GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προσπάθεια να λειτουργήσει… ως Τέμενος, η Αγία Σοφία Νικαίας

Κωνσταντινούπολη , του Νικολάου Μαγγίνα Η Αγία Σοφία Νικαίας , ο ιστορικός αυτός Βυζαντινός Ναός, πρόκειται να λειτουργήσει - σύμφωνα με...

Κωνσταντινούπολη,
του Νικολάου Μαγγίνα

Η Αγία Σοφία Νικαίας, ο ιστορικός αυτός Βυζαντινός Ναός, πρόκειται να λειτουργήσει - σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου, ως μουσουλμανικό τέμενος. Το αίτημα στην Γενική διεύθυνση Βακουφιων, στην οποία ανήκει ο ναός, υπέβαλλε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων που εδρεύει στην Άγκυρα. Στην Αγία Σοφία, που έχει μεγάλη σημασία όχι μόναχα για τους Ορθοδόξους αλλά και...
για το σύνολο της χριστιανοσύνης, συνεκλήθη η Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδος, το 787 μ.Χ., ενώ λειτούργησε ως καθεδρικός ναός της Γεροντικής Μητροπόλεως Νικαίας. Μετά την άλωση της Νικαίας το 1331 από τους Οθωμανούς, επί Ορχάν Γκαζί, μετατράπηκε σε τζαμί. Εδώ και πολλές δεκαετίες λειτουργεί ως μουσείο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόσφατο αίτημα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων έρχεται σε αντίθεση με περυσινή απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε να τελούνται θείες λειτουργίες και στην Αγία Σοφία Νικαίας. Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας Christian Wulf είχε ζητηθεί η άδεια να τελεσθεί Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Παύλου στην Ταρσό της Νοτιοανατολικής Μικράς Ασίας. Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού, τότε, είχε παράσχει την σχετική άδεια ενώ παράλληλα ενημέρωνε με επείγουσα επιστολή του, στις 20 Οκτωβρίου 2010, ότι μεταξύ των Εκκλησιών  της Μικράς Ασίας στις οποίες θα δίδεται άδεια τέλεσης Θείων Λειτουργιών περιλαμβάνεται και η Αγία Σοφία της Νικαίας. Στην ίδια επιστολή υπενθυμίζονταν πως με την ευκαιρία των εορτασμών για την συμπλήρωση 2000 ετών από την Γέννηση του Ιησού Χριστού και στο πλαίσιο του Θρησκευτικού τουρισμού, οι χώροι αυτοί χαρακτηρίσθηκαν προσκυνηματικοί με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού η οποία κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στις 7.10.98 (Αριθμ.Πρωτ. 234659) σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα στο πλαίσιο των εορτασμών των 2000 ετών από την Γέννηση του Χριστού, στις 26 Δεκεμβρίου 2000, στο Ναό της Αγίας Σοφίας Νικαίας, τελέστηκε ιστορική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την συμμετοχή Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας Νικαίας, αυτής της ιστορικής εκκλησίας- που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο - σε τέμενος, θα αποτελέσει ένα γεγονός για το οποίο δεν θα πρέπει κανείς να υπερηφανεύεται. Η ακατανόητη αυτή απόφαση σε μια εποχή ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών είναι οπωσδήποτε άστοχη.
Έλειψαν οι χώροι για την οικοδόμηση νέου τεμένους;  
Διερωτάται κανείς ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η κίνηση οπισθοδρόμησης και αντίφασης προς προηγούμενη σχετική απόφαση.      
Η ενέργεια της Τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων προκάλεσε τα σχόλια τούρκων ακαδημαϊκών, τα οποία δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό τύπο. Ο καθηγητής Dr. Selçuk  Mülayim, του Πανεπιστημίου Μάρμαρα, επισήμανε: «Ο Ναός της Αγίας Σοφίας Νικαίας, ο οποίος είναι αρχαιότερος της Αγίας Σοφίας της Πόλης, και ο οποίος διαδραμάτισε έναν σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία του Χριστιανισμού είναι μουσείο. Εάν συγκρίνω  την Αγία Σοφία της Πόλης, η οποία κάποτε ήταν τζαμί, ούτε καν συζητιέται η επαναμεταροπή της σε τζαμί. Η ίδια κατάσταση ισχύει και γιά το Μουσείο της Αγίας Σοφίας της Νικαίας. Δεν είναι δυνατό να αλλαχθεί το καθεστώς του μουσείου. Η θρησκευτική θέση της Αγίας Σοφίας της Νικαίας είναι πολύ σημαντική και επειδή θα αποτελέσει εστία πολιτικού ενδιαφέροντος θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο».
Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντοκούζ Εΐλούλ (Εννέα Σεπτεμβρίου) της Σμύρνης και ειδικός ιστορικός τέχνης Dr.Hakkı Önkal τονίζει: «Ενώ οι - για πολλά χρόνια χρησιμοποιούμενοι ως μουσεία, Ναοί του ΄Αχταμαρ(αρμενικός) ή της Μονής Σουμελά, επαναφέρονται στον αρχικό τους σκοπό λειτουργίας, η σχετική απόφαση  μετατροπής σε τζαμί της κλειστής Αγίας Σοφίας με ξάφνιασε πάρα πολύ. Συνεπώς η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης των Βακουφίων είναι αξιοπρόσεκτη και χωρίς νόημα. Το κτίσμα πρέπει να συνεχίσει τη ύπαρξή του ως μουσείο».

7 σχόλια

  1. Ναι σε ολα απο τον ΣΑΜΑΡΑ στην συγκυβερνηση με το ΠΑΣΟΚ. Ολα θα τα υπογραψει και η αντισταση συνεχιζεται απο τον ξεφτιλοαντωνη.

    Σιγα μην σκισεις κανα καλτσον Αντωνη.

    ΟΥΣΤ ΨΕΥΤΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνη μ¨ακούς?
    ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ τον ΑΝΤΩΝΗ

    Αντώνη κάποτε οι Έλληνες προκειμένου να μην παραδώσουν την γη τους δεν φοβήθηκαν,είπαν ΟΧΙ και ρίχτηκαν στον πόλεμο με κόστος χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κι έτσι εμείς ζούμε σήμερα ελεύθεροι .

    Ελεύθεροι, ΟΧΙ για να πούμε ναι σε Γερμανοεβραίους και Εβραιοαμερικάνους νταβατζήδες και να παραδώσουμε αμαχητί τον εθνικό μας πλούτο για τις επόμενες,δεν ξέρουμε και εμείς πόσες δεκαετίες,στα γαμψά νύχια των παραπάνω όρνεων.

    Μην κοιτάς τι κάνει ο Γ.Α.Π. μιας και αυτός ο τόπος έχει τα ψεγάδια του με τους κατά χρόνους εφιάλτες .

    Αντώνη σε καμία περίπτωση μην βάλεις την υπογραφή σου στην δανειακή σύμβαση αν θέλεις να μείνεις χρυσογράμματος στην Ελληνική ιστορία .

    Αντώνη με την υπογραφή της σύμβασης η υποτέλεια , η εκμετάλλευση και ο εξευτελισμός της χώρας θα είναι για ολάκερες δεκαετίες.

    Φρόντισε για τον δανεισμό της χώρας μας από άλλες δυνάμεις και μην φοβάσε ακόμα και την επιστροφή στην δραχμή κάνοντας ακόμα και την μονομερή διαγραφή του χρέους.

    Ο Ελληνικός λαός δεν φοβήθηκε ποτέ και θυσίασε χιλιάδες ζωές, θα φοβηθείς τώρα μπροστά στα ψωροευρώ ;

    Αντώνη πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και να είσΑΙ σίγουρος πως το όνομα σου θα αποτελέσει ιστορική αφετηρία για τις νέες γενιές.

    Οτιδήποτε άλλο συμπίπτει του Γούση .

    Η εθνική αξιοπρέπεια και η εθνική ανεξαρτησία είναι ιδανικά βαθιά χαραγμένα στο μυαλό και την μνήμη του ελληνικού λαού.

    Μην αργείς προχώρα και όλοι είμαστε μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΡΟΛΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ

    Επτά χρόνια στην ανατολική Γερμανία, αλλά και αλλού «ο μέθυσος ημιεβραίος» οργάνωνε το σαρωτικό πέρασμα του Ποσοκνυκτίου από την ανυποψίαστη κοιμόμενη ως τότε Ελλάδα .

    Το «ημιεβραίικο ρεμάλι» μαζί με την κουστωδία της ανατολικής Γερμανίας , εξαπάτησε τον Eλληνικό λαό αποκρύπτοντας τα «alien σωθικά του», με ένα πρόσωπο κοινωνικής δικαιοσύνης και πλουραλιστικής δημοκρατίας .

    Ας μας πει αυτή η κουστωδία και ας μας δείξει τα ένσημα της από την φάμπρικα της ανατολικής Γερμανίας και μιλάμε για τον Άκη ,τον Κάρολο , τον κινέζο κλόουν και όλα τα άλλα εξαρτήματα του «express του πασοκνυκτίου» που έφτασαν με εξαπάτηση στα ύπατα αξιώματα της χώρας.

    Άξιος συνεχιστής και νέος οδηγός του «express του ποσοκονυκτίου» , «ο αβάπτιστος», ο νεώτερος.

    Τριάντα χρόνια μετά, η μάσκα τουalien έπεσε άλλα δυστυχώς το «express του πασοκονυκτίου» λεηλατεί τα σωθικά της χώρας και τον λαό της εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εντολέων του.

    Εξαπατημένοι συμπολίτες μας, ξυπνήστε επιτέλους και δείτε το τραίνο με το οποίο ταξιδεύετε ,

    δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών,

    αλλά το «express του πασοκονυκτίου»

    θα αφήσει πίσω του όλεθρο, καταστροφή,

    «στρατιές Ελληνικών πτωμάτων»,

    μετά τιμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο δεκαοχτάστιχος του Γιωργάκη
    Γιωργάκη ψήφισες εσύ να έρθει για να σε σώσει ,
    μα εκείνος τ ‘ αποφάσισε στον κώλο να στον χώσει .
    To Δ.Ν.Τ. το έφερε φόρο για να σου βάλει
    και το βρακί σου έβγαλε στον κώλο στον φερμάρει .
    Αχ πονεμένε μου ραγιά τι σούμελε να πάθεις
    και για τον έρωτα πολλά τώρα εσύ να μάθεις .
    Αντίσταση δεν έφερες τον κώλο έχεις στήσει
    κι ο Κάρολος ο γέροντας στο στόμα σου θα χύσει .
    Πονάς φωνάζεις τραγουδάς μα τη μιλιά δε βγάζεις ,
    ευθυγραμμίζεις το κορμί με λεβεντιά τ’ αρπάζεις .
    Την ευκαιρία βρήκανε στο σπίτι σου να μπούνε
    και συ μοναχά λες ας πα να γαμηθούνε .
    Δεν το κατάλαβες καλά , στον κώλο σου τον έχεις
    τον Πασοκόπουτσο καλά και λες πως τον αντέχεις .
    Γιωργάκη μου καλέ γαμιά το έθνος μας ξεκάνεις ,
    να ξέρεις όμως μια στιγμή θα έρθει που θα πεθάνεις .
    Γιωργάκη επιβήτορα και του λαού ρουφιάνε ,
    στό στόχαστρο θα σ΄έχουνε και θα σε τουφεκάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χυνουν απο χαρα τα καναλια της εξουσιας που επιτελους εκαναν το ονειρο τους πραγματικοτητα.

    Καμπουρακης,Οικονομεας,Πρωτοσαλτε,
    Πρετεντερης,ΠαπαχρηστοςΠαπαχελας,
    Χιωτης,Τρεμη,Κοσσιωνη,MEGA,ANT1,SKAI,ΕΘΝΟΣ,ΒΗΜΑ,ΤΑ ΝΕΑ
    και πολλοι αλλοι.

    Καυλα μεγαλη!!!!!!

    Η δημοκρατια νικησε Α.ΣΑΜΑΡΑ!!!

    ΖΗΤΩ Ο νεος μας πρωθπουργος(το γιουσουφακι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΑ...
    6 να είν αι οι ωρες σου

    ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ( ΝΔ ) ΣΤΙΣ 19
    EΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ
    ΡΟΥΦΙΑΝΕ ΧΟΥΝΤΙΚΕ ΠΑΣΟΚ.

    ΘΑ ΓΑΣΜΙΕΣΑΙ ΑΛΛΟΥ
    ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ

    ΤΙ ΒΟΓΓΑΣ ¨!

    ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΛΥΠΗΘΟΥΜΕ..... ?


    αντε ρε ΓΑΜΗΣΟΥ ΑΛΛΟΥ >>>>>>>>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. DEN PIRAZI RE ELLINARADES SAS ARESI TO ISLAM .MIN KRIVOSASTE KIOLAS .TOURKOSPORI ISTE!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση