GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχεται η D-Day των τραπεζών...

Από το  banksnews.gr Ο λογαριασμός της κρίσης πλησιάζει και σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες εκτιμήσεις, θα είναι ακριβός. Η συμφωνία της 26 ...

Από το banksnews.gr

Ο λογαριασμός της κρίσης πλησιάζει και σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες εκτιμήσεις, θα είναι ακριβός. Η συμφωνία της 26 Οκτωβρίου για «κούρεμα» 50% στους κατόχους ελληνικών ομολόγων πέραν των τεχνικών προβλημάτων προκύπτει πλέον και το πολύ πρακτικό θέμα του κόστους ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μελέτες κατέδειξαν πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν τις τράπεζές τους με πολλά δισ. ευρώ για να αποτρέψουν την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της...
UBS, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών (πλην των ελληνικών) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ, με τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες να έχουν θέσεις 9,4 δισ. και 7,9 δισ. αντίστοιχα.
Με τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι αγορές φοβούνται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος», ενός απρόβλεπτου ντόμινο εξελίξεων που θα καταλήξει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ενός συμβάντος τύπου Lehman Brothers, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα διαπιστώνει ξανά έκπληκτο το βαθμό της αλληλεξάρτησης των μελών του και την έκταση των ζημιών που ενδέχεται να προκαλέσει μία κατάρρευση χώρας του ευρωπαϊκού νότου ακόμα και στα πιο απροσδόκητα σημεία του πλανήτη.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εκτιμά πως η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχεται στα 106 δισ. ευρώ.Σημαντική περαιτέρω στήριξη θα χρειαστούν και οι ελληνικές τράπεζες. Οι απώλειες που θα πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες από το κούρεμα ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,1 δισ. ευρώ έχουν ήδη καλυφθεί από το πρώτο κούρεμα 21% από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Φαίνεται λοιπόν πως η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη φάση. Δεν περιορίζεται πια στην κρίση χρέους. Γεννά και μια τραπεζική κρίση, που ανακαλεί μνήμες του 2008. Μόνο που αυτή τη φορά όλοι γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διασώσουν τις τράπεζές τους. Με τις δυνάμεις της αγοράς να επιτίθενται πλέον ακόμα και στη Γαλλία (τον έναν εκ των δύο βασικών πυλώνων του ευρωπαϊκού εγχειρήματος) και στις τράπεζές της, οι πιο απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι το ντόμινο δεν θα σταματήσει παρά όταν πια θα έχει φτάσει στη Γερμανία.
Αναλαμβάνοντας απρόθυμα καθήκοντα πυροσβέστη, καθώς η πυρκαγιά της κρίσης χρέους απειλεί πλέον τον πυρήνα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να «μπαλώνει» προσωρινά το πρόβλημα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση. Αντίθετα, επιτρέπει στην κρίση να πλήξει τις οικονομίες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν υγιείς ή έστω προστατευμένες.
Αγοράζοντας ιταλικά και ισπανικά ομόλογα μέσω των δευτερογενών αγορών, η ΕΚΤ πετυχαίνει να αποκλιμακώνει τις αποδόσεις τους. Με την ελπίδα ότι οι πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία θα ικανοποιήσουν τις αγορές. Όμως, οι εμπλεκόμενοι στις αγορές δεν μπορούν παρά να ανησυχούν περισσότερο, όταν βλέπουν την ΕΚΤ να φορτώνει τον ύψους 2 τρισ. ευρώ ισολογισμό της, με ακόμα περισσότερα τοξικά. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αναλάβει τεράστια ρίσκα, στην προσπάθειά της να στηρίξει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Έχει αγοράσει ομόλογα των χωρών αυτών σχεδόν 75 δισ. ευρώ. Με αποτέλεσμα οι αναλυτές να υπολογίζουν ότι, εάν η ΕΚΤ αναγκαζόταν να διαγράψει έστω και το 4,25% των θέσεών της στα ελληνικά ομόλογα το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της θα εξανεμιζόταν εν ριπή οφθαλμού.
Με την κρίση να επεκτείνεται στην Ιταλία, τα μεγέθη που διακυβεύονται αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Μόνο η ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων αγγίζει τα 1,8 τρισ. ευρώ. Επομένως, είναι σαφές ότι για να έχει κάποιο αποτέλεσμα η παρέμβαση της ΕΚΤ, αυτή θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναιόδωρη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστούν πάνω από 200 δισ. ευρώ.

7 σχόλια

  1. ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    Κατεπείγον άμεση επιστροφή του Κώστα Καραμανλή , για την σωτηρία της Ελλάδος .Να γίνουν επανεκκίνηση των συμφωνιών που έκανε ίδιος προσωπικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες , με την Ρωσία και την Κίνα , να έχουμε την στρατιωτική τους κάλυψη δηλαδή ασπίδα προστασίας από την Ρωσία και την Κίνα από τις συνέπειες που θα έχουμε από την αποχώρηση και την αθέτηση των καταστροφικών συμφωνιών για την Ελλάδα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του με το Δ .Ν .Τ . και των άλλων Εβραιοαμερικάνων και Εβραιογερμανών.
    Όλες οι άλλες λύσεις που δίνουν όπως τώρα Λουκάς Παπαδήμος με συγκυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση διότι αυτοί είναι οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ. της παγκόσμιας τράπεζας των Εβραιογερμανών και των Εβραιοαμερικάνων που ο στόχος τους δεν είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες , αλλά να την παραδώσουν στα χέρια όλων αυτών που σας αναφέραμε , την Ελλάδα μαζί με τον ορυκτό πλούτο και τους Έλληνες .
    Όπως καταλαβαίνετε έχουμε μπλέξει με προδότες και πρέπει όταν συλληφθουν και δικαστούν να τιμωρηθούν για εσχάτη προδοσία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρεις βασικές ρήτρες της δανειακής σύμβασης του Μαΐου που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

    Αυτές είναι:
    1) Η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία

    2) Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ζητήσει δανειακή βοήθεια από άλλη χώρα εκτός των δανειστών της ( πχ Κίνα, Ρωσία)
    3) Η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις από τους δανειστές της ώστε να συμψηφιστούν τα χρέη της με χρέη των δανειστών της προς την ίδια, όπως για παράδειγμα κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
    Η παραπάνω σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Κ. Παπακωνσταντίνου και από τον Κ.Προβόπουλο. Το μειονέκτημα για αυτούς και το πλεονέκτημα για μας είναι ότι δεν έχει περάσει από κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο οπότε μπορούμε στο μέλλον να την καταγγείλουμε. Τώρα βέβαια αυτό προσπαθούν να περάσουν με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα περάσει από την Βουλή και επικυρώνει όλα τα παραπάνω. Ελπίζω τώρα να γίνεται από όλους αντιληπτό ποιος είναι ο ρόλος της νέας φασιστικής κυβέρνησης που ήρθε στην εξουσία ερήμην μας και τελείως αντισυνταγματικά, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Γερμανών και των διεθνών τοκογλύφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Γερμανικές ερπύστριες επέστρεψαν.
    Νέα κατοχή άρχισε .
    Όταν βλέπετε Γερμανό και Γερμανίδα να πράξετε το καθήκον σας γιατί είμαστε Έλληνες , γιατί οι Γερμανοί από τις 11-11-11 είναι κατακτητές μας ,επίσης το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες τους , δοσίλογους , γερμανοτσολιάδες , κάνετε αποτελεσματική αντίσταση για να υπάρξει σύντομη απελευθέρωση από τα Γερμανικά δεσμά που μας έβαλε το ΠΑΣΟΚ .,
    για να μας κάνουν οι Γερμανοί την Κίνα της Γερμανίας την Ελλάδα μας και να εκμεταλλεύονται τα εδάφη μας με τον ορυκτό μας πλούτο και να μας πληρώνουν με μισθούς Κίνας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΝΟΜΑ , ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ;
    Τους Βούλγαρους , τους Ρουμάνους , τους Αλβανούς που έχει διορίσει παράνομα το ΠΑΣΟΚ , ως μονίμους :
    Στο δημόσιο , στα νοσοκομεία , στο Ι.Κ.Α και στους δήμους θα τους πιάσει η εφεδρεία η θα την πληρώσουν μόνο τα κορόιδα οι Έλληνες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και οπως τοχουμε ξαναπει..
    Η λυση ειναι ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

    Καποιος "τρελλος" Παπαδοπουλος ,που αφου επιβληθει θα συλλαβει ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΛΗΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΣΟΚ-ΣΚΥΛΙΑ..

    Ολοκληρη την αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια..

    Σε μια νυκτα ΠΡΕΠΕΙ να τελειωσει η .."δουλεια"..
    Μην μπλεξουμε με τιποτα ΝΑΤΟ και τετοιες συμμοριες..(που εσχατως αγαπανε τους .."λαους"! ουστ ρεεε!)

    ΑΜΕΣΗ δημευση των περιουσιων που απεκτησαν κλεβοντας..

    Παιδια σκυλια που πιθανον να εχουν αυτα τα παλιοσκυλα θα περιελθουν στην κηδεμονια του κρατους,δηλαδη δωρεαν υπνος,σιτιση, ενδυση μεχρις ενηλικιωσεως..
    και μισο ευρω την ημερα για καμμια τυροπιτα..

    Αλλιως δεν μας βλεπω καλα..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντε γαμησου ρε Τζων-τσουλα, βρες τιποτα καινουργιο, τα δια και τα ιδια, αλλα τι να περιμενει κανεις απο μια πουστρα με μυαλο γεματο χυσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΣΟΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΛΕΜΕ.
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$..κερδοφόρο.


    αθανατε αντρεα....σε μια δεκαετια τα γ@@@σες ολα..

    ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΠΑΣΟΚΟΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
    ΠΟΥ ΕΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ[!!!]
    [ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
    ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΥΓΕ...]...

    ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΑΝ......


    Τώρα που γκρεμίζεται το σύστημα θα βγούνε όλα στη φόρα.
    Το θέμα είναι να εισπραχθεί τίποτα και να μπουν και κάποιοι φυλακή !!!

    Δύσκολο το βλέπω αν δεν καταργηθεί η πολιτική ασυλία.
    Στην Αγγλία μπήκαν φυλακή 12-18 μήνες
    4 βουλευτές,ο ένας για 30.000 λίρες και οι άλλοι για μικρές παραποιήσεις στις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Εδώ βλέπεις τον κάθε Τσοχατζόπουλο να βολτάρει ελεύθερος έχοντας φάει δεκάδες εκατομμύρια.
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


    KAI αυτό το βαψομαλιασμένο αρχίδι
    τον ειχαν για Ζορο του συστηματος που τους ...επιανε ολους ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση