GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί η κρίση ζαλίζει την διανόηση ...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου Οι πολίτες στις σημερινές παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες μάθανε να αναζητούν έτοιμες λύσεις μέσω της αγοράς. Μ...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου

Οι πολίτες στις σημερινές παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες μάθανε να αναζητούν έτοιμες λύσεις μέσω της αγοράς. Μέρος της τελευταίας αποτελεί ασφαλώς και η κοινώς εννοούμενη διανόηση. Παρόλα αυτά, αν εξαιρέσεις ένα εξειδικευμένο κοινό της ακαδημαϊκής κοινότητας, διεθνώς, δεν θα βρεθούν ποτέ δυο άνθρωποι να ορίσουν με τον ίδιο τρόπο την «διανόηση».
Φυσιολογικά πράγματα, από τη στιγμή κατά την οποία η «διανόηση» αποκτά διαφορετική έννοια σε διαφορετικά πεδία αναφοράς και ανάπτυξης του λόγου. Εν τέλει «διανόηση» είναι ότι παρουσιάζεται από τους φορείς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης ως τέτοια. Φτάσαμε, έτσι, η διανόηση να ταυτίζεται με  προβαλλόμενους επιστήμονες ή πρακτικούς φιλοσόφους, με ελάχιστους εν ζωή θεωρητικούς φιλοσόφους, ακόμα και...
 λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες  ή ασκητές θρησκευτικών δογμάτων. Ασφαλώς, όλοι αυτοί συνδέονται με μια δεοντολογική, κανονιστική θεώρηση της ζωής. Σου λένε «τι θα πρέπει» ή ορθότερα «τι θα έπρεπε», το οποίο εσύ προσλαμβάνεις ως «τι πρέπει να γίνει». Μαθαίνεις, με δυο λόγια, να δομείς ηθική και πρότυπο νομιμοποίησης της συμπεριφοράς μέσω αναπαραστάσεων διανοημάτων, μορφοποιημένων κατάλληλα από τα ΜΜΕ, τα οποία δανείζονται το κύρος διανοητών που τα ίδια κατασκευάζουν. Στο τέλος φορέας της διανόησης είναι τα ίδια τα ΜΜΕ, τα οποία σε περιόδους κρίσεων σαν αυτή που βιώνουμε στην Ελλάδα μεταβάλλονται κυριολεκτικά τα ίδια σε έναν «Μεγάλο Διανοητή» (όχι τα πρόσωπα, αλλά η συνολική δομή αναπαράστασης της πραγματικότητας των ΜΜΕ). 
Έτσι, όσοι προσεγγίζουμε τα σύμβαντα με επιμέρους μεθοδολογίες που αναπτύσσει ο  κοινωνικός και πολιτικός κονστρουκτιβισμός, αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε με το ευρύ κοινό, καθώς μπροστά μας υψώνεται το φράγμα της «διανόησης των ΜΜΕ». Τρέμουν με την ιδέα ότι θα αποδομήσουμε την αντικειμενικοφάνεια του λόγου τους, την ηθική του συντηρητισμού τους και την κανονιστική αναπαράσταση της καθημερινότητας με έναν τρόπο που αναπαράγει τις κυρίαρχες σχέσεις εξουσίας.
Τουλάχιστον αν μιλάγαμε και εμείς μια  normative διάλεκτο, κάτι θα μπορούσε να γίνει, θα χώραγε κάπου και το δικό μας «τι θα έπρεπε να γίνει» στο συνολικό πολιτικό κατασκεύασμα των ΜΜΕ! Έλα όμως που δεν ηθικολογούμε γενικώς, αλλά αναλύουμε κριτικώς και το χειρότερο παράλληλα αυτοκριτικώς, διότι αλλιώς κριτική δεν γίνεται με κονστρουκτιβιστικό τρόπο [ποιες κοινωνικές συνθήκες και ποιες πολιτικές σχέσεις εντός αυτών διαμορφώνουν την μέθοδο αντίληψης των συμβάντων και στο τέλος την συγκεκριμένη ερμηνεία που τα αναγάγει σε αντικειμενικά γεγονότα, ενώ αυτά είναι απλές εκφράσεις της υποκειμενικής διάστασης του πολιτικού φαινομένου;] !
Θέλετε για παράδειγμα να δείτε ποιο είναι το «ζουμί» της κρίσης σήμερα; Αναζητήστε το στον τρόπο που προβληματοποιείται η κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς από τα ΜΜΕ. Στη πραγματικότητα, όμως, η κρίση βασίζεται σε ένα παλαιό πολιτικό διχασμό που τώρα αναθερμαίνεται, στην πορεία μετάβασης προς τον μεταμοντέρνο καπιταλισμό (μεταβιομηχανικό καπιταλισμό) και προς μια νέα παγκόσμια μορφή ηγεμονίας που θα τον εκφράζει. Ο διχασμός αυτός στο επίπεδο της οικονομίας φέρνει σε αντιπαράθεση αυτούς που έχουν συμφέρον να προσεγγίζουν το «money-as-sign»  με εκείνους που εξυπηρετούνται εξουσιαστικά με το «money-as-commodity». Η πλάκα είναι ότι και τα δύο στρατόπεδα ερίζουν πάνω σε μια αφάνταστα επιφανειακή, αν και φαντεζί βάση, που συνδέει τον μηχανισμό κοινωνικής δέσμευσης (pledge) πάνω σε μια τιμή (price) που ορίζει συγκυριακά την αξία των αγαθών, με την ευρεία ασφαλώς οικονομική τους σημασία. Πρόκειται δηλαδή, φίλοι, ουσιαστικά  για την θεσμική κρίση του ορισμού «money-as-pledge».
Άντε τώρα να πεις στα ΜΜΕ ότι ο κόσμος σκοτώνεται στην πραγματικότητα για έναν παλιοορισμό που είναι και παραπλανητικός εν τέλει! Κουδούνια θα μας κρεμάσουνε! Αντί για να «σκοτώνεται» για το πώς ο πλούτος παράγεται και διανέμεται μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Και το πώς θα επιβληθεί ισότητα  στη κοινωνία μέσα σε ένα όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο περιβάλλον, που θα προνοεί για τις επόμενες γενιές. Για την αντίθεση της βιοοικονομίας με την κλασική οικονομική θεώρηση ομιλώ…
Μα, ίσως πεις, οι καθαροί μαρξιστές - όχι οι μπασταρδεμένοι όπως εσείς - για αυτό δεν μάχονται στην κοινωνία;  Ασφαλώς, αλλά πώς; Σε μια δεοντολογική βάση που κατά τη γνώμη μου καταστρέφει την απομυθοποίηση του καθεστώτος. Πολιτική πρακτική που προαπαιτείται, για να σχηματίσει ο πολίτης αποδομητικά την δική του αλήθεια, αντί να ενταχθεί σε μια άλλη, διαφορετική καθολική αλήθεια, η οποία στο κάτω-κάτω δεν διαθέτει τη σήμερον τους μηχανισμούς ηγεμονίας (στόχους, επαναστατικό πρόγραμμα, στρατηγική) για να εμπεδωθεί ως γνώση για ανατρεπτική δράση. Το να καταλάβεις το κράτος, το οποίο περνά σε μια άλλη διάσταση (μεταβιομηχανική) αντικειμενικά, είναι σαν να θέλεις να καταλάβεις κάτι που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς μετάλλαξης. Αντίθετα, αν αντί για «κατάληψη» μιας ασθενούς, μεταβατικής πλέον δομής, μιλήσουμε για λαϊκό-κοινωνικό έλεγχο της διαδικασίας μετάβασης σε μια μεταμοντέρνα εποχή (άγνωστη, ανεξερεύνητη περιοχή) όπου αναγκαστικά θα αλλάξει και το «pledge» που λέγαμε και η αντίληψη του «money», κάτι θα μπορούσαμε ίσως να προσφέρουμε, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να μην καταλήγει να συγκεντρώνεται στα χέρια ελάχιστων, οι οποίοι μέσω αυτού χειρίζονται «κατάλληλα» λαούς, κρατικές και υπερκρατικές δομές.    
Σήμερα η κρίση ζαλίζει την ίδια την διανόηση, διότι η τελευταία ενώ μιλάει την γλώσσα του «τι θα έπρεπε να γίνει» με όρους μάλιστα της βιομηχανικής επανάστασης, αυτό αναπαρίσταται μέσω των ΜΜΕ, ως «τι πρέπει να γίνει» για την μετάβαση σε μια μορφή καπιταλισμού, όπου κυριαρχεί διαλεκτικά αν και σαφώς αόριστα ένα μεταβιομηχανικό μοντέλο ή αν προτιμάτε, ένας αόριστος μεταβιομηχανικός προβληματισμός. Το αποτέλεσμα είναι …κομφούζιο, Βαβέλ και στο τέλος κατάθλιψη από τον πολίτη-τηλεθεατή!
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, οι σοβαροί διανοούμενοι κρύβονται στη κυριολεξία από τα ΜΜΕ. Θυμάμαι παλαιότερα, ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα, τι τράβαγα για να μην παρουσιάζω σύγχρονους διανοητές που δεν ήταν ενταγμένοι σε κάποιο κύκλωμα της διαπλοκής. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, οι πραγματικοί διανοούμενοι ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν για να αποφύγουν τον εκχυδαϊσμό του λόγου και της άποψης τους από το καθεστώς. Το μεγαλύτερο «δράμα» υφίστανται όσοι από αυτούς είναι οργανικά μέλη της διαπλοκής και πιέζονται να βγουν μπροστά από τους πάτρωνές τους. Κρίση συνειδήσεως  - και ταυτότητας θα πρόσθετα  - περνούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όταν τους ζητούν να πάρουν θέση για την κρίση.
Κοιτάξτε, δείξτε κατανόηση προς τους διανοούμενους! Υπαρξιακό δράμα βιώνουν, ιδιαίτερα αυτοί, τούτη την μεταβατική περίοδο. Πάντα έτσι γινόταν σε περιόδους κατά τις οποίες ο κυρίαρχος οικονομισμός μπέρδευε το «Transition» με το «Transformation». Πόσο μάλλον σήμερα που τα ΜΜΕ έχουν καταστεί ο «Μεγάλος Διανοούμενος» και η «κοινή γνώμη» η σοφία αυτοπροσώπως. Ναι, καλά το καταλάβατε, εννοώ ότι ο τρέχων λαϊκισμός ξεπάστρεψε και τα τελευταία ίχνη αυθεντικής διανόησης, έτσι όπως την έχετε εξιδανικευμένα στο μυαλό σας οι περισσότεροι.  Μη με ρωτήσετε, «και τι να κάνουν οι σοβαροί διανοητές μέσα σε αυτό το κλίμα»; Δεν γνωρίζω. Δεν διαθέτω λύση για την υπαρξιακή τους κρίση. Διατηρώ όμως την γενική πεποίθηση, πως και τα υπαρξιακά προβλήματα με μεθοδολογικό όχημα τον κονστρουκτιβισμό, κατανοούνται βαθύτερα – δηλ. πολιτικά - και συνδέονται με το κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι, η ατομική σου λύση αποκτά, αντικειμενικώς, επαναστατικά κοινωνικά χαρακτηριστικά, αν και δεν είναι απαραίτητο να εκφράζεται μέσω επαναστατικής γλώσσας.

5 σχόλια

  1. Ο Εισαγγελέας καλεί Καπελέρη ως ύποπτο για την μη είσπραξη προστίμων
    ----------------------------------
    Ως ύποπτος για ενδεχόμενη διάπραξη αδικήματος, καλείται να καταθέσει ενώπιον του αναπληρωτή Οικονομικού Εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Ιωάννης Καπελέρης.

    Η κλήση προς τον κ. Καπελέρη είναι για την ερχόμενη εβδομάδα και αφορά τη διερεύνηση καταγγελίας για μη είσπραξη προστίμων που επιβλήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

    Η παρέμβαση των οικονομικών Εισαγγελέων με προκαταρκτική εξέταση, είχε ως αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που έκαναν λόγο για «παραμηχανισμό» εντός του υπουργείου ο οποίος εμπόδιζε ή αδρανοποιούσε την διαδικασία για την είσπραξη των προστίμων που είχαν.......
    επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων.

    Τα καταγγελλόμενα συνέδεαν την δήλωση παραίτησης του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη με την ύπαρξη και δράση του «παραμηχανισμού». Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ο κ. Καπελέρης είχε στείλει εγκύκλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας την αναστολή της είσπραξης των προστίμων, επικαλούμενος επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, που επικεντρώνεται αρχικά στην διάπραξη ή μη του αδικήματος της απιστίας, ο εισαγγελέας κ. Μουζακίτης κάλεσε ως μάρτυρα και ήδη έλαβε κατάθεση από τον κ. Σπινέλη, ο οποίος φέρεται να προσκόμισε στο εισαγγελικό γραφείο έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το επίμαχο συνολικό ποσό από τα πρόστιμα φθάνει ή και ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και αφορά διασταυρώσεις στοιχείων και ελέγχους μέσω του συστήματος «Ήφαιστος» για παραβάσεις νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Αναρτήθηκε από kafeneio στις 11/22/2011 07:51:00 μμ


    ΠΑΣΟΚ ΛΑΤΡΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΜΟΥ

    ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΕΝΑΣ ΑΛΗΤΗΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΡΥΨΕΙ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ

    ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ Π.Ο.Υ.Σ.Τ.Η.Δ.Ε.Σ...

    ΠΟΣΟΙ
    ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΑΣ
    ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΦΑΝΕΡΑ?
    ΤΟΣΟΙ..
    ΑΑΑ..ΚΑΛΑ
    ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΡΥΦΑ
    Ή ΜΗ ΓΝΩΣΤΑ.

    ΑΠΙΘΑΝΟΙ.... ΑΛΗΤΕΣ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    Η MAFIA

    ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΥΠΟΝΟΕΙΣ? ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΠΟΥΦΟΣ?ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΑΩ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ ΕΓΩ! ΤΙ ΜΕ ΠΕΡΑΣΕΣ, ΑΝΤΕ ΑΝΤΕ , ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΖΟΚΟΥΝΕΛΟ? ΓΚΡΡ, ΓΚΡΡΡΡ,ΓΚΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ!!!

    ΥΓ. ΓΚΡΡΡ = ΗΧΟΣ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟΥ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AKOYΣΤΕ ΧΩΡΙΑΝΟΙ...ΤΟ ΓΡΟΥΝ΄ !!
    Βενιζέλος προς Σαμαρά: Βάλε υπογραφή ακόμα και σήμερα για να πάρουμε την 6η δόση.... !!!!!!
    ___________________________________
    Και γιατί να βάλει υπογραφή, ΡΕ ΓΟΥΡΟΥΝΑ.. η υπογραφή αυτή αφορά την παλιά δανειακή σύμβαση οπότε δεν υπάρχει λόγος να υπογράψει ο Σαμαράς, αφού απο την αρχή δεν υπέγραψε το μνημόνιο.
    Οπότε όλο αυτό το θέατρο προς τι σαν την κατάργηση των συ λογικών συμβάσεων εργασίες που έπρεπε να καταργηθούν για να πάρουμε την δόση αλλά τελικά τίποτα δεν χρειαζόνταν όλα μούφα και ψέματα και ποιος μιλάει ο πλέον πιο αποτυχημένος υπουργός οικονομικών που πέρασε απο τον τόπο.ΟΥΣΤ ΡΕ
    ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΓΟΥΡΟΥΝΟ..ΜΑΣΩΝΟΙ.


    ΟΧΙ ΣΑΜΑΡΑ
    ................
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ................
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ....
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
    ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙ
    ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ
    ΟΟΟΟΟΟΟΟΧΧΧΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ


    Ο χειροτερος της ευρωζωνης κανει υποδειξεις!!!!
    ΕΛΕΟΣ!!!!!

    Προδοτη!!!!!!!
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΜΟΥΘ....ΖΩΟ σάπιο μποχιασμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση