GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μόνο η ΕΚΤ μπορεί πια να σώσει την Ιταλία...

Από το  sofokleous10.gr Και να που φτάσαμε στο κρίσιμο σταυροδρόμι… Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εισήλθε σε νέο, πολύ πιο επικίνδυνο στάδιο από...

Από το sofokleous10.gr

Και να που φτάσαμε στο κρίσιμο σταυροδρόμι… Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εισήλθε σε νέο, πολύ πιο επικίνδυνο στάδιο από χτες το πρωί που οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ξεπέρασαν το 7%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό στα χρονικά της Ευρωζώνης, το οποίο, αν παραμείνει, θα αποσταθεροποιήσει καίρια τη θέση χρέους μιας χώρας που είναι ο τρίτος σε μέγεθος εκδότης ομολόγων του κόσμου και...
συνάμα μια από τις έξι χώρες που ίδρυσαν τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσοι έχουν ζήσει τις τρομερές ημέρες των κρίσεων χρέους που σάρωσαν παλαιότερα τις αναδυόμενες αγορές, δεν δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν τους τέσσερις επιμέρους παράγοντες που τις τελευταίες μέρες συνδυάστηκαν και μας έκαναν ένα άκρως αποσταθεροποιητικό κοκτέιλ. Κι ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν ως προς το τι πρέπει να γίνει προκειμένου η ήδη κακή κατάσταση να μην επιδεινωθεί κι άλλο.
Πρώτον, οι οικτρές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας και της Ιταλίας υπονόμευσαν τις ήδη περίπλοκες σχέσεις μεταξύ εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να λύσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους: δηλαδή των υπερχρεωμένων χωρών, των επίσημων πιστωτών τους και των ιδιωτών κατόχων των ομολόγων τους.
Όπως η Ελλάδα, έτσι και η Ιταλία βρίσκεται σε μια αβέβαιη πολιτική μετάβαση. Και ναι μεν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να εστιάζουν στο αν και πότε θα παραιτηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο. Συγκεκριμένα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορέσει να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να οδηγήσει με αξιοπιστία μια πολυετή προσπάθεια για τη μείωση του δημόσιου χρέους και του δημόσιου ελλείμματος καθώς και για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Δεύτερον, τις τελευταίες μέρες έγινε πολύ της μόδας όχι μόνο να πουλάς τα ιταλικά ομόλογα αλλά και να το διαλαλείς σε όλο τον κόσμο. Είδαμε αρκετές τράπεζες, μεταξύ αυτών τη γαλλική BNP Paribas και την ολλανδική ING, να σπεύδουν να ανακοινώσουν ότι μείωσαν ενεργητικά τις θέσεις τους στο ιταλικό χρέος – με στόχο να περιορίσουν τις ανησυχίες των αγορών για τη δική τους οικονομική ευρωστία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που το έχουμε ξαναδεί κατά τη δεκαετία του 80, όταν οι τράπεζες ανταγωνίζονταν η μία την άλλη ποια θα πρωτοφωνάξει στον κόσμο ότι είναι πλήρως προστατευμένη από τα δάνεια που είχε χορηγήσει παλαιότερα στη Λατινική Αμερική. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής σήμερα είναι να προτρέπει και τις άλλες τράπεζες που έχουν ιταλικά ομόλογα να τα πουλήσουν, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις των αγορών στην Ιταλία. Γι’ αυτό το λόγο το πλήγμα στη ζήτηση των ιταλικών τίτλων δεν θα είναι προσωρινό.
Τρίτον, είχαμε μια σειρά τεχνικών μεταβολών που διατάραξαν την ιταλική αγορά ομολόγων ενισχύοντας την αστάθεια της. Αυτές ξεκινούν από την αύξηση των ‘περιθωρίων’ για τη διαπραγμάτευση των ιταλικών ομολόγων που επιβλήθηκαν την νύχτα της Τρίτης από ένα μεγάλο οίκο εκκαθάρισης και φτάνουν ως τη μείωση των διαθέσιμων αντισταθμιστικών εργαλείων στις αγορές παραγώγων.
Τέταρτο και τελευταίο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική στην αγορά ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες. Είτε είναι θέμα βούλησης είτε δυνατοτήτων, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και προσέθεσε στην αυξανόμενη αστάθεια της αγοράς.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες, αν αφεθούν στη δυναμική τους, μπορεί να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποδιαρθρωτικά. Η Ιταλία προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα δρόμο που ορίζεται από πολλαπλά συστήματα ισορροπίας – όπου το ένα κακό αποτέλεσμα αυξάνει τις πιθανότητες ενός άλλου, ακόμη χειρότερου αποτελέσματος.
Υπάρχει μόνο ένας θεσμός που έχει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει την κατάσταση μέσα στις επόμενες λίγες μέρες ή εβδομάδες – και προφανώς είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά πριν αρχίσουμε όλοι να φωνάζουμε στην ΕΚΤ να κάνει περισσότερα, πρέπει να της αναγνωρίσουμε ότι από μόνη της δεν μπορεί να αποφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Για να λειτουργήσει η ΕΚΤ σαν μόνιμο φρένο στο κύκλωμα ανατροφοδότησης της κρίσης, χρειάζεται τη βοήθεια και άλλων σε τέσσερα κρίσιμα ζητήματα:
• Πρώτον, πρέπει να γίνει ένας τολμηρός και μόνιμος διαχωρισμός σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε τα αφερέγγυα κράτη της ΕΕ και πως αυτά που έχουν πρόβλημα ρευστότητας.
• Δεύτερον, χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
• Τρίτον, χρειάζεται η ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιστάθμιση του ευάλωτου χαρακτήρα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
• Τέταρτον, απαιτούνται τολμηρές πολιτικές αποφάσεις για την ενίσχυση των θεσμικών θεμελίων της Ευρωζώνης, είτε υπό τη σημερινή μορφή της, είτε υπό τη μορφή μιας μικρότερης και λιγότερο ατελούς εκδοχής της.
Η ευρωπαϊκή σύνοδος της 23ης Οκτωβρίου πλησίασε στη μερική αντιμετώπιση ορισμένων από αυτούς τους παράγοντες. Αλλά ο βραδύς ρυθμός της προόδου, σε συνδυασμό με τις αποδιαρθρωτικές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, περιόρισαν το αντίκτυπο της συνόδου. Κατά συνέπεια η ευρωπαϊκή κρίση εισήλθε σε ένα νέο και ακόμα πιο ανησυχητικό στάδιο.
Από τη στιγμή που ούτε η Ευρωζώνη ούτε η παγκόσμια οικονομία μπορούν να αντέξουν πολλά ακόμη ολισθήματα, ας ελπίσουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα λειτουργήσουν σαν ένα ηχηρό, κατεπείγον και αποτελεσματικό μήνυμα για σωστή διάγνωση και ουσιαστική δράση.

5 σχόλια

  1. European Union ████████████████████▒▒▒▒ Loading...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΡΕΜΗΣΤΕ....κάλμααααααααααα
    το κλάμα συν-τροφή του πα$$οκ.....

    Ο Χάρης θα σώσει την Κεντροαριστερά (ολέ!)

    Είπα να δω σήμερα τις ειδήσεις του ΜΕΓΚΑ. Συνήθως βλέπω ΑΛΤΕΡ, αφού δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση, ότι τυγχάνω φανατικός οπαδός του Τράγκα.

    Έλα όμως που το εν λόγω κανάλι, μια έχει ειδήσεις και μια όχι. Και προκειμένου να υποκύψω στο σύνδρομο στέρησης, αποφάσισα να αλλάξω πηγή.

    Στράφηκα λοιπόν προς μια πιο «έγκυρη» ενημέρωση . Αυτήν της Όλγας και του Γιάννη…

    Τι το ήθελα; Κόντεψα να πάθω αποπληξία.

    Ο λόγος ήταν η πραγματικά κωμικοτραγική εμφάνιση του Χάρη «δια τούτο λέγω» Καστανίδη, που για πολλοστή φορά από τότε που τον θυμάμαι, και προφανώς επειδή έμεινε εκτός της νέας «εθνικής» κυβέρνησης, αποφάσισε να δηλώσει «επαναστάτης», και «αντιεξουσιαστής της εξουσίας».

    Και τι είπε ο σημαντικός αυτός στοχαστής της μεταπολιτευτικής Ελλάδας; Ή τουλάχιστον τι κατάλαβα εγώ από τον (ως συνήθως) παραληρηματικό λόγο του;

    Ότι εξ αρχής ήταν (κρυφίως) αντιμνημονιακός, αλλά αναγκάστηκε να παίξει τον ρόλο του φιλομνημονιακού, επειδή έτσι επέβαλλε η θεσμική του θέση.

    Εισοδιστής δηλαδή ο Χάρης.

    Τώρα όμως που απελευθερώθηκε από τις υποχρεώσεις του υπουργικού αξιώματος, είδε το φως το αληθινό, και όπως μας υποσχέθηκε (κοιτώντας λάγνα την κάμερα), θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να καταγγείλει τα κακώς κείμενα, να πολεμήσει τους τραπεζίτες που μας πατάνε, και να συμβάλλει και αυτός στην επανόρθωση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

    Ή κάπως έτσι. Κανονικός Τρότσκι.

    Και για να αποτελειώσει την παράσταση, τι γύρισε και είπε ο άνθρωπος; Και μάλιστα έμπλεος υπερηφάνειας;

    Ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτός ήταν ο πρωτεργάτης της ιδέας του δημοψηφίσματος, και άφησε να εννοηθεί, πως θα έπρεπε η χώρα να τον ευγνωμονεί αιωνίως!

    Ναι. Το δημοψήφισμα που μας έκανε ρεντίκολο έως και στα βάθη της υποσαχάριας Αφρικής, που έριξε τους δείκτες των χρηματιστηρίων (ακόμη και στη Ζανζιβάρη) στα τάρταρα, που έκανε την Ελλάδα πρωτοσέλιδη γελοιογραφία σε άπασες τις εφημερίδες του κόσμου, που έδιωξε τον Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, που κόντεψε να στείλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες, που κόντεψε να ακυρώσει την λειτουργία του κράτους θέτοντας σε κίνδυνο την 6η δόση, που, που….

    Θα στείλω επιστολή στον Ομπάμα να τον έχει στα υπόψη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δε κάνουμε ένα default μαζί με την Ιταλία να γίνει party?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει και η εξής ωραία πιθανότητα: Να υπογράψουν για μας οι δοσίλογοι την σύμβαση II, να τινάξει η Ιταλία το euro στον αέρα, και να μείνουμε εμείς οι μαλακες με δανειακές υποχρεώσεις στο χέρι τις οποιες υπογράψαμε για να μείνουμε στο euro!!
    Και δαρμένοι και γαμ*μένοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και βέβαια φίλε 12 Νοε 2011 11:48:00 π.μ. το δημοψήφισμα είναι απόλυτα δημοκρατική ιδέα, αρκεί να την έλεγε ο Παπανδρέου στους Ευρωπαίους πριν τη συμφωνία της 26/10/11.
    Ο χρόνος της ανακοίνωσης ήταν λάθος, γιατί τους αιφνιδίασε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση