GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα ευρωομόλογα θα οδηγούσαν τη Γερμανία σε χρεοκοπία;;..

Από το  sofokleous10.gr Τα σενάρια περί ‘ ελίτ-ευρωομολόγων ’ , αν και διαψεύστηκαν, προκαλούν τα σχόλια των εφημερίδων. Κυρίαρχο θέμα παρ...

Από το sofokleous10.gr

Τα σενάρια περί ‘ελίτ-ευρωομολόγων, αν και διαψεύστηκαν, προκαλούν τα σχόλια των εφημερίδων. Κυρίαρχο θέμα παραμένει όμως το δημοψήφισμα για το έργο ριζικής ανάπλασης του σταθμού της Στουτγάρδης «Στουτγάρδη 21». Παρά τις διαψεύσεις τα περί έκδοσης ‘ελίτ-ευρωομολόγων’ που δημοσίευσε χθες η Die Welt αναζωπυρώθηκαν και πάλι σενάρια και αναλύσεις.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν...
κατανοεί τον θόρυβο που γίνεται για τα ελίτ ευρωομόλογα εφ’ όσον διαψεύστηκε η έκδοσή τους, αλλά ούτε αντιλαμβάνεται γιατί συνεχίζεται η συζήτηση περί ευρωομολόγων: «Όταν όλα παίζονται, το μόνο που ενδέχεται να μας βοηθήσει είναι να αναλογιστούμε τι έγινε στο παρελθόν. Εδώ και δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ υπάρχουν de facto ευρωομόλογα με το ίδιο σχεδόν επιτόκιο στις περισσότερες χώρες. Επίσης παρά τη θέσπιση του Συμφώνου Σταθερότητας η ευρωζώνη βυθίστηκε σε μια υπαρξιακή κρίση λόγω των χρεών. Γιατί να είναι καλύτερα με τα νέα, de jure ευρωομόλογα;»
»«Ακόμη μια νέα ιδέα», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, και αποφαίνεται: «αυτή η ιδέα των ‘ελίτ-ευρωομολόγων’ θα είναι ακόμη πιο βραχύβια από τις περίφημες αποφάσεις στην Ντοβίλ της Γαλλίας των Σαρκοζί-Μέρκελ. Τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί πια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.»
«Τα ‘ελίτ –ευρωομόλογα’ θα σκοτώσουν τη Γερμανία», εκτιμά η εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung και αφού αναφέρει πως δεν είναι ασήμαντο το γεγονός ότι η πληροφορία έκδοσής τους, έστω και αν διαψεύστηκε, προήλθε από το συγκρότημα Σπρίγκερ, γράφει: «Οι θιασώτες των ‘ελίτ-ευρωομολόγων’ φαίνεται ότι λησμονούν πόσο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου διαβήματος.Κατ’ αρχήν σημαίνει το θάνατο του ευρώ και τον κατακερματισμό του σε πολλές διαφορετικές νομισματικές μονάδες. Διότι τα ‘ελίτ-ευρωομόλογα’ θα έστελναν το μήνυμα πως η Ιταλία, η Ισπανία ή το Βέλγιο εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Οι χώρες αυτές θα χρεοκοπούσαν αμέσως, επειδή θα τις εγκατέλειπαν οι επενδυτές.
Και τότε ασφαλώς θα συμπαρασυρόταν και η Γερμανία: οι γερμανικές τράπεζες θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις τεράστιες πιστώσεις τους προς τις χρεοκοπημένες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο) με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν.
Παράλληλα οι γερμανικές εξαγωγές θα είχαν κάθετη πτώση και η ανεργία ανοδική πορεία. Η ιδέα των ‘ελίτ-ευρωομολόγων’ ενδέχεται σε ορισμένους Γερμανούς να δίνει την αίσθηση ότι είναι κάτι...καλύτερο, αλλά δυστυχώς σε μια τέτοια περίπτωση η Γερμανία θα χρεοκοπούσε.»
Νίκη ή ήττα το ‘ναι’ του δημοψηφίσματος για την «Στουτγάρδη 21»;
Στο γερμανικό τύπο κυριαρχεί ακόμη ο απόηχος από το ‘ναι’ του δημοψηφίσματος για τη ριζική ανάπλαση του σταθμού της Στουτγάρδης γνωστό ως πρότζεκτ «Στουτγάρδη 21».
Η Tagesspiegel του Βερολίνου υποστηρίζει ότι η ήττα των αντιπάλων του πρότζεκτ «Στουτγάρδη 21» συνιστά νίκη για τον επίσης αντίπαλο του πρότζεκτ και Πράσινο πρωθυπουργό του κρατιδίου Βίνφριντ Κρέτσμαν: «Ασφαλώς στο δημοψήφισμα της Βάδης-Βυρτερμβέργης υπήρχαν ηττημένοι και νικητές. Ο πρώτος νικητής ήταν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, (….) ο δεύτερος ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι απέδειξαν ότι μπορούν να κινητοποιήσουν τους οπαδούς τους μετά από μια ιστορική ήττα (τον Μάρτιο έχασαν μετά από 55 χρόνια τις εκλογές στο κρατίδιο).
Και ο τρίτος νικητής, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, είναι ο Πράσινος πρωθυπουργός και αντίπαλος του πρότζεκτ Βίνφριντ Κρέτσμαν. Διότι μπορεί η κομματική βάση των Πράσινων λόγω της ήττας να τα βάψει μαύρα, αλλά τώρα ο κ. Κρέτσμαν, χωρίς το δίλημμα του πρότζεκτ μπορεί πια να κυβερνήσει εν ομονοία με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού και θιασώτες του πρότζεκτ Σοσιαλδημοκράτες. Τώρα μπορεί να αφοσιωθεί στο κυβερνητικό του έργο.»
Τέλος η Frankfurter Rundschau εκτιμά ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος έχει θετικές και αρνητικές πτυχές: «Οι διαμαρτυρίες κατά της ‘Στουτγάρδης 21’ απέτυχαν, αλλά είχαν και κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Διότι οι αντίπαλοι του έργου είχαν τη δύναμη να κινητοποιήσουν πολίτες για τα κοινά. Πρόκειται για τη δύναμη της αυτό-διόρθωσης που έχει η δημοκρατία. Έτσι στο εξής δεν πρόκειται να επαναληφθεί η απαράδεκτη τακτική επικοινωνίας με τους πολίτες που εφάρμοσε η τότε χριστιανοδημοκρατική τοπική κυβέρνηση στην υλοποίηση του έργου ‘Στουτγάρδη 21’.»

5 σχόλια

  1. Η λύση στην κρίση χρέους: 1 ΔΡΧ = 1000 ευρώ

    του Πάνου Παναγιώτου
    Η “ελληνική κρίση” έχει πολλές κρυφές πτυχές τις οποίες εντέχνως όσοι, λιγοστοί, πολιτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν έχουν κρατήσει στη σκιά, εμποδίζοντας τη Βουλή και τον ελληνικό λαό να τις πληροφορηθεί.
    Κάποιες από αυτές αφορούν στη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας απέναντι στην Τρόικα και τους ιδιώτες δανειστές της.

    Στο πρώτο τμήμα της τρέχουσας σειράς άρθρων αποκάλυψης των μεγαλύτερων μυστικών της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκα στο δίκαιο που διέπει τα ελληνικά ομόλογα, ένα θέμα το οποίο είχα αναδείξει με το άρθρο “Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της” από τον Ιούλιο του 2010 (βρίσκεται στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση, Περίεργες Συμπτώσεις” εκδόσεις Λιβάνη), παρουσιάζοντας μία σειρά σχετικών με το θέμα εκθέσεων κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών.

    Οι αποκαλύψεις στο συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσαν αίσθηση αλλά δεν ήταν παρά δεκαπέντε μήνες αργότερα που το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, όταν σε μία σειρά άρθρων και δημοσιεύσεων στοXrimaNews.gr παρουσιάστηκαν στοιχεία που υποδείκνυαν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό, ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση του PSI+ που περιλαμβάνει κούρεμα τμήματος του ελληνικού χρέους κατά 50%.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕΡΟΣ 2ον

    Στην έκκληση μου για βοήθεια στην ενημέρωση της Βουλής για το τί θα σήμαινε μία τέτοια παραχώρηση προς τους δανειστές για την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε, πρώτος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον οποίο διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο), ο οποίος και κατέθεσε στη Βουλή στις 07 Νοεμβρίου την πρώτη σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο (δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση). Ακολούθησαν δύο ακόμη σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, η μία εξ αυτών στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, από τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Τσίπρα ενώ στη συνέχεια στο θέμα αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι.Μουρμούρας.

    Στο τρέχον άρθρο, θα αναδειχθεί μία νέα διάσταση του θέματος η οποία έχει να κάνει με τη δυνατότητα της Ελλάδας, αν εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της και επιστρέψει στη δραχμή, να πληρώσει, τουλάχιστον, τα 206 δις ευρώ κρατικού χρέους που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών με 206 εκ. δραχμές ή ακόμη και τα 330 δις ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο με 330 εκ δραχμές.

    Ας δούμε πώς μπορεί νομικά να γίνει αυτό με τη βοήθεια διεθνών εκθέσεων και ενός ειδικού δικηγόρου από τη Βρετανία, συνεταίρου διεθνούς εταιρίας στην Ελβετία και δικηγόρου τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Παρίσι, ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτες για την ευρωζώνη και το δίκαιο των ομολόγων των κρατών μελών της για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ πρόσφατα ασχολείται εκτενώς με την περίπτωση της Ελλάδας.

    Όταν η Ελλάδα εκδίδει ένα ομόλογο σε ευρώ διεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο, το ομόλογο εκδίδεται στο νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δηλαδή, εφόσον το νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ, όσον αφορά στο ελληνικό δίκαιο αυτό θα είναι και το νόμισμα του ομολόγου (και το ομόλογο αυτό θα είναι πληρωτέο στην Αθήνα).

    Αν, ωστόσο, η Ελλάδα για κάποιο λόγο αποχωρούσε από την ευρωζώνη και ξεκινούσε την έκδοση της δραχμής, τότε θα υποχρεούνταν να καθορίσει μέσω του Κοινοβουλίου, με νόμο, την ισοτιμία της νέας δραχμής με το ευρώ και αμέσως μετά για τα ελληνικά δικαστήρια το νόμισμα στο οποίο θα ήταν πληρωτέα τα ομόλογα κάτω από το ελληνικό δίκαιο θα ήταν η νέα αυτή δραχμή και όχι πλέον το ευρώ, αφού η νέα δραχμή θα ήταν το νόμιμο νόμισμα της χώρας. Η ισοτιμία που θα όριζε η ελληνική Βουλή θα ίσχυε τόσο για την αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία είναι σήμερα ύψους 330 δις ευρώ, όσο και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που θα συμπεριλάμβανε τη χρήση της δραχμής, εντός και εκτός Ελλάδας.

    Έτσι, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το νόμο, να υιοθετήσει, αν το επιθυμεί, μία υποχρεωτική για όλους, πολίτες, δανειστές, Τρόικα, κλπ ισοτιμία, για παράδειγμα, 1 ΔΡΧ=1000 ΕΥΡΩ, κάνοντας δηλαδή ανατίμηση και όχι υποτίμηση του νομίσματος της. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να πληρώσει το σύνολο του χρέους που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο σε νέες δραχμές, δηλαδή να καταβάλει 330 εκ δραχμές για να αποπληρώσει χρέος ύψους 330 δις ευρώ. Έτσι, θα έμεναν μόνο τα 35 δις ευρώ σε ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τα οποία και θα αποτελούσαν χρέος λιγότερο από το 15% του ελληνικού ΑΕΠ.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΡΟΣ 3ον -

    Αυτό ακριβώς έπραξε η Γαλλία χωρίς νομικό πρόβλημα το 1960 με τη δημιουργία του νέου φράγκου με ισοτιμία 1 νέο φράγκο = 100 παλιά φράγκα. Το ίδιο έκαναν και η Γερμανία και η Αυστρία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στόχος είναι να μειωθεί ένα χρέος το οποίο έχει γίνει επαχθές ώστε να μπορέσει η ζωή να συνεχιστεί και να προστατευτεί και όχι να απειληθεί ή να τελειώσει.

    “Τα νέα νομίσματα έχουν εκδοθεί χωρίς μεγάλες νομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας” αναφέρει ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος στους Financial Times , προσθέτοντας ότι αν οι ομολογιούχοι ελληνικών ομολόγων που ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο (το 90% του χρέους, δηλαδή 330 δις ευρώ, υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία παρά το Μνημόνιο καθώς αυτό δεν έχει περάσει απ' τη Βουλή – Με τους πιο επιφυλακτικούς υπολογισμούς και αν δε συμπεριλάβουμε τα ομόλογα της Τρόικας και της ΕΚΤ, τουλάχιστον 206 δις ευρώ ομολόγων ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο) προσπαθήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι η ισοτιμία είναι άδικη, τα ελληνικά δικαστήρια δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν το δίκαιο της Ελλάδας και να απορρίψουν το αίτημα των ομολογιούχων δικαιώνοντας τη χώρα.

    Μα και αν ακόμη οι ομολογιούχοι επιχειρήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας σε διεθνή δικαστήρια “πέρα από το θέμα της δικαιοδοσίας (το οποίο μάλλον δε θα ξεπεράσουν) θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ καλά τεκμηριωμένες νομολογίες για τα ομόλογα της Σερβίας και της Βραζιλίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο” αναφέρει στους Financial Times ο ειδικός δικηγόρος.

    Αφού η Ελλάδα πληρώσει τους δανειστές της και αποτάξει τα δεσμά του χρέους της, θα μπορούσε να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση της δραχμής έναντι των υπολοίπων νομισμάτων κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

    Δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να πιστέψει ότι τα παραπάνω αποτελούν μία πρόχειρη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος. Υπάρχουν μελέτες κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών που επιβεβαιώνουν την ισχύ όσον αναφέρονται εδώ και οι οποίες είναι στη διάθεση όποιου βουλευτή ή δημοσιογράφου θέλει να βοηθήσει στην ανάδειξη του θέματος. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να θεωρήσει πως όλα τα παραπάνω είναι εύκολα στην υλοποίηση τους και δε θα είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕΡΟΣ 4ον - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ


    Έτσι, αυτό που, πρωταρχικώς, πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της μία σειρά πλεονεκτημάτων και επιλογών εξαιτίας του γεγονότος πως το δίκαιο του 90% των κρατικών ομολόγων είναι το ελληνικό και όσο δεν παραχωρεί αυτό το νομικό της πλεονέκτημα και δεν αποδέχεται τη μετατροπή του δικαίου στο αγγλικό δε μπορεί κανείς, ούτε η Τρόικα ούτε οι δανειστές της να την εκβιάσουν ουσιαστικά, γιατί είναι η ίδια που είναι 100% νομικά καλυμμένη και οι υπόλοιποι που είναι απολύτως ακάλυπτοι.

    Η νομική διάσταση της ελληνικής κρίσης φανερώνει πως οι Έλληνες αξιωματούχοι απέκρυψαν την αλήθεια από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και ποτέ δεν τους γνωστοποίησαν τα πραγματικά νομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και το γεγονός πως στην πραγματικότητα δε μπορεί κανείς να την εκβιάσει για τίποτα, παρά μόνο να επιχειρήσει να συνεργαστεί μαζί της. Και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, ό,τι ισχύει για την Ελλάδα ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία κλπ δημιουργώντας ένα σκηνικό τρόμου τόσο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δανείσει περί τα 9 τρις στις χώρες της Ευρωζώνης όσο και για τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ασφαλίσει αυτό το χρέος.

    Αν, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρήσει το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στους τραπεζίτες για να πετύχει τη συμφωνία του PSI+ ή αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιτρέψει τη μετατροπή του δικαίου των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό, θα έχει στερήσει από την Ελλάδα το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό της χαρτί και το μοναδικό νομικό πλεονέκτημα το οποίο θα μπορούσε να τη σώσει στην περίπτωση που δει τους εταίρους της να την εγκαταλείπουν.

    (Με πληροφορίες από τους Financial Times - Ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος είναι ο: By Gilles Thieffry, Solicitor (England and Wales), Member of the New York bar, Avocat au Barreau de Paris, and Partner at GTLaw, Geneva)

    http://www.xrimanews.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΕ ΑΠΛΗΣΤΕ ΕΑΝ ΦΥΓΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ,ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΟΥΛΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΡΑ ΣΟΥ .ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΕΡΑΝΗ.ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕΣ ΝΑ ΠΑΣ.ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ,ΜΗΠΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΚΑΝΕΙΣ ,ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ. ΤΟΣΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΙΣΕΣ ΚΑΙ ΦΕΣΩΣΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥΣ ,ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΑΙ ΑΛΛΟ ΚΤΙΤΡΙΟ.ΑΣ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΕΙ.ΤΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΛΑΒΕΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΚΤΙΖΕΣ.Ο ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση