GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι να κάνουμε, μετά την κατάρρευση οικονομίας και «μνημονίων»...

Tου Γ. Κολέμπα Η Ελλάδα έγινε ο αδύνατος κρίκος στον παγκόσμιο καπιταλισμό, λόγω της μανίας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, για ανάπτυ...

Tου Γ. Κολέμπα

Η Ελλάδα έγινε ο αδύνατος κρίκος στον παγκόσμιο καπιταλισμό, λόγω της μανίας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, για ανάπτυξη που δεν στηριζόταν στον πρωτογενή- δευτερογενή τομέα(γεωργία, μεταποίηση, καινοτομία κ.λπ.), αλλά στον τριτογενή (κατανάλωση, εμπόριο, τουριστικές υπηρεσίες κ.λπ.) και στις κάθε είδους οικοδόμηση και κατασκευές.
Ο «εκσυγχρονισμός» που υποτίθεται έγινε -χωρίς να υπολογίζεται το οικονομικό και το περιβαλλοντικό κόστος του-στηρίχθηκε σε δάνεια κύρια από το εξωτερικό. Σε αυτό βοήθησε και η είσοδος στην Ευρωζώνη, γιατί...
αύξησε τη δανειοληπτική πίστη λόγω του κοινού νομίσματος. Όλοι άρχισαν να δανείζονται εύκολα. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες από τις «χρηματοπιστωτικές αγορές», οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις τράπεζες.
Το Ευρώ και τα δάνεια βοήθησαν ιδιαίτερα στο να ικανοποιείται η μανία της ελληνικής ελίτ για έργα φαραωνικά( π.χ. των ολυμπιακών του 2004), για γέ­φυρες λιμάνια, δρόμους, αεροδρόμια και στάδια, αλλά και για τη δημιουργία ενός υπερμεγέθους πελατειακού κράτους στην υπηρεσία της. Σε oλόκληρη τη μεταπoλεμική περίoδo μόvo τo 15% τωv συvoλικώv επεvδύσεωv παγίoυ κεφαλαίoυ στρεφόταv στη μεταπoίηση, εvω τo 42% τωv ιδιωτικώv επεvδύσεωv στρεφόταv στις κατoικίες και τα 2/3 τωv δημoσίωv στηv υπoδoμή.
Και αυτή η κατεύθυνση -που υλοποιούταν από ένα πολιτικό προσωπικό κάθε άλλο παρά αξιόλογο-κατέρρευσε στα πλαίσια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της άρσης της «εμπιστοσύνης των πιστωτών», που την μετέτρεψε σε κρίση των δημοσιονομικών χρεών.
Έτσι η σημερινή, αλλά και οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες από τους πιστωτές να εφαρμόσουν πολιτικές «μνημονίων», για να επιστραφούν τα χρέη στους διεθνείς και ντόπιους πιστωτές. Αυτό όμως θα έχει σαν αποτέλεσμα τη «φτωχοποίηση» όχι μόνο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του περιβάλλοντος, που θα γίνει αβίωτο για τη ζωή των ανθρώπων και της βιόσφαιρας.
Θα μπορούσαμε λοιπόν σαν λαός να μη δεχθούμε αυτή την προοπτική και να μη «πτωχεύσουμε», αν διαμορφώναμε και βάζαμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «από τα κάτω». Περιληπτικά ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλάβει καταρχήν τα παρακάτω σημεία:
Να αρνηθούμε τη θέση που έχει σήμερα η χώρα στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης και της ευρωζώνης.
Να αρνηθούμε να συμμορφωθούμε με τα μέτρα που θα προωθήσουν οι επόμενες κυβερνήσεις, ώστε να εξαναγκασθούν να κάνουν στάση πληρωμών τόκων και χρεολυσίων και να στραφούν στη στήριξη των συλλογικών αγαθών και μισθών ικανών να ικανοποιούν τις βιοτικές ανάγκες του πληθυσμού.
Να αρνηθούμε την προτεινόμενη από την ευρωπαϊκή ελίτ «διάσωση» της Ελλάδας, που στην ουσία είναι διάσωση του χρεοκοπημένου τραπεζικού της συστήματος. Για αυτό θα χρειασθεί καταρχήν να γίνει κρατικοποίηση των τραπεζών που χρεοκοπούν και εκκαθάριση των ισολογισμών τους διαγράφοντας τα «τοξικά προϊόντα». Οι καταθέτες να εξασφαλίζονται στο ακέραιο και όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις να διαγράφονται ή να ικανοποιούνται με ότι περισσεύει. Να μη γίνει καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
Ανασυγκρότηση της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, με εθελούσια μετακίνηση προσωπικού από γραφειοκρατικές δομές σε υποδομές κοινωνικής-περιβαλλοντικής προστασίας, που σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Να απαιτήσουμε έκτακτα μέτρα εσόδων από τα υψηλά εισοδήματα για να στηριχθούν τα κλυδωνιζόμενα ασφαλιστικά ταμεία. Να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε τα συλλογικά-κοινωνικά αγαθά(σιδηρόδρομος, ενέργεια, νερό, περιβάλλον, έρευνα-καινοτομία), ώστε να λειτουργήσουν σαν παράλληλος «κοινωνικός μισθός», με στόχο να ξαναγίνει η ποιότητα ζωής δικαίωμα για όλους. Φορολογική μεταρρύθμιση με χαρακτήρα δικαιοσύνης και αναδιανομής, που θα χρησιμοποιεί τους φόρους και ως εργαλεία για ενθάρρυνση ή αποθάρρυνση δραστηριοτήτων ανάλογα με τις επιπτώσεις των τελευταίων στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Μέτρα διαφάνειας και πάταξης της μικρής και μεγάλης διαφθοράς-φοροδιαφυγής, τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν με αποκατάσταση της αίσθησης δικαιοσύνης.
Θα χρειαζόταν στη συνέχεια να επαναπροσδιορίσουμε γενικότερα τις βασικές μας ανάγκες και τον τρόπο ικανοποίησή τους-όσο γίνεται λιγότερο μέσω των αγορών και της ατομικής κατανάλωσης- με στήριξη στα συλλογικά αγαθά και με μικρότερο κοινωνικό και οικολογικό αποτύπωμα, επιδιώκοντας την «ευημερία στην ατομική λιτότητα, αλλά μέσα από τη συλλογική αφθονία» και στηριζόμενοι περισσότερο στην αυτοανάπτυξη-αυτοπραγμάτωσή μας σαν ανθρώπινα όντα.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση τα βήματα θα μπορούσαν να ήταν σαν τα παρακάτω:
Το πρώτο βήμα θα ήταν η εκπαίδευση ενός ευρέος δικτύου συνεργείων τεχνιτών, που θα ανασκεύαζε όλα τα κτίρια κάθε περιφέρειας της χώρας  καθιστώντας τα ενεργειακά αποτελεσματικά και, όπου αυτό είναι δυνατό, τουλάχιστο εν μέρει ενεργειακά αυτάρκη. Αυτή η πολιτική πέρα από την εξοικονόμιση ενέργειας που θα πετύχαινε, θα δημιουργούσε πελώριο αριθμό νέων θέσεων εργασίας για μηχανικούς, υδραυλικούς, μονωτές, ηλεκτρολόγους, οικοδόμους κ.ο.κ. Οι ευκαιρίες για απασχόληση και δημιουργία θα επεκτείνονταν σε όλες τις κοινότητες της χώρας.
Το ίδιο θα συνέβαινε με την εφαρμογή μιας στρατηγικής μείωσης και εκμηδενισμού των απορριμμάτων, που θα δημιουργούσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, από συλλέκτες-διαλογείς απορριμμάτων έως επιστήμονες που θα πρωτοπορούσαν στην εφεύρεση κι εφαρμογή νέων υλικών και μεθόδων.
Η εκπαίδευση χιλιάδων νέων ανθρώπων, στα σχολεία και τις σχολές, στην κηπουρική και την οικο-γεωργία, με σκοπό να παραγάγουν σε τοπικό επίπεδο όλο και περισσότερα τρόφιμα, για τον εαυτό τους και για διάθεση στην τοπική αγορά, θα δημιουργούσε επίσης νέες θέσεις εργασίας. Το καλύτερο θα ήταν βέβαια αν μετατρέπαμε τη χώρα σε ζώνη οικο-βιο-γεωργίας και ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα με ποιοτικά προϊόντα που θα έχουν και συγκριτικό πλεονέκτημα. Να αναβλαστούσαμε τα καμένα δάση, να αποκαταστήσαμε τις λίμνες ,τα ποτάμια, τους βιοτόπους και τις παραλίες. Με «επιστροφή προς τα μπρος» θα καταφέρναμε να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον μας, ώστε να αξίζει να ζούμε σε αυτό, δίνοντας ποιότητα στη ζωή μας.
Να αποκαταστούσαμε στη διατροφή μας το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο με μείωση της κατανάλωσης κρέατος.
Να δημιουργούσαμε νέα( ή να μετατρέπαμε τα παλιά) τοπικά βιομηχανικά οικοσυστήματα(απόβλητα μονάδων, επεξεργάσιμη ύλη για άλλες). Να επανασυστήναμε τη κλωστοϋφαντουργία-βιομηχανίας ζάχαρης κ.λπ.
Να πηγαίναμε σε εσωτερική μετανάστευση με συλλογικές μετεγκαταστάσεις ανέργων νέων των πόλεων στην περιφέρεια, σε χώρους αυτοπαραγωγής και αυτοδιαχείρισης, απαιτώντας τη στήριξή της από κεντρικούς ή τοπικούς πόρους(π.χ. για νέους ακτήμονες αγρότες διάθεση δημόσιας ή δημοτικής γης). Να προχωρήσουμε σε αστικές και περιαστικές καλλιέργειες για παραγωγή μέρους τουλάχιστον της τροφής του εναπομείναντος πληθυσμού των πόλεων.
Να επιδιώκαμε ενεργειακή αυτοδυναμία μέσω ενεργειακού εφοδιασμού από δημοτικές-διαδημοτικές επιχειρήσεις, που παράγουν ηλεκ. ενέργεια από ΑΠΕ, αγοράζουν από τον διαχειριστή του Δικτύου ΥΤ το ποσοστό της που ακόμα δεν παράγουν οι ίδιες, κατέχουν τα τοπικά δίκτυα ΜΤ-ΧΤ και διαχειρίζονται τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές της περιοχή τους. Και όλα αυτά να συνδέονται με καμπάνιες και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Να επιδιώκαμε επίσης-όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, αφού αποσύρουν τις πιθανές οικονομίες από τις τράπεζες-να εγκαθιστούν φ/β συστήματα στις στέγες και ταράτσες των σπιτιών, στις στέγες των αγροτικών υπόστεγων και αποθηκών, σε μη παραγωγική γη. Να εγκαθιστούν μικρές ανεμογεννήτριες σε ευνοϊκά σημεία μη παραγωγικής γης. Να δημιουργούν μη κερδοσκοπικές εταιρείες και συνεταιρισμούς, εταιρείες λαϊκής βάσης( π.χ. ετερόρρυθμες) κ.λπ. για την παραγωγή ενέργειας από μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ και διάθεσή της στα τοπικά δημοτικά δίκτυα.
Να συρρικνώναμε το συγκεντρωτικό κράτος μεταφέροντας δικαιοδοσίες και πόρους προς μια όσο γίνεται πιο αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνία.
Παράλληλα η αισθητή βελτίωση των δημοσίων μεταφορών, ιδίως του σιδηρόδρομου, θα μείωνε τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων, θα συνέβαλε στην κοινωνικότητα των ανθρώπων-πράγμα που διέλυσε μεταξύ των άλλων και η αυτοκίνηση- και θα μείωνε το κόστος των μεταφορών που επιβαρύνει σήμερα όλα τα μεταφερόμενα προϊόντα.
Χρειάζεται ένα κίνημα των «από τα κάτω», που θα οδηγήσει στη μετάβαση από την «ατομική απληστία» στη «συλλογική ωφέλεια», με πυλώνες την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα.

Χρειάζεται επειγόντως να γίνει ταυτόχρονα μια «πνευματική ανασύνταξη» και να τη συζητήσουμε όσο γίνεται πιο πλατιά. Για το πώς θα τιθασεύσουμε αρχικά, θα αντικαταστήσουμε στη συνέχεια, το σημερινό κυρίαρχο μοντέλο του «άπληστου καπιταλισμού».
Χρειαζόμαστε πια ένα νέο είδος πολιτικής. Μια πολιτική που θα μετατρέπει τους ίδιους τους πολίτες από αντικείμενα διαχείρισης, σε υποκείμενα διαμόρφωσής της.
Η διαμόρφωση αυτού του προγράμματος «από τα κάτω» θα σήμαινε: αμεσοδημοκρατικές κινηματικές διαδικασίες του τύπου συνελεύσεων γειτονιών- «πλατειών» των πόλεων, των χώρων εργασίας, των αγροτικών κοινοτήτων, των κοινοτήτων ενδιαφερόντων κ.λπ., που συνδεόμενες σε δίκτυο και λειτουργώντας σε ομοσπονδιακή βάση με εντολοδόχους, θα κατέληγαν στην καταρχήν διατύπωσή του.
Στη συνέχεια η υλοποίησή του θα προωθούνταν καλύτερα με τη δημιουργία τοπικών ριζοσπαστικών κινήσεων πολιτών που θα παρέμβαιναν στις τοπικές κοινωνίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση(Τ.Α) και θα πίεζαν από τη μια να προωθήσει τα αιτήματα προς το κεντρικό κράτος, από την άλλη θα απαιτούσαν από τα όργανά της να καλούν συνελεύσεις δημοτικών διαμερισμάτων, δήμων και των περιφερειών, για τη θεσμοθέτηση ενός -τοπικού στην αρχή- συμμετοχικού προϋπολογισμού με βάση τη δικαιοσύνη, τους τοπικούς πόρους και το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. (Ο όρος συμμετοχικός με την έννοια ότι στη διαμόρφωσή του θα έχουν συμμετάσχει οι πολίτες-δημότες με τη διαδικασία των συνελεύσεων, όπου θα πρέπει να επιδιώκεται η όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή).
Αυτή η διαδικασία θα οδηγούσε όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στους θεσμούς της Τ.Α. Τώρα και το τοπικό πολιτικό προσωπικό λειτουργεί κατ εικόνα και ομοίωση του κεντρικού, αλλά η κατάρρευση του κεντρικού θα βοηθήσει πολύ γρήγορα να αντικατασταθεί η εξουσία του από τους εντολοδόχους των συνελεύσεων των πολιτών. Όταν γίνει αυτό σε αρκετούς δήμους, τότε θα είναι δυνατόν να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και η έκφρασή του σε ένα νέο σύνταγμα που δε θα στηρίζεται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και το σημερινό κομματικό σύστημα, αλλά σε όσο γίνεται πιο αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς, με τη μορφή ίσως της συνομοσπονδίας των περιφερειών.

* O Γιώργος Κολέμπας, πρώην εκπαιδευτικός και οικο-γεωργός στο Πήλιο, συγγραφέας του βιβλίου Τοπικοποίηση (http://topikopoiisi.blogspot.com/,gkolempas@yahoo.gr)

7 σχόλια

  1. ACHTUNG-ACHTUNG !!!
    OXI Η Γερμανία !!!! "...και όχι ως δικτατορία δύο ...Γερμανία και Γαλλία" !! Kαι η MODERN δικτατορία στην ELLLADA (Eλλάδα) ;;;
    OXI στην έκδοση Ευρωομολόγων !!
    OXI στην NEA "συνθήκη Bερσαλλιών" προς, και για την Γερμανία !! ACHTUNG-ACHTUNG !! ΠΡOΣOXΗ-ΠΡOΣOXΗ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΙΟΣ ΑΛΗΤΗΣ ΤΑ "ΤΡΩΕΙ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ; ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΥΟΝΤΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΡΑΙΧ-ΕΝ-ΜΠΑΧ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΒΛΕΠΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι χρηματοδοτήσεις, τα δάνεια, και οι μίζενς, από την Γερμανία και την Γαλλία προς το Ελλαδιστάν εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν κύρια την ντόπια ελίτ και τους τραπεζίτες και όχι τον Ελληνικό λαό. Υπήρχε συμβατική υποχρέωση ακόμη και οι γρανίτες του μετρό να εισάγονται από τη Γαλλία, όπως και τα βαγόνια, που θα μπορούσαν κάλλιστα να κατασκευασθούν στην Ελλάδα. Ξέρετε φίλες και φίλοι γιατί μας προόρισαν/προορίζουν; Για γκαρσόνια και καμαριέρες της Ευρώπης. Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς...Όσο για τη χειρονακτική δουλειά, ας ειν καλά οι εισαγώμενοι Αλβανοί κ.λ.π....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή την ιδανική κατάσταση που περιγράφεις κύριε Κολέμπα μου, μπορούμε όλοι να τη σκεφτούμε. Στα όνειρά μας, οι περισσότεροι, αυτό εξάλλου κάνουμε!

    Το θέμα είναι τί κάνουμε τώρα με αυτή την άθλια πραγματικότητα που βιώνουμε, και όχι τότε που θα γίνουν, αν ποτέ και πως θα γίνουν, οι συνθήκες ιδανικές.

    Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών... όμως έχω ένα φίλο που αναλύει με κάθε λεπτομέρεια, τί θα γίνει και πόσο ωραία θα είναι όταν- περίπου σε εκατό χρόνια- θα ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα, που... κ.τ.λ.

    Εγώ ΤΩΡΑ χρειάζομαι επειγόντως λύση...

    Αύριο θα πάω φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο... Σε πενήντα χρόνια δεν θα χρειάζομαι τίποτα, κάτω απ' το χώμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ. Κολέμπα , (αν έχετε συνταξιοδοτηθεί και έχετε ένα σταθερό εισόδημα) ασχολείσθε με την οικογεωργία , χωρίς να αναφέρετε το είδος των καλλιεργειών σας . Επειδή είστε κοντά στο Βόλο ίσως βγάζετε ένα εισόδημα επαρκές για την συντήρησή σας και ίσως απασχολείτε και αλλοδαπούς στις καλλιέργειές σας για μειωμένο κοστολόγιο .Αν τα προϊόντα σας τα δίνετε σε έμπορα , η τιμή που θα τα δίνετε εσείς , με την τιμή που θα τα πληρώνουμε στο κατάστημα , θα έχει τεράστια διαφορά . Επειδή και στον χωριό μου υπάρχουν μερικοί που τα χωράφια τους με ελιές , είναι πιστοποιημένα σαν βιολογικά και παίρνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από τους άλλους , που δεν είναι .
    Και οι αγρότες που είναι κοντά σε πόλεις και καλλιεργούν κηπευτικά (ντομάτες , σπανάκια , πατάτες , κρεμύδια , εσπεριδοειδή , έχουν θερμοκήπια κ.λ.π και πουλούν οι ίδιοι τα προϊόντα στις λαϊκές , κερδίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα . Οσοι είναι μακρυά από πόλεις , τα πράγματα είναι χειρότερα . Εδώ σε Super Market , έχω δει οι ντομάτες Βελγίου ,να πουλιούνται φθηνότερες από τις Ελληνικές.
    Και ο πατέρας μέχρι πριν λίγα χρόνια καλλιεργούσε σιτάρι : Αναφέρω τα σημερινά έξοδα /στρέμμα για το χωριό μου , για όποιον δεν έχει δικά του μηχανήματα . Οργωμα 17€ , σβάρνισμα 8 € , σπόρος 40 € , σπάρσιμο 8€ , λίπασμα καλλιέργειας και επιφάνειας 40 € , εργατικά για ρίξιμο λιπάσματος επιφάνειας 8€ , ψέκασμα 10 € , φάρμακα ζιζανιοκτόνα 5 € , κομπίνα για θέρισμα 14 € .Σύνολο :17+8+40+8+40+8+10+5+14= 150 € . Ένα στρέμμα βγάζει στη καλύτερη περίπτωση 300 κιλά σκληρό σιτάρι που πουλιέται 0,12 -: 0,20 € το κιλό . Εσοδα 36-: 60 € / στρέμμα . Επιδότηση 15 € / στρέμμα . Ετήσια έσοδα :51-: 65 € /στρέμμα . Μπαίνεις με τα τσαρούχια μέσα .
    Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή των παππούδων μας , που είχαν το ζευγάρι να καλλιεργούν τα κτήματά τους και μερικές κατσίκες ή προβατίνες και μερικές κότες , έτρωγαν ότι έβγαζαν από τα χωράφια τους , για κρέας ότι έβγαζαν από τα δικά τους ζώα και από το κυνήγι. Το μόνο που αγόραζαν ήταν πατάτες και ψάρια και πού λίγα άλλα πράγματα και αυτά κυρίως με ανταλλαγή με σιτάρι . Οι γυναίκες έγνεθαν το μαλλί και ύφαιναν τα υφάσματα στον αργαλειό , από τα οποία φτιαχνόταν τα ρούχα της οικογένειας . Φως νερό (στο σπίτι) , τηλέφωνο δεν υπήρχε τίποτα . Ηταν ευχαριστημένοι αν είχαν το ψωμί και το λάδι της χρονιάς τους . Πήγαιναν σε τσιφλικά , από αστέρι σε αστέρι με μεροκάματο 1 οκά λάδι. Και αφού δεν είχαν να κάνουν τίποτα άλλο έκαναν παιδιά , χωρίς να τα σπουδάζουν , που από μικρά βοηθούσαν την οικογένεια.
    Αυτά που αναγράφεις τα περισσότερα είναι ουτοπικά , όνειρα θερινής νυκτός. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε 80 χρόνια και περισσότερο πίσω , να καταλήξουμε στην Αλβανία του Χότζα και χειρότερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @26 Νοε 2011 11:50:00 π.μ.
    Η Βασική πληγή οσων αναφερετε στις τιμές ειναι η παγκοσμιοποίηση των αγορών.
    Η Παγκοσμιοποίηση είναι διεθνής παραλογισμός σε διαφορετικά κράτη με διαφορετικά φορολογικά συστήματα και τρόπους παραγωγής.

    Κερδίζουν οι τεχνολογικά ισχυροί που επενδύουν σε χαμηλό κόστος εργασίας.
    Ακόμη και η Αμερική έσπασε τα μούτρα της στο υπάρχον σύστημα.
    Έχει την τεχνολογία, αλλά η παραγωγή ειναι εκτός Αμερικής.
    Ανεργία και η πτώση κατανάλωσης θα την διαλύσουν.
    Η Ελλάδα δεν ανήκει σε καμία κατηγορία απο τις δύο.
    Η ηλιθιότητα των κυβερνώντων είναι να πάμε σε χαμηλό κόστος εργασίας.

    Με μισθούς των 120 ευρώ στην Κίνα είναι αδύνατο να ανταγωνιστή η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΓΕΡΝΑΝΙΑ ΟΛΑ ΟΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ; ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΙ'ΑΦΟΥ ΟΙ ΡΗΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ,ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση