GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Γερμανική Αυτοκρατορία και η Ελλάδα...

Του Νίκου Κοτζιά Στον 19ο προς τον 20ο αιώνα κυριαρχούσαν στην Ευρώπη μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις με δομές αυτοκρατορίας. Θα έλεγα ό...

Του Νίκου Κοτζιά

Στον 19ο προς τον 20ο αιώνα κυριαρχούσαν στην Ευρώπη μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις με δομές αυτοκρατορίας. Θα έλεγα ότι οι τύποι τους ήταν δύο. Εκείνες που κινούνταν σε έναν γεωγραφικό χώρο, με αφετηρία τα εδάφη της Μητρόπολης και εκείνες που επεκτείνονταν μέσο της θαλάσσης. Οι πρώτες, όπως η Ρωσία, η Οθωμανική αυτοκρατορία και εκείνη της Αυστροουγγαρίας, πέρασαν στην ιστορία περισσότερο ως αυτοκρατορίες γεωγραφικής επέκτασης και συνέχειας, παρά ως κλασσικές αποικιοκρατικές δυνάμεις. Ως προς την πρώτη, Ρωσία, σε ένα βαθμό λογικό, διότι ενσωμάτωνε τους πληθυσμούς ισότιμα στο σύστημα, ίσως και για αυτό να επιβίωσε στη σημερινή της μορφή. Η δεύτερη (Οθωμανική), αποτέλεσε κλασσική περίπτωση αποικιοκρατίας σε αραβικό κόσμο και Βαλκάνια και όπως η τρίτη (Αυστροουγγαρία) διαλύθηκε. Οι δεύτερες, όπως Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, κατέλαβαν χώρους σε Αμερική, Ασία, Αφρική, Ωκεανίδα, κατέστρεψαν με μεγαλύτερη...
 αγριότητα τους πολιτισμούς, λεηλάτησαν πλούτο. Εκμεταλλεύτηκαν πληθυσμούς οικονομικά, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η γεωπολιτική κατάληψη χώρων.
Στον 21ο αιώνα, όλα δείχνουν ότι η γεωπολιτική θα συμπληρωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να αντικατασταθεί, από την γεωοικονομία. Την τελευταία την χαρακτηρίζει η κατάληψη με οικονομική ισχύ και μέσα εκείνων των χώρων που με μια έννοια τους το επιτρέπουν. Έχει κατά κανόνα λιγότερο κόστος. Δεν χρειάζεται να κάνει χρήση βίας ο φορέας της γεωοικονομικής. Το αναθέτει στις συνεργαζόμενες δυνάμεις, τουτέστιν στην Ελλάδα, στο Ελληνικό Κόμμα του Μνημονίου.
Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι μια χώρα ως η Ελλάδα, αν και τυπικά είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, στην πραγματικότητα ανήκει, πλέον, στην «κάτω κατηγορία» ενός ευρωπαϊκού συστήματος στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το Βερολίνο. Το γεγονός αυτό δεν είναι πρωτοφανές στην ιστορία. Είναι, όμως, πρωτοφανές στην νεώτερη ιστορία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΟΚ/ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη είναι εξ’ ορισμού ίσα με τις άλλα, ανεξάρτητα εδαφικού μεγέθους, πληθυσμού, ισχύος, στρατιωτικής και οικονομικής.
Τα δύο τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα περιγράφουν οι συνθήκες και όσοι πίστεψαν στο «ευρωπαϊκό όνειρο». Οι συνθήκες έχουν παραβιαστεί στην ΕΕ, όπως πράττουν ορισμένοι με το Σύνταγμα στην Ελλάδα. Δεν ισχύει, πλέον, η κρατική ισότητα. Εχει αντικατασταθεί από το ποιος διαθέτει πόσο οικονομική ισχύ. Αν κάποιος έχει περισσότερα «Α» στην αξιολόγησή του, ισχυρότερη βιομηχανία και διοίκηση καθώς και μεγαλύτερα πλεονάσματα θεωρείται άξιος περισσοτέρων δικαιωμάτων. Η κατάργηση της ισότητας εντός της ΕΕ συνεπάγεται, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία μας, ευνουχισμό της κυριαρχίας κρατών λιγότερο ισχυρών και περιορισμό της δημοκρατίας στο εσωτερικό τους. Σημαίνει, δηλαδή, ιεράρχηση εντός της ΕΕ, καθώς και διαμόρφωση σχέσης εξάρτησης, όπου η Γερμανία είναι ο επιβλέπων και η Ελλάδα η επιβλεπόμενη.
Στη βάση της ιεράρχησης των κρατών-μελών της ΕΕ, κάτι που δεν προβλέπουν οι συνθήκες, βρίσκεται η γεωοικονομική. Η οικονομική ισχύς σε βάρος της προβλεπόμενης πολιτικής και νομικής ισότητας. Το σπάσιμο του ενιαίου χώρου δικαίου σε χώρους διαφορετικής ισχύος ανάλογα με τους στατιστικούς δείκτες που διαθέτει ένα κράτος. Το σπάσιμο αυτό σημαίνει ότι δεν αντικρίζονται, πλέον δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη. Αλλά το πρώτο, Γερμανία, προσθέτει στην κυριαρχία του την εξάρτηση τρίτης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι α) υπάρχουν περιοχές πολιτικής που οι αποφάσεις τους δεν αντιστοιχούν στη θέληση των πολιτών της Ελλάδας, αλλά σε εκείνη των κυρίαρχων σε χώρες όπως είναι η Γερμανία. Κατά προέκταση β) οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τους πολίτες που τους αφορούν και καλούνται να υποστούν τις συνέπειες.
Η οικονομική κρίση εξελίσσεται σε μια υποταγή της Ελλάδας στην γεωοικονομική αυτοκρατορία μιας Γερμανίας που δείχνει ανίκανη να παίξει ακόμα και αυτό τον ρόλο, όσο και αν το εύχεται ο νέος ραγιαδισμός εντός της χώρας μας.

6 σχόλια

  1. kamia doyleia re alvania giname

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. In the spring of I942 a young Italian diplomat called Luciolli returned
    home after serving a year and half in the Berlin Embassy. His first
    task in Rome was to set down his thoughts on the way Italy's ally
    was tackling the major issues arising out of the war. The result was
    a penetrating critique of the foundations of the Nazi New 'Order in
    Europe; when it was brought to Mussolini's attention, the Duce's
    reaction was that 'he had not read anything so significant and far-
    reaching for a long time'. Luciolli noted:

    To defend to the death the great amount that has so far been conquered, to
    exploit it, to organise the economic and political life of Europe so as to
    increase its powers of endurance and develop its offensive capacities - all
    this seems capable of constituting a clear and precise goal, a programme
    around which to collect adherents and consensus, were it not for the fact
    that it is precisely in this political mission that Germany shows herself to be
    decisively and obstinately inferior to her task.

    The emphatic German decision to organise Europe hierarchically, like a
    pyramid with Germany at the top, is known to all. But this alone fails to
    capture the attitude of the German regime to the problems of European
    reconstruction. In every country, even in those which till yesterday had a
    rather clear anti-German attitude, there was no lack of political personalities
    and currents ready to admit that the international order which emerged from
    the French Revolution and culminated in Versailles had been definitively
    superseded and that the nation-states would have to give way to much larger
    political entities ... Thus the concept of a hierarchical organization of Europe
    in itself was not unacceptable. But what strikes anyone who comes into contact
    with the Germans is their purely mechanical and materialistic conception of
    the European order. To organize Europe for them means deciding how much
    of this or that mineral should be produced and how many workers should
    be utilised. They have no idea that no economic order can rule if not based
    on a political order, and that to make the Belgian or Bohemian worker work,
    it is not enough to promise him a certain wage, but one must also give him
    the sense of serving a community, of which he is an intimate part, which he
    feels an affinity with and in which he recognises himself.'

    M.Mazower, "Dark Continent", 1998

    Η γερμανική ιστορία είναι η πιο εύκολη της Ευρώπης, διότι περιέχει ένα και μόνο κεφάλαιο στο οποίο επαναλαμβάνονται επίμονα οι λέξεις herrenvolk, untermenschen, lebensraum, grosslebensraum, ως επιταγές προς τον εκάστοτε Fuhrer. Οι μυημένοι γνωρίζουν, οι ανυποψίαστοι ας φροντίσουν να ενημερωθούν. Το παρήγορο για όλους είναι ότι τα Reich στο τέλος πάντα ηττώνται.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των Πορτογάλων εργαζομένων που συμμετείχαν στη γενική απεργία της Πέμπτης, η οποία είχε κηρυχθεί εναντίον των ... εξοντωτικών μέτρων λιτότητας που συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012 που πρόκειται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της χώρας μεθαύριο.

    ΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΑΥΜΑΖΕ?? ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙ ΤΟΝ 13 ΚΑΙ 14ο ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΦΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΕΡΤΟΓΑΛΙΑ?? ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ??? ΜΑΛΟΝ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΑΓΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΙΝ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΝΥΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥΣ. ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΝΟΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΛΕΒΕΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι FT για το σκάνδαλο του φουσκώματος του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ

    Στο γνωστό σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ,
    η οποία κατ' εντολή του Παπακωνσταντίνου φούσκωσε
    _________________________________
    το έλλειμμα προκειμένου να καταστεί η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ μονόδρομος, αναφέρονται οι Financial Times.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα εις βάρος του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ τρέχει εισαγγελική έρευνα με την κατηγορία της "προδοσίας των εθνικών συμφερόντων" !

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC
    ο κ. Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επίσημη ποινική έρευνα και με κατηγορίες ότι διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ενεργώντας κατά του εθνικού συμφέροντος.

    Οι ίδιες αναφορές επισημαίνουν πως ο κ. Γεωργίου εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 20 χρόνια και πως διορίστηκε το 2010 στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από συμφωνία με το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξυγιάνει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης παραποίησης τους.

    «Διώκομαι επειδή δεν μαγείρεψα τα βιβλία» δήλωσε ο κ. Γεωργίου στους Financial Times. «Θα θέλαμε ένα καλό, βαρετό ίδρυμα που κάνει τη δουλειά του. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η στατιστική είναι ένα άθλημα μονομαχίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο κ. Γεωργίου αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα στις 12 Δεκεμβρίου για να απαντήσει στις σχετικές κατηγορίες. Μάλιστα, οι συντάκτες τους, υποστηρίζουν πως εάν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί για «εσχάτη προδοσία»,
    θα μπορούσε να αντιμετωπίσει
    ισόβια κάθειρξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ ΤΟ ΧΟΥΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ.. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΗ Η ΦΑΡΑ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΟΥΛΟΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΕΚ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ ΧΥΔΑΙΟΙ ΚΥΝΙΚΟΙ ΑΛΛΑΖΟΝΕΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ..ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ.. ΑΛΗΤΟΣΥΜΟΡΙΑ-ΜΑΦΙΑ ΝΔ-ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ..ΛΑΟΣ.. -ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΤΩΡΑΑΑΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pragmatika de pisteuw to megethos tis ilithiotitas sxetika me ton anti-imperialismo stin Ellada...

    Ma pragmatika filtate sintakti thelete na mas peite pws einai kalutera deigmata autokratorias i Rossiki kai i Othomaniki, apo tin Bretaniki?

    Gia rikse mia matia na deis ti afisan pisw tous oi Egglezoi (kai paliaotera oi Ellines as poume... se antithesi me tous Othomabnous i ton Jsnkis Chan) kai ti oi Rossoi ki oi Othomanoi...

    1000 fores na itan i Ellada 400 xronia me tous Egglezous para me tous Othomanous... eleos pleon!


    Spartiatis sto Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση