GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Freedom Riders για την Παλαιστίνη...

Από την  Πέπη Μεσσίνη Νωρίς εχθές το μεσημέρι , έξι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές σε μια συμβολική κίνηση ξεκίνησαν μία εκστρατεία πολιτικής ανυ...

Από την Πέπη Μεσσίνη

Νωρίς εχθές το μεσημέρι
, έξι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές σε μια συμβολική κίνηση ξεκίνησαν μία εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής εμπνευσμένοι από το κίνημα "Αναβάτες της Ελευθερίας" (Freedom Riders) της δεκαετίας του 60 του αμερικανικού Κινήματος Κοινωνικών Δικαιωμάτων, για να αμφισβητήσουν το ισραηλινό αποικιακό καθεστώς Απαρτχάιντ του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.
Σε δήλωσή της η ομάδα πριν ξεκινήσει το ταξίδι της προς...
την Ιερουσαλήμ ανέφερε τα εξής: "Έχουμε ξεκινήσει την εκστρατεία αυτή με την πεποίθηση ότι δεν θα επιτύχουμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, και το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεσή, εκτός εάν κάνουμε την ισραηλινή κατοχή να πληρώσει οικονομικά και πολιτικά, για τις καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστές τις καθημερινές παραβιάσεις αυτών των δικαιωμάτων μας που εμείς οι Παλαιστίνιοι υποφέρουμε στα χέρια των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων".
Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό στο σημείο συνάντησης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ραμάλα, η ομάδα των ακτιβιστών που αποτελείτο από τη Huwaida Arraf, το Mazin Qumsiyeh, τον Badee Dwak, τον Basel Al Araj, τον Fadi Quran, και το Nadeem Al Sharbate, ξεκίνησε το ταξίδι περνώντας από τον παράνομο οικισμό Όφρα (Ofra), κι έφτασε στον επίσης παράνομο ισραηλινό οικισμό Psagot στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εκεί σταμάτησε και περίμενε στη στάση των λεωφορείων της γραμμής για να επιβιβαστεί σε ένα κρατικό λεωφορείο, όπου τελικά τα κατάφερε, και ανέβηκε στο έκτο κατά σειρά που πέρασε. Πέντε  λεωφορεία της γραμμής Egged που πέρασαν πριν, δε σταμάτησαν όταν κατάλαβαν ότι οι επιβάτες είναι Παλαιστίνιοι.
Όταν το λεωφορείο 148 σταμάτησε και άνοιξε τις πόρτες του, επιβιβάστηκαν οι έξι ακτιβιστές, ένας Ισραηλινός αστυνομικός και περίπου είκοσι δημοσιογράφοι. Οι αντιδράσεις από τους εβραίους εποίκους επιβάτες, ήταν αρνητικές και τα σχόλιά τους είχαν περιεχόμενο ρατσιστικό.
Φτάνοντας το λεωφορείο στο σημείο ελέγχου (check point)  Hizma, που βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έξω από την Πράσινη Γραμμή, περικυκλώθηκε από συνοριοφύλακες, στρατιώτες και αστυνομικούς και δεν του επετράπη να συνεχίσει. Εκεί ένας από τους ακτιβιστές κατάφερε να ανοίξει μια παλαιστινιακή σημαία γεγονός που εξόργισε τους ισραηλινούς.
Αφού παρέμεινε στο σημείο ελέγχου για κάποιο χρονικό διάστημα, το όχημα κατευθύνθηκε μετά από εντολή προς ένα κοντινό χώρο στάθμευσης. Εκεί περίμεναν τους ακτιβιστές, αλληλέγγυοι διεθνείς με πλακάτ και συνθήματα που έγραφαν: Μποϋκοτάζ στο Απαρτχάϊντ, Ελεύθερη Παλαιστίνη, Σταματήστε τους εποικισμούς, Έχουμε κι εμείς όνειρα επίσης, Σταματήστε την κατοχή κ. α.
Για 30 λεπτά περίπου οι Παλαιστίνιοι παρέμειναν ήσυχοι στο λεωφορείο κρατώντας πανό που έγραφαν "Αψηφήστε τους άδικους νόμους» και «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Στη συνέχεια έφτασαν στρατιωτικές δυνάμεις καθώς και αστυνομία οι οποίοι ανέβηκαν στο λεωφορείο και άρχισαν διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Είπαν στους έξι ακτιβιστές ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν αν θα φύγουν ήσυχα ή θα τους έβγαζαν με τη βία από το λεωφορείο.
 Ομόφωνα οι ακτιβιστές αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το λεωφορείο και οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αφού πήραν τις ταυτότητες τους, διαπίστωσαν ότι δεν έχουν την ειδική άδεια για να εισέλθουν στην Ιερουσαλήμ, τους συνέλαβαν με βία και στη συνέχεια τους έβαλαν σε στρατιωτικά τζιπ και τους μετέφεραν στη φυλακή Atarot.
Ο Dwak Badee, ακτιβιστής από τη Χεβρώνα, λίγο πριν συλληφθεί δήλωσε:  "Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ισραηλινά μέσα μεταφοράς, όπως είναι η Egged και η Veolia, είναι άμεσα συνένοχοι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας από το   Ισραήλ. Μεταφέρουν εποίκους από και προς  την κατεχόμενη γη μας, στους δρόμους μας που συχνά δεν μπορούμε εμείς να χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε σε τόπους δικούς μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ. Πρέπει να σταματήσουν να γίνονται επενδύσεις και να διευρυνθεί το μποϊκοτάζ στις εταιρείες που συμμετέχουν. Όχι μόνο εδώ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ηθικό καθήκον να τερματιστεί η συνέργεια σ' αυτό το έγκλημα που γίνεται από το ισραηλινό σύστημα του Απαρτχάιντ ".
Αν και οι ακτιβιστές δεν έφτασαν τελικά στην Ιερουσαλήμ, η δημοσιότητα που πήρε η δράση τους και οι ρατσιστικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και ανέδειξε για άλλη μία φορά με σαφήνεια την αδικία και απόρριψη που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι από την ισραηλινή κατοχή και το Απαρτχάιντ.
Αργά το βράδυ οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση