GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βρυξέλλες: Το νέο επίκεντρο της κρίσης...

Από το  sofokleous10.gr Έπειτα από δύο χρόνια όπου το επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης μετακινούνταν από τη μια ευρωπαϊκή πρωτεύ...

Από το sofokleous10.gr

Έπειτα από δύο χρόνια όπου το επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης μετακινούνταν από τη μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην άλλη, τώρα καταλήγει εκεί που πραγματικά ανήκει: στις Βρυξέλλες, το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμενόταν χτες η ανακοίνωση των προτάσεων για το ευρωομόλογο.
Όπως κι αν την έχουμε αναγνώσει μέχρι σήμερα, η ευρωπαϊκή κρίση μόνο εν μέρει αφορούσε τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Πρωτίστως είναι μια πολιτική κρίση, μια θεσμική κρίση και μια κρίση διακυβέρνησης. Έχει να κάνει με την αποτυχία της ΕΕ να αναπτύξει μηχανισμούς που θα διασφάλιζαν τη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών μελών της και...
την παροχή συνδρομής στις χώρες σε περίπτωση ανάγκης. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να δούμε λύση στην κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα το πρόβλημα της διακυβέρνησης.
Δύο μύθοι έτρεφαν μέχρι στιγμής τις ελπίδες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βγει από την κρίση αλώβητη. Ο πρώτος ήταν ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού ορισμένων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αντανακλούσε απλά την απώλεια αξιοπιστίας ορισμένων κυβερνήσεων. Γι’ αυτό η λύση θα μπορούσε να έρθει μέσα από τη δέσμευση κάποιων κυβερνήσεων σε όλο και μεγαλύτερη λιτότητα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο δεύτερος ήταν ότι σε περίπτωση που απειλούνταν πραγματικά η επιβίωση της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανέπτυσσε το σύνολο της ισχύος της για να αγοράσει ομόλογα και να αποτρέψει τη βύθιση της Ευρωζώνης στο οικονομικό χάος.
Ο πρώτος μύθος έχει καταπέσει πλήρως. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία, παρά τη συντριπτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος, που στην προεκλογική του εκστρατεία είχε εμφανιστεί ως ‘δημοσιονομικό γεράκι’, από την επόμενη κιόλας των εκλογών, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κατά 0.25%, φτάνοντας το 6.52%. Παρομοίως και στην Ιταλία, παρά το διορισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων παραμένουν στο 6.63%. Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ συνεχίζει να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διαψεύσει και το δεύτερο μύθο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ενεργήσει σαν δανειστής εσχάτου καταφυγίου για τις κυβερνήσεις.
Αντιμέτωποι με όλες αυτές τις προβληματικές πολιτικές αποφάσεις, επενδυτές, τράπεζες και εταιρείες περιορίζουν την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης – με την εξαίρεση των γερμανικών – καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για χαρτιά που εμπεριέχουν πλέον πολλαπλούς κινδύνους: κινδύνους ρευστότητας, πιστωτικούς κινδύνους και – όλο και περισσότερο – συναλλαγματικούς κινδύνους.
Αλλά ακόμα κι αν η ΕΚΤ αλλάξει τη θέση της ως προς τη νομιμότητα μιας δέσμευσης της για παροχή εγγυήσεων στο κρατικό χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα μόνο στις δευτερογενείς αγορές. Η παρέμβασή της δεν εγγυάται υποχρεωτικά την πρόσβαση της Ιταλίας και της Ισπανίας στις πρωτογενείς αγορές ομολόγων. Και δεν είναι καθόλου σαφές γιατί η παρέμβαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επιστροφή του ιδιωτικού τομέα στις αγορές ομολόγων, αφού καμία διαφορά δεν πρόκειται να επιφέρει στο συνολικό βάρος του χρέους των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενώ οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του θα παραμείνουν. Αντίθετα μάλιστα οι ιδιώτες επενδυτές γνωρίζουν ότι όσο αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι δικοί της τίτλοι έχουν υψηλότερο στάτους από τους δικούς τους κι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ επί των δικών τους χαρτιών σε περίπτωση που το χρέος τελικά αποδειχτεί μη βιώσιμο.
Πέραν τούτων, η φυγή των επενδυτών από τις αγορές ομολόγων αποτελεί την πιο ορατή πλευρά της κρίσης της Ευρωζώνης. Εξίσου καταστροφική είναι όμως και η φυγή από το τραπεζικό σύστημα. Οι αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης σε δολάριο και μη ασφαλισμένων ομολόγων παραμένουν κλειστές από το καλοκαίρι. Ανάλογα δοκιμάζεται και η διατραπεζική αγορά. Οι τράπεζες υποχρεώνονται να αυξήσουν το κόστος και να μειώσουν τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, υπονομεύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Η ΕΚΤ στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αγοράσει χρόνο – αλλά γιατί; Κάθε πραγματική λύση πρέπει να αρχίσει με την αποκατάσταση της ήδη κατεστραμμένης αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης – κι αυτό απαιτεί τη δημιουργία του ευρωομολόγου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες τις προτάσεις της για το ευρωομόλογο αλλά για να υπάρξει συμφωνία θα χρειαστεί πολύς καιρός, ίσως αρκετοί μήνες, ενώ για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις συνθήκες θα χρειαστούν χρόνια. Εν τω μεταξύ το πραγματικό ερώτημα παραμένει – και ήταν πάντα – τι πολιτικά ανταλλάγματα θα ζητήσει η Γερμανία για να αποδεχτεί το ευρωομόλογο;
Ο μεγαλύτερος φόβος της Γερμανίας αφορά τον ηθικό κίνδυνο. Πώς θα μπορέσει να διασφαλίσει ότι τα κράτη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις από τη στιγμή που θα χαλαρώσει η πίεση των αγορών; Η αντικατάσταση των εκλεγμένων πολιτικών με μη εκλεγμένους τεχνοκράτες μπορεί να αποδώσει μόνον βραχυπρόθεσμα. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι προετοιμάζουν προτάσεις για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ιδεών που είναι στο τραπέζι αφορά την ενίσχυση της εποπτείας στους εθνικούς προϋπολογισμούς και όχι την πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει με αξιοπιστία η υπόθεση του ευρωομολόγου.
Ενδεχομένως η ένταση της κρίσης να υποχρεώσει σε δραματικές πολιτικές αλλαγές και στις Βρυξέλλες – όπως ήδη έκανε και σε κάποια κράτη μέλη. Ίσως οι κυβερνήσεις στο τέλος να αποδεχτούν μια ριζική μεταβίβαση της εθνικής τους κυριαρχίας στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφή που θα προέλθει από την κατάρρευση του ευρώ. Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος – όπως συνέβη αρκετές φορές μέχρι σήμερα στην κρίση της Ευρωζώνης – όταν οι πολιτικοί αποφασίσουν επιτέλους να αναλάβουν δράση, αυτή να είναι ανεπαρκής και να έρθει πολύ - πολύ αργά.

7 σχόλια

  1. Κάλεσμα προς τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , να επιστρέψει
    με ένα νέο κόμμα , για να ξαναφέρει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της χώρας μας που χάθηκε .
    Και να επανέλθει η οικονομία μας όπως ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 .
    ΕΠΙ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ :
    Spreads : κάτω από 150 μονάδες , τώρα με τον Γ.Παπανδρέου - Παπαδήμο - Σαμαρά - Καρατζαφέρη , είναι : 2769 μονάδες .
    Δανεισμός : επιτόκιο 1.56 % , τώρα με τον Γ. Παπανδρέου είναι : Από 5% -15% .
    Στα 5 χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή , άφησε χρέος 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ , στα 21 χρόνια του ΠΑΣΟΚ άφησε χρέος 392 δισεκατομμύρια ευρώ και του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) σε , 1 χρόνο 100 δισεκατομμύρια ευρώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    Κατεπείγον άμεση επιστροφή του Κώστα Καραμανλή , για την σωτηρία της Ελλάδος .Να γίνουν επανεκκίνηση των συμφωνιών που έκανε ίδιος προσωπικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες , με την Ρωσία και την Κίνα , να έχουμε την στρατιωτική τους κάλυψη δηλαδή ασπίδα προστασίας από την Ρωσία και την Κίνα από τις συνέπειες που θα έχουμε από την αποχώρηση και την αθέτηση των καταστροφικών συμφωνιών για την Ελλάδα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του με το Δ .Ν .Τ . και των άλλων Εβραιοαμερικάνων και Εβραιογερμανών.
    Όλες οι άλλες λύσεις που δίνουν όπως τώρα Λουκάς Παπαδήμος με συγκυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση διότι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. της παγκόσμιας τράπεζας των Εβραιογερμανών και των Εβραιοαμερικάνων που ο στόχος τους δεν είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες , αλλά να την παραδώσουν στα χέρια όλων αυτών που σας αναφέραμε , την Ελλάδα μαζί με τον ορυκτό πλούτο και τους Έλληνες .
    Όπως καταλαβαίνετε έχουμε μπλέξει με προδότες και πρέπει όταν συλληφθουν και δικαστούν να τιμωρηθούν για εσχάτη προδοσία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν ακόμα στην εξουσία , η Ελλάδα θα ήταν ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος , θα έλυνε δια παντός το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος για τους Έλληνες .
    Με τους Ρώσικους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα διέσχιζαν την Ελλάδα και με την ενοικίαση των λιμανιών μας στην Κίνα οι Έλληνες θα είχαν μόνιμο και αυξανόμενο εισόδημα .
    Σκέφτηκε ο Κώστας Καραμανλής σαν πραγματικός Έλληνας που αγαπάει την πατρίδα του :
    Ο Έλληνας δεν παράγει τίποτα , δεν έχει βιομηχανίες , έχει υποτυπώδεις γεωργία και κτηνοτροφία όλα τα εισάγει και με μαθηματική ακρίβεια θα τον πτωχεύσουν οι Εβραιοαμερικάνοι αρχήτοκογλύφοι δανειστές μας με κάποιον Εφιάλτη που θα βρουν , για να τον πάνε στο Δ .Ν Τ. και να δημεύσουν την Ελλάδα μαζί και τους Έλληνες με μισθούς και συντάξεις πείνας όπως στην Λατινική Αμερική , στα Σκόπια και στην Βουλγαρία και έκανε συμφωνίες με την Ρωσία και την Κίνα για πετρέλαια , αγωγούς πετρελαίων , αγωγούς φυσικού αερίου , λιμάνια , που ο Έλληνας θα ζει πλουσιοπάροχα για πάντα και χωρίς άλλα δάνεια .
    Αυτό ήταν το όραμα του Κώστα Καραμανλή ,άλλα δυστυχώς βρέθηκε αντίθετος στις ξένες εχθρικές δυνάμεις κατά τα άλλα φίλους μας ο Δούρειος ίππος , o Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΡΧΙΣΤΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ Η ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ .
    Οι Γερμανικές ερπύστριες επέστρεψαν.
    Νέα κατοχή άρχισε .
    Όταν βλέπετε Γερμανό και Γερμανίδα να πράξετε το καθήκον σας γιατί είμαστε Έλληνες , γιατί οι Γερμανοί από τις 11-11-11 είναι κατακτητές μας ,επίσης το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες τους , δοσίλογους , γερμανοτσολιάδες , κάνετε αποτελεσματική αντίσταση για να υπάρξει σύντομη απελευθέρωση από τα Γερμανικά δεσμά που μας έβαλε το ΠΑΣΟΚ .,
    για να μας κάνουν οι Γερμανοί την Κίνα της Γερμανίας την Ελλάδα μας και να εκμεταλλεύονται τα εδάφη μας με τον ορυκτό μας πλούτο και να μας πληρώνουν με μισθούς Κίνας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρεις βασικές ρήτρες της δανειακής σύμβασης του Μαΐου που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

    Αυτές είναι:
    1) Η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία

    2) Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ζητήσει δανειακή βοήθεια από άλλη χώρα εκτός των δανειστών της ( πχ Κίνα, Ρωσία)
    3) Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις από τους δανειστές της ώστε να συμψηφιστούν τα χρέη της με χρέη των δανειστών της προς την ίδια, όπως για παράδειγμα κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
    Η παραπάνω σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Κ. Παπακωνσταντίνου και από τον Κ.Προβόπουλο. Το μειονέκτημα για αυτούς και το πλεονέκτημα για μας είναι ότι δεν έχει περάσει από κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο οπότε μπορούμε στο μέλλον να την καταγγείλουμε. Τώρα βέβαια αυτό προσπαθούν να περάσουν με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα περάσει από την Βουλή και επικυρώνει όλα τα παραπάνω. Ελπίζω τώρα να γίνεται από όλους αντιληπτό ποιος είναι ο ρόλος της νέας φασιστικής κυβέρνησης που ήρθε στην εξουσία ερήμην μας και τελείως αντισυνταγματικά, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Γερμανών και των διεθνών τοκογλύφων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΡΑΞΑΝ ΣΤΙΝ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΚΛΑΙ ΠΟΥ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟΝ 13/14 ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΛΑΚΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΙΑ ΤΥΧΗ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΔΙΑΓΗΜΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ??? ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΟΤΙ Ο ΓΑΠ ΗΤΑΝΕ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΤΙΚΟΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ 10 ΚΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΚΗ?? ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΣΤΙ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΙΧΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΓΑΠ?? ΞΕΡΩ ΘΑ ΠΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΕΩ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΙΣΙΩΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Ξοφλημένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση