GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: Πάνω από 100 δισ. δολάρια η αξία του φυσικού αερίου...

Ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ...

Ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πραξούλα Αντωνιάδου. Τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, που είναι σχεδόν καθαρό μεθάνιο, η υπουργός επισήμανε ότι η ποσότητά του στο τεμάχιο 12 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια. Πάντως, η αντίδραση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο...
άκουσμα της είδησης ήταν μάλλον αρνητική.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κ. Αντωνιάδου διευκρίνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η υποδομή για την υγροποίηση του φυσικού αερίου θα πάρει περισσότερα χρόνια.
Η υπουργός Εμπορίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει και πετρέλαιο στην περιοχή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο. Δεν αποκλείεται, πρόσθεσε, στις επόμενες συμφωνίες που θα γίνουν για τα άλλα οικόπεδα να περιληφθεί πρόνοια για έρευνες και για πετρέλαιο.
Σημείωσε ακόμη ότι από τον εντοπισμό φυσικού αερίου η Κύπρος θα έχει άμεσα οφέλη, καθώς, όπως ανέφερε, θα δοθεί η ευκαιρία στους ξένους επενδυτές και τις βιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν στο νέο περιβάλλον, που δημιουργείται.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι είναι φυσικό, με τις θετικές ανακοινώσεις που έγιναν χθες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά, αλλά και άλλα θέματα.
Ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η Κύπρος δικαιούται να ελπίζει σε κάποια ανάκαμψη το 2012. Ωστόσο, τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η σωστή διαχείριση των θεμάτων, με κυριότερο την υλοποίηση των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για δημοσιονομική πειθαρχία.
«Είναι δικαιολογημένη η ευφορία, αλλά πρέπει προσγειωμένα να συνεχίσουμε το βηματισμό μας επί του εδάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.
Την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου σε όγκο που κυμαίνεται μεταξύ των 5 με 8 τρισ. κυβικών ποδιών με μέσο όρο τα 7 τρισ. πόδια, στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σύμφωνα με τις προκαταρτικές έρευνες της εταιρείας Noble, «εντοπίστηκε φυσικό αέριο καθαρού πάχους περίπου 310 ποδών (δηλαδή 100 μέτρων), ενώ το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα»Αρνητικά αντιδρά η τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Ο «υπουργός» ενέργειας και οικονομίας του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Σουνάτ Ατούν εκτίμησε σήμερα πως η αναφορά του προέδρου Χριστόφια πως θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από την ύπαρξη φυσικού αερίου «δεν είναι ειλικρινής».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», ο κ. Ατούν ανέφερε ότι προηγουμένως είχε ανακοινωθεί διαφορετική ποσότητα του κοιτάσματος, υποστηρίζοντας ότι «αν δει κάποιος τις ποσότητες φυσικού αερίου στον κόσμο, η ποσότητα που εντόπισε η Noble δεν τους επιτρέπει να έχουν τόσο σημαντική επιρροή στην διεθνή αγορά ενέργειας».
Αυτή η ποσότητα, συνέχισε, μπορεί να είναι σημαντική για την κάλυψη των αναγκών των Ελληνοκυπρίων, «αλλά για μεγάλες γεωγραφικά χώρες όπως η Τουρκία, καλύπτουν τις ανάγκες το πολύ μιας τριετίας», είπε και ισχυρίστηκε ότι «και για την ΕΕ ακόμα δεν έχει κανένα νόημα».
Σύμφωνα με τον κ. Ατούν, στο ενδιαφέρον των Ελληνοκυπρίων για την ενέργεια «υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο» και κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να «εξασφαλίσει το συμφέρον της στο κυπριακό και να επωφεληθεί μονομερώς».

4 σχόλια

  1. Εμείς κοιμόμαστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάθος φίλε 4:22. Δεν κοιμώνται καθόλου. Διάβασε την παρακάτω είδηση

    Η είδηση
    Σειρά διορθώσεων σε συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο …
    Το σχόλιο
    Αργήσανε λίγο να κάνουν τις διορθώσεις και τα ρετιρέ του πελατειακού συστήματος (ΕΡΤ, ΔΕΚΟ, Οικονομικοί, Τελωνειακοί κλπ) ανησυχήσανε. Σιγά - σιγά παιδιά θα γίνουν οι εξαιρέσεις μη μας πάρουν είδηση οι πληβείοι της υπαλληλίας, οι φτωχοί του ιδιωτικού τομέα, οι απολυμένοι, οι άστεγοι, οι πεινασμένοι κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι εύκολο να την βρείς 4:22. Τέτοιες διορθώσεις θα έχουμε πολλές. Που θα βρεθού τα λεφτά? Οι ξεφτιλισμένοι θα ρίχνουν στην πείνα όλο και πιο πολλούς συμπατριώτες μας. Είναι ανάλγητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πασοκ

    Αφειστε τον πρακτορα Εφραιμ και βαλτε δρ Κουτσουκο την νεα ηγετικη μορφη Πασοκ

    Καλη Χρονια
    απο τους εντιμους πρασινοφρουρους

    Νικος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση