GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναξιοποίητα 3,4 δις ευρώ του ΕΣΠΑ για την ανακούφιση των ανέργων...

« Καρκινοβατούν » 3,4 δις ευρώ κρίσιμων κονδυλίων, που θα ανακούφιζαν τους ανέργους. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, το πρόβλημα παραδέχεται ...

«Καρκινοβατούν» 3,4 δις ευρώ κρίσιμων κονδυλίων, που θα ανακούφιζαν τους ανέργους. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, το πρόβλημα παραδέχεται εγγράφως το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ της αρμόδιας ειδικής γραμματείας, αναφέρεται ότι «τα επιχειρησιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με...
καθοριστική δυνατότητα ανακούφισης των ανέργων, στη σημερινή συγκυρία καρκινοβατούν» και επισημαίνεται η «ανάγκη αλλαγής στην επιλογή προγραμμάτων και αναδιάρθρωση της διαχείρισης».
Το ύψος του ποσού που μένει αναξιοποίητο, σύμφωνα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, φτάνει στα 3,4 δις ευρώ. Επί συνόλου κονδυλίων 4,36 δις ευρώ, έχουν διατεθεί 965,01 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσοστό απορρόφησης στο 22,11%.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΚΤ, ενώ ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης καταλαμβάνει την τελευταία θέση. «Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 18%, η άμεση αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι περισσότερο από αναγκαία» αναφέρει ο βουλευτής.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υλοποιούνται 4 επιχειρησιακά προγράμματα με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τα οποία βρίσκονται πολύ χαμηλά στον πίνακα με τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ.
Τα έργα του υπουργείου Εργασίας έχουν απορρόφηση 21,8%, του Παιδείας 21,4%, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 9,71% και το αποθεματικό έχει μόνο 0,56% απορρόφηση. Χαμηλή αποτελεσματικότητα έχει το ΕΣΠΑ ακόμα και σε τομείς «προτεραιότητας», δηλαδή στο Περιβάλλον (18,14%), στην Ψηφιακή Σύγκλιση (18,25%) και στη Διοικητική Μεταρρύθμιση (9,71%).
Χαμηλές είναι οι επιδόσεις  της Ελλάδας και στο σύνολο του ΕΣΠΑ. Βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Από τα 20,2 δις ευρώ, έχουν δαπανηθεί 6,4 δις ευρώ, δηλαδή το 31,69%, έναντι επίδοσης 47,6% στην Εσθονία, 39% στη Γερμανία και 35,88% στην Πορτογαλία.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο στόχος για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν 1.105 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απορρόφηση τον Ιούνιο του 2011 ήταν μικρότερη από το στόχο κατά 478 εκατομμύρια ευρώ.
Πρωτοβουλία της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Εν τω μεταξύ, μια νέα πρωτοβουλία υπό τον τίτλο «Ευκαιρίες για τους νέους» ενέκρινε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά από τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ειδικότερα: για την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, για να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με την αγορά εργασίας, για να εξασφαλίσουν την εργασιακή εμπειρία και την ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση που θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν μια πρώτη καλή θέση εργασίας.
Η Επιτροπή παροτρύνει επίσης τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν καλύτερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο εξακολουθεί να διαθέτει 30 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για συγκεκριμένα έργα. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή έχει προτείνει μια δέσμη συγκεκριμένων δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν άμεσα από κονδύλια της ΕΕ.

5 σχόλια

  1. Αν πράγματι η Ελλάδα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την ανάπτυξή της στο ΕΣΠΑ τότε είναι πράγματι ένα μπουρδέλο.
    Έχουμε δει τόσα χρόνια τι έχει προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο θέμα της ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων που ουσιαστικά βρήκαν εργασία μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΚΤ είναι ελάχιστος.
    Μην μας διαφεύγει ότι τα χρήματα μέσω των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης κατέληγαν στις τσέπες των πολιτικών (μην ξεχνάμε την περίπτωση 01Πληροφορικής και Πρωτόπαπα, κα), των δημοσίων υπαλλήλων των Περιφερειών και της Ειδικής Γραμματείας, των ιδιοκτητών των κέντρων και τα λοιπά μπορεί να έφταναν στους ανέργους και τους εκπαιδευτές. Και το κυριότερο κανείς δεν δίνει ούτε μία δεκάρα αν πράγματι τα προγράμματα κατά της ανεργίας μέσω του ΕΚΤ έχουν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στους συμμετέχοντες.
    Συνεπώς, από τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν επιθυμούμε να ξεκινήσουμε με ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα και κατόπιν να ενδιαφερόμαστε πως θα "φάμε" τα χρήματα του ΕΣΠΑ, τα λαμόγια θα κυριαρχούν. Άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών όλων των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας και Γεωργίας από το 1985 έως σήμερα, άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν από το 1985 έως σήμερα στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων, άνοιγμα των λογαριασμών όλων των ιδιοκτητών ΚΕΚ, έλεγχος αν είναι τακτοποιημένα οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, κατάργηση των ΚΕΚ και σχεδιασμός από το μηδέν της επαγγελματικής κατάρτισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρόμπαμαρίνααλλαλούνόλοιμαζί.
    Χωρίς διάκενα.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το περίεργο θα ήταν αν τα αξιοποιούσαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση