GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Mάρα Θρασυβουλίδου αυτοσυστήνεται κι απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ...

( Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης ) Γεννήθηκα στη Λευκωσία της Κύπρου . Η μητέρα μου ήταν ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου , κόρη του Γι...


Γεννήθηκα στη Λευκωσία της Κύπρου. Η μητέρα μου ήταν ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, κόρη του Γιάννη Αυλωνίτη-πρωταγωνιστού του Εθνικού Θεάτρου και ανιψιά του Βασίλη Αυλωνίτη (του γνωστού και δημοφιλούς κωμικού του θεάτρου και του κινηματογράφου).
Σ' ένα ταξίδι που έκανε ένα κλιμάκιο του Εθνικού στην Κύπρο για να συνεργαστεί με το Κυπριακό Θέατρο, η μητέρα μου Ελένη γνώρισε τον Ανδρέα Θρασυβουλίδη και η συνεργασία τους στο θέατρο εξελίχθηκε σε συνεργασία ζωής!
Οι γονείς μου ήταν...
προικισμένοι άνθρωποι, ταλαντούχοι στην τέχνη και με αξίες ζωής, που με αγάπη μετέδωσαν στην αδελφή μου και σε μένα, εκτός απ' όλη την άλλη καλλιέργεια και μόρφωση που φρόντισαν να πάρουμε.
Έτσι, στα 15 μου χρόνια πήρα πτυχίο πιάνου από την Κυπριακή Μουσική Ακαδημία (Πρόεδρος της επιτροπής ο Μουσουργός Σόλων Μιχαηλίδης). Οι πραγματικά άριστες επιδόσεις μου στο σχολείο με αναγνώριση από το Υπουργείο Παιδείας με την απονομή βραβείων (Βραβείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Πόυλιον με γενικό βαθμό 19 και 12/13!) και πολλά άλλα στα επιμέρους μαθήματα, στη ζωγραφική, σε διαγωνισμό ποίησης αλλά και στον αθλητισμό, που μου διαμόρφωσε έναν πειθαρχημένο χαρακτήρα και μου χάρισε πολλά μετάλλια και αναγνωρισιμότητα από τα εφηβικά μου χρόνια, με συνεντεύξεις και καταχώρηση στο βιβλίο του ΣΕΓΑΣ με τίτλο "Οι καλύτεροι αθλητές όλων των εποχών", αλλά και αγάπη από πολύ κόσμο, συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μου. 
Ήρθα, λοιπόν, στην Αθήνα για πανεπιστημιακές σπουδές- είμαι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- Φιλοσοφική Σχολή και παράλληλα, συνέχισα τις μουσικές μου σπουδές με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών (πιάνο) και στο Ελληνικό Ωδείο (Δίπλωμα Μονωδίας με την υψίστη βαθμολογία και διάκριση: Άριστα Παμψηφεί και Βραβείο Μάριου Βάρβογλη). 
Τελείωσα, επίσης, με υποτροφία τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και συνέχισα τις σπουδές μου στο χορό και στις ξένες γλώσσες (Δίπλωμα proficiency στην Αγγλική και Ιταλική γλώσσα). 
Στο θέατρο και στην τηλεόραση βγήκα πολύ νωρίς, όταν ο Κώστας Πρετεντέρης (συγγραφέας-σεναριογράφος και στιχουργός) με είδε τυχαία στο δρόμο να περπατώ, του έκανε εντύπωση όπως μου είπε εκείνη η αυτοπεποίθηση ανάμεικτη με παιδικότητα αλλά και χάρη και με ρώτησε αν σπούδαζα σε Δραματική Σχολή και εάν μ' ενδιέφερε να κάνω ένα δοκιμαστικό για ένα καινούργιο σήριαλ για την ελληνική τηλεόραση. Το δοκιμαστικό πέτυχε κι έτσι βγήκα αμέσως σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεόραση, που μου άνοιξε τη μεγαλύτερη πόρτα στο ελεύθερο θέατρο και μια θέση στη μαρκίζα με φωτεινά γράμματα στο θέατρο "ΑΛΙΚΗ". 
Η συνεργασία με την Αλίκη μού άφησε γλυκιές αναμνήσεις!! Συνεργάστηκα μαζί της 4 σαιζόν και πήρα τις πρώτες μου θεατρικές κριτικές με αποκορύφωμα το μιούζικαλ "ΑΝΝΥ". Στο θερινό μάλιστα θέατρο "ΑΛΙΚΗ"και στο έργο "ΕΥΘΥΜΗ ΧΗΡΑγνώρισα τον μετέπειτα σύζυγο μου, τον μαέστρο Γιώργο Νιάρχο με τον οποίο συνεργάστηκα και με την ορχήστρα της Ραδιοφωνίας και συνεργάζομαι με επιτυχία μέχρι σήμερα!!
Μετά από μία επιτυχημένη πρωταγωνιστική καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έδωσα εξετάσεις το 1991 στη καλλιτεχνική επιτροπή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και άρχισα μια δεύτερη καριέρα σαν λυρική σοπράνο με πρωταγωνιστικούς ρόλους στην οπερέτα, που μου αρέσει πολύ γιατί έχει και πρόζα και χορό εκτός από τα λυρικά μέρη. Είναι ένα απαιτητικό λυρικό είδος που αγαπά πολύ και το κοινό!! Αγαπώ πολύ, επίσης, τις συναυλίες και τα ρεσιτάλ και έχω συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σ' όλη την Ελλάδα (Ηρώδειο, Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου-Γιάννη Βακαρέλλη κ.α.) και στο εξωτερικό(Βιέννη, 'Οπερα Αλεξάνδρειας παρουσία του Πατριάρχου Θεόδωρου Β').

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Να ξυπνώ δίπλα στον άντρα μου, να νοιώθω υγιής, να κάνω σχέδια καλλιτεχνικά, να πίνω καφέ και να βλέπω τα δέντρα, ν' ακούω τους ήχους της φύσης, να βυθιστώ στο διάβασμα ενός κειμένου που μ' ενδιαφέρει, να τραγουδώ και να παίζει ο άντρας μου πιάνο, να χαίρομαι την παρέα των δικών μου ανθρώπων για τους οποίους μ' αρέσει να μαγειρεύω και και και......
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί
Η αγάπη για τη ζωή, τους ανθρώπους που γεμίζουν με ζεστά συναισθήματα τη ζωή μου και τα ενδιαφέροντα μου!
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Πάντα γελώ με τις αφηγήσεις του αγαπημένου μου ανεψιού!! Και τώρα που είναι στο στρατό μου περιγράφει πολλά με χαριτωμένο τρόπο! 
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Η Δικαιοσύνη!! Ακόμα και σ' αυτούς που με έχουν αδικήσει με τη συμπεριφορά τους, θεωρώ ηθική μου υποχρέωση ν' αναφέρω και να αναγνωρίσω τυχόν θετικές τους πλευρές η ακόμα και να τους ανοίξω μια πόρτα, εάν περνά από το χέρι μου και πιστεύω ότι μπορούν να είναι χρήσιμοι!
Το βασικό ελάττωμα σου;
Εάν θεωρείται ελάττωμα το ότι είμαι πολύ συναισθηματική και πληγώνομαι από τις κακές συμπεριφορές!...
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Σ' αυτά που δεν ενέχουν δόλο και στα λάθη από απειρία που οφείλεται στο πολύ νεαρό της ηλικίας.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Όταν πέθανε ο αγαπημένος μου, αφοσιωμένος, πιστός και υπερήφανος σκύλος που ήταν μέλος της οικογένειας μου και καλύτερος μου φίλος!!! Δεν με πρόδωσε ποτέ αλλά ούτε κι' εγώ!!!
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Το ρήμα ταυτίζομαι είναι πολύ δυνατό, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται σε προσωπικότητες που έχουν περάσει στην ιστορία!! Μια προσωπικότητα που θαυμάζω και καμαρώνω που είναι Έλληνας, είναι ο μεγάλος ευεργέτης και μαικήνας των γραμμάτων και των τεχνών που έζησε στη Βιέννη Νικόλαος Δούμπας (1830-1900). Είναι κυρίως γνωστός από την περίφημη(MUSIKVEREIN) δηλαδή το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης που κατασκευάστηκε με δική του πρωτοβουλία και αρωγή! Μάλιστα ο δρόμος που περνά από μπροστά μετονομάστηκε προς τιμήν του 5 μέρες μετά το θάνατό του από "Οδός Καλλιτεχνών", σε"Dumba Strasse". Εκτός από τα σπουδαία έργα που υποστήριξε και χρηματοδότησε στη Βιέννη (Ανέγερση του Αυστριακού Κοινοβουλίου, του Βιεννέζικου Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας των Τεχνών, της Δημαρχίας της Βιέννης, την ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Στεφάνου και τη διάσωση και την προβολή του έργου του Σούμπερτ), υπήρξε προστάτης πολλών καλλιτεχνών και βοηθούσε με όλα τα μέσα τα συμφέροντα των Ελλήνων της Βιέννης. Δωρεές για την εκπαίδευση των νέων, ανέγερση σχολείων, υποτροφίες! Αλλά και στους τόπους των προγόνων του προσέφερε βοήθεια! Κληροδότησε ένα τεράστιο ποσό για την εποχή στο Νοσοκομείο Σερρών και στο Δημοτικό σχολείο της Βλάστης (Κοζάνη)
Ποιοί είναι οι ήρωες σου σήμερα;
Ήρωας είναι αυτός που αγωνίζεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες να επιτύχει τους ευγενείς στόχους του, χωρίς να παρεκκλίνει από την πορεία του, παλεύοντας για τα ιδανικά του, για την προσωπική του εξέλιξη, για την καλύτερη ποιοτικά, κοινωνικά και βιοτικά ζωή της οικογένειας και των συνανθρώπων του! Ήρωας μπορεί να είναι ο καθημερινός άνθρωπος που αγωνίζεται να στηρίξει την οικογένεια του και να μορφώσει τα παιδιά του, ο εμπνευσμένος ηγέτης που θα οδηγήσει τη χώρα του στην ανάπτυξη και την ποιοτική εξέλιξη, ήρωας είναι ο επιστήμονας που θα βοηθήσει τον Άνθρωπο να νικήσει την αρρώστια, οι γιατροί που βοηθούν τους λεγόμενους λαούς του τρίτου κόσμου, ήρωας είναι κι'αυτός που προσφέρει εθελοντική εργασία για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του.
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Μου άρεσε πολύ το musical "The sound of music"! Μου άρεσε τοσο πολύ που οι γονείς μου μου είχαν αγοράσει το δίσκο και τον άκουγα και τον ξανάκουγα!!!
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Όταν τραγούδησα στη Βιέννη!
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Ο Ξενόπουλος, ο Ίψεν, ο Μολιέρος.
Ποια αρετή προτιμάς σ' έναν άντρα;
Να είναι ήρεμη δύναμη!!! Ευγενής, ειλικρινής, αφοσιωμένος, δυνατός, δίκαιος!!!
...και σε μια γυναίκα;
Ειλικρίνεια, ευγένεια, συνέπεια, επιμέλεια, να μη ζηλεύει, να είναι ανιδιοτελής και να είναι φιλότεχνη!!!
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
O Liszt! Ο μεγαλύτερος βιρτουόζος πιανίστας της ρομαντικής εποχής!..
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Δεν μου αρέσει να σφυρίζω.
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
Θα έλεγα το έργο που μ' έκανε να σκεφτώ και ν' αποφασίσω να σπουδάσω Ελληνική Φιλολογία!! Η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Σοφοκλή. Στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ ενυπάρχουν 5 κύριες σταθερές που διέπουν τις συγκρούσεις που είναι εγγενείς στον άνθρωπο. Η αναμέτρηση μεταξύ ανθρώπου και θεού, η σχέση μεταξύ κοινωνίας και ατόμου, η αναμέτρηση μεταξύ ανδρών-γυναικών, μεταξύ ηλικιωμένων και νέων και μεταξύ ζωντανών και νεκρών. Ο Σοφοκλής εγκωμιάζει τους άγραφους νόμους ως το θεμέλιο της πολιτικής και οικογενειακής ζωής και πάνω απ' όλα τονίζει την υπευθυνότητα των ανθρώπων για τις πράξεις τους!!!
Ο αγαπημένος σου ζωράφος;
Claud Oscar Monet (από τους εκπροσώπους του Ιμπρεσιονισμού) και Νικόλαος Γύζης
Το αγαπημένο σου χρώμα;
Το μπλε και οι αποχρώσεις του!...
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου; 
Την καθαρή και νεανική ψυχή μου!!!
Το αγαπημένο σου ποτό;
Το νερό.
Για ποιο πραγμα μετανοιώνεις περισσότερο;
Ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου το έκανα με προσπάθεια και χαίρομαι γι'αυτό! Προσπαθώ για το καλύτερο!!
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ'όλα;
Την κακία και το φθόνο.
Ποια η αγαπημένη σου ασχολία;
Να μελετώ ξένες γλώσσες.
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Να αποχωριστώ τ' αγαπημένα μου πρόσωπα.
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Μπορεί να σκεφτώ να το κάνω για να μη θίξω κάποιον, αλλά στο τέλος επιλέγω να πω την αλήθεια αναλύοντας τα δεδομένα για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πιστεύω πως το ψέμα δε δίνει λύσεις...
Ποιο είναι το μότο σου;
"Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις" (Κλεόβουλος ο Ρόδιος, 6ος αιώνας π.χ)
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Δεν το σκέφτομαι.
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό τι θα ήθελες να σου πει
Συνέχισε!
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Μελετώ και συνεχίζω..

4 σχόλια

  1. Καλά η Μάρα,
    η Σάρα που χάθηκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΨΩΡΟΚΟΣΤΑΙΝΑ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ (ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΔΗΛΑΔΗ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΣΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΡΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, όχι και άχρηστη τούτη εδώ, φίλε 20 Νοε 2011 11:31:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που βρίσκεις όλες τις όψιμες νεαρές;
    Image maker εκεί που γίνεται όχι στα κατεψυγμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση