GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πίσω στη δραχμή;;‏..

Από τον Πέτρο Δούκα Ι. Το διεθνές οικονομικό κλίμα χειροτερεύει ... Η ρευστότητα εξαφανίζεται, το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα «βρίσκεται στ...

Από τον Πέτρο Δούκα

Ι. Το διεθνές οικονομικό κλίμα χειροτερεύει... Η ρευστότητα εξαφανίζεται, το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα «βρίσκεται στην εντατική με τεχνητή υποστήριξη», οι Ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων –πλην Γερμανίας- και τα διεθνή χρηματιστήρια καταταλαιπωρούνται, οι τράπεζες στην Κίνα και ναί, ακόμα και στη Ρωσία, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τεράστιες επισφάλειες στα δάνειά τους.
Ήδη διέρρευσε η είδηση ότι τόσο η Γερμανία, όσο και τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής ένωσης επεξεργάζονται σενάρια και μεθοδολογίες εξόδου της Ελλάδας από τη το ευρώ.
Αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο και ανάθεμα, συζητείται πλέον όλο και πιό συχνά, με καταστροφικές συνέπειες και για τις διεθνείς αγορές και για την Πατρίδα μας!
Κάποιο ισχυρίζοντ πως το να έχεις δικό σου έθνικό’ νόμισμα έχει δύο αβαντάζ: α. Μπορείς να τυπώνεις δικό σου χρήμα για να πληρώσεις τυχόν δάνεια που...
 έχεις στο δικό σου νόμισμα και β. Μπορείς να υποτιμάς το δικό σου νόμισμα για να βελτιώνεις την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων σου και του τουρισμού. Ξεχνάνε την πορεία της οικονομίας μας πριν αρχίσει η προσπάθεια ένταξης στο ευρώ. Κόστος δανεισμού για το Δημόσιο πάνω από 20% και για τις επιχειρήσεις 30%. Ξεχνάνε τις κρίσεις και τις υποτιμήσεις.
Δεν φταίει μόνο το ευρώ για την δημοσιονομική κακοδιαχείριση, την αναξιοκρατία, το δυσλειτουργικό κράτος, την γραφειοκρατία, την τάση για υπερδανεισμό και καταναλωτισμό.
ΙΙ. Η συζήτηση και μόνο για επάνοδο στη δραχμή είναι αδιανότητη και καταστροφική για τη Πατρίδα μας.
Γιατί;
Κανείς, μα κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει στη Πατρίδα μας, όσο υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και τέτοια αβεβαιότητα. Ποιός θα έβαζε ευρώ για να του επιστρέψουν δραχμές;
Η Νέα Δραχμή θα είχε την junk αξιοπιστία της Χώρας και των Κυβερνήσεών της
Όπως μέχρι σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση εμφανιζόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κανένα σοβαρά επεξεργασμένο σχέδιο για το τι ζητάει από τους Ευρωπαίους –πέρα από φθηνά δάνεια-, έτσι δεν έχει και κανένα σχέδιο εξόδου. Κάθε αλλαγή κατεύθυνσης προς τη δραχμή θα ήταν χαοτική και ευτελιστική για τους απλούς Έλληνες πολίτες.
Θα αποτελούσε αποδοχή ότι εμείς οι Έλληνες αποτύχαμε πλήρως, ότι είμαστε ανίκανοι να ανταγωνισθούμε και πέφτουμε στη Γ’ Εθνική Ευρώπης.
Η ‘Νέα Δραχμή’, αναγκαστικά θα ήταν εξαιρετικά υποτιμημένη για να μπορούσε να βοηθήσει την οικονομική δραστηριότητα και την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Δηλαδή μισθοί και εισοδήματα θα κατέρρεαν (σε ευρώ, σε ευθυγράμμιση με την υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος).
Εκτός από τους μισθούς και τα εισοδήματα, θα υποχωρούσαν όλες οι υπόλοιπες αξίες. Ακινήτων, μετοχές στο χρηματιστήριο, ομόλογα, κινητές αξίες. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη, δυστυχώς, αρχίσει. Αλλά θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο όταν η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ αυξηθεί. Δηλαδή οι ξένοι θα μπορούσαν να μας αγοράσουν ακόμα πιο φθηνά. Κυριολεκτικά ακόμα πιο μπιρ-παρά σε σχέση με σήμερα.
Θα εξαφανιζόταν η εμπορική πίστη. Οι συναλλαγές και οι εισαγωγές θα γινόντουσαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος, με ρευστό. Με μετρητά, με όλα τα επακόλουθα για την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη/
Ποτέ η υποτίμηση δεν είχε ουσιαστικά μεσο-πρόθεσμα αποτελέσματα. Οδηγούσε σε φαύλο κύκλο πληθωρισμού, πολύ υψηλά επιτόκια, φόβο για νέα υποτίμηση, έξοδο κεφαλαίων και τελικά σε νέα υποτίμηση.
Το τεράστιο χρέος μας σε ευρώ θα έπρεπε να αποπληρωθεί με υποτιμημένες δραχμές. Σαν συνέπεια το χρέος μας θα ανέβαινε τουλάχιστον στο 250% του ΑΕΠ!
Όλοι οι πολίτες που είχαν καταθέσεις και επενδύσεις στη χώρα μας θα κοίταζαν να αποφύγουν τις ζημιές από την επάνοδο στη Δραχμή και θα έβγαζαν έγκαιρα τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την άμεση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομικής δραστηριότητας! Ήδη έχουν αρχίσει να το κάνουν. {Δηλαδή ήδη ισχύει ο ‘Νόμος του Γκρέσαμ’ (που όμως πρώτος είχε συλλάβει ο Αριστοφάνης στους Βατράχους στ.718-737), όπου όλοι θα προσπαθήσουν να ‘ξεφορτωθούν’ τις δραχμές και να ‘αποθηκεύσουν’ τα ευρώ.}
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ, ΟΧΙ ΜΕ ΕΝΑ Η ΔΥΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!
11. Με τέτοιες επιπτώσεις, με την Ελλάδα εκτός της κεντρικής Ευρωπαϊκής σκηνής, με τέτοια προφανή αδυναμία, με ποιά ισχύ θα αντιμετωπίσουμε τα εθνικά θέματα;
Αλλά η έξοδος από το ευρώ ούτε θα συνέφερε και τους Ευρωπαίους! ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΛΟΥΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Αντίθετα, θα προκαλούσε νέες εντάσεις η διαπίστωση ότι η ΕΕ είναι ανίκανη να λύσει το πρόβλημα ακόμα και μιας μικρής χώρας, ότι έπονται και άλλα κράτη, κλπ. Δηλαδή θα επέτεινε την αστάθεια των αγορών, την εσωστρέφεια, και θα αμφισβητούσε ευθέως την συγκρότηση όλου του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Δυστυχώς και αυτό το πρόβλημα έκανε ήδη την εμφάνισή του.
ΙΙΙ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Να διαλαλήσουμε στις αγορές ότι θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε για να βάλλουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά μας και για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Δεν μπορεί να εισάγουμε τριπλάσια απ’όσα εξάγουμε.
Να στηρίξουμε τις προσπάθειες του νέου Πρωθυπουργού.
Να συντονιστούμε με τις ενέργειες της Ιταλίας, δεδομένου ότι η κατάσταση χειροτερεύει διεθνώς. Αν η Ιταλία ‘πέσει’, δύσκολα θα γλυτώσουμε τα χειρότερα.
Ο νέος Πρωθυπουργός να δημιουργήσει ένα Οικονομικό Συμβούλιο στο οποίο να συμμετέχουν αξιόλογοι Έλληνες όπως πολύ ενδεικτικά ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Λουκάς Τσούκαλης, ο Στέφανος Μάνος, ο Ιάκωβος Γεωργάνας, ο Μιχάλης Ιακωβίδης, κ.α., οι οποίοι θα μπορούν να συζητούν μαζί του εναλλακτικές ιδέες και προτάσεις.
Να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Μπορούμε!

21 σχόλια

  1. Συμφωνώ με τις απόψεις του.
    Ο Κ. Δούκας , ζώντας στην Ελλάδα , εκτιμά καλύτερα τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν , αν επανέλθουμε στη δραχμή .
    Εχθές δημοσιεύτηκε άρθρο , Ελληνα οικονομολόγου του
    Στέργιου Σκαπέρδα,
    http://press-gr.blogspot.com/2011/11/blog-post_5916.html

    που ζει στην Αμερκή , που υποστήριζε τα πλεονεκτήματα μας από την επιστροφή στη δραχμή. Εχω ακούσει και εδώ μερικούς , όπως τον κ. Κατσανέβα (καθηγητή πανεπιστημίου Πειραιώς) , να υποστηρίζει τα ίδια
    Δεν μας είπε όμως ο κ. Δούκας , όταν ήταν στο υπουργείο οικονομικών , γιατί δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα , για να μη φτάσουμε στα χάλια αυτά . Δεν τον άφηνε ο Αλογοσκούφης ή ο Καραμανλής ??????
    Όταν είχαμε την δραχμή , θυμάστε ότι τα δάνεια από τις τράπεζες , προς τους ιδιώτες , εδίδοντο με επιτόκιο 32% τουλάχιστον ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή , όπως υποστηρίζουν μερικοί , το χρέος μας θα είναι σε € , η ισοτιμία θα είναι 1 € ~800 δρχ. Θα επακολουθήσει και μια υποτίμηση έστω 50% και το χρέος μας θα πολλαπλασιασθεί. Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα ήταν 10.000 δρχ. Αν επανέλθουμε , θα πρέπει να υπάρχει χαρτονόμισμα των 50 και 100 χιλιάδων δραχμών και είναι θέμα χρόνου να καταντήσουν σαν τα κατοχικά λεφτά. Και οι συναλλαγές μας με το εξωτερικό θα γίνονται σε δολάρια ή €.
    Από την στιγμή που δεν παράγουμε ούτε αυτά που τρώμε αλλά εισάγουμε , το μεγαλύτερο μέρος αυτών , καθώς και πρώτες υλες , καύσιμα , μηχανήματα μπορούμε εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα . Και όσοι είναι στα χωριά κουτσά στραβά θα επιβιώσουν . Οι άνθρωποι των πόλεων τι θα γίνουν ???
    Πρέπει να καταλάβουμε , ότι μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ , θα μπορέσουμε να βγούμε από τη κρίση . Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας . Και όχι φυσικά με μισθούς Κίνας , αλλά με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας , με ρομποτοποίηση της παραγωγής κ.λ.π Η Γερμανία έχει τριπλάσιους μισθούς από τους Ελληνικούς , αλλά τα προϊόντα της είναι ανταγωνιστικά . Εμείς εισάγουμε όμως Γερμανικό ελαιόλαδο Ελληνικής προέλευσης .
    Ολος ο δημόσιος τομέας , πληρώνεται και λειτουργεί από τους φόρους μας. Και λόγω της μονιμότητας οι ΔΥ , έπαιρναν επίδομα μεταφοράς φακέλων , πλυσίματος χεριών , οι γυναίκες έπαιρναν σύνταξη στα 33 (είχαν συμπληρώσει 15ετία) κ.λ.π Με τη λιτότητα αυτή δημιουργήθηκαν 47 νέοι οργανισμοί και προσλήφθηκαν 25.000 νέοι ΔΥ.
    Το Ελληνικό κράτος πρέπει να κατεδαφισθεί και να ξανακτισθεί με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θα ήταν η σωτηρία μας η επιστροφή στη δραχμή, επειδή θα τυπώναμε οι ίδιοι το νόμισμά μας ή η κύρυξη πτώχευσης, τότε η Αμερική , σαν παντοκρατορία ,θα είχε κηρύξει πτώχευση αν ήταν τόσο απλό . Το δολάριο είναι διεθνές νόμισμα . Θα έβαζε την κεντρική της τράπεζα , να τυπώσει 15 τρις δολάρια σε χαρτονομίσματα , θα τα φόρτωνε σε μερικές νταλίκες και θα εξοφλούσε όλα της τα χρέη και δεν θα είχε κανένα χρέος πλέον . (Θα υπήρχε προφανώς και μια υποτίμηση του δολαρίου ). Αλλά δεν είναι τόσο απλά πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΒΓΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΟ ΟΠΩΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Η ΑΜΕΡΙΚΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΩΝΕΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΔΙΣ $ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
    ΑΛΛΑ ΑΠ'ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ, ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΣΟΦΟ ΗΓΕΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΟΝ ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ.
    ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ Η ΑΝΑΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΕΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. RYZI AGRINO STH GERMANIA TO KILO 0,80 STA RAFIA TON MAVRAGORITON 2,50 LOIPON POIOS KLEFTHS THA PIASEI POION, KAI POIOS "LADOMENOS" THA KAMEI ELENGXO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 19 Νοε 2011 6:16:00 μ.μ.

    Από τότε που έχουμε το ίδιο νόμισμα με τη Γερμανία , μπορεί να γίνει εύκολα πλέον σύκριση τιμών , σε αγαθά και υπηρεσίες

    Εδώ εισάγουμε ελαιόλαδο Γερμανικό , Ελληνικής προέλευσης .
    Και οι μισθοί των Γερμανών είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους δικούς μας.

    Τελικά με το κερί τους ψάχναμε τους πολιτικούς μας ,΄τα τελευταία χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kyrie Simitis pos giname to idio me Germania?????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η ελλαδα δεν μπορει να εχει το ιδιο νομισμα με τη γερμανια..
    τωρα πληρωνει το τεραστιο λαθος να μπει στην ευρωζωνη...
    τα λαθη πρεπει να διορθωνονται..
    και οι υπευθυνοι να πηγαινουν σπιτια τους,
    οχι να γραφουν πατριωτικες παπαριες τυπου δουκα..
    ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΜΑΛΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ "ΧΡΕΟΥΣ" ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ ΓΛΕΙΩΔΕΙΣ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΗΛΩΜΑΤΟΣ ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑΣ 1.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙΣ ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ.
    2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΚΙ'ΕΓΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ LONDON SCHOOL OF ECONOMICS ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΟΥΚΑ....ΞΕΤΦΙΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΕΤΕ ΑΠΕΙΛΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ....ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ....ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΕΟΥΣ...ΝΕΑ ΕΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 19 Νοε 2011 7:03:00 μ.μ.

    Aγαπητέ συνάδελφε (ή συναδελφισα αν είσαι γυναίκα)

    Αν είχαμε την δραχμή ως εθνικό νόμισμα ακόμη , πιστεύεις ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα; Οταν τόσα χρόνια ζούμε συνέχεια με δανεικά και σταματήσαμε να παράγουμε ακόμη και αυτά που τρώμε , όταν τα Ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης δεν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό που δόθηκαν ,όταν δημιουργήθηκε το τεράστιο κομματικό και σπάταλο κράτος, θα φθάναμε εδώ μια ώρα αρχίτερα και με χειρότερες συνθήκες .

    Κοινή λογική : Δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με δανεικά .
    Οποιος έχει μπλέξει με τράπεζες και σδεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του , γνωρίζει τι επιπτώσεις θα έχει . Και για το κράτος , τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

    Με τους οικονομικούς είμαι πολλά χρόνια σε κόντρα , με τα λεγόμενα λογιστικά πρότυπα και μοντέλα της επιστήμης τους .
    Και οι τράπεζες εμπορικές επιχηρήσεις είναι και όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα.

    Ανταλαγή απόψεων κάνουμε και δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανέναν (-μία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαφωνώ με τις απόψεις του κ Δούκα. Αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, η ευρωζώνη θα καταρεύσει οπότε το ευρώ θα υποτιμηθεί οπότε ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα βγει κερδισμένος (δεν θα υπαρχει υποτιμηση σε σχεση με το ευρω ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩ!). Επίσης οσοι υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμη ΕΝΝΟΥΝ ΜΕ 100% ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (πτωχευση) άρα οχι μονο δεν θα πληρωνουμε χρεη σε ευρω αλλά δεν θα πληρώσουμε τίποτα ουτε σε ευρω ουτε σε δραχμες. Ειναι βλακωδες το επιχειρημα οτι δεν συμφερει η δραχμη γιατι θα συνεχισουμε να πληρωνουμε χρεος σε ευρω.
    Βεβαια υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα και πολύς πονος με τη δραχμή αλλά καποια στιγμη θα υπάρξει εθνική αναταση. Με το ευρω ολες οι θυσίες πανε χαμένες και το πλοίο παει κατευθειαν στα βραχια. Το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο (δηλαδή πάλι δραχμη) Οπότε προτεινω δραχμή μια ωρα αρχιτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 8:15
    η δραχμη δεν επετρεπε τον υπερβολικο δανεισμο.
    το ευρω δημιουργησε στις τραπεζες την(βασιμη) προσδοκια οτι τα χρεη των ελειματικων χωρων θα πληρωθουν απο τις πλεονασματικες..
    τα πραγματικα στοιχεια συγκαλυφθηκαν με τριμερη συμπαιγνια δανειστων,δανειζομενων και εποπτων(λεγε με παπαδημο).
    τα προσωπα που προτεινει ο δουκας ειναι δυστυχως μερος του προβληματος.
    αφου φαινεσαι γνωστης,
    να ρωτησω και γω ο αφελης,
    ποτε ακριβως μετα το 89
    και απο ποιους
    εληφθη η αποφαση
    να χρεωκοπησει η ελλαδα
    για να λιμοκτονησει ο λεβιαθαν:

    mont pelerin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο βρισκόμαστε στο ευρώ θα συνεχίζεται η εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό.
    Εδώ πετάμε τα αγροτικά μας προϊόντα και εισάγουμε τα αντίστοιχα από Τουρκία, Σκόππια κ.λ.π.
    Αν όμως γυρίσουμε στη δραχμή θα μάθουμε να ζούμε με τα δικά μας προϊόντα αντί να τα πετάμε στις χαράδρες.
    Όσο για τα λοιπά είδη πολυτελείας θα σταματήσουμε να τα εισάγουμε προς ζημία της Γερμανογαλλίας.
    Αλλά πάνω από όλα θα επανακτήσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια.
    Και ο φτωχός μπορεί να είναι αξιοπρεπής αντίθετα από τον συνεχώς δανειζόμενο που ο δανειστής του συνέχεια τον απειλεί οτι θα του κάνει έξωση.
    Οι μισθοί που παίρνουμε έχουν ονομασία "ευρώ" αλλά η πραγματική τους απόδοση ως προς τις συνθήκες ζωή μας, είναι σε δραχμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ;
    ΜΟΝΟ ΑΧΤΗΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ ΧΩΡΙΣ "ΠΕΡΑΣΗ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ο καθε παπαρας λεει και την παπαρια του,χορτασαμε απο οικονομολογους της που..ας τυπου δουκα-παπακωνσταντινου-αλογοσκουφη και λοιπων λαμογιοασχετων.Αυτων την πολιτικη εφαρμοζαμε και φτασαμε εδω που ειμαστε,και τωρα αντι να τους χωσουμε σε μπουντρουμια,τους δινουμε και λογο ζητωντας τους συμβουλες.Μα τοσο ζωα ειστε.ΗΜΑΡΤΟΝ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΔΟΥΚΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗ ΤΟΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ CITIBANK ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΚΕΡΑΝΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ.ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΙ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γράφει αυτός που βόλεψε χρήμα από
    10 μεριές.
    Η κοπτοραπτού και ο μπετατζής?
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εμπρος ανεγκεφαλα διποδα που δεν ξερεται που πανε τα 4 με οδηγο τον καθε καζακη σπιθα λαμογιο θεωδορακη τσιπρα παπαρηγα καννελη μπογιοπουλο μαρια κατσανεβα δημαρα σακοραφα γλειωδη αυτια και λοιπες σκοτεινες δυναμεις της αρπαχτεις και της οπισθοδρομησης για μια νεα ελλαδα της απομωνοσης της φτωχιας της κακομοιριας της περηφανης δεκαετιας του 1950 αλβανοκουβοκορεοκοποιημενη.Αλλα δυστυχως ζωα για εσας και καλυτερα για τα παιδια σας οι μαλακιες που ονειρευεσται δεν προκειται να πραγματοποιηθουν ευτυχως που υπαρχουν καποιοι που σκεφτονται και για εσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αυτοι πο σκετονται για μας 2:30
    αποφασισαν την
    απορρυθμιση των τραπεζων
    ολυμπιακους
    ευρω
    καταργηση των τεκμηριων
    καταργηση του σδοε
    υπερδανεισμο

    καιρος να σκεφτουμε και λιγο για το δικο μας συμφερον,
    οχι για την παρτη του καθε μαλακα τραπεζιτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ Ο "ΜΕΓΑΣ" ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩΝ ΓΑΡΓΑΡΕΣ, ΤΖΑΜΠΑ-ΜΑΓΚΑΣ, ΨΕΥΤΟ-ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ!!!

    Ο Σαμαρούλης, προκειμένου να εκλεγεί πρωθυπουργός και δη αυτοδύναμος (χλωμό το βλέπω...), κάνει το μάγκα-πατριώτη στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό σκύβει το κεφάλι και τρώει τη σφαλιάρα.

    Μα δεν έχει καταλάβει, ότι σε αυτήν την κρίση και στην απίθανη περίπτωση που "πιάσει" αυτοδυναμία, θα έχει το πολύ 6 μήνες ζωής η δεξιά κυβέρνησή του???

    Εδώ το ΠΑΣΟΚ, που ήλεγχε (όχι πιά...) όλα τα συνδικάτα και με 10% διαφορά το 2009, έχασε το μπούσουλα...

    Γελοίοι λαϊκιστές της νουδούλας...

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ - ΝΟΥΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ...

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ, ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΚΟΙ...

    ΠΡΩΤΑ (ΤΟ 1941-44),
    ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑΖΙ, ΜΕ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ!!!!

    ΜΕΤΑ,
    ΓΛΥΦΤΕΣ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!!!

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ, ΣΕ ΠΙΟ ΗΠΙΑ ΝΕΟ-ΔΕΞΙΑ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ...

    ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ, ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ, ΠΡΟΔΩΤΕΣ, ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
    ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΔΕΞΙΟΙ!!!

    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΨΕΥΤΟ-"ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ", ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ!!!!



    *****************************

    Υ.Γ
    Ειμαι νυχτερινη βαρδια
    (σε νοσοκομειο,αν ενδιαφερεστε).

    τζων

    ***********************************

    Μωρή δεξιά γριά αδερφή, γιατί παραπλανείς τον κόσμο, βρε φασιστο-κωλόγερε???

    Αφού είσαι ένα γερασμένο δεξιό τομάρι, φανατικός φασίστας συνταξιούχος!!!

    Και επειδή πλέον δεν σου "σηκώνεται" και η γριά σου είναι για τα μπάζα, κάθεσαι όλη μέρα στο πρες και κάνεις προπαγάνδα για ποιον???

    Για τον γελοίο Αντωνάκη Σαχλαμαρά!!!! Χι χι χι χι χι χι χι

    Βρε άντε γαμηθείτε, γελοίοι κι αμόρφωτοι δεξιοί "ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΕΣ"!!

    ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ" ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση