GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντί για «κούρεμα» απειλούν με μηνύσεις...

Μετά την αποχώρησή του από τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα», που προκάλεσε ανησυχίες στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, ο ισπανικός επ...

Μετά την αποχώρησή του από τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα», που προκάλεσε ανησυχίες στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, ο ισπανικός επενδυτικός όμιλος Vega, φέρεται να ετοιμάζει και αγωγές κατά των αξιωματούχων που χειρίζονται την απομίωση του ελληνικού χρέους.
Την πληροφορία μετέδωσαν οι Financial Times. Όπως αναφέρεται το «Vega Asset Management» - πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά hedge fund που...
κατέχουν ελληνικά ομόλογα - απειλεί να κινηθεί νομικά στην περίπτωση που οι ζημίες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κριθούν πολύ μεγάλες.

Δημοσιεύεται επιπλέον και επιστολή του Jesus Saa Requejo, ανώτατου στελέχους του ομίλου Vega, με την οποία προειδοποιεί για νομικές ενέργειες.
«Το Vega πιστεύει ότι με δεδομένη την τρέχουσα θέση του θεσμικού τομέα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα, δεν είναι πλέον η εθελοντική ανταλλαγή που θα περιλαμβάνει μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 50% ή λιγότερο» αναφέρει o Requejo και καταλήγει: «ο Vega πρέπει να αρχίσει να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες νομικές επιλογές ώστε να αρνηθεί και να αμφισβητήσει κάθε ανταλλαγή που συνεπάγεται ζημία μεγαλύτερη του 50%».
Χθες έγινε γνωστό ότι ο εκπρόσωπος του επενδυτικού ταμείου έχει αποσυρθεί από τη συντονιστική επιτροπή που συγκρότησαν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται για τους όρους με βάση τους οποίους θα γίνει το λεγόμενο PSI (Private Sector Involvement, «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα»), στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Η απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 27ης Οκτωβρίου, που βασίστηκε σε μία γενική συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών, προβλέπει τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%, αλλά η καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων μπορεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με το ύψος των επιτοκίων των νέων ομολόγων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές των πιστωτών, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των ομολογιούχων όσον αφορά το επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων. Το Vega φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες προσώπου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, να διαμαρτυρήθηκε για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει οποιαδήποτε ζημιά από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Η ανταλλαγή του χρέους, σημειώνουν οι Financial Times, αναμένεται να γίνει με την καταβολή στους πιστωτές ενός ποσού σε μετρητά ίσου με το 15% της αξίας των σημερινών ομολόγων καθώς και νέων ομολόγων που θα αντιστοιχούν στο 35% της ονομαστικής αξίας των σημερινών. Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά μεταξύ 4,5% και 5,5%, υψηλότερα από το 4% που έχει προβλέψει το ΔΝΤ, δήλωσε ένας τραπεζίτης. Η Ελλάδα έχει δεχθεί να επιτρέψει την έκδοση των νέων ομολόγων με βάση το βρετανικό δίκαιο, κάτι που θα κάνει δυσκολότερη την επιβολή μεγαλύτερων ζημιών στους επενδυτές (στο μέλλον), σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες. Οι ομολογιούχοι, προσθέτει το δημοσίευμα, κέρδισαν την παραχώρηση ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν την ίδια θέση με τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα η ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε μελλοντική αθέτηση πληρωμών θα πλήξει εξ ίσου και τις χώρες τις Ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι δυνατή η μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, αν δεν υπάρξει σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI.
Δεν σχολιάζει η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, ότι το «Vega Asset Management», αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα συνεχίζονται, στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη στις 26-27 Οκτωβρίου για μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Τέλος, σημείωσε ότι οι συζητήσεις αυτές αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2011 και επεσήμανε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές.

2 σχόλια

  1. ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ.

    ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο κωλοβλαχος θα μας πεθανει
    πριν δεχτει να βγει
    απο την ευρουπαιστανη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση