GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί φθίνει η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει...

Από το  telecomnews.gr Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας διαμαρτύρεται έντονα για την συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία του κλάδου στην Ελλ...

Από το telecomnews.gr

Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας διαμαρτύρεται έντονα για την συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία του κλάδου στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας ως υπαίτιους το «δυσλειτουργικό» θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση σταθμών βάσης, την «υπέρμετρη» φορολόγηση καθώς και την «αδυναμία» της δημόσιας διοίκησης να λειτουργήσει.
Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας αναφέρεται σε μελέτηπου εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ICAP για λογαριασμό της, σύμφωνα με την οποία:
Μείωση κύκλου εργασιών 18% το 2010: Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε...
3.571 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας μείωση 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 38% από το υψηλότερο σημείο του.
Μείωση κερδών κατά 18,9% το 2010: Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν στα € 1.143 εκατομμύρια, μείωση που αντιστοιχεί σε 18,9% σε σχέση με το 2009, και 35% σε σχέση με το 2008. Αντίστοιχες εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2011, δείχνουν ότι η πτώση συνεχίζεται φτάνοντας το 21,3%.
Μείωση επενδύσεων 27% το 2010: Οι επενδύσεις παρουσιάζουν πτωτική τάση και μειώνονται ταχύτερα από το ΑΕΠ. Το 2010 μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 θα είναι η πρώτη χρονιά που οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε ασύρματες ευρυζωνικές υποδομές θα είναι σχεδόν μηδενικές.
Αύξηση της φορολόγησης, 26,4% της τιμής: Η φορολογία συνέχισε να αυξάνεται σταθερά και να βρίσκεται πλέον στο 26,4% της τιμής. Οι συνεχείς αυξήσεις έμμεσων φόρων στον κλάδο έχουν ως αποτέλεσμα πάνω από το 51% της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ να απορροφάται από το δημόσιο (1.862 εκατομμύρια ευρώ το 2010).
Πτώση τιμών 28,3% το 2010: Το 2010, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα προσέφερε στους καταναλωτές τη χαμηλότερη τιμή προ φόρων και τη μεγαλύτερη πτώση τιμών (-28,3%) συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Γιατί;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης: «Ο μεγαλύτερος σε επενδύσεις κλάδος στην Ελλάδα και ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος στην Ευρώπη συνεχίζει την πτωτική του πορεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, του πολύπλοκου και δυσλειτουργικoύ νομικού πλαισίου αδειοδότησης των σταθμών βάσης, της μη λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων.»
Η Ένωση κάνει λόγο για «δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο», το οποίο οδήγησε τον κλάδο σε σπατάλη 19 περίπου εκατομμυρίων ευρώ το 2010 για αποξήλωση και επανατοποθέτηση σταθμών βάσης, «οι οποίες οφείλονταν σε ασάφειες του υφιστάμενου Νομικού πλαισίου», υπενθυμίζοντας ότι η ψήφιση νέου Νόμου είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός ότι πριν τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό η διαδικασία κατάθεσής του στη Βουλή είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.
Σήμερα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα συνεχίζει να έχει τον μικρότερο αριθμό αδειοδοτημένων κεραιών, τους μεγαλύτερους χρόνους καθυστερήσεων και τον μεγαλύτερο αριθμό εμπλεκόμενων Αρχών για την αδειοδότηση των σταθμών βάσης.
«Καταργήστε το φόρο κινητής τηλεφωνίας»
Ως μια από τις βασικές αιτίες για τη μείωση των εσόδων του κλάδου, και κατά συνέπεια των επενδύσεων και της συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα, χαρακτηρίζεται η «υπέρμετρη» φορολογία. Οι συνεχείς αυξήσεις έμμεσων φόρων στον κλάδο έχουν ως αποτέλεσμα πάνω από το 51% της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ να απορροφάται από το δημόσιο (1.862 εκ. € το 2010), αναφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει σήμερα την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (ΦΠΑ + Ειδικό Τέλος) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνέπεια της υπερβολικής έμμεσης φορολόγησης είναι η αντίστοιχη μείωση των συνολικών δημοσίων εσόδων, η οποία για το 2010 έφτασε το -3,3%- σχεδόν τριπλάσια μείωση, σε σχέση με το 2009 που ήταν -1,1%, όπως καταλήγει η μελέτη.
Ο κλάδος στην Ελλάδα δηλώνει ότι έχει απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων με αποτέλεσμα οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής να μειώνονται συνεχώς (-18,1% το 2010).
Δεν αυξάνεται η χρήση του mobile Internet
Με ποσοστό 24,7%, στη διείσδυση κινητής ευρυζωνικότητας, η Ελλάδα τείνει να προσεγγίσει το μέσο όρο της ΕΕ 26,2%, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των smartphone και στις αντίστοιχες συνδέσεις 3G και όχι στη διείσδυση του mobile internet, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση έναντι της Ευρώπης στην ανάπτυξη υπηρεσιών μεταφοράς δεδομένων (εκτός SMS), παρά το γεγονός ότι διεθνώς αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τα επόμενα χρόνια.
«Παρά την κάμψη, η κινητή από τους βασικότερους κλάδους για τα Δημόσια Έσοδα»
Παρά την κάμψη των βασικών οικονομικών δεικτών, η κινητή τηλεφωνία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς για τα δημόσια έσοδα, με το ΑΕΠ του κλάδου το 2010 να ανέρχεται σε 3.645 εκ. ευρώ, δηλαδή 1,6% του ΑΕΠ (319 εκατ. μειωμένο από το 2009).
Τα δε εισοδήματα που δημιουργεί υπολογίζονται ότι ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ ενώ συνολικά (άμεση και έμμεση συνεισφορά) φτάνουν το 8,3%, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος ή οι κατασκευές στο Δημόσιο.
Προϋποθέσεις για ανάπτυξη
Ως προϋποθέσεις για ανάπτυξη εντοπίζονται οι μεταβολές στη φορολογία και το θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης των σταθμών βάσης καθώς «θα είχε θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και μεγάλη αύξηση στα δημόσια έσοδα».
Η σταδιακή κατάργηση του ειδικού τέλους θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες φωνής και δεδομένων.
Παράλληλα, απλοποίηση/ επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για τη διασφάλιση της λειτουργίας των σταθμών βάσης επιτρέπει στους παρόχους να θέσουν σε προτεραιότητα την ανάπτυξη των δικτύων, εξέλιξη που θα υποστηρίξει τη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων και θα επιτρέψει την παροχή και αυξημένη διείσδυση νέων υπηρεσιών.
Για του λόγου το αληθές, η Ένωση παραπέμπει στην Παγκόσμια Τράπεζα η οποία υποδεικνύει ότι, κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας αυξάνουν το ΑΕΠ κατά 0,6% σε ανεπτυγμένες χώρες ενώ κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων (είτε μέσω κινητής είτε μέσω της σταθερής) αυξάνουν το ΑΕΠ κατά 1,21%.

10 σχόλια

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΠΕΣΤΕ ΤΟΥΣ .

    ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΙΜΕΣ!!!

    ΟΣΟ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΙΜΕΣ ΤΟΣΟ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΦΙΚΤΗ ΤΗΝ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ.

    ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙ;

    ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ .




    ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΣΧΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε και δεν -αμιώνται,
    εγω το πέταξα απο τότε που με σχολάσανε.
    Όποιος με χρειάζεται επειγόντως με παίρνει στο περίπτερο απέναντι.
    Τους υπόλοιπους τους βλέπω στο καφενείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ Ο "ΜΕΓΑΣ" ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩΝ ΓΑΡΓΑΡΕΣ, ΤΖΑΜΠΑ-ΜΑΓΚΑΣ, ΨΕΥΤΟ-ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ
    Υ Π Ε Γ Ρ Α Ψ Ε !!!

    Ο Σαμαρούλης, προκειμένου να εκλεγεί πρωθυπουργός και δη αυτοδύναμος (χλωμό το βλέπω...), κάνει το μάγκα-πατριώτη στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό σκύβει το κεφάλι και τρώει τη σφαλιάρα.

    Μα δεν έχει καταλάβει, ότι σε αυτήν την κρίση και στην απίθανη περίπτωση που "πιάσει" αυτοδυναμία, θα έχει το πολύ 6 μήνες ζωής η δεξιά κυβέρνησή του???

    Εδώ το ΠΑΣΟΚ, που ήλεγχε (όχι πιά...) όλα τα συνδικάτα και με 10% διαφορά το 2009, έχασε το μπούσουλα...

    Γελοίοι λαϊκιστές της νουδούλας...

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ - ΝΟΥΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ...

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ, ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΚΟΙ...

    ΠΡΩΤΑ (ΤΟ 1941-44),
    ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑΖΙ, ΜΕ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ!!!!

    ΜΕΤΑ,
    ΓΛΥΦΤΕΣ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!!!

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ, ΣΕ ΠΙΟ ΗΠΙΑ ΝΕΟ-ΔΕΞΙΑ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ...

    ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ, ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ, ΠΡΟΔΩΤΕΣ, ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
    ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΔΕΞΙΟΙ!!!

    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΨΕΥΤΟ-"ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ", ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ!!!!



    *****************************

    Υ.Γ
    Ειμαι νυχτερινη βαρδια
    (σε νοσοκομειο,αν ενδιαφερεστε).

    τζων

    ***********************************

    Μωρή δεξιά γριά αδερφή, γιατί παραπλανείς τον κόσμο, βρε φασιστο-κωλόγερε???

    Αφού είσαι ένα γερασμένο δεξιό τομάρι, φανατικός φασίστας συνταξιούχος!!!

    Και επειδή πλέον δεν σου "σηκώνεται" και η γριά σου είναι για τα μπάζα, κάθεσαι όλη μέρα στο πρες και κάνεις προπαγάνδα για ποιον???

    Για τον γελοίο Αντωνάκη Σαχλαμαρά!!!! Χι χι χι χι χι χι χι

    Βρε άντε γαμηθείτε, γελοίοι κι αμόρφωτοι δεξιοί "ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΕΣ"!!

    ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ" ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΖΩΑ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ. ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΦΤΥΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΨΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΥΣ,ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΤΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΔΟΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΒΑΡΔΙΑ ΕΙΧΕ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστός ο 26 Νοε 2011 8:39:00 μ.μ. Οποιος μας θέλει στο περίπτερο. Γαμήστε τους γαμημένους σονυερικσονοκιατζήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το οτι με τα κωλοτηλεφωνα τους παρακολουθούν τους πάντες δεν τους μειώνει τις δουλειές νομίζουν; καθε κινητο κι ενας ρουφιάνος παραπάνω Ειδικα μετα που έγιναν κι επώνυμα. Το αργο και πανακριβο ιντερνετ που έχουν θελουν να το αγορλαζουμε σαν ηλίθιοι; κι αυτοι μονο να εισπράτουν. Τα παραπονα τα γραφουν στα @@τουσ πάντα εκει τους γραφει και ο κόσμος λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα βάλω τη γάτα μου να κλαίει.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΕ Η ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ.

    ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση