GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επερώτηση και στη Βουλή για τα "Λαυρεντοδάνεια"...

Στη Βουλή επαναφέρει με τέταρτη κατά σειρά ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης το θέμα της Proton Bank. Με αφορμή το ...

Στη Βουλή επαναφέρει με τέταρτη κατά σειρά ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης το θέμα της Proton Bank.
Με αφορμή το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη λειτουργία της Proton Bank ο Δ. Παπαδημούλης αναδεικνύει και την διάσταση των μικρομετόχων της τράπεζας που...
 έχασαν τα χρήματά τους, μετά την κρατικοποίηση που υπέστη η συγκεκριμένη τράπεζα με επαχθέστατους για το Δημόσιο και τελικά για τους φορολογούμενους όρους.
«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μέσα σε διάστημα ενός έτους (από τις 4/1/2010 έως τις 31/1/2011) η Proton Bank χορήγησε στην Alapis και σε άλλες εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη 701 εκατ. ευρώ.
» Το ποσό είναι εντυπωσιακό, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Proton ανερχόταν σε 2,4 δισ. ευρώ.
» Δηλαδή, περίπου 1 στα 3,5 ευρώ σε δάνεια που είχε χορηγήσει η τράπεζα είχε δοθεί σε εταιρίες για τις οποίες αποδεικνύεται ότι συνδέονταν με τον κ. Λαυρεντιάδη.
» Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου στο πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ένας κύκλος επιχειρηματιών µε κοινά επενδυτικά συμφέροντα γύρω από τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη αλλά και διάφοροι «ημέτεροι» αντιμετώπιζαν την τράπεζα ως προσωπικό ταμείο περιφρονώντας τους καταθέτες που είχαν εμπιστευθεί τα χρήματα τους.
» Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από την Proton Bank ποσό τουλάχιστον 490 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε στην Alapis. Το κόλπο που στήθηκε ήταν ο κ. Λαυρεντιάδης να «σπάσει» την Alapis σε κομμάτια και να τα πουλήσει σε φίλους και συνεργάτες του, οι οποίοι για την αγορά τους πήραν δάνεια υψηλότατου πιστωτικού κίνδυνου από την Proton Bank. Με τον τρόπο αυτόν τα λεφτά των καταθετών μεταφέρθηκαν απευθείας από την τράπεζα στις τσέπες του κ. Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του.
» Όλα αυτά οδήγησαν να υποστεί η τράπεζα σημαντικότατη περιουσιακή ζημία και να κρατικοποιηθεί με επαχθέστατους για το Δημόσιο και τελικά για τους φορολογούμενους όρους. Σύμφωνα με έκθεση της ελεγκτικής εταιρίας Ernst & Young, που δημοσιεύτηκε στον τύπο, οι έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 863 εκατ. ευρώ σε μια περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας. Καμιά μέριμνα όμως δεν έχει ληφθεί για τους μικρομέτοχους της Proton Bank, μετά τον διαχωρισμό της τράπεζας σε «καλή» και «κακή» οι μετοχές των οποίων ακυρώνονται και χάνουν τα λεφτά τους.»
Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν υπάρχει δυνατότητα να αποζημιωθούν οι μικρομέτοχοι της Proton Bank και πώς.
Επίσης αναρωτιέται γιατί οι ελεγκτικές αρχές απέτυχαν να αντιληφθούν και να σταματήσουν εγκαίρως τις ανωτέρω κινήσεις που οδήγησαν σε καταλήστευση των καταθετών της Proton Bank και την επιβάρυνση των ελλήνων φορολογουμένων με σχεδόν 1 τρις ευρώ.
Ρωτά ακόμα για τα μέτρα ελέγχου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΤτΕ προκειμένου να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο και κατά πόσο μπορούν (κυβέρνηση και ΤτΕ) να διαβεβαιώσουν ότι η υπόθεση Proton Bank είναι η μόνη και ότι όλος ο υπόλοιπος τραπεζικός κλάδος λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές του νόμου και της διαφάνειας.

1 σχόλιο

  1. Π..$$$$$$$$$$$$$
    Α..$$$$$$$$$$$$$$$$$
    Σ..$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    Ο..$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    Κ..$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    OLE !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση