GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Νέα Δημοκρατία και η απόπειρα να παγώσουν οι κρατικοί διαγωνισμοί...

Από το  marketingweek.gr Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ένα εκ των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, η Νέα Δη...

Από το marketingweek.gr

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ένα εκ των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, η Νέα Δημοκρατία (η οποία διατηρεί μάλιστα κατόπιν της παραιτήσεως του κ. Αβραμόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα και τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης), να παγώσουν οι διαφημιστικοί διαγωνισμοί του δημοσίου, αντιμετωπίστηκε αρνητικά και με μεγάλες επιφυλάξεις από τη διαφημιστική αγορά.
Κατά τη Νέα Δημοκρατία: «Η σπουδή ορισμένων να κλείσουν άρον - άρον με διαγωνισμούς φτιαγμένους στο γόνατο, τα διαφημιστικά budget των επομένων ετών και να δεσμεύσουν με τις αποφάσεις τους την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, δεν είναι ούτε κατανοητή και, βέβαια, ούτε αποδεκτή. Η Νέα Δημοκρατία, δεν θα...
επιτρέψει τέτοιες διαδικασίες. Γι’ αυτό και ζητά, άμεσα, τη διακοπή των διαγωνισμών και τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών, με τη συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων, για την προκήρυξη, αξιολόγηση και ανάθεση οποιουδήποτε κρατικού διαφημιστικού κονδυλίου».
Τι προβλήματα δημιουργεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας; Κατ' αρχήν δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για την πραγματική κατάσταση της αγοράς, τόσο της Διαφήμισης όσο και των Μέσων Ενημέρωσης, για τις οποίες τα κονδύλια αυτά του ΕΣΠΑ κατά κύριο λόγο, αφού δεν υπάρχει καθόλου χρήμα για εθνική κρατική διαφημιστική δαπάνη, έχουν καίρια σημασία και είναι για πολλά Μ.Μ.Ε. και διαφημιστικές εταιρείες η διαφορά μεταξύ οικονομικής ζωής και οικονομικού θανάτου και για χιλιάδες -πιθανότατα- εργαζόμενους η διαφορά μεταξύ εργασίας και ανεργίας.
Είναι δε παράδοξο ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την αύξηση των δαπανών και της απορρόφησης του ΕΣΠΑ ως μέσο για την ανακούφιση της αγοράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθεί μια τελείως διαφορετική πολιτική.
Η αναβολή για τη μετά τις εκλογές περίοδο, οψέποτε κι αν γίνουν αυτές, συνεπάγεται ότι τα σχετικά κονδύλια δεν θα καταβληθούν καθόλου για το 2012. Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν -αν γίνουν- το νωρίτερο στα τέλη Μαρτίου και πιθανώς θα χρειαστούν μήνες πριν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση αν -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- κανένα κόμμα δεν είναι αυτοδύναμο, ενώ οι νέοι υπουργοί που θα ορκιστούν θα χρειαστούν επίσης μήνες για να ορίσουν νέες διοικήσεις και οι νέες διοικήσεις, μήνες για να ολοκληρώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς.
Ταυτόχρονα η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των σχετικών φορέων. Η Διαφήμιση δεν έχει ως κύριο στόχο να συμμετέχουν τα κόμματα στις επιτροπές αναθέσεων. Ο βασικός λόγος της ύπαρξής της είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών, πολλοί από τους οποίους είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιώτες (π.χ. ο ΟΠΑΠ κατά 66%). Αν οι διοικήσεις κρίνουν ότι τα συμφέροντα της εταιρείας ή του οργανισμού απαιτούν διάθεση διαφημιστικών κονδυλίων, τότε με τι σκεπτικό θα αναβληθούν οι δαπάνες αυτές, αναβολή που προκαλεί βλάβη και στους ιδιώτες μετόχους; Ποιος θα πληρώσει τη βλάβη αυτή;
Τέλος υπάρχει και η θεσμική πλευρά. Ο νόμος και οι κανονισμοί που διέπουν τις σχετικές διαδικασίες δεν προβλέπουν διακομματικές επιτροπές. Όσο ο νόμος δεν αλλάζει, με τι δικαιολογία να θεσμοθετηθούν αυτές; Η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον κυβερνητικό κόμμα, σε μια κυβέρνηση που δεν είναι υπηρεσιακή, αλλά έχει όλες τις κατά το Σύνταγμα κυβερνητικές αρμοδιότητες. Αν έχει πρόβλημα με κάποιον διαγωνισμό μπορεί να το θέσει στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου. Το ίδιο κι αν επιθυμεί θεσμικές αλλαγές.
Και θα πρέπει, όταν το κάνει να εξηγήσει τι την κάνει να πιστεύει ότι οι διαγωνισμοί μιας μελλοντικής κυβέρνησης θα διέπονται από μεγαλύτερη διαφάνεια απ' ό,τι της σημερινής, η οποία στηρίζεται από μεγάλο αριθμό βουλευτών πολλών διαφορετικών κομμάτων και έχει έναν πρωθυπουργό, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει δική του agenda στις σχέσεις με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

3 σχόλια

  1. ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟ ΒΕΠΟΥΝ ΑΜΕΣΩς ΟΙ ΚΟΝΤΥΛΟΦΟΡΟΙ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟΤΕ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
    ΑΙΣΧΟΣ!!!
    SOK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΑΓΟΠΟΤΙ χωρίς όρια.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση