GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απομονωμένη ενεργειακά η Ελβετία;;..

Από το  euractiv.gr « Η Ελβετία λόγω της θέσης της εκτός ΕΕ κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να απομονωθεί ενεργειακά », δήλωσε ο εκτελών χρέη διε...

Από το euractiv.gr
«Η Ελβετία λόγω της θέσης της εκτός ΕΕ κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να απομονωθεί ενεργειακά», δήλωσε ο εκτελών χρέη διευθυντού της διεύθυνσης εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ, Jean Arnold Vinois.
Σε συνάντηση που...
διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την ελβετική διπλωματική αποστολή στις 30 Νοεμβρίου, ο κύριος Vinois δήλωσε πως «η Ελβετία μπορεί να είναι το μοναδικό νησί ενέργειας που θα παραμείνει στην Ευρώπη, διότι δε δεσμεύεται από τις προδιαγραφές του Συμβουλίου της ΕΕ». Αρκετοί είναι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών που πιστεύουν πως η Ελβετία μπορεί να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση που θα ενταχθεί στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η χώρα αυτή έχει μια πλεονεκτική θέση στο κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, παρουσιάζει πολύ καλές υποδομές και μια ευέλικτη ικανότητα άντλησης υδροηλεκτρικής ενέργειας. Οι διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση μιας διμερούς ενεργειακής συμφωνίας για την εναρμόνιση των κανόνων της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ξεκινήσει από το 2007, έχουν δημιουργήσει απογοήτευση επειδή δεν έχουν αποφέρει ακόμα τα θεμιτά αποτελέσματα. «Η Ελβετία δεν είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, ενώ για παράδειγμα η Νορβηγία έχει ενσωματωθεί εδώ και καιρό στην εσωτερική αγορά ενέργειας», είπε ο κύριος Vinois στην EurActiv προσθέτοντας  πως μια συνθήκη κοινοτικής ενέργειας με τις βαλκανικές χώρες, την Ουκρανία και τη Μολδαβία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015.
Οι διασυνοριακές ροές 
O Thomas Tillwicks, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του εθνικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Swissgrid, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχει πιθανότητα η Ελβετία να απομονωθεί ενεργειακά, τονίζοντας πως μέσω των ελβετικών γραμμών περνάει το 11% όλων των διασυνοριακών ροών  στην Ευρώπη. «Η Ελβετία και η ΕΕ είναι αλληλένδετες και μέρος του ίδιου συστήματος, και γι' αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να διαχωριστούν και θα πρέπει να βρεθούν μέσω της συνεργασίας κοινές λύσεις».
Παρά την ύπαρξη ισχυρών και μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας, μόνο ένας άξονας προτεραιότητας από τους 10 του πακέτου ενεργειακών υποδομών που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά την Ελβετία. Ο άξονας αυτός προτείνει αναπτυσσόμενες διασυνδέσεις μεταξύ των πηγών ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας και των αντλιοταμιευτήρων αποθήκευσης ενέργειας, ένας τομέας που αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτατα μέσα στα επόμενα χρόνια. «Οι κανόνες που εφαρμόζονται στα πλαίσια ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι κοινοί και αποτελούν εμπόδιο περαιτέρω εξελίξεων. Πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει μια διεξοδική συνεργασία μεταξύ μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας»,σημείωσε ο κύριος Vinois. 
Διανομέας ή νησίδα;
Στο αίτημα που τέθηκε στον Jean Arnold Vinois να διευκρινήσει τα σχόλια του, ο ίδιος παραδέχθηκε πως η έκφραση «ενεργειακή νησίδα» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο της ΕΕ για να περιγράψει περιοχές που δεν εμφανίζουν καλές διασυνδέσεις με την ΕΕ. «Αυτή δεν είναι η περίπτωση της Ελβετίας, η οποία έχει πολύ στενές σχέσεις με την ΕΕ», τόνισε ο κύριος Vinois. Ο ενεργειακός τομέας της Ελβετίας εκπέμπει πολύ μικρό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Νωρίτερα αυτό το έτος η Βέρνη ανακοίνωσε τα σχέδιά της για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

3 σχόλια

  1. Η Ελβετία έχει να πολεμήσει,από
    τον καιρό του τοξοβόλου στο επι
    της καφαλής μήλο του γιού του.
    Είναι οι μεγαλύτερες κουφάλες
    που αποθηκεύουν τα κλεμένα των
    Δημοκρατικών(?) αξιωματούχων.
    Ποιός ο λόγος να αποταμιεύσεις
    χρήματα σε χώρα που ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ
    ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ?
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΏΝΕΣΑΙ?
    Προφανώς είναι κλεμένα.Γμτχρ%$#@
    Και τη παν*(%#@+ σας.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΚΙ'ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΛΕΣ ΜΙΖΕΣ ΚΙ'ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΠ'ΕΞΩ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΟΙ ΥΑΙΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ. ΩΦΕΙΛΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΙΨΗ ΓΙΩΡΓΑΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΓΑΛΒΑΝΙΣΤΟΥ ΤΕΝΕΚΕ. ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΚΟΥΦΑΛΕς ΕΓΙΝΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΑΝΕ ΜΠΙΣΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝΕ ΠΝΗΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση