GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαθήματα επιβίωσης μέσα στο πολιτικό χάος…

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου Οι εθνικές οικονομικές κρίσεις όταν δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως πολιτικά, οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου

Οι εθνικές οικονομικές κρίσεις
όταν δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως πολιτικά, οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της πολιτικής δομής. Εάν υπάρχει ισχυρή Κοινωνία Πολιτών η συγκεκριμένη πολιτική απορρύθμιση δεν καταλήγει σε κοινωνικό χάος.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η Κοινωνία Πολιτών σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με την «κοινωνία κομματικών πελατών». Άρα, ενώ δεν είναι ανίσχυρη θεωρητικά, καταλήγει να αδρανοποιείται από την ίδια τη φύση της και λειτουργία της εντός του πελατειακού καθεστώτος.
Τι κάνουμε λοιπόν για να επιβιώσουμε μέσα στο πολιτικό χάος, το οποίο προκαλείται από την προφανή αδυναμία του μεταπολιτευτικού καθεστώτος να...
προχωρήσει σε μια μορφή συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του με καθαρούς όρους ιδεολογικοπολιτικού αγωνισμού;
Κατ’ αρχήν (με την έννοια in principio), η Κοινωνία Πολιτών οφείλει να αποσπαστεί από το πελατειακό σύστημα. Μπορεί; Όχι, διότι αποτελεί οργανικό τμήμα του σε μεγάλο βαθμό. Το ακηδεμόνευτο από την πατρωνία τμήμα της είναι αδύναμο και πολύ χαλαρά οργανωμένο σε περιστασιακή βάση, άρα επίσης ανίκανο να παράγει πολιτική σε αυτή τη συγκυρία.
Ας μην έχουμε αυταπάτες, η Κοινωνία Πολιτών στην Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει κρίσιμο πολιτικό ρόλο με κατεύθυνση την προοδευτική οργάνωση του πολιτικού χάους. Θα έλεγα, μάλλον κυνικά, ότι είναι η ίδια παράγοντας αυτού του χάους, αν και καλά καταλαβαίνω ότι δύσκολα θα μπορούσε να το κατανοήσει η ίδια και ακόμη δυσκολότερα να το παραδεχτεί.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τόσο καιρό η Κοινωνία Πολιτών στη χώρα μας αναζητεί απεγνωσμένα τους ηγέτες της, αλλά δεν τους βρίσκει. Τι να βρει και ποιόν/ποια να βρει εντός ενός μηχανισμού πατρωνίας, όπου η καχυποψία, οι καιροσκοπικές ομαδοποιήσεις, οι προβοκάτσιες και η κουλτούρα της υπονόμευσης και του καπελώματος βασιλεύουν;
Δεν θα κάνω πίσω τώρα και ας με παρεξηγήσετε! Θα πω την γνώμη μου με παρρησία, καθώς θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο ατομικό δικαίωμα που κέρδισα στη ζωή μου: Φίλοι, η Κοινωνία Πολιτών, στη σημερινή Ελλάδα και σε αυτή την πολιτική συγκυρία, δεν μπορεί να παίξει κανένα ουσιώδη ρόλο ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Ούτε με την έννοια της ενίσχυσης προοδευτικών πολιτικών, ούτε με εκείνη της στήριξης ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Η ελληνική Κοινωνία Πολιτών θα αναδιαμορφωθεί αναγκαστικά και πλήρως μετά την σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, σε νέα βάση που θα προκύψει ως γενική συνέπεια της πτώχευσης.
Για να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το χάος, θα πρέπει σε πρώτη φάση να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να εκδηλώσουμε μια ξεχασμένη εδώ και πολλά χρόνια αυτοπειθαρχία και κοινωνική ευαισθησία. Η αυτοπειθαρχία μας ας είναι το αντίδοτο στην πειθαρχία που επιβάλλει η στρατηγική της τρόικας και οι φορείς της στην Ελλάδα. Ας μην παρασυρθούμε σε εκδηλώσεις πανικού, μίσους, καταστροφής και αντεκδίκησης. Ας φροντίσουμε με σεβασμό και αγάπη το σπίτι μας και πολύ περισσότερο τη γειτονιά μας, την κοινωνική μας και την καλώς εννοούμενη διοικητική μας οργάνωση, το περιβάλλον και τη σχέση μας με τον συμπολίτη μας. Έτσι ιδεαλιστικά, όπως τα περιγράφω και μην σας φαίνεται περίεργο, καθώς τα ακούτε από το «στόμα», ενός μάλλον υπερυλιστή!
Ο «υπερυλισμός» μου είναι εκείνος που (με) οδηγεί σε αυτή την ιδεαλιστική προσέγγιση περί αυτοπειθαρχίας μέσα σε ένα άναρχο πολιτικά περιβάλλον. Τούτο το θεωρώ απαραίτητο ώστε να αντισταθούμε ατομικά στο νέο πλαίσιο απειλών που συστήνει το διαπλεκόμενο καθεστώς για να ποδηγετήσει τις πολιτικές εξελίξεις. Τις απειλές τις αντιμετωπίζεις όχι ανταπειλώντας, αλλά προσδιορίζοντας τις σχέσεις εξουσίας και τους φορείς τους, που κρύβονται πίσω από την παραγωγή τους. Έτσι οι απειλές χάνουν την δύναμη να συγκροτούν υπέρτατες αλήθειες.
Ας μην εγκλωβιστούμε, λοιπόν, ξανά από τα νέα κυβερνητικά διλήμματα που δομεί το καθεστώς ως μηχανισμό ατομικού και κοινωνικού πειθαναγκασμού. Πολιτική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν μπορεί να έχουμε, δίχως προηγουμένως να διεξαχθούν εκλογές. Αντίθετα η πλέον έντιμη πολιτικά συμπεριφορά θα ήταν να συγκροτηθεί μια αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγούσε σε εκλογές την 4η Δεκεμβρίου. Αυτή η «κυβέρνηση» θα μπορούσε να ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ μια τρίμηνη διευκόλυνση ρευστότητας για τη χώρα. Τούτο είναι και πολιτικά ευκταίο και νομικά βάσιμο, αν το ψάξετε. Αν η ηγεσία της ΕΕ αρνιόταν μια τέτοια διευθέτηση προβάλλοντας διάφορα προσχήματα, θα ήταν σε όλους φανερό ότι επιδιώκει την καταστροφή της Ελλάδας και τότε το πράγμα θα άλλαζε ασφαλώς και στο εσωτερικό, επηρεάζοντας σε κρίσιμο βαθμό τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Καταλαβαίνετε τι εννοώ…ας μην επεκταθώ!
Μετά τις εκλογές το πολιτικό χάος θα μπορούσε να ρυθμιστεί είτε συντηρητικά με την κυριαρχία των δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση, είτε προοδευτικά με την άνοδο των δυνάμεων που προβάλλουν πλέον την ανάγκη η χώρα να αποσπαστεί συντεταγμένα και μετά από διαπραγμάτευση με του εταίρους μας από την ΕΕ για να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Στην περίπτωση της «συντηρητικής ρύθμισης» θα είχαμε όχι απλώς αποδοχή της νέας Συμβάσεως χρεοκοπίας – για την οποία γίνεται τόση φασαρία – αλλά αποδοχή ενός καθεστώτος από επαχθείς «panoptic structures» (όπως τις όρισα σε προηγούμενο σημείωμα), που θα κατέλυαν πρακτικά την λαϊκή κυριαρχία, ενώ θα συνεχιζόταν για καμιά δεκαετία ακόμη η κοινωνική και οικονομική απορρύθμιση, η οποία ξεκίνησε με το Μνημόνιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι όπως τα κατάφερε το καθεστώς υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, αυτή τη στιγμή δεν βλέπω «μέση λύση».
Σε ότι αφορά στην «προοδευτική ρύθμιση» για να υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή προσέγγιση, θα πρέπει να συμπράξουν κυβερνητικά όλες οι δυνάμεις (με την γενική, πολιτική τους έννοια) που υπερασπίζονται την αυτοκυβέρνηση σε ένα πολιτικά φιλελεύθερο πλαίσιο που θα προνοεί (προγραμματικά) για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας με κριτήριο την ισότητα και την προστασία των αποκλεισμένων-αδυνάμων, καθώς και την απελευθέρωση της δημόσιας σφαίρας όπως και της Κοινωνίας των Πολιτών από το καθεστώς πατρωνίας. Μια τέτοια σύμπραξη θα πρέπει να δομηθεί ασφαλώς προεκλογικά: συμβολικά και ουσιαστικά, μέσω μιας νέας προσέγγισης της πολιτικής πρακτικής όσων φορέων αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, κοινωνικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις.
Αν τούτο δεν γίνει σήμερα δεν θα έχει δημιουργική πολιτικά έννοια αν επιχειρηθεί μετεκλογικά. Τότε θα σημαίνει άλλα πράγματα! Φίλοι, το πολιτικό χάος μην σας τρομάζει. Δείτε το ως ευκαιρία, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, άσε που πολλές φορές οδηγεί σε τρομερούς καιροσκοπισμούς αλητήριων. Αν το δείτε όμως ως χωρόχρονο πολιτικής δημιουργίας σύγχρονων προοδευτικών σχέσεων εξουσίας, που θα απομυθοποιούν τις δυνάμεις που εμπλέκονται σε αυτές, για την παραγωγή μιας μεταμοντέρνας δημοκρατικής πολιτείας, τότε νομίζω ότι θα βγούμε πολλαπλά κερδισμένοι από την παρούσα κατάσταση απορρύθμισης των πάντων. Έτσι, και μόνον έτσι η Κοινωνία των Πολιτών θα αναδομηθεί, συμβάλλοντας στην πολιτική και κοινωνική αναγέννηση και έτσι η οικονομία θα επανενταχθεί ορθολογικά στην πολιτική τεχνολογία που την προσδιορίζει πραγματικά, απομακρινόμενη από την τζογαδόρικη, απολιτική, τεχνοκρατική, υποκριτική νεοφιλελεύθερη κουλτούρα. Έτσι τέλος, τα κόμματα θα ξαναγίνουν πολιτικά κόμματα και όχι φορείς πελατειακών σχέσεων ή δομές κλειστής ηγεμονίας καστών.
Το στοίχημα επιβίωσης στην σημερινή Ελλάδα, συμπίπτει με το στοίχημα ατομικής αυτοπειθαρχίας και αναγέννησης της πολιτικής σε μια κριτική της Γαλλικής Επανάστασης προοπτική.

10 σχόλια

  1. Βρε αχαΐρευτοι από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά ο Παπανδρέου πέτυχε τον μεγαλύτερο άθλο που μπορούσε να πετύχει Έλληνας πρωθυπουργός από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, πέτυχε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έγινες ποτέ παγκοσμίως, και θέλετε να του βγάλετε τα μάτια;
    Βρε Άθλιοι όχι του Ουγκώ αλλά της πιο ξεφτιλισμένης πολιτικής συμπροφοράς εδώ ξεσηκωθήκανε μεγάλες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου και είπανε , μα τι είναι επιτέλους η Ελλάδα και πρέπει να πάρει τόσα χρήματα για να μην βαρέσει φαλιμέντο, και δεν τα δίνετε σε εμάς να ξεπεινάσουμε, και σεις κοιτάτε αν το άλογο που μας χαρίσανε είναι σταχτί ή με ρίγες;
    Βρε επιστήμονες της ίντριγκας που μαζί με τα κανάλια της τηλεόρασης προσπαθείτε να κάνετε και τον πιο φτωχό Έλληνα να μιλά για δις Ευρώ λες και είναι πασατέμπος , δις Ευρώ που φεύγουν από την πλάτη του και θα ελαφρύνουν όλες τις γενιές των Ελλήνων.
    Θέλετε βρε παλιομασκαράδες, υποκριτές να φύγει από την μέση για να λεηλατήσετε τις καλύτερες μέρες που θα προκύψουν εξ αιτίας αυτού του πακέτου διάσωσης;
    Ουστ και μέσα από το Πασόκ και έξω από το Πασόκ, δεν ντρέπεστε βρε ντενεκέδες, ζηλόφθονοι, ανερμάτιστοι, κακομοίρηδες, που και μόνο εξ αιτίας του η Ευρώπη σήμερα διαθέτει μηχανισμούς που δεν τους ονειρευότανε ούτε για δεκαπέντε χρόνια μετά.
    Δεν κοιτάτε βρε ανίκανοι που η Ισπανοι, οι πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί όλοι μαζί, ενωμένοι, έχουν παραμερίσει το κομματικά συμφέροντα και παλεύουν να σωθούνε;
    Θέλατε βρε κατεργάρηδες της πολιτικής να γίνει κυβέρνηση το Πασόκ, να στραπατσαριστεί,να βγάλει το φίδι από την τρύπα, και μετά εσείς ελεύθεροι και ωραίοι να το παίζετε κυβερνήτες και σωτήρες;
    Δεν είναι βρε έτσι οι σωτήρες, έτσι είναι οι τυχοδιώχτες, οι κακοποιοί, οι δόλιοι, οι άχρηστοι που περιμένουν τους ικανούς στην γωνία, σε κάποιο σφάλμα τους για να τους αρπάξουν την μπουκιά από το στόμα!
    Δεν ντρέπεστε βρε σεις που στο όνομα του κομματικού σας συμφέροντος και του ΜΙΣΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, σφουγγαρίστρες ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΠΟΥ ΣΕΡΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΛΥΨΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΚΚΑΛΟ, προπηλακίζετε βουλευτές, και υπουργούς του Πασόκ, με τους εγκάθετους σας, οργανωμένα και σχεδιασμένα για να τους δείξετε πως δεν τους θέλει ο λαός, παροτρύνετε αυτό το λαό σε στάση, και τον φλομώνετε στο ψέμα;
    Από την μια μεριά ο Μπούλης που τον κάμανε πρόεδρο μπας και με τα μαγουλάκια του τραβήξει κανένα γκομενάκι και το κάνει ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη το ΚΚΕ που την εποχή που ο Κάστρο έστελνε στην Αφρική τον ανθό της Κούβας, τα παλικάρια της, για να ξεκινήσει και εκεί επαναστάσεις και οι Αφρικανοί σφάξανε σαν κοτόπουλα πάνω από πενήντα χιλιάδες Κουβανούς στρατιώτες , το ΚΚΕ του έστελνε « εθελοντές» για να μαζέψουν τις σοδιές της Κούβας!
    Που ήσασταν παλιομασκαράδες όταν οι τοκογλύφοι δίνανε το ένα δάνειο πίσω από το άλλο έχοντας στο νου τους ότι όσο πιο πολλά παίρνουν οι «άχρηστοι Έλληνες» και τα τρώνε στα προϊόντα που δεν παράγουν αλλά στα δικά τους, εκείνων των τοκογλύφων, Κρατών και Οργανισμών, τόσο πιο πολύ τους έχουμε στο χέρι; Τότε βρε λαμόγια, άχρηστοι, ψευταράδες η Εθνική Κυριαρχία που τάχατες σας ενδιαφέρει δεν περνούσε στα χέρια εκείνων των τοκογλύφων;
    Δεν την ξέρετε βρε ζουμπάδες της πολιτικής την ταχτική του τοκογλύφου; Σου δίνει σου δίνει και στην κατάλληλη στιγμή σου παίρνει και τα σώβρακα! Πότε είπατε βρε αλήτες τέρμα, ως εδώ ήτανε , δεν θα πάρουμε άλλα δάνεια, θα νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, θα φερθούμε όπως πρέπει σαν καλοί νοικοκύρηδες, και όχι σαν τον ηλίθιο που βγάζει πέντε και ξοδεύει δέκα; …..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζήτω! Ζούμε μέρες του ΒΡΩΜΙΚΟΥ 89 !
    Ζήτω! Ζούμε μέρες των Ιουλιανών του 1965!
    ΖΗΤΩ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ 89, ΖΗΤΩ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ του 1965!

    Στις Βουλευτίνες και Βουλευτές που εκλέχτηκαν με το Πασόκ αλλά τώρα είναι εκτός Πασόκ.
    Κυρίες και Κύριοι, δεν έχει σημασία για εμάς τους ψηφοφόρους πως βρεθήκατε εκτός Πασόκ ΚΑΙ ΠΟΤΕ, σημασία έχει όμως το ότι δεν παραδώσετε το βαλιτσάκι σας ( την βουλευτική έδρα) ως οφείλατε στο ΠΑΣΟΚ καθώς δεν ήταν δικό σας αλλά δικό μας, των ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟ ΔΩΣΑΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΡΦΙΤΣΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΤΟ ΣΑΣ, ΜΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΤΕ!
    (Λένε ότι σε ένα διαζύγιο σπανίως να μην φταίνε και οι δυο εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με κακοποιά στοιχεία ή τρελούς)
    Έχει όμως σημασία ότι έπρεπε να γνωρίζατε, και να είχατε αντιληφθεί βαθιά ότι ΑΥΤΗ η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε από ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ να βουτήξει στα ΣΚΑΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ!
    Αν δεν είχατε αντιληφθεί ότι αυτή η διαδικασία ήταν και είναι αναπόφευκτη ή το χειρότερο δεν το έχετε αντιληφθεί ακόμη και αφήσετε να εξελιχθούν τα πράγματα προς εκλογές με τον Ελληνικό Λαό, την Ελλάδα και το Πασόκ στα σκατά, τις εκλογές θα τις κερδίσει η παράταξη που μας έριξε σε αυτά με μύριους τρόπους.
    ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ και τότε δεν θα φέρνετε απλώς το στίγμα του ΑΠΟΣΤΑΤΗ αλλά και θα ζείτε με τον εφιάλτη του!
    Κυρίες και Κύριοι, η μόνη παράταξη που μπορεί να μας σώσει, με τις όποιες αδυναμίες της είναι το Πασόκ..
    Κυρίες και Κύριοι Βουλευτίνες και Βουλευτές προερχόμενοι από το Πασόκ έχετε την εντύπωση ότι σε μια Ευρώπη όπως την σημερινή και πολύ περισσότερο πριν από δυο χρόνια μια ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ θα μπορούσε να ΑΠΑΙΤΗΣΗ καλύτερη μεταχείριση;
    Θα μπορούσε από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα μας να φτάσει στην σημερινή απόφαση για το « κούρεμα»; Όταν βήμα βήμα παρακαλούσαμε να μας δανείσουν, με ένα κρατικό μηχανισμό διαλυμένο, την Υγεία γεμάτη αρπαχτικά όρνια, πχ, στο νοσοκομείο του Πύργου αγοράζανε 250.000 γάντια κάθε μήνα, το ΙΚΑ να μην ξέρει που δίνει σύνταξη, με την πρόσφατη απογραφή αποκαλύφθηκε ότι 60.000 συνταξιούχοι δεν υπήρχαν, όμως 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως πήγαιναν σε κατεργάρηδες, το ΣΔΟΕ καταργημένο από την καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε ποτέ , έτσι λέγανε για την κυβέρνηση της ΔΕΞΙΑΣ, ένα φορολογικό μηχανισμό είτε διαλυμένο είτε αρνητικό να κάνει το αυτονόητο υπακούοντας στο καθήκον του να μαζεύει έσοδα.
    Και μπορείς να πεις όταν χρωστάς τα μαλλιοκέφαλα σου σε αυτούς που σου κάνουνε μείωση του χρέους σου, αφού τους έχεις και ανάγκη να σε στηρίζουν και μετά την χασούρα τους ότι δεν θα δεχτείς να σε ελέγχουν στο πως θα χειριστείς τα επόμενα δάνεια σου που αναγκαστικά θα πάρεις από αυτούς αφού αλλιώς δεν μπορείς να επιβιώσεις;
    Θα μπορούσε να πει μια κυβέρνηση ότι δεν θα προσπαθήσει το αυτονόητο, δηλαδή να μην ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει, στο σπίτι σας εσείς τι κάνετε; Και αφού κατά καιρούς έχουμε δώσει αποδείξεις αναξιοπιστίας ΠΩΣ να μην δεχτούμε να μας ελέγξουν για ότι κάνουμε σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να παίρνουμε χρήματα από αυτούς για να συντηρούμαστε στοιχειωδώς; ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑ.
    Τόσα χρόνια που ξοδεύαμε δανειζόμενοι δεν ξέραμε; Δεν ξέρατε ότι θα έρθει η στιγμή της πληρωμής; Και καλά οι αγράμματοι και αδαείς ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΙ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ και ΔΙΑΤΕΛΟΥΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ, άνθρωποι που έχετε λιώσει στο κουρμπέτι , δεν ξέρατε; Πως αφήνατε την Ελλάδα κάθε τόσο και λιγάκι να πηγαίνει στον Τοκογλύφο; Δεν ξέρατε ότι κάθε δάνειο είναι υποθήκευση Εθνικής Κυριαρχίας; Τώρα όμως κάποιοι ΙΗΣΟΥΙΤΕΣ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ και είναι και βολεμένοι αρκετά! Αλί και τρισαλί σε εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωθήκαμε, σωθήκαμε πάλι.
    Ο Γ.Παπανδρέου μας έσωσε και πάλι. Τι σωτήρας είναι αυτός, να τον χαίρεται το κόμμα του.
    Μας σώζει κάθε εβδομάδα στα τελευταία 2 χρόνια.
    Σωτήρα μας !

    Δεν καταλαβαίνω, όμως,γιατί μας μιλάει σε γλώσσα σουαχίλι. Πιστεύει πως είναι η μητρική μας; Μα παίρνει για ζουλού; Αφου Ελληνικά ξέρουμε και "το διακύβευμα" το ξέρουμε αλλά δεν ταίριαζε πάντα. 'Αλλο διακύβευμα εννοεί η γλώσσα σουαχίλι;
    Και γιατί δεν μας μιλούσε με τη γλώσσα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ που είναι παγκόσια κατανοητή;
    Βέβαια προαπαιτείται να υπάρχει στα γονίδιά σου, διαφορετικά θα λές ένα σωρό παπαρο-ψέματα και θα πιστεύεις πως σε πίστεψαν.
    Υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικότερο. Απο τη θέση του Πρωθυπουργού αν πείς ψέματα σους βουλευτές σου και τους πείσεις σημαίνει πως έπεισες και τον Ελληνικό λαό ;
    Στο χώρο του Ελληνικού Έθνους είναι αδύνατο. Στη χώρα του του Παπανδρεϊστάν ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Papandemonium:
    Το πρωί ...μαθήτρια (δεν παραιτείται)
    το βράδυ ...πόρνη (παραιτείται)...

    Πρόθυμος να συζητήσει μεταβατική κυβέρνηση δηλώνει ο Γ.Παπανδρέου...

    Αλλά δεν τον πιστεύει κανείς πλέον.
    Αν δέν ξέρει τι ΧΑΠΙΑ κατανάλωσε με τον κουβά
    Δυναμωτικά ή Ναρκωτικά
    καθώς και
    Πόσους Μπάφους ή ενέσεις βάρεσε.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Εκτός απο το έμμισθο εργολαβικό
    Μ
    Α
    Σ
    Τ
    Ο
    Υ
    Ρ
    Ω
    Ν
    Ε
    Ν
    ο...ΜΟΥΝΙ ..Kourdistiri
    ΠΑΣΟΚο εθνικοσοσιαληστικό
    ΣΤΟΚΟ.

    ...ΒΑΡΑ ΜΠΑΦΟΥΣ..ώρες σου μείνανε
    πουτανάκι της πιποκράτους.

    ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΣΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
    ΝΑ ΠΗΔΙΕΣΑΙ ΕΦ΄ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ " ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ¨"

    ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ..
    ΈΝΑ μπαφοοοοοοο ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑ ΤΣΟΛΙ,ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΡΑΒΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΚΩΝΕ.ΟΤΑΝ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ Ο ΒΟΘΡΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΞΕΞΟΥΜΠΙΣΤΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωθήκαμε, σωθήκαμε πάλι.
    Ο Γ.Παπανδρέου μας έσωσε και πάλι. Τι σωτήρας είναι αυτός, να τον χαίρεται το κόμμα του.
    Μας σώζει κάθε εβδομάδα στα τελευταία 2 χρόνια.
    Σωτήρα μας !

    Δεν καταλαβαίνω, όμως,γιατί μας μιλάει σε γλώσσα σουαχίλι. Πιστεύει πως είναι η μητρική μας; Μα παίρνει για ζουλού; Αφου Ελληνικά ξέρουμε και "το διακύβευμα" το ξέρουμε αλλά δεν ταίριαζε πάντα. 'Αλλο διακύβευμα εννοεί η γλώσσα σουαχίλι;
    Και γιατί δεν μας μιλούσε με τη γλώσσα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ που είναι παγκόσια κατανοητή;
    Βέβαια προαπαιτείται να υπάρχει στα γονίδιά σου, διαφορετικά θα λές ένα σωρό παπαρο-ψέματα και θα πιστεύεις πως σε πίστεψαν.
    Υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικότερο. Απο τη θέση του Πρωθυπουργού αν πείς ψέματα σους βουλευτές σου και τους πείσεις σημαίνει πως έπεισες και τον Ελληνικό λαό ;
    Στο χώρο του Ελληνικού Έθνους είναι αδύνατο. Στη χώρα του του Παπανδρεϊστάν ίσως.
    ΜΗΤΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΠΑΝ, για ΓΑΠ και ΣΑ-χλα-ΜΑΡΑ:

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εισερχόμενος στη Βουλή δήλωσε :
    «Αν τα παιδιά της Βοστώνης, ο κ. Παπανδρέου πάψει να φαντάζει ως Αρχολίπαρος και ο κ. Σαμαράς ως Σπουδαρχίδης, ο τόπος δεν θα δει προκοπή.»
    Το Βικιλεξικό μας διαφωτίζει:

    Αρχολίπαρος: αυτός που επιθυμεί και επιδιώκει αξιώματα
    Σπουδαρχίδης : εκείνος που επιδιώκει με κάθε τρόπο την απόκτηση κάποιας θέσεως ή κάποιου αξιώματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΒΡΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΣΙΜΠΛΙΑΡΗΣ Ο ΑΥΤΙΑΣ ΤΙ ΛΥΣΣΑ ΕΧΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ,ΣΚΕΤΟ ΣΚΑΤΟΦΤΥΑΡΟ. ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΞΗΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΘΕΣΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΡΟΛΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ

    Επτά χρόνια στην ανατολική Γερμανία, αλλά και αλλού «ο μέθυσος ημιεβραίος» οργάνωνε το σαρωτικό πέρασμα του Ποσοκνυκτίου από την ανυποψίαστη κοιμόμενη ως τότε Ελλάδα .

    Το «ημιεβραίικο ρεμάλι» μαζί με την κουστωδία της ανατολικής Γερμανίας , εξαπάτησε τον Eλληνικό λαό αποκρύπτοντας τα «alien σωθικά του», με ένα πρόσωπο κοινωνικής δικαιοσύνης και πλουραλιστικής δημοκρατίας .

    Ας μας πει αυτή η κουστωδία και ας μας δείξει τα ένσημα της από την φάμπρικα της ανατολικής Γερμανίας και μιλάμε για τον Άκη ,τον Κάρολο , τον κινέζο κλόουν και όλα τα άλλα εξαρτήματα του «express του πασοκνυκτίου» που έφτασαν με εξαπάτηση στα ύπατα αξιώματα της χώρας.

    Άξιος συνεχιστής και νέος οδηγός του «express του ποσοκονυκτίου» , «ο αβάπτιστος», ο νεώτερος.

    Τριάντα χρόνια μετά, η μάσκα τουalien έπεσε άλλα δυστυχώς το «express του πασοκονυκτίου» λεηλατεί τα σωθικά της χώρας και τον λαό της εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εντολέων του.

    Εξαπατημένοι συμπολίτες μας, ξυπνήστε επιτέλους και δείτε το τραίνο με το οποίο ταξιδεύετε ,

    δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών,

    αλλά το «express του πασοκονυκτίου»

    θα αφήσει πίσω του όλεθρο, καταστροφή,

    «στρατιές Ελληνικών πτωμάτων»,

    μετά τιμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. O TZEFRI ΤΖΟΓΑΡΕΙ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ CDS H OIKOΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

    ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

    ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ, ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΩΧΘΕΙΤΕ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση