GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για αγριότητες κατηγορεί το στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου η Διεθνής Αμνηστία...

Από το tvxs.gr Για αγριότητες που ορισμένες φορές ξεπερνούν κι εκείνες του καθεστώτος Μουμπάρακ κατηγορεί την ηγεσία της Αιγύπτου η Διεθνή...

Από το tvxs.gr

Για αγριότητες που ορισμένες φορές ξεπερνούν κι εκείνες του καθεστώτος Μουμπάρακ κατηγορεί την ηγεσία της Αιγύπτου η Διεθνής Αμνηστία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Αιγύπτου, μετά τις βίαιες συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, τελεί υπό παραίτηση, ενώ το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο καλεί σήμερα σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Οι διαδηλωτές πάντως εμφανίζονται αποφασισμένοι να...
συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι ακτιβιστές καλούν και σήμερα Τρίτη σε μαζικές διαδηλώσεις. Τουλάχιστον 33 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, μετά από τρεις ημέρες βίαιων συγκρούσεων.
Ένωση πολιτικών κομμάτων κατηγόρησε το στρατιωτικό συμβούλιο ότι ηγείται μιας «αντεπανάστασης» και κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν μαζικά στους δρόμους την Τρίτη. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου ανακοίνωσαν, πάντως, ότι δε θα συμμετάσχουν στη μαζική διαδήλωση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης που ίδρυσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή «φοβούμενο μήπως οδηγήσει το λαό σε νέες αιματηρές συγκρούσεις με ομάδες που επιδιώκουν την κλιμάκωση της έντασης» σύμφωνα με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε βράδυ της Δευτέρας στην ιστοσελίδα του. Κάλεσε, επίσης, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να συλλάβει και να δικάσει τους δράστες των «φρικτών εγκλημάτων» και να «σταματήσει την αιματοχυσία».
Αργά το βράδυ της Δευτέρας περίπου 20.000 άτομα έσπευσαν στην πλατεία Ταχρίρ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί.

Αγριότητες καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία
Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου (SCAF), το οποίο ανέλαβε την εξουσία μετά την εκδίωξη του Μουμπάρακ το Φεβρουάριο, έδωσε υποσχέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, τις οποίες όμως δεν τήρησε.  Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα μέτρα καταστολής σε βάρος διαφωνούντων, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.
Σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τα στρατοδικεία έχουν δικάσει χιλιάδες πολίτες και ότι παρατάθηκε η ισχύς του νόμου έκτακτης ανάγκης. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται στη διάρκεια κράτησης από το στρατό, ενώ υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν όπλα σε «κακοποιά στοιχεία» για να πυροβολούν τους διαδηλωτές.
«Το SCAF συνεχίζει τα καταπιεστικά μέτρα από τα οποία οι διαδηλωτές της 25ης Ιανουαρίου αγωνίστηκαν τόσο να απαλλαγούν» δήλωσε ο Φίλιπ Λούτερ, διευθυντής του αρμόδιου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η οργάνωση επισημαίνει ότι ως τον Αύγουστο, σύμφωνα με το στρατιωτικό συμβούλιο, περίπου 12.000 άνθρωποι είχαν δικαστεί από στρατοδικεία και τουλάχιστον 13 καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, οι δίκες αυτές ήταν «απολύτως άδικες». Οι κατηγορίες σε βάρος των διαδηλωτών συμπεριελάμβαναν «παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας» και «προσβολή του στρατού».
«Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι το στρατιωτικό συμβούλιο υλοποίησε μερικές μόνο από τις δεσμεύσεις του που έχει αναλάβει δημοσίως και ότι σε ορισμένους τομείς τα πράγματα έγιναν χειρότερα» αναφέρει η οργάνωση και τονίζει ότι δημοσιογράφοι και εκφωνητές έχουν κληθεί από στρατιωτικούς εισαγγελείς σε μια προσπάθεια των αρχών να εμποδίσουν αρνητικές μεταδόσεις.
«Ο αιγυπτιακός στρατός δε μπορεί να συνεχίζει να επικαλείται την ασφάλεια για να εφαρμόζει τις ίδιες πρακτικές που είδαμε επί Χόσνι Μουμπάρακ. Για να είναι πραγματική η μετάβαση σε μια νέα Αίγυπτο, όπως ζητούν οι διαδηλωτές, το SCAF πρέπει να επιτρέψει την ελευθερία της έκφρασης, τις συγκεντρώσεις, να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να σταματήσει να δικάζει πολίτες σε στρατοδικεία» τόνισε ο Λούτερ.
Εν τω μεταξύ, από τα επεισόδια, που χαρακτηρίζονται τα χειρότερα μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τουλάχιστον 33 ανθρώποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι περίπου 1.700 τραυματίστηκαν.

Σε διάλογο καλεί τις πολιτικές δυνάμεις το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο
Το κυβερνών ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο στην Αίγυπτο κάλεσε εν τω μεταξύ, τις πολιτικές δυνάμεις σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις ημέρες αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα.
Το στρατιωτικό συμβούλιο «καλεί εκτάκτως όλες τις πολιτικές και εθνικές δυνάμεις σε ένα διάλογο προκειμένου να εξεταστούν οι λόγοι που επιδείνωσαν την παρούσα κρίση και τα μέσα για την έξοδο από αυτήν το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Το στρατιωτικό συμβούλιο κάλεσε ακόμη τις πολιτικές και εθνικές δυνάμεις, καθώς και όλους τους πολίτες «να δημιουργήσουν ένα κλίμα σταθερότητας για την πολιτική διαδικασία με στόχο την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση