GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θεσμοί και δημοκρατική ανατροπή...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Από την πρώτη στιγμή η άποψη μας για τα γεγονότα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης κινήθηκ...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Από την πρώτη στιγμή η άποψη μας για τα γεγονότα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης κινήθηκε σε δυο βασικούς πόλους. Από τη μια, στην κατανόηση της λαϊκής οργής που ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούσε σε αντιδράσεις, πιθανότατα και αντισυμβατικές, ακόμα και στις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου. Από την άλλη, στην ανάγκη, ιδιαίτερα σε τέτοιες κρίσιμες εθνικά περιόδους, προάσπισης των θεσμών (όχι των προσώπων ή της εκάστοτε κυβέρνησης), γιατί η κάθε υπερβολή όσο αγνά κίνητρα κι αν έχει για την πλειοψηφία όσων πολιτών τις επικροτούν, μπορεί από κάποιους να χρησιμοποιηθεί ως το...
όχημα για την κατάργηση των παρελάσεων ή ακόμα χειρότερα ως άλλοθι για κάθε μορφής «αντιεξουσιαστική» συμπεριφορά, σε βάθος χρόνου. Από τον αποκλεισμό εθνικών μνημείων (Ακρόπολη) ή την ανάρτηση πανό σε αυτές έως το κάψιμο εθνικών συμβόλων (σημαίες).
Ή θα ομονοήσουμε και θα προασπίσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες αναζητώντας μέσα από αυτές τις απαραίτητες πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές, σε πείσμα ακόμα κι όσων πολιτικών διαχρονικά δεν τις σεβάστηκαν ή διαστρέβλωσαν το νόημα τους ή θα οδηγηθούμε σταδιακά σε μιαοχλοκρατική διαδικασία που μάλλον περισσότερο εξυπηρετεί τα σενάρια κάποιων για καταστολή ατομικών ελευθεριών παρά δίνει κάποια δημιουργική διέξοδο από την απύθμενη άβυσσο στην οποία βρισκόμαστε.
Οφείλει όμως και το πολιτικό προσωπικό, ειδικά το κυβερνητικό, να συνειδητοποιήσει ότι όσο δεν δίνεται δημοκρατική διέξοδος μέσω των εκλογών, τόσο οι αντιδράσεις θα γίνονται εντονότερες, τόσο τα θεσμικά όρια θα μοιάζουν όλο και πιο δυσδιάκριτα θέτοντας σε κίνδυνο την πολιτικοοικονομική ισορροπία. Κι είναι σίγουρο ότι τέτοια διέξοδος δεν αποτελούν τα εκβιαστικά δημοψηφίσματα που μετατρέπουν πολύπλοκα ζητήματα σε απλουστευμένες ερωτήσεις, διχάζοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνία κι εντείνοντας τον εκφοβισμό της που οδηγεί τελικά σε ανατροφοδότηση της αντίδρασης.
Πέρα όμως από το θεσμικό πεδίο δεν μπορούν να μην επισημανθούν συγκεκριμένες κινήσεις του κ.Παπούλια που δεν συνέτειναν στη διατήρηση της εθνικής συνοχής γύρω από το πρόσωπο του. Ενεπλάκη στο ζήτημα της πρόκλησης πρόωρων εκλογών από το ΠΑΣΟΚ το 2009, χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση σε μια μικροπολιτική μεθόδευση που δεν εξυπηρετούσε την οικονομική σταθερότητα της χώρας, ούτε προχώρησε, την ίδια περίοδο, επίμονα σε πρωτοβουλίες για τη λήψη άμεσων αποφάσεων προς αντιμετώπιση της κρίσης.
Αντιμετωπίζει σταθερά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων δυο ετών και τις κοινωνικές καιεθνικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής αναφερόμενος απλά στην ύπαρξη μεγαλύτερης δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών ή στη συστράτευση των Ελλήνων για την υπέρβαση της κρίσης, δίνοντας την αίσθηση μιας κεκαλυμένης στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο και μετά τις χθεσινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα γλιτώσουν τη χώρα από επικίνδυνες περιπέτειες και θα ανοίξει το δρόμο για καταφυγή σε μια γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων και την εκτόνωση της κοινωνικής πίεσης.

17 σχόλια

  1. Το να παπαγαλίζεις απ΄ότι φαίνετε είναι εύκολη υπόθεση. Να χαίρεστε τα μυαλά σας ρε παιδιά χαϊβάνια με τα πτυχία τα αμερικάνικα που σας έδωσαν. Ο γώγος είπε μετά χειροκροτήματος ότι θα κάνει δημοψήφισμα και το μάζεψε. Ρε βλαμμένε εαν αυτό που είπες το μυαλό σου είχε την ικανότητα να το αναληφθεί θα το μάζευές χαϊβάνι γώγο ; Μα τα ξέκολα οι βολευτάδες σου τι παλαμάκια ρε βολεμένοι ρίξατε, ξεχεριαστήκατε ηλίθιοι.
    Ο σαμαράς έφερε επι κυβέρνησης μητσοτάκη τους αλβανούς. Δεν έχει καμία ενοχή.
    ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΗΤΕ ΑΜΛΥΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΦΥΓΕΤΕ ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ.
    ΚΛΕΦΤΗ ΓΩΓΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΣ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο. ΜΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΣ ΚΟΠΗΛΑΤΗ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΤΑ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣΟΥ ΚΛΕΦΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε παπούλια δεν σου απέμεινε τσίπα ντροπής, λυπάμαι για την πάρτι σου!!! Βέβαια δεν μας ξάφνιασες, μαθεύτηκε ότι αρπάζεις 360.000 ευρώ ρε πρόστυχε και μια Αμερική δίνει στον Ομπάμα 280.000 ευρώ, πια η ΑΜΕΡΙΚΗ σε έναν που είναι μυαλό. Σε μια εποχή που έχουν πιεί το αίμα του λαού για να βουλόσουν τις τρύπες και σε αφήνει αδιάφορο και βέβαια λεφτά είναι αυτά δεν είναι ακόμα μούντζες και αυγά ρε ξευτιλισμένε που τα κονόμησες ανάξιε. Εσύ είσαι που έδωσες στον παπά ανδρέα δανεικά να φτιάξει το κολό σπιτο για το κορίτσι το τίμιο την μιμή την παιχνιδιάρα. Σε ποιον στο παπά ανδρέα που με τα πακέτα Ντελόρ και επόμενο ήταν να δει την αρπαχτεί του ανθρώπου του στο τιμόνι της ΔΕΗ, που άρπαξε 500.000.000 δραχμούλες και το δικαιολόγησε ότι έκανε ένα «δωράκι στον εαυτό του ο διορισμένος του, που δεν του τράβηξε το αυτί και να τον στήλη στον εισαγγελέα, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε ο μισθός τότε ήταν 25.000 δραχ.
    Α, ρε δόλια Ελλάδα τι έχεις τραβήξει, τα πάθει του Χριστού από τους πολιτικούς της δεκάρας της αρπαχτής !!!!!! Δεν μου λες ρε χούφταλο το δημοτικό τελείωσα αλλά βρίσκω ρε μασκαρά μια ανικανότητα στην πάρτη σου. Ο τόπος κλυδωνίζετε και εσύ ρε περιμένεις να πάρεις τον παρά τον επόμενο, χέσου ρε πρόστυχε σε έχουν οι πατριώτες σου κορώνα στο κεφάλιτους τος ντροπιάσεις ρε αρπακτηκό .Οπως το είπα δεν έχεις τσίπα αξιοπρέπειας.
    ΦΥΓΕΤΕ ΡΕ ΚΟΥΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ , ΓΥΦΤΟΙ, ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παπαγιάννηδες, Τράγκες και Γιομπαζολιάδες είναι παλιάτσοι της τηλεόρασης, το αποδείξανε απόψε στο ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΑΪΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΑΤΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΑΤΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.
    ΤΑ ΧΟΥΝΤΟΚΑΝΑΛΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Η ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ.
    ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΣΚΙΖΕΙ ΚΙΟΛΑΣ.
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΑΡΩΣΟΥΜΕ ΠΡΟΤΟΥ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΣΤΗΣΟΥΝ ΚΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΟΥΝΤΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς η χλέμπα έχει εθιστεί σε Λαζόπουλους,Τριανταφυλλόπουλους και Τράγκες. Τώρα εμφανίστηκαν και κάποιοι Παπαγιάννηδες, όσο για τον Γιομπαζολιά αυτός είναι το φάντασμα της όπερας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΑΜΑΡΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΣΚΟΛΑ ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΗΜΑΓΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΗΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΝΕΦΕΛΩΔΕΣ ΑΛΛΟ ΜΙΓΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΕΛΟΥΣΑΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΑΜΑΡΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΩΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΣΟΥΝ ΠΕΡΣΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΓΗΣ ΜΕ 70% ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΩ ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά ρε παιδιά,πήγε ο Βενιζέλος στο Ευρωγκρούπ και μετά μας είπανε οι Ευρωπαίοι ότι θέλουνε ΓΡΑΠΤΗ συμφωνία ότι τα δύο κόμματα αποδέχονται τους άθλιους όρους που συμφωνήθηκαν την 27η Οκτωβρίου;
    Δηλ.αγγλικό δίκαιο στα ομόλογα κλπ;
    Σαμαρά κακώς μπήκες εξ'αρχής στη διαδικασία συζήτησης,όσο και να σε πίεζαν.
    Δε βλέπεις τι γίνεται,τι παγίδα σου έχουνε στήσει;
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ που συζητάς μαζί τους,αυτοί πάνε και σε παγιδεύουνε.
    Εκλογές τώρα και τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας περιμένει όλους το "Δαφνί".
    http://ideopigi.blogspot.com/2011/11/blog-post_5066.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κλεισθένη κάνε φου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΡΕ ΣΑΜΑΡΑ,ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ YOUTUBE ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ ΝΑ ΛΕΕΙ ''WE NEED A GLOBAL FINANCIAL GOVERNMENT,AND WE NEED IT FAST'';
    ΤΙΝΟΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΤΑΚΑ Ο ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ;
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ,2006, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΝΑΙ,ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ.
    ΑΜΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ,ΠΡΟΤΟΥ
    ΣΟΥ ΠΕΤΑΞΕΙ ΠΕΤΡΕΣ Η ΒΑΣΗ ΣΟΥ,ΘΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. NA BAΛΟΥME TON ROTHSCHILD ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΓΙΩΡΓΟ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ,ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ !!!
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΠΑΣΟΚ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ,ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.
    ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπάρχει και η εξής ωραία και μακάβρια πιθανότητα: Να υπογράψουν για μας οι δοσίλογοι την σύμβαση II, να τινάξει η Ιταλία το euro στον αέρα, και να μείνουμε εμείς οι μαλακες με δανειακές υποχρεώσεις στο χέρι τις οποιες υπογράψαμε για να μείνουμε στο euro!!
    Και δαρμένοι και γαμ*μένοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καπου τον ξερω
    αυτον τον old man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΗΝΥΜΑ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝ....
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ "ΦΙΛΟΙ" ΜΑΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ... ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤO ΝΑ ΜΑΣ ΓΕΛΕΙOΠΟΙΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΕΙΘΕΝ ΡΕΑΛΙΤΙ(ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΟΠΩΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ) ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ... ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ν΄ΑΡΧΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΗΔΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΥΣΤΡΟΑΓΓΛΑΚΙ;
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ, ΤΩΡΑ ΤΙ ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ;
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ... ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΟΒΙΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΟΣΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ, ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.....
    ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΜΕΤΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση