GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Το Ιράν δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω» διαμηνύει ο Αχμαντινετζάντ...

Απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που διατυπώνει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη εργάστηκε στην κατασκευή ατομι...

Απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που διατυπώνει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη εργάστηκε στην κατασκευή ατομικής βόμβας, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ λέγοντας ότι βασίζεται σε «ανακριβείς» πληροφορίες που έλαβε από την Ουάσινγκτον.
«
Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η χώρα δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα στο δρόμο που ακολουθεί» διεμήνυσε στη Δύση, στη διάρκεια ομιλίας του η οποία...
μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. «Γιατί καταστρέφετε το κύρος της Υπηρεσίας εξαιτίας των ανακριβών ισχυρισμών της Αμερικής;» επεσήμανε προφανώς απευθυνόμενος στα μέλη της ΙΑΕΑ.
Η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει «ποτέ» το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), παρά την ιδιαίτερα επικριτική για το Ιράν τελευταία έκθεσή της, δήλωσε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.
Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η ΙΑΕΑ διατυπώνει «σοβαρές ανησυχίες» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες στηρίζονται σε «αξιόπιστες» πληροφορίες που δείχνουν ότι η Τεχεράνη εργάστηκε στην κατασκευή ατομικής βόμβας παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της.
Από την Τρίτη, το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες της ΙΑΕΑ δηλώνοντας ότι βασίζονται σε παλιά στοιχεία, εκ των οποίων ορισμένα είναι ψευδή, και ότι έχει ήδη απαντήσει σχετικά λεπτομερώς κατά το παρελθόν, πριν από αρκετά χρόνια.
Η Τεχεράνη «δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση αυτό το ιστορικό λάθος» του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, προειδοποίησε ο πρεσβευτής του Ιράν στο διεθνή οργανισμό, λέγοντας ότι η Τεχεράνη προτίθεται να συντονίσει την «απάντηση αυτή» μαζί με άλλα κράτη που διαφωνούν με τη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης, κυρίως η Ρωσία, η Κίνα και οι χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προειδοποίησε το Ιράν ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο επιβολής άνευ προηγουμένου κυρώσεων αν αρνηθεί να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
«Η Γαλλία θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί κατά ένα επίπεδο η διπλωματική πίεση στο Ιράν. Αν το Ιράν αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και αρνηθεί την όποια σοβαρή συνεργασία, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε, μαζί με άλλες πρόθυμες χώρες, κυρώσεις που δεν θα έχουν προηγούμενο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζιπέ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI ο Ζιπέ ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε ότι απαιτούνται αυστηρές κυρώσεις για να «μην συνεχίσει το Ιράν να εξασφαλίζει πηγές που του επιτρέπουν να συνεχίζει τις δραστηριότητές του παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες».
Πάντως, η κυβέρνηση της Ρωσίας έκανε σήμερα σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει την επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά τις πληροφορίες της έκθεσης της ΙΑΕΑ. «Οι όποιες πρόσθετες κυρώσεις (επιβληθούν) σε βάρος του Ιράν θα θεωρηθούν από την διεθνή κοινότητα ως εργαλείο με στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη για εμάς, και η ρωσική πλευρά δεν έχει την πρόθεση να σκεφτεί τέτοιες προτάσεις», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.






Η Κίνα κάλεσε το Ιράν να επιδείξει «ευελιξία» και «ειλικρίνεια» έναντι της IAEA, δια στόματος του Χονγκ Λέι, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει από κοινού με τους διεθνείς του εταίρους το πώς θα ενταθεί περαιτέρω η πίεση που ασκείται στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Το Ιράν πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Θέλουμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων και τείναμε χείρα συμφιλίωσης στο Ιράν επανειλημμένα», είπε ο Χέιγκ στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στο Ιράν ως ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Συζητάμε το να εντείνουμε αυτή την πίεση και εξετάζουμε επίσης το να επιβάλουμε επιπλέον μονομερή μέτρα εάν το Ιράν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του», συνέχισε ο Χέιγκ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα της IAEA ενισχύουν τις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί εδώ και μεγάλο διάστημα για την πρόοδο του ατομικού προγράμματος του Ιράν και τον δυνητικό πραγματικό χαρακτήρα του. Το περιεχόμενο της έκθεσης φυσικά ενισχύει αυτές τις ανησυχίες σημαντικά», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Πρόσθεσε ότι η έκθεση της IAEA θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη εβδομάδα και σημείωσε πως «θα πιέσουμε για μια σαφή απόφαση η οποία θα καλεί το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε και αυτός ότι τον «θορύβησε» η έκθεση. «Τα λεπτομερή στοιχεία που αφορούν μια πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μας προκαλούν ανησυχία», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

4 σχόλια

  1. Το να υπάρχουν χωρες σαν το Ιραν ειναι ντροπή για την ανθρωπότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραήλ κατέχει μαχητικά με τη
    "μπογιά" και το σχήμα που δεν
    σκανάρεται απο ραντάρ στον ουρανό?
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση