GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να διχοτομηθεί η Ευρωζώνη...

Του Hans–Olaf Henkel Στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρωζώνης δυο ταχυτήτων αναφέρεται ο Hans–Olaf Henkel, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερ...

Του Hans–Olaf Henkel

Στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρωζώνης δυο ταχυτήτων αναφέρεται ο Hans–Olaf Henkel, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Σε συνέντευξη στο Focus online, με τον τίτλο «Το Ευρώ είναι ένας ιός», ο γερμανός βιομήχανος κάνει μια σύγκριση Ελλάδας-Τουρκίας που αποδεικνύει -όπως υποστηρίζει- ότι το...
κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία της Ελλάδας.
Ο Hans–Olaf Henkel, ο οποίος δηλώνει απογοητευμένος από την έλλειψη φιλελευθερισμού στα γερμανικά κόμματα, διεξάγει συζητήσεις για ένα κίνημα που θα καλύψει αυτό το κενό. Οι Γερμανοί είναι ενθουσιασμένοι με την Ευρώπη, αλλά το Ευρώ υπονομεύει αυτόν τον ενθουσιασμό και μάλιστα σε αυξανόμενο βαθμό, διαπιστώνει.

Ο Henkel τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης της Ευρωζώνης, σε ζώνη του Βορρά και σε ζώνη του Νότου, και υποστηρίζει ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα οδηγεί σε διάσπαση:
«Κατ’ αρχάς, έχουμε ολοένα και μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ δανειστών και δανειζομένων στις χώρες της Ευρωζώνης. Οι Γερμανοί ήταν στην Ελλάδα ο πιο αγαπητός λαός πριν την ύφεση. Σήμερα είμαστε ο πιο μισητός λαός. Οι διαδηλωτές σε Αθήνα, Μαδρίτη και Λισσαβώνα δεν διαδηλώνουν μόνο κατά των πακέτων λιτότητας των κυβερνήσεών τους, αλλά και κατά της Angela Merkel».
Πέραν αυτού, έχει δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο μεταξύ των 17 κρατών της Ευρωζώνης και των υπολοίπων 10 της ΕΕ. Από τα κράτη εκτός Ευρωζώνης, μόνο η Ρουμανία επιθυμεί την ένταξή της σε αυτήν.
Στη Βρετανία και δη στους κόλπους των Συντηρητικών διαπιστώνεται ολοένα ενισχυόμενο ρεύμα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ εξαιτίας του ευρω-χάους, παρατηρεί ο Henkel. Όποιος έχει μάτια, βλέπει ότι το Ευρώ έχει εξελιχθεί σε ιό».
«Το Ευρώ είναι πολύ ισχυρό νόμισμα για τις χώρες του Νότου με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικές, για τις χώρες του Βορρά πολύ αδύναμο. Οι γερμανικές εξαγωγές τα πάνε σίγουρα πολύ καλά. Αλλά τί παράδοξο πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγών είναι αυτό, όταν η γερμανική βιομηχανία τα πάει περίφημα και ο Γερμανός φορολογούμενος και τα παιδιά του πρέπει να πληρώνουν για τις συνέπειες αυτών των εξαγωγών σε άλλα κράτη; Αυτό δεν είναι απλώς λάθος, είναι ανήθικο».
Κληθείς να απαντήσει, πού υπάρχει η αλληλεγγύη σε αυτή τη λογική, ο Henkel διαμαρτύρεται:
«Μα, δεν εγκαταλείπουμε τις χώρες του Νότου. Τις απελευθερώνουμε. Ήμουν προσφάτως σε Ελλάδα και Τουρκία και είδα τί ζημιά προκαλεί το Ευρώ. Οι δύο χώρες βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΟΝΕ. Σήμερα η τουρκική οικονομία ανθεί, η ανεργία στη χώρα μειώνεται, η οικονομία αναπτύσσεται σε ποσοστό 8%, η φορολογική βάση διευρύνεται. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο».
Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται μόνο η ελληνική κακοδιαχείριση, αλλά και το ίδιο το Ευρώ, επιμένει ο Henkel.
«Πιστεύετε ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα ήταν σε θέση να τριπλασιάσουν το δημόσιο χρέος, εάν τα επιτόκια ήταν υψηλά, όπως συνέβαινε πριν το Ευρώ; Μπόρεσαν να το κάνουν μόνο και μόνο, επειδή τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μειώθηκαν σε γερμανικά επίπεδα.
Οι χώρες του Νότου δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν χωρίς υποτίμηση των εθνικών τους νομισμάτων. Και σε ό, τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: ‘Εχουν γίνει πάνω από 100 τέτοιες αναδιαρθώσεις στην ιστορία με πιο σημαντικές τα τελευταία χρόνια αυτές της Αργεντινής και της Ρωσίας. Ποτέ πριν δεν επιχειρήθηκε, όμως, αναδιάρθρωση χωρίς υποτίμηση».
Αναφερόμενος στη διακηρυγμένη βούληση των 17 της Ευρωζώνης και τουλάχιστον άλλων έξι κρατών της ΕΕ να κατοχυρώσουν συνταγματικά το φρένο χρέους, ο Henkel θεωρεί ότι πρόκειται για κενές υποσχέσεις:
«Το αυστριακό Κοινοβούλιο μόλις απέρριψε την υιοθέτηση του φρένου χρέους στο Σύνταγμα της χώρας, ο δε Nicolas Sarkozy αποσιωπά το γεγονός ότι οι Γάλλοι Σοσιαλιστές είναι κατηγορηματικά εναντίον μίας τέτοιας προοπτικής. Προσπαθούν να μας “πλασάρουν” την ένωση μεταφοράς κεφαλαίων λέγοντάς μας: “Μη φοβάστε, υποσχόμαστε στους Γερμανούς γερμανική σταθερότητα”. Πρόκειται για ευσεβείς πόθους».
Ο Γερμανός σκεπτικιστής αποκλείει το ενδεχόμενο τα κράτη της Ευρωζώνης να σταματήσουν να παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ακόμη και με τις νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις:
«Ας φανταστούμε το ακόλουθο σενάριο: Η Ελλάδα παραβιάζει εκ νέου τους κανόνες, επειδή δεν μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χωρίς νομισματική υποτίμηση. Πρέπει λοιπόν να επιβληθούν κυρώσεις και η Αθήνα να πληρώσει. Δεν έχει, όμως, χρήματα. Και ποιός θα επωμιστεί την ευθύνη; Εμείς. Πρόκειται για παράδοξο, αντιπαραγωγικό κανόνα».
Ο Henkel πιστεύει, τέλος, ότι η Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα θα διαλυθεί.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση