GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί η σωτηρία του ευρώ είναι λάθος στόχος...

Από το  sofokleous10.gr Καθώς το ευρωπαϊκό καράβι κατευθύνεται ολοταχώς προς τα βράχια, οι υπεύθυνοι αξιωματικοί ρίχνονται στη θάλασσα. Εί...

Από το sofokleous10.gr

Καθώς το ευρωπαϊκό καράβι κατευθύνεται ολοταχώς προς τα βράχια, οι υπεύθυνοι αξιωματικοί ρίχνονται στη θάλασσα. Είδαμε την αποχώρηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας Γιώργου Παπανδρέου και Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντίστοιχα. Αλλά ενώ οι πολιτικοί έρχονται και απέρχονται, η ευρωπαϊκή ηγεσία επιμένει ότι ένα πράγμα θα παραμείνει ες αεί: το ευρώ. Καμιά σύνοδος κορυφής δεν τελειώνει δίχως την εθιμοτυπική πλέον δήλωση ότι η Ευρώπη ‘θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να περιφρουρήσει το κοινό νόμισμα’. Πλην όμως, όλες αυτές οι επαναλαμβανόμενες ευχές για τη σωτηρία του ευρώ υποδεικνύουν μια επικίνδυνη σύγχυση.
Για λόγους περηφάνιας, φόβου, ιδεολογίας αλλά προφανώς και...
για την προσωπική τους επιβίωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να δεχτούν ότι το ευρώ συνιστά το κύριο μέρος του προβλήματος. Άντ’ αυτού αναζητούν μονίμως άλλες εξηγήσεις για την κρίση. Οι χώρες δεν τήρησαν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Είπαν ψέματα. Η Ευρώπη χρειάζεται νέες πολιτικές δομές. Το μπαζούκα του ευρωπαϊκού μηχανισμού δεν είναι αρκετά μεγάλο. Οι αγορές είναι παράλογες. Οι λαοί εξεγείρονται.
Ασφαλώς και υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε όλες αυτές τις ερμηνείες. Αλλά καμιά τους δεν φτάνει ως τη ρίζα του προβλήματος. Δέκα χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ, ανακαλύπτουμε ότι μια ενιαία νομισματική ζώνη που περιλαμβάνει διαφορετικές χώρες με πολύ διαφορετικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και με πολύ διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες είναι εγγενώς προβληματική.
Το ευρώ δεν είναι αυτοσκοπός. Το ενιαίο νόμισμα είναι απλά ένα εργαλείο που είχε σαν στόχο να προωθήσει την οικονομική ευημερία και την πολιτική αρμονία στην Ευρώπη. Όμως όπως μας υποδεικνύουν τα γεγονότα, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Επομένως είναι καιρός να σκεφτούμε όχι πώς θα σώσουμε το ευρώ αλλά πώς θα ξεμπερδεύουμε μαζί του ή τουλάχιστον πώς θα αφήσουμε τα ασθενέστερα κράτη μέλη του να φύγουν από αυτό.
Το ευρώ συνέβαλε και στη δημιουργία και στην παράταση και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής κρίσης. Καταρχήν η εισαγωγή του ευρώ οδήγησε στη δραστική μείωση των επιτοκίων για τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, γεγονός που ενθάρρυνε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα να παραδοθούν σε μια κραιπάλη δανεισμού. Τώρα το ενιαίο νόμισμα αποκλείει τις επιλογές που διέθετε η μεταπολεμική Ιταλία αλλά και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υψηλού χρέους: πληθωρισμός και υποτίμηση του νομίσματος. Κάθε πολιτική έχει κόστος, όμως ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη νομισματική υποτίμηση ήταν μια καλύτερη εναλλακτική λύση από τη λεγόμενη ‘εσωτερική υποτίμηση’ - που περιλαμβάνει κυρίως περικοπές μισθών και τρομακτική ανεργία – η οποία επιβάλλεται πλέον στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και πιθανόν και σε άλλες χώρες.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έφερε στο φως τις αδυναμίες του ευρώ. Όταν για πρώτη φορά φάνηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε εις εαυτή δύο καθήκοντα. Το πρώτο ήταν η επίλυση της ελληνικής κρίσης. Το δεύτερο ήταν να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση που δε μοιάζει σε τίποτα με καμιά άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Προφανώς απέτυχε και στα δύο.
Το οικονομικό χάος στην Ελλάδα συμπληρώνεται πλέον με το πολιτικό χάος. Στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού δεν παύει να αυξάνεται κατά τρόπο που πολύ σύντομα θα καταστήσει τα δημοσιονομικά της χώρας μη βιώσιμα. Και βέβαια η Ιταλία, η έβδομη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, δεν μπορεί να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γιατί πολύ απλά μπορεί να μην έχουν όσα χρήματα χρειάζεται για να τη στηρίξουν.
Οι αγορές έχουν αντιληφθεί ότι ενώ η Ελλάδα είναι πράγματι μια ακραία περίπτωση, δεν είναι καθόλου μοναδική – ό,τι και αν λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η Ιταλία έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την Ελλάδα δυσλειτουργική: γενικευμένη φοροδιαφυγή, μεγάλο δημόσιο χρέος, ένα πολιτικό σύστημα που βασίζεται στις πελατειακές σχέσεις και μια αρρωστημένη σχέση εξάρτησης με την ΕΕ. Η βασική διαφορά είναι πως η Ιταλία έχει και μια ισχυρή βιομηχανία που η Ελλάδα δεν έχει.
Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν είναι τα μόνα προβλήματα. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που ήδη βρίσκονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης μπορεί να αποσταθεροποιηθούν εκ νέου από τη νέα πυρκαγιά που άναψε στην Ιταλία. Η Ισπανία παραμένει ευάλωτη. Και η Γαλλία εισάγει μέτρα λιτότητας για πρώτη φορά από το 1970 και φοβάται μήπως χάσει την ανώτατη πιστοληπτική της αξιολόγηση.
Αντιμέτωποι με όλα αυτά τα όλο και πιο σοβαρά προβλήματα, οι πιστοί του ‘θα κάνουμε τα πάντα για τη σωτηρία του ευρώ’ υποστηρίζουν λύσεις που μοιάζουν όλο και πιο αναξιόπιστες. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο – μετά το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους και την περαιτέρω λιτότητα – η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της σε 120% του ΑΕΠ ως το τέλος της 10ετίας. Αλλά αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Εν τω μεταξύ παρά τις σαφέστατες ενδείξεις ότι τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν γίνει επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, η Ιταλία με κάποιο μαγικό τρόπο πρέπει να πείσει τις αγορές να τις ξαναδανείσουν με 2% και όχι με 6%. Και στο μεσοδιάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει ομόλογα που θα οδεύουν προς την κατηγορία των ‘σκουπιδιών’ από την Ιταλία, χωρίς κάποιο όριο, για όσο καιρό χρειαστεί, και χωρίς να το θέλει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ακούγεται αξιόπιστο.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική πλευρά, υποτίθεται πως η μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα του ευρώ είναι η δημοσιονομική ένωση, μια πραγματική πολιτική συνομοσπονδία. Αλλά για να προχωρήσει μια τέτοια λύση χρειάζονται 10ετίες ενώ η κρίση κλιμακώνεται βδομάδα τη βδομάδα. Ο τελικός προορισμός είναι, σε κάθε περίπτωση, απίθανος, με δεδομένη την έλλειψη πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης που αποκαλύφθηκε σε αυτή την κρίση.
Είναι αλήθεια ότι η διάρρηξη του ευρώ θα είναι διαολεμένα δύσκολη και επικίνδυνη. Η φυγή κεφαλαίων και τα χρεοστάσια στις χώρες που θα εγκαταλείψουν το ευρώ θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των τραπεζών. Και μπορεί να ακολουθήσει οικονομικό και πολιτικό χάος – τουλάχιστον για ένα διάστημα.
Ο σχηματισμός μιας νέας ιταλικής κυβέρνησης με αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα μπορεί να αγοράσει κάποιο χρόνο ακόμα για την Ευρώπη. Αλλά με δεδομένα τα προβλήματα στο σχεδιασμό του ευρώ, η ανακούφιση θα είναι βραχυπρόθεσμη.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η διάρρηξη του ενιαίου νομίσματος θα οδηγήσει και στην καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά παρόμοιες κινδυνολογίες γίνονται αυτό-εκπληρούμενες προφητείες. Πολλά στοιχεία της ΕΕ, όπως η ενιαία αγορά, η ελεύθερη διέλευση των συνόρων και η συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, προηγήθηκαν του ενιαίου νομίσματος και μπορούν να ζήσουν και μετά το θάνατό του. Αντί να επιμένουν πως η διάρρηξη του ευρώ είναι αδιανόητη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βάλουν μπροστά τον σχεδιασμό της.

18 σχόλια

  1. ..η πραγματικότητα - ΘΑΥΜΑΣΕ !-
    ΠΑΣΟΚ, μαλάκα!
    __________________________________________
    Ασύλληπτα ρεκόρ ΠΑΣΟΚ:
    Πήρε χρέος 300 δις & 125%
    και το 2012
    θα το πάει σε 430 δις και 198%!!!
    __________________________________________

    Με δύο παράλληλα σενάρια και πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά το ύψος της ύφεσης, και το κλείσιμο του 2011 καταρτίζεται με ταχείς ρυθμούς από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους ο προϋπολογισμός του 2012.

    Το κείμενο του προϋπολογισμού που πρόκειται να εγκρίνει το νέο υπουργικό συμβούλιο προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει δύο βασικά σενάρια. Το ένα, θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις χωρίς να υπολογίζεται η διαγραφή του 50% του χρέους των ιδιωτών και ένα δεύτερο που θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις στις οποίες έχει συμπεριληφθεί και η μείωση των δαπανών από τις μειωμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου για τις πληρωμές τόκων.

    Το ύψος της διαφοράς αυτής όμως δεν αναμένεται να φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ που έχει κατά καιρούς δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο πολύ δύσκολο -τεχνικά- πολυετή προϋπολογισμό η ωφέλεια τουλάχιστον για το 2012 θα είναι περίπου 3,5 δις. ευρώ.

    Η διαγραφή του ελληνικού χρέους προσαρμόζει ανάλογα την εκτίμηση του ελλείμματος το οποίο όπως είπε ο κ. Βενιζέλος το Σάββατο αναμένεται να φτάσει φέτος στο 8,9% του ΑΕΠ με προοπτική να μειωθεί στο 7% του ΑΕΠ το 2012, όπως άλλωστε εκτιμά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Ενδεικτικό το ύψος του χρέους

    Το ύψος του χρέους θα είναι επίσης ενδεικτικό και υπό αναθεώρηση ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαγραφή χρέους. Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη (προ PSI ) το χρέος θα εκτιναχθεί στο 198,2% του ΑΕΠ φτάνοντας 428,2 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν το PSI έχει απόλυτη επιτυχία θα υπάρξει μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ που μεταφράζεται στα 325 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις μέσα από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πολύ ικανοποιητική μια συμμετοχή των ιδιωτών στο 85-90%.
    ___________________________________
    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ "ΩΡΑΙΑ" ΠΑΣΟΚ .......
    μαλακισμένε
    ΜΑΛΑΚΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαναγράφω όπως και στα αλλά κείμενα μου, έξω αμέσως από το ΕΥΡΩ, αυτό φοβούνται ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ , μην τους κάνομε εθνικό νόμισμα και ΝΟΜΙΜΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ γιατί θα χάσουν την δυνατότητα να τυπώνουν ΑΥΤΟΙ το χαρτί που λέγεται νόμισμα: ΙΔΗ σας λέω ότι η θα ανακοινώσουν σήμερα ότι δεν θέλουν υπογραφές για να πάρομε την δόση μας η όχι από τον ΣΑΜΑΡΑ , τον ετοιμάζουν να κάνουν ήρωα με τα ΜΜΕ ώστε να μας αποτελειώσουν , να περάσουν το εξωντοντικο μνημόνιο με τους ευνούχους τους στο Αγγλικό δίκαιο ,ας μας πει ένας νομικός τι σημαίνει αυτό …

    Η Γερμανία θέλει την ενέργεια της χώρας μας , αυτό κλείδωσε..

    Δεν δέχομαι από κανένα κομματικό πολιτικό χαρακτηριστικό , πλην του ΕΛΛΗΝΑ , αν ήμουν Ινδός θα δεχόμουν του Ινδού.. Όμως είμαι Έλληνας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν βλέπετε Γερμανό και Γερμανίδα να πράξετε το καθήκον σας γιατί είμαστε Έλληνες , γιατί οι Γερμανοί από σήμερα 11-11-11 είναι κατακτητές μας ,επίσης το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες τους , δοσίλογους , γερμανοτσολιάδες , κάνετε αποτελεσματική αντίσταση για να υπάρξει σύντομη απελευθέρωση από τα Γερμανικά δεσμά που μας έβαλε το ΠΑΣΟΚ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάθε μέρα που περνάω από τη Συγγρού, βλέπω μια γελοία, γριά αδερφή να φωνασκεί:

    "Εδώ τα καλά, τσιμπ..., εδώ, εδώ!!"
    "Νόμιμα και Ηθικά", "Σεμνά και Ταπεινά" τσιμπ..., από μια γαλάζια μαστόρισσα του είδους".

    Πάω λίγο πιο κοντά και τι να δω?

    Τον κ. Τζων μας, αυτήν την παλιο-γριά αδερφή, να ξεσκίζεται στις φωνές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Τζων, εγώ σου προτείνω να πας να κάνεις και λίγο "πιάτσα" κατά Ραφήνα μεριά... γιατί ο "κουρασμένος" και μπουκωμένος", "επανιδρυτής"-καταστροφέας του Κράτους, νοιώθει λίγο μοναξιά, που δεν τον "παίζετε" τώρα, εσείς τα "καλά παιδιά" της Συγγρού!!!

    Δεν είναι σωστό να "παίζεις" μόνο με τον Φαήλο και τον Σαχλαμαρά, έτσι δεν είναι?

    Ο άλλος απ'τον καημό του, τρώει ένα ταψί γαρδούμπες στην καθισιά και η Νατάσσα όλο τον μαλώνει τον καημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Καμιά σύνοδος κορυφής δεν τελειώνει δίχως την εθιμοτυπική πλέον δήλωση ότι η Ευρώπη ‘θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να περιφρουρήσει το κοινό νόμισμα’."

    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΩΝ .ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
    ΚΑΙ ΕΧΟΤΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ολιγοφρενής και ψυχασθενής γόνος ταγματασφαλιτών και δοσίλογων της Κατοχής, κ. Τζων μας, αυτή η Δεξιά γριά βρωμο-αδερφή, πάει να μας τουμπάρει με "λογικά άλματα" (στο κενό), για να απενοχοποιήσει τον "κουρασμένο" και "μπουκωμένο" επανιδρυτή (και την καταστροφική του για τη χώρα κυβέρνηση), από τις "νόμιμες και ηθικές", "σεμνές και ταπεινές" έργα και ημέρες του...

    Προσθέτει, η παλιο-αδερφή της Συγγρού, στο χρέος του 2009, που άφησε ο "Κουρασμένος" "Επανιδρυτής"-Καταστροφέας, τα λεφτά που παίρνουμε εδώ και δυό χρόνια, από τους μηχανισμούς ΔΙΑΣΩΣΗΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ (!?!?!?!!!), διότι με το χρέος που μας άφησε ο κ. Γαρδούμπας της Ραφήνας, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΕ!!!!

    Έτσι σκέφτεστε εκεί στη Συγγρού, στα διαλείμματα, όταν δεν κάνετε τσιμπ...?

    Έ, κ. Τζων μας????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΡΘΡΟ!
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΟΔΟΤΗ ΣΑΜΑΡΑ --- DORA ΠΑΡΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΖΩΩΩΩΩΩΩΩΟΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΟΟΟ..
    η πραγματικότητα του ΠΑΣΟΚ σου.
    μ α λ ά κ α !
    __________________________________________
    Ασύλληπτα ρεκόρ ΠΑΣΟΚ:
    Πήρε χρέος 300 δις & 125%
    και το 2012
    θα το πάει σε 430 δις και 198%!!!
    __________________________________________

    Με δύο παράλληλα σενάρια και πολλές αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά το ύψος της ύφεσης, και το κλείσιμο του 2011 καταρτίζεται με ταχείς ρυθμούς από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους ο προϋπολογισμός του 2012.

    Το κείμενο του προϋπολογισμού που πρόκειται να εγκρίνει το νέο υπουργικό συμβούλιο προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει δύο βασικά σενάρια. Το ένα, θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις χωρίς να υπολογίζεται η διαγραφή του 50% του χρέους των ιδιωτών και ένα δεύτερο που θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις στις οποίες έχει συμπεριληφθεί και η μείωση των δαπανών από τις μειωμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου για τις πληρωμές τόκων.

    Το ύψος της διαφοράς αυτής όμως δεν αναμένεται να φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ που έχει κατά καιρούς δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο πολύ δύσκολο -τεχνικά- πολυετή προϋπολογισμό η ωφέλεια τουλάχιστον για το 2012 θα είναι περίπου 3,5 δις. ευρώ.

    Η διαγραφή του ελληνικού χρέους προσαρμόζει ανάλογα την εκτίμηση του ελλείμματος το οποίο όπως είπε ο κ. Βενιζέλος το Σάββατο αναμένεται να φτάσει φέτος στο 8,9% του ΑΕΠ με προοπτική να μειωθεί στο 7% του ΑΕΠ το 2012, όπως άλλωστε εκτιμά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Ενδεικτικό το ύψος του χρέους

    Το ύψος του χρέους θα είναι επίσης ενδεικτικό και υπό αναθεώρηση ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαγραφή χρέους. Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη (προ PSI ) το χρέος θα εκτιναχθεί στο 198,2% του ΑΕΠ φτάνοντας 428,2 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν το PSI έχει απόλυτη επιτυχία θα υπάρξει μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ που μεταφράζεται στα 325 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις μέσα από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πολύ ικανοποιητική μια συμμετοχή των ιδιωτών στο 85-90%.
    ___________________________________
    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ "ΩΡΑΙΑ" ΠΑΣΟΚ .......
    μαλακισμένε
    ΜΑΛΑΚΑ !

    όχι βέβαια ότι σε νοιάζει
    Π Ο Υ Σ Τ Η.

    Μια και τώρα είσαι απασχολημένος
    στην Πιποκράτους με ΠΛΑΚΟΜΟΥΝΙΑ
    με τους GAY του ΓΙΩΡΓΑΚΗ...εκεί.

    χτυπήσου..._____________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κ. ΤΖΩΝ, ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ, ΜΑΝΑΡΙ ΜΟΥ?

    ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ", ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΝΟΣΤΑΛΓΩΝ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΠΡΟΣΤΑΤΗ!!!

    ΕΙΠΑΜΕ... ΕΙΣΤΕ ΣΥΓΚΑΛΥΜΕΝΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΥΒΕΤΕ...
    ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ "Η ΠΟΥΤΑΝΑ, ΤΗ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΜΗΣΙ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ------------------------------------ελα Μ Α Λ Α Κ Α ΜΟΥ
    ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΣ

    άλλαξε χέρι στην μαλακία σου
    ________________________________
    "Ο Παπανδρέου είναι μαλάκας
    ένας πραγματικός μαλάκας"
    ----------------------------------

    - ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ..
    στο μπλοκ ....και με ΔΙΠΛΩΜΑ ΚΛΑΔΙΚΗΣ..και ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΠΑΣΟΚ κουλής

    __________________________________
    Σαρκοζί για Παπανδρέου:
    Είναι ένας μαλάκας .. πραγματικός μαλάκας !
    ________________________________
    Η γαλλική εφημερίδα "Le Canard enchaine" φέρνει στο φως το απίστευο υβρεολόγιο του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    "Ο Παπανδρέου είναι μαλάκας, ένας πραγματικός μαλάκας",
    φέρεται να είπε ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες.

    "Στις Βρυξέλλες μας είχε πει ότι αποδέχεται το....σχέδιο διάσωσης και στη συνέχεια πήγε και ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα χωρίς να μας ενημερώσει.

    Ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά.
    Το απόλυτο σκάνδαλο.
    Και ύστερα από όλα αυτά, τώρα πρέπει να τον ευχαριστήσω κιόλας", ανέφερε.

    Αν ισχύει αυτό που γράφει η εφημερίδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ξένος ηγέτης αναφέρεται με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο για εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργό.
    ______________________________
    ΟΛΕ !!
    ΠαΣοΚάρααααααααααααα
    Τέτοια μαλάκα

    ΜΌΝΟ υπερ-μαλάκες
    έχουν αρχηγο...........ΟΛΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο κ.Τζων μας έχει κακή εμπειρία από "κοκό", που του έκαναν κάποιοι από την... "αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια", όπως εκφράζεται ο ίδιος...
    Δεν του το δώσαν όλο μέσα, εκεί πάνω στη γλύκα και τους μίσησε...

    Μέγας "τσουτσουνοπνίχτης", ο κ.Τζων μας! Μεγάλη και τρελή αδέρφω...
    Μη δει τσουτσού, αμέσως την πνίγει στο λαρύγγι του!!!
    Για δοκιμή- Συγγρού γωνία, κάτω απ'το μπαλκόνι της "θείας" ΠΟΛ.Ας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ------------------------------------ελα Μ Α Λ Α Κ Α ΜΟΥ
    ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΣ

    άλλαξε χέρι στην μαλακία σου
    ________________________________
    "Ο Παπανδρέου είναι μαλάκας
    ένας πραγματικός μαλάκας"
    ----------------------------------

    - ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ..
    στο μπλοκ ....και με ΔΙΠΛΩΜΑ ΚΛΑΔΙΚΗΣ..και ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΠΑΣΟΚ κουλής

    __________________________________
    Σαρκοζί για Παπανδρέου:
    Είναι ένας μαλάκας .. πραγματικός μαλάκας !
    ________________________________
    Η γαλλική εφημερίδα "Le Canard enchaine" φέρνει στο φως το απίστευο υβρεολόγιο του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    "Ο Παπανδρέου είναι μαλάκας, ένας πραγματικός μαλάκας",
    φέρεται να είπε ο Νικολά Σαρκοζί μπροστά στους υπουργούς του κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες.

    "Στις Βρυξέλλες μας είχε πει ότι αποδέχεται το....σχέδιο διάσωσης και στη συνέχεια πήγε και ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα χωρίς να μας ενημερώσει.

    Ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά.
    Το απόλυτο σκάνδαλο.
    Και ύστερα από όλα αυτά, τώρα πρέπει να τον ευχαριστήσω κιόλας", ανέφερε.

    Αν ισχύει αυτό που γράφει η εφημερίδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ξένος ηγέτης αναφέρεται με τέτοιο υποτιμητικό τρόπο για εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργό.
    ______________________________
    ΟΛΕ !!
    ΠαΣοΚάρααααααααααααα
    Τέτοια μαλάκα

    ΜΌΝΟ υπερ-μαλάκες
    έχουν αρχηγο...........ΟΛΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το νέο φέι-βολάν της ΝΔ:

    "ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣΣΕΣ, ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΝΝΕΔΙΤΗΣΣΕΣ!!!

    ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!!

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ, ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΗΓΕΤΗ ΜΑΣ, ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΑΜΑΡΑ,

    ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 37 ΕΤΗ!!!

    ΝΑΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΞΙΟΙ, ΛΑΪΚΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ-ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ - ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ!!!

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1967-1974!!!

    ΖΗΤΩ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΨΗΛΟΝΟΗΜΩΝ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ!!!

    ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΣ ΦΥΣΗ!!

    ΝΑΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ - ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΝΤΑΤΟΥΡ!!!

    ΝΑΙ, ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ!!!

    ΝΑΙ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΜΑΣ, ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟ-ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ!!!

    ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, Η ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!!!

    ΝΑΙ, ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΜΗΤΩΡ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ, ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΕΚΑΝΑΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!!!!

    ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ, ΔΕΞΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ!!!!"

    Υ.Γ. Γαμώ τη φασιστική δεξιά σας και τον κ. Τζων προσωπικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολυ ισχυρή η δόσκ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
    ΣΤΟ ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΟ
    Π Ο Υ Τ Α Ν Α Κ Ι
    της Πιποκράτους._________ σήμερα.


    ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΊ ???????????????

    ΦΑΣΙΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΡΠΕΤΟ ΜΕ ΔΕΡΜΑ ΠΑ$$ΟΚ
    ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΙ, ΤΟ σκουριασμένο αγκυλωτό ΣΚΑΤΟ.

    ΤΙ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ;;;;;


    EΣΥ ΒΟΛΕΞΟΥ
    ΜΜΕ τον ΜΕΓΑΛΟ Π Ρ Α Σ Ι Ν Ο

    ΔοΝηΤήηηηηηηηηηηηηηηηη

    ΒΑΘΙΑ ΣΤΟΝ
    Κ
    Ο
    Λ
    Ο
    και στην
    Μ
    Ο
    Υ
    Ν
    Α
    Ρ
    Α.. ____________________________ ΜΕΣΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. KAI

    EΠΕΙΔΗ

    ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΡΕΠΕΙΟ


    ΑΠΟ ΤΗΝ Μ Α Σ Τ Ο Υ Ρ Α

    ΠΑssΟΚ ...ΤΡΑΒΕΣΤΙ.

    Ξ Α Ν Α - ΕΠΑΝΑΛΕΙΨΗ
    ζώωωωωωωωωωοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο
    ____________________________________

    πολυ ισχυρή η δόσκ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
    ΣΤΟ ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΟ
    Π Ο Υ Τ Α Ν Α Κ Ι
    της Πιποκράτους._________ σήμερα.


    ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΊ ???????????????

    ΦΑΣΙΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΡΠΕΤΟ ΜΕ ΔΕΡΜΑ ΠΑ$$ΟΚ
    ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΙ, ΤΟ σκουριασμένο αγκυλωτό ΣΚΑΤΟ.

    ΤΙ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ;;;;;


    EΣΥ ΒΟΛΕΞΟΥ
    ΜΜΕ τον ΜΕΓΑΛΟ Π Ρ Α Σ Ι Ν Ο

    ΔοΝηΤήηηηηηηηηηηηηηηηη

    ΒΑΘΙΑ ΣΤΟΝ
    Κ
    Ο
    Λ
    Ο
    και στην
    Μ
    Ο
    Υ
    Ν
    Α
    Ρ
    Α.. ____________________________ ΜΕΣΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Είναι αλήθεια ότι η διάρρηξη του ευρώ θα είναι διαολεμένα δύσκολη και επικίνδυνη. Η φυγή κεφαλαίων και τα χρεοστάσια στις χώρες που θα εγκαταλείψουν το ευρώ θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των τραπεζών. Και μπορεί να ακολουθήσει οικονομικό και πολιτικό χάος – τουλάχιστον για ένα διάστημα.
    "

    Πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το διάστημα σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα,που όντας κάποτε γεωργική τώρα εισάγει ακόμα και ντομάτες από το Βέλγιο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση