GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τριπλάσιο βάρος από την Ακρόπολη έχει ...η ελληνική κρίση και η διαφθορά στο Google!

Από το  sofokleous10.gr Τριπλάσιο « βάρος » από την ...Ακρόπολη ή την αρχαία Ελλάδα έχει στη μηχανή αναζήτησης Google.com η φράση «Greece...

Από το sofokleous10.gr

Τριπλάσιο «βάρος» από την ...Ακρόπολη ή την αρχαία Ελλάδα έχει στη μηχανή αναζήτησης Google.com η φράση «Greece crisis» (ελληνική κρίση), ενώ πολύ «βαριά» ζυγίζουν επίσης οι λέξεις «Greece corruption» (διαφθορά στην Ελλάδα) κι ο γνωστός Ζορμπάς!
Αν οι αναζητήσεις στο Google αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, μέτρο της εικόνας, που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα, τότε τα παραπάνω αποτελέσματα αναδεικνύουν ένα...
σημαντικό πρόβλημα για το brand («εταιρική εικόνα») της χώρας μας στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, η αναζήτηση της λέξης «Acropolis» (Ακρόπολη) στο google.com «επιστρέφει» 17,6 εκατ. αποτελέσματα, έναντι 15,7 εκατ. για το «Ancient Greece» (αρχαία Ελλάδα) και πάνω από 60 εκατ. για το «Greece crisis» (σ.σ. οι αριθμοί αλλάζουν συνέχεια, ακόμη και με διαφορά λίγων λεπτών, αλλά η αναλογία διατηρείται).
«Αν δούμε το Google ως ένα βαρόμετρο brand, αυτή είναι σήμερα η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι ένα από τα ισχυρότερα brand παγκοσμίως, για τα οποία δεν έχει υπάρξει ποτέ εταιρική εικόνα [...] Ο χαρακτήρας του Ζορμπά σήμερα είναι πρόβλημα για την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα, όχι να τον ξεχάσουμε, αλλά να τον βάλουμε για λίγο στην άκρη, να γίνουμε λίγο πιο ...Απολλώνιοι».
Ο άνθρωπος που είπε την παραπάνω φράση, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, είναι το πρόσωπο που ενορχήστρωσε με την ομάδα του, για λογαριασμό της TBWA\Worldwide, την παγκόσμια καμπάνια ‘’Think Different/Σκέψου διαφορετικά’’ της Apple. Επρόκειτο για την καμπάνια που σηματοδότησε την επιστροφή του Στιβ Τζομπς στην εταιρεία, που τότε αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Ο ίδιος «έτρεξε» σε παγκόσμιο επίπεδο πρόγραμμα διαφημιστικής δαπάνης 1,8 δισ. δολαρίων της Coca-Cola για λογαριασμό της McCann Erickson.
Ο διεθνούς φήμης brand strategist Πέτρος Οικονομίδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης σήμερα της εταιρείας "Felix BNI", με έδρα την Αθήνα, μίλησε στο 11ο διεθνές συνέδριο "Αριστοτέλης" του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)
"Η Apple δεν έχει αλλάξει ποτέ το logo της.
Η Ελλάδα το άλλαξε 14 φορές σε λίγα χρόνια"
«Το 1997, σκάψαμε πολύ βαθιά στο DNA της Apple για να ξανανάψουμε τη σπίθα και τα καταφέραμε. Η Eλλάδα έχει πλουσιότερο DNA από κάθε χώρα στον κόσμο. Αυτό το DNA πρέπει να το εκφράσει και να εμπνευστεί από αυτό. Η Apple δεν άλλαξε ποτέ το logo της. Η Ελλάδα το έχει αλλάξει 14 φορές από το τη δεκαετία του '90, όπως επίσης έχει διαφοροποιήσει 16 φορές την καμπάνια της», είπε.
Κατά τον κ.Οικονομίδη, η στρατηγική αυτή δεν είναι αποδοτική. «Το 2000 η αγορά τουριστικών αφίξεων στις χώρες Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία, είχε μέγεθος 25 εκατ. ατόμων, ενώ το 2010 έφτασε τα 51 εκατ. Ενώ η αγορά διπλασιάστηκε, το μερίδιο της Ελλάδας μειώθηκε στο μισό. Το 2000 η Ελλάδα είχε το 50% των αφίξεων, η Τουρκία το 38% και η Κροατία το 12%. Σήμερα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 29%(Ελλάδα), 53% (Τουρκία) και 18% (Κροατία).
«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να πουλάει τουρισμό και να αρχίσει να διαχειρίζεται εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης, που «πουλάει» με επιτυχία την εικόνα μιας παραμυθένιας πόλης. Συνέχισε τονίζοντας πως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που αισθάνεται ένας λαός για τον εαυτό του είναι αυτό που τελικά μεταδίδει προς τα έξω. «Η κοινωνική ψυχολογία καθοδηγεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Οταν οι άνθρωποι νιώθουν καλά, είναι ικανοί να κάνουν μεγάλα πράγματα», υποστήριξε.
«Πρέπει να μιλήσουμε, στους Ελληνες της διασποράς, τους φιλέλληνες, τους διπλωμάτες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και να έχουμε υπόψη μας ότι στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, η δημιουργία brand δεν είναι θέμα ενός υπουργείου (πχ, Πολιτισμού), αλλά ζήτημα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ζούμε πραγματικά μια καθοριστική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας. Το μέλλον μας βρίσκεται στα χέρια μας. Μπορεί να βρισκόμαστε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά δεν είμαστε ένα χρεοκοπημένο έθνος. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το να νιώσουμε καλά για τους εαυτούς μας. Η στιγμή που ζούμε είναι μόνο ένα μικρό διάστημα στη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, αλλά είναι η ώρα να σκεφτούμε το μέλλον», κατέληξε.
"Λοιδορείται τo brand που δημιούργησε η "Αθήνα 2004"
«Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 διαφήμισαν την Ελλάδα σε 4,5 δισ. άτομα. Το 2005, η αύξηση τουρισμού προς τη χώρα ήταν 6%. Αυτό το brand που δημιουργήθηκε τότε, σήμερα λοιδορείται", επισήμανε στο ίδιο συνέδριο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, σημειώνοντας ότι, «δυστυχώς, ποτέ μα ποτέ, η Ελλάδα δεν είχε έναν κεντρικό διαχειριστή κρίσεων και ποτέ δεν υπήρξε οριζόντια συνεργασία [για τη διεθνή προβολή της]».
Κατά τον κ.Ανδριανόπουλο, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα πλέγμα δράσεων, που θα περιλαμβάνει: ίδρυση Εθνικού Διαχειριστή Εταιρικής Εικόνας, σύλληψη ενός κεντρικού, μοναδικού μηνύματος για την Ελλάδα, δημιουργία θεματικών ιστοτόπων (portals), συστηματική προβολή των μικρών «νικών» της Ελλάδας (πχ, μεγάλη αύξηση εξαγωγών, συμμετοχή για τρίτη φορά στο Eευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012 κτλ), εκτεταμένο λόμπινγκ, χορηγίες και συμμετοχές σε θεσμούς όπως το Νταβός, «επιστράτευση» των κατά τόπους ελληνικών πρεσβειών, αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων τύπου Facebook και Twitter κτλ.
«Όπως έχει πει ο Γουόρεν Μπάφετ, χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις μια εικόνα και πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Για αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και σωστά», σημείωσε.
Εν αναμονή, πάντως, των εξελίξεων σε αυτό το πεδίο, η εταιρική εικόνα της Ελλάδας φαίνεται ότι πέρασε δύσκολες ημέρες το 2010. Οπως επισήμανε στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της RSM, Άθως Στυλιανού, η Ελλάδα παρουσίασε πέρυσι τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 100 χωρών, στην κατάταξη του Δείκτη Εθνικής Εταιρικής Εικόνας της FutureBrand, αφού βρέθηκε στην 22η θέση από τη 14η το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση