GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καλύτερα το μάτι...

Tου Τάκη Μίχα Ίσως το μεγαλύτερο κακό το οποίο θα μας κληροδοτήσει η κρίση είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή που έχει συμβεί στο “ branding...

Tου Τάκη Μίχα

Ίσως το μεγαλύτερο κακό το οποίο θα μας κληροδοτήσει η κρίση είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή που έχει συμβεί στο “branding” (την “επωνυμία”) της Ελλάδας. Όπως πολύ σωστά διαπιστώνει η λαϊκή ρήση χωρίς να γνωρίζει τους σύγχρονους κανόνες του μάρκετινγκ, είναι χειρότερο να «σου βγει το όνομα» παρά οτιδήποτε άλλο.
Aυτή την στιγμή το branding του προϊόντος «Ελλάδα» είναι πιο αρνητικό από ποτέ, κάτι το οποίο αναγνωρίζουν και οι αρμόδιοι: είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας αφιέρωσε το...
μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων του σε ακριβώς αυτό το πρόβλημα.
Το branding της Ελλάδας έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Άλλοτε ταυτιζόταν με την Κλασσική περίοδο («Land of the Gods”), άλλοτε με την εικόνα της υπαρξιακής ανεμελιάς που ενσωμάτωνε ο Ζορμπάς και la syrtaki. Σήμερα η επωνυμία του Έλληνα έχει επιστρέψει στην σημασιολογία του «Γραικού» που για αρκετά διαστήματα ταυτίζονταν στην Δύση με την έννοια του «απατεώνα». Η κυβέρνηση Σημίτη «εξαπάτησε» προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στην ευρωζώνη, η κυβέρνηση Καραμανλή «εξαπάτησε» προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και η κυβέρνηση Παπανδρέου «εξαπάτησε» μη εφαρμόζοντας σχεδόν κανένα από τα διαρθρωτικά μέτρα που προέβλεπε το Μνημόνιο. Η πρόσφατη –ασφαλώς άδικη- ανακήρυξη από τους Financial Times του κ.Βενιζέλου ως του χειρότερου υπουργού οικονομικών της ΕΕ, έρχεται πλέον ως το κερασάκι σε αυτή την αξιοθρήνητη εικόνα.
Το αρνητικό branding της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στον δυτικό κόσμο αλλά έχει πλέον πάρει οικουμενικές διαστάσεις. Όπως έγραφε ο Ινδός συγγραφέας Γιόζεφ Μανού σε πρόσφατο άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης στη χώρα του οι Έλληνες παρομοιάζονται με τους μεγαλοτσιφλικάδες που οφείλουν τα πλούτη τους σε ρουσφέτια και παίρνουν εκατομμύρια ρουπίες σε επιδοτήσεις.
Το branding ενός προϊόντος είναι ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό του: Στην περίπτωση μιας χώρας όπως η Ελλάδα επηρεάζει την σχέση των επιχειρήσεων της χώρας με τις διεθνείς επιχειρήσεις, το διπλωματικό της κύρος, τις δυνατότητες των νέων μας να σπουδάσουν και να βρουν δουλειά στο εξωτερικό κλπ.
Θα ήθελα να σταθώ σε αυτό το τελευταίο σημείο: η χειρότερη εκδούλευση που κάνουν όλοι αυτοί που καθημερινά καταστρέφουν την εικόνα της Ελλάδας υπερασπιζόμενοι τις αργομισθίες και τα ρουσφέτια, την διαφθορά στο δημόσιο, τις «αναπηρικές» συντάξεις», τα «βαρέα και ανθυγιεινά», τις «εισφορές υπέρ τρίτων», τα προνόμια των συντεχνιών κλπ. είναι ότι κυριολεκτικά δυναμιτίζουν τις δυνατότητες των παιδιών μας -και των δικών τους παιδιών- να αναζητήσουν προκοπή στο εξωτερικό. Διότι οι υστερικές αντιδράσεις τους σε κάθε προσπάθειας μεταρρύθμισης δεν εκλαμβάνονται στο εξωτερικό ως «αντιιμπεριαλιστική αντίσταση» στους «διεθνείς τοκογλύφους», αλλά ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει πόσο «απατεώνες και τεμπέληδες» είναι οι Έλληνες. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δυσπιστία απέναντι στους νέους μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντικές τους πιθανότητες να προκόψουν στη χώρα που βρίσκονται.

5 σχόλια

  1. Συμφωνώ απόλυτα.Όποιος συναναστρέφεται με ξένους το τελευταίο χρόνο και ειδικά στο εξωτερικό καταλαβαίνει απόλυτα πια είναι η εικόνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.Σου έρχεται να κλάψεις.Ταξιτζής γερμανός να σου πετάει το μπουρμπουάρ στα μούτρα,Ελληνόπουλο στη Γαλλία ενώ έχει όλα τα προσόντα και τον θέλει ο διευθυντής να μην τον εγκρίνειτο τμήμα προσωπικού γιατί είναι Έλληνας,ταμίας σε σούπερ μάρκετ να σε ειρωνεύεταιότι της χρωστάς και άλλα και δεν υπολογίζει ότι θα τα πάρει ποτέ κλπ.Κάποτε είμαστε υπερήφανοι και το διαλαλουσαμε ότι είμαστε Έλληνες και καλούσαμε φίλους να μας επισκεφθούν και τώρα αποφεύγουμε τη συζήτηση όχι γιατί δεν μπορούμε να εξηγήσουμε κάποια πράγματα αλλά γιατί πλέον δεν ανέχεται κανείς άλλες εξηγήσεις και τα θεωρούν όλα κατηγορίες.Και μιλάμε τώρα και για αριστερούς ανθρώπους άσε τι γίνεται με εθνικιστές και λαικιστές.Ειλικρινά δε ξέρω τι πρέπει να γίνει.Δε βλέπω ούτε το υπεξ,ούτε το πνευματικό κόσμο,τις νεολείες τα πανεπηστήμια να κάνουν τίποτα.Βρισκόμαστε στην εντελώς ξεφτίλα.Ούτε ο υπόκοσμος στο Σικάγο του 20 δεν είχε τέτοια εικόνα,χίλιες φορές να πεινούσαμε παρά να τραβάμε αυτή το ξεφτιλίκι.Και να έχεις στην Ελλάδα κάποιους που ούτε τους νοιάζει τι γίνεται έξω να κοιτάν μόνο να διατηρήσουν τι τα "κεκτημένα" που δεν είναι αληθινά? Και μάλιστα νομίζουν ότι κάνουν αγώνα.Τουλάχιστον οι Γερμανοί σε παρόμοια περίπτωση θα λέγανε ότι θα δουλέψουν μια ώρα παραπάνω δωρεάν για τη πατρίδα τους τζάμπα,και ότι γίνει.Εδώ σε όλους φταίνε οι άλλοι.Σίγουρα κάποιοι είναι οι μεγάλοι απατεώνες και κάποιοι πληρώνουν το μάρμαρο αλλά χρειάζεται από όλους τώρα στοιχειώδης σοβαρότητα και επαγγελματισμός μπας και σωθεί το Νεοελληνικό κράτος που σήμερα έχει την εικόνα μεταοθωμανικής επαρχίας σε ξεπεσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ BRANDING ΣΑΝ ΚΥΡΙΟ? ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ BRANDING ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ?ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΗ ΤΟ ΜΑΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε ---> 2:46:00 μ.μ.

    Γειασάν ρε φίλε! (με πρόλαβες στο τσάκ!)
    Του έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η λέξη στην αγγλική που σίγουρα ήταν και η αιτία για να συνθέσει (σχετικώς ασυνάρτητα) το άρθρο του.

    Αν θέλεις να καταλάβεις την ευφυία ενός ανθρώπου
    δές τι τον εντυπωσιάζει περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προσκυνημενε μιχα..
    δεν εχουμε καλη εικονα
    στην υψηλη πυλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ Ο "ΜΕΓΑΣ" ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩΝ ΓΑΡΓΑΡΕΣ, ΤΖΑΜΠΑ-ΜΑΓΚΑΣ, ΨΕΥΤΟ-ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ
    Υ Π Ε Γ Ρ Α Ψ Ε !!!

    Ο Σαμαρούλης, προκειμένου να εκλεγεί πρωθυπουργός και δη αυτοδύναμος (χλωμό το βλέπω...), κάνει το μάγκα-πατριώτη στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό σκύβει το κεφάλι και τρώει τη σφαλιάρα.

    Μα δεν έχει καταλάβει, ότι σε αυτήν την κρίση και στην απίθανη περίπτωση που "πιάσει" αυτοδυναμία, θα έχει το πολύ 6 μήνες ζωής η δεξιά κυβέρνησή του???

    Εδώ το ΠΑΣΟΚ, που ήλεγχε (όχι πιά...) όλα τα συνδικάτα και με 10% διαφορά το 2009, έχασε το μπούσουλα...

    Γελοίοι λαϊκιστές της νουδούλας...

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ - ΝΟΥΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ...

    ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ, ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΚΟΙ...

    ΠΡΩΤΑ (ΤΟ 1941-44),
    ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑΖΙ, ΜΕ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ!!!!

    ΜΕΤΑ,
    ΓΛΥΦΤΕΣ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!!!!!

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ, ΣΕ ΠΙΟ ΗΠΙΑ ΝΕΟ-ΔΕΞΙΑ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ...

    ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ, ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ, ΠΡΟΔΩΤΕΣ, ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
    ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΔΕΞΙΟΙ!!!

    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΨΕΥΤΟ-"ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ", ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ!!!!



    *****************************

    Υ.Γ
    Ειμαι νυχτερινη βαρδια
    (σε νοσοκομειο,αν ενδιαφερεστε).

    τζων

    ***********************************

    Μωρή δεξιά γριά αδερφή, γιατί παραπλανείς τον κόσμο, βρε φασιστο-κωλόγερε???

    Αφού είσαι ένα γερασμένο δεξιό τομάρι, φανατικός φασίστας συνταξιούχος!!!

    Και επειδή πλέον δεν σου "σηκώνεται" και η γριά σου είναι για τα μπάζα, κάθεσαι όλη μέρα στο πρες και κάνεις προπαγάνδα για ποιον???

    Για τον γελοίο Αντωνάκη Σαχλαμαρά!!!! Χι χι χι χι χι χι χι

    Βρε άντε γαμηθείτε, γελοίοι κι αμόρφωτοι δεξιοί "ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΕΣ"!!

    ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ" ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση