GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι ξένες τράπεζες «ετοιμάζονται για τη νέα δραχμή»...

Για προετοιμασία των αγορών συναλλάγματος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή κάνει λόγο σημερινά δημοσιεύματα της Wall Street Journal...

Για προετοιμασία των αγορών συναλλάγματος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή κάνει λόγο σημερινά δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των Financial Times. Τα δημοσιεύματα έρχονται μετά το δημοσίευμα των New York Times, το Σάββατο, σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν ένα σχέδιο Β προκειμένου να αντιμέτωπίσουν τη διάλυση της ευρωζώνης, αρχής γενομένης με την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Σύμφωνα με τους NYT, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν τις ισοτιμίες του ευρώ με μια νέα δραχμή.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αγορές συναλλάγματος ετοιμάζονται για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι...
η ICAP Plc αποκάλυψε χθες Κυριακή ότι δοκιμάζει συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.
«Οι προετοιμασίες έχουν επικεντρωθεί στον καθορισμό της σχέσης μεταξύ της δραχμής και άλλων νομισμάτων και πως θα διαμορφωθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες» δηλώνουν σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στελέχη της ICAP. Πρόκειται για μια εταιρεία που λειτουργεί το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους ίδιους η ICAP δοκιμάζει συστήματα που θα επέτρεπαν στις τράπεζες να κάνουν συναλλαγές σε δραχμή έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως τα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες είναι προληπτικά και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές σε δραχμή εκτός και αν το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και η CLS Bank International, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διακανονίσουν τις συναλλαγές τους σε νομίσματα, πραγματοποιεί τεστ προσομοίωσης για μια ενδεχόμενη διάλυσης του ευρώ.
Στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times επισημαίνουν τη σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, γεγονός το οποίο – επισημαίνει – έχει οδηγήσει σε ανησυχία για την έξοδο κάποιων από τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης από το ευρώ, ή «ακόμα και τη συνολική διάλυση του ευρώ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Εκπρόσωπος της ICAP δηλώνει στους FT ότι έχει ήδη υπάρξει μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ και απλώς ξεσκονίζουμε τα νομίσματα της προ- ευρώ εποχής, για να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα δουλεύει.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, το Σάββατο, παρά τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα - και οι τράπεζες που της δανείζουν - θα λαμβάνει οικονομικό πακέτο βοήθειας για εννέα χρόνια, η επίσημη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και να δημιουργήσει μια δεύτερη Lehman, ή ακόμα και την έξοδο άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επισημαίνεται δε, ότι καθώς η κρίση μεταφέρεται βόρεια, στις πλουσιότερες της Ευρώπης, οι τράπεζες έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Για παράδειγμα, ενώ σίγουρα από οικονομικής, νομικής και πολιτικής απόψεως είναι περίπλοκη η αποχώρηση της Ελλάδας, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν τις ισοτιμίες του ευρώ με μια νέα δραχμή, πως θα εκτελεστούν οι συμβάσεις και πόσο και πως θα επηρρεασθούν οι διεθνείς αγορές.
Ορισμένες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λαμβάνουν ανάλογες προφυλάξεις. Ο γερμανικός κολοσσός τουρισμού TUI προκάλεσε σάλο πρόσφατα στην Ελλάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι έστειλε επιστολές στους Έλληνες ξενοδόχους απαιτώντας την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων σε δραχμές για να προστατευθεί από τη ζημιά στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.

4 σχόλια

  1. και που ξερουν οι τραπεζες
    ΠΟΙΟ θα ειναι ΤΟ ΟΝΟΜΑ του ΝΕΟΥ νομισματος της Ελλαδας
    σε περιπτωση, παντα, αποχωρησης απο το Ευρω;!

    Δε γαμιουνται λεω εγω
    που προσπαθουν να ΜΟΧΛΕΥΣΟΥΝ αποφασεις
    για να οικονομισουν....

    Να κυτταξουν τα ΧΑΛΙΑ τους εκει στο Αμερικα
    που ενας στους δυο κοιμαται κατω απο γεφυρες
    .......
    να χεσω την ελευθερια τους
    και την δημοκρατια τους
    .....
    ξετσιπωτοι


    ηλιθιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το € ήταν μια καινοτομία , ήλθε και η παγκόσμια και δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της κρίσης , από την Ευρωζώνη. Θα περάσει από 40 κύματα και πλέον , αλλά δεν θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, ότι και αν λέγεται, ακόμη και για την κατάργηση του € . Μην ξεχνάμε ότι όταν κατασκευάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο , όταν εκινείτο πήγαινε μπροστά από αυτό ένας άνθρωπος με κόκκινη σημαία.
    Σενάρια μπορεί να γίνονται , αλλά αυτό δεν είναι ανυσηχυτικό. Σενάρια είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ , ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ
    Τα καμένα χαρτιά να απομακρύνονται.
    Βαγγέλα, από τα κιλά σου και όχι από το μυαλό σου ρε βλάκα.
    Ρε λιγοστέ της λογικής, ρε κουράδα άκουσα ρε τιποτένιε που θέλεις και το δακτυλίδι του άλλου ανίκανου, του κωπηλάτη - ποδηλάτη, ότι από το 2005 οι Ελβετοί ζητούν να έρθετε σε συμφωνία για τις καταθέσεις των τιμίων Ελλήνων στις τράπεζες τους. Οι προηγούμενοι {δομημένα ομόλογα, Βατοπέδι, χρήμα με τον κουβά 2,4 δις σε χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ από το Υπουργείο Πολιτισμού με Υπουργό τον καραμαλέγκο } χρημάτισαν σε βάρος του Λαού. Εσύ ρε κουράδα, ρε Μασκαρά τι έκανες εκτός από τον νόμου σου για την απαλλαγή των απατεώνων πολιτικάντηδων μεταξύ αυτών και της πάρτης σου, κουράδα που έφτιαξες γραφείο με 900.000 ευρώ ρε και ο κοσμάκης δεν έχει φράγκο να φάει, ξέκολο, κουράδα, ανίκανε, πανεπιστημιακέ της αντιγραφής, βλάκα.

    Ζητούν οι Ελβετοί να έρθετε σε συμφωνία για τις καταθέσεις στις τράπεζες τους και το αποσιωπάς πρόστυχε,κουράδα.
    ΧΑΣΟΥ ΠΡΟΣΤΥΧΕ ΚΟΥΡΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ. ΧΑΣΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΔΑ, ΕΛΕΦΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε βρε λύσσα κακιά οι σφουγγαρίστρες των ΜΜΕ να ξωπετάξουν από το Πασόκ τον Γιώργο Παπανδρέου!
    Όχι γιατί θέλουν τόσο πολύ να φύγει, αλλά ενόψει εκλογών το Πασόκ να γίνει μπάχαλο με απώτερο στόχο η Δεξιά να αποκτήσει ή και δυνατόν αυτοδυναμία προκειμένου να επιστρέψουν στις παλιές καλές μέρες μπείτε φάτε και αλέστε και αλεστικά μην δώστε!
    Αφού οι Αθλιότατοι και πανάξιοι εκείνου του συνθήματος Αλ-ρου-δη, αποσιώπησαν υπηρετώντας την Δεξιά και τους παρατρεχάμενους της, το γεγονός ότι όταν ανέλαβε το Πασόκ κυβέρνηση το 2009 το καράβι - Ελλάς είχε ήδη ριχτεί από την ΔΕΞΙΑ σε ξέρα και το μόνο που είχε στην διάθεση της η κυβέρνηση Πασόκ ήταν μερικά κανό για να το τραβήξει από εκεί, την πολέμησαν κάθε μέτρο που πήρε για μην πετύχει το παραμικρό! Κάθε προσπάθεια να ξοδεύουμε λιγότερα από ότι παράγουμε πολεμήθηκε! Σε μια ΕΟΚ που για να αποφασίσει και οι μήνες περνούσαν και μας πολεμούσαν!
    Φαντάζετε κάποιος το περασμένο καλοκαίρι να είχαμε τέτοιες φωτιές, και Θεέ μου φύλαγε να είχαν καεί ζωντανοί εβδομήντα άνθρωποι όπως πριν λίγα χρόνια επί ΔΕΞΙΑΣ και ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ τι θα είχε γίνει;
    Όλοι τους μαζί κάθε κανάλι, κάθε ραδιοφωνικούς σταθμός, κάθε φυλλάδα θα απαιτούσε με συνοπτικές διαδικασίες την εκτέλεση του πρωθυπουργού, χαριστικώς του μισού Υπουργικού Συμβουλίου, και από τους υπόλοιπους Δήλωση ότι δεν θα ξαναπολιτευτούν ποτέ!
    Τότε όμως που αυτό ήταν γεγονός τι κάνανε οι σφουγγαρίστρες ; Τα κουνέλια!
    Τι τους έκανε να κάνουνε τα κουνέλια ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ!
    Ανέλαβε το Πασόκ το 2009 με το χρέος και το έλλειμμα απογειωμένα, δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αυτό, δεν επιτεθήκανε σε αυτούς που ρίξανε το καράβι ΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ, αλλά με τις αδέξιες μερικές φορές κινήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πάνω σε εκείνα τα κανό που έχοντας δέσει το καράβι-ΕΛΛΑΣ, προσπαθούσαν εν μέσω τρικυμίας, εν μέσω επιθέσεων από όλη την Ευρώπη των ΔΕΞΙΩΝ και την Ελλάδα των Αριστερών, να το ξεκολλήσουν από την ξέρα που είχε κάτσει βαρεμένο από το φορτίο των χρεών και των ελλειμμάτων!
    Και μήπως κατάφεραν λίγα; Καθόλου, και μόνο το γεγονός ότι στήθηκε με την επιμονή του Παπανδρέου ο μηχανισμός στήριξης και τώρα μέσω αυτού προσδοκούμε κάποια στιγμή να ανασάνουμε είναι αρκετό!
    Ποιος από αυτούς, τις σφουγγαρίστρες της ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ έκατσε μια μέρα να πει στους Έλληνες ήρεμα και απλά ότι αυτοί που μας δάνειζαν έχουν την λογική κατά αυτούς απαίτηση να πάρουν πίσω τα λεφτά τους ;
    Βγάλανε οι ψεύτες, ψεύτη τον Παπανδρέου για το ότι είπε προεκλογικά ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, τη στιγμή που στα DEBATE ο Καραμανλής ο Σιωπηλός, σε ερωτήσεις του Παπανδρέου που είναι το έλλειμμα και που θα φτάσει έκανε τη σουπιά!
    Αυτός δεν είναι που κατά τον κολλητό του τον Τράγκα, και από όσα αυτός ο Τράγκας επανειλημμένα έχει πει σε ραδιόφωνο και τηλεόραση χειμώνα και καλοκαίρι του 2009, ότι μετά τις προηγούμενες εκλογές ο Καραμανλής του εκμυστηρεύτηκε ότι θα κυβερνά για δεκαέξι μήνες ακόμη ;
    Δηλαδή ο Άσχετος μαζί με όλη την κυβέρνηση του ξέρανε που μας οδηγούν, δεν έκαναν τίποτα μα τίποτα για να το αποτρέψουν, και όταν είδαν ότι φτάσαμε στο αμήν και έχοντας ρίξει το καράβι ΕΛΛΑΣ στην ξέρα, έχοντας πάρει και το ραβασάκι από το ΔΝΤ ότι τα έχουν κάνει σκατά, του οποίου την ύπαρξη μάθαμε μόλις πριν λίγες μέρες, προκήρυξαν εκλογές και ΤΙΣ ΧΑΣΑΝΕ ΑΜΑΧΗΤΙ! Και μας άφησαν όλους βουτηγμένους στα ΣΚΑΤΑ!
    Και συνεχίζουν να υπηρετούν οι σφουγγαρίστρες την ΔΕΞΙΑ, που στο αποκορύφωμα της ΔΕΙΛΙΑΣ της αφού μέσω αυτών και των Αριστερών έφθειρε την κυβέρνηση του Πασόκ απέφυγε να τοποθετήσει βουλευτές της, στην κυβέρνηση συνεργασίας σε υπουργεία που ένεκα της κατάστασης ασκούν οικονομική πίεση στο λαό, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Η ΠΑΡΘΕΝΑ, αλλά να βγει και να πει άλλοι τα κάνανε, πάρτε ένα ψίχουλο από εμένα την ΑΓΙΑ ΠΟΡΝΗ..
    Γιατί βεβαίως με τον αγώνα του Πασόκ και το χρέος θα μειωθεί και σιγά σιγά θα καλυτερέψουμε. Η ΔΕΞΙΑ όμως μυρίστηκε ψητό, έργα και προμήθειες, και ακονίζει τα μαχαιροπήρουνα για το. ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΦΑΜ ΝΤΕ ΛΑ ΠΑΤΡΙ!
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ……

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση