουργικές προκλήσεις για τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα, ο οίκος θα εστιαστεί στις επιπτώσεις του αδύναμου λειτουργικού περιβάλλοντος σε τρεις παράγοντες:
Πρώτον, την ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν την τρέχουσα χρηματοδότηση και προφίλ ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η βάση χρηματοδότησης των τραπεζών έχει δείξει ανθεκτικότητα από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, ωστόσο η υψηλή εξάρτηση από τις καταθέσεις τρίτων χωρών, εκθέτει τις τράπεζες σε ενδεχόμενες αρνητικές μεταβολές στην εμπιστοσύνη της αγοράς και σε κίνδυνο εκροών καταθέσεων. Η αναθεώρηση θα εστιαστεί επίσης στο πόσο εύθραυστες είναι η καταθετική βάση των τραπεζών στην Ελλάδα.
Δεύτερον, την περαιτέρω επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων λόγω της επιδείνωσης στην ικανότητα αποπληρωμής των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το κυπριακό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2% το 2012 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης των Moody’s για αύξηση 1%. Η αναθεώρηση θα αξιολογήσει επίσης την ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν περαιτέρω ζημιές από την έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και σε ενδεχόμενο επιπλέον haircut.
Τρίτον, πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, παρά το ισχυρό εγχώριο τους franchise και ισχυρή προ- προβλέψεων κερδοφορία. Πέραν από τις προσδοκίες του οίκου για ζημιές από τις εργασίες στην Ελλάδα, εκφράζεται ανησυχία ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα αποδυναμωθεί επίσης λόγω ψηλότερων προβλέψεων και χαμηλότερα έσοδα.

7 σχόλια

  1. Ο Αναγνωστακης του κομματος ΜΕGA o νεος γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος Παπαδημου.

    Πεταει απο τη χαρα του, το κομματικο στελεχος του ΜΕGA για την πρωθυπουργια ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ.

    Ψηφο στο κομμα MEGA. Προοπτικη και ελπιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα αυτα τα περι "Marfin Bank" ειναι αποτελεσμα της συντονισμενης επιθεσης της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια εναντιον του κ.Βγενοπουλου..

    Τους χαλασε την μοστρα οταν ειπε οτι το "κ.σηφουνακη"(μην χεσω) του εφαγε 50 εκατ !!!
    Η αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια δεν το αφησε αυτο "ετσι να περασει"..

    Βαλαν δικους τους μαστουρωμενους αλητες και καψαν το υποκαταστημα της τραπεζας και μαλιστα ΕΚΑΨΑΝ και τρεις αθωους ανθρωπους ,οι μπασταρδοι..
    Για να του βουλωσουν το στομα ..
    Τον ξαναδατε τον κ.Βγενοπουλο στα καναλια??
    Εγω ΟΧΙ..

    Τωρα θελουν να του διαλυσουν και την τραπεζα.
    Προφανως τον αναγκασαν να παραιτηθει και τωρα συνεχιζουν..

    Οι αλητες της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια ειναι ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ!!
    Ειναι μαφια!!
    "Φαμιλια" α λα Ντον Κορλεονε..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψηφο στο κομμα MEGA. Προοπτικη και ελπιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο βγενοπουλος ειναι ΕΑΜ(ενας ακομα μαλακας).
    να τους χαιρεστε τους εκλεκτους των φραγκατων
    βγενοπουλο,παπαδημο,διαμαντοπουλου..
    και μην ξεχνατε να τους ψηφιζετε..
    ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΣΕ ΠΗΔΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΗΡΕΜΗΣΤΕ....
    Ο Χάρης θα σώσει την Κεντροαριστερά (ολέ!)

    Είπα να δω σήμερα τις ειδήσεις του ΜΕΓΚΑ. Συνήθως βλέπω ΑΛΤΕΡ, αφού δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση, ότι τυγχάνω φανατικός οπαδός του Τράγκα.

    Έλα όμως που το εν λόγω κανάλι, μια έχει ειδήσεις και μια όχι. Και προκειμένου να υποκύψω στο σύνδρομο στέρησης, αποφάσισα να αλλάξω πηγή.

    Στράφηκα λοιπόν προς μια πιο «έγκυρη» ενημέρωση . Αυτήν της Όλγας και του Γιάννη…

    Τι το ήθελα; Κόντεψα να πάθω αποπληξία.

    Ο λόγος ήταν η πραγματικά κωμικοτραγική εμφάνιση του Χάρη «δια τούτο λέγω» Καστανίδη, που για πολλοστή φορά από τότε που τον θυμάμαι, και προφανώς επειδή έμεινε εκτός της νέας «εθνικής» κυβέρνησης, αποφάσισε να δηλώσει «επαναστάτης», και «αντιεξουσιαστής της εξουσίας».

    Και τι είπε ο σημαντικός αυτός στοχαστής της μεταπολιτευτικής Ελλάδας; Ή τουλάχιστον τι κατάλαβα εγώ από τον (ως συνήθως) παραληρηματικό λόγο του;

    Ότι εξ αρχής ήταν (κρυφίως) αντιμνημονιακός, αλλά αναγκάστηκε να παίξει τον ρόλο του φιλομνημονιακού, επειδή έτσι επέβαλλε η θεσμική του θέση.

    Εισοδιστής δηλαδή ο Χάρης.

    Τώρα όμως που απελευθερώθηκε από τις υποχρεώσεις του υπουργικού αξιώματος, είδε το φως το αληθινό, και όπως μας υποσχέθηκε (κοιτώντας λάγνα την κάμερα), θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να καταγγείλει τα κακώς κείμενα, να πολεμήσει τους τραπεζίτες που μας πατάνε, και να συμβάλλει και αυτός στην επανόρθωση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

    Ή κάπως έτσι. Κανονικός Τρότσκι.

    Και για να αποτελειώσει την παράσταση, τι γύρισε και είπε ο άνθρωπος; Και μάλιστα έμπλεος υπερηφάνειας;

    Ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτός ήταν ο πρωτεργάτης της ιδέας του δημοψηφίσματος, και άφησε να εννοηθεί, πως θα έπρεπε η χώρα να τον ευγνωμονεί αιωνίως!

    Ναι. Το δημοψήφισμα που μας έκανε ρεντίκολο έως και στα βάθη της υποσαχάριας Αφρικής, που έριξε τους δείκτες των χρηματιστηρίων (ακόμη και στη Ζανζιβάρη) στα τάρταρα, που έκανε την Ελλάδα πρωτοσέλιδη γελοιογραφία σε άπασες τις εφημερίδες του κόσμου, που έδιωξε τον Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, που κόντεψε να στείλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες, που κόντεψε να ακυρώσει την λειτουργία του κράτους θέτοντας σε κίνδυνο την 6η δόση, που, που….

    Θα στείλω επιστολή στον Ομπάμα να τον έχει στα υπόψη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεθαρεψες λαλι μωρη Τζων-ουλα, χαμουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ρε μαλακα τζων
    οτι μαλακια σου κατεβει λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση