GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο «σούπερ Μάριο» δεν έπιασε… κορόιδο τις αγορές

Από το  sofokleous10.gr Οι αγορές δεν φάνηκε να συγκινούνται από την κίνηση της ΕΚΤ να παράσχει άφθονο ρευστό στις τράπεζες με τη μορφή 3...

Από το sofokleous10.gr

Οι αγορές δεν φάνηκε να συγκινούνται από την κίνηση της ΕΚΤ να παράσχει άφθονο ρευστό στις τράπεζες με τη μορφή 3ετών δανείων. Από την πλευρά τους οι αναλυτές επεσήμαναν πως τα δάνεια δεν αποτελούν λύση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος.
Να σημειωθεί πως 523 ευρωτράπεζες δανείστηκαν 489 δισ. ευρώ, έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών για 293 δισ. ευρώ. Με τα δάνεια της...
ΕΚΤ οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν όσα κεφάλαια θέλουν για 1.134 ημέρες, έναντι 13 μηνών που ήταν το ανώτατο χρονικό όριο στα δάνεια που έδινε η ευρωτράπεζα πριν τις 8 Δεκεμβρίου. Το επιτόκιο είναι το ίδιο με το επιτόκιο παρέμβασης (1%) και οι τράπεζες μπορούν να ζητήσουν όσα χρήματα επιθυμούν, εφόσον βεβαίως μπορούν να διαθέσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Κάποιοι χαρακτήρισαν τα 3ετή δάνεια, «μπαζούκα από την πίσω πόρτα». Δηλαδή εννοούν πως η ΕΚΤ, αφούν δεν μπορεί να δανείζει απευθείας τα (απαγορεύεται από το καταστατικό της) ή να αγοράζει μαζικά κρατικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά, δανείζει τις τράπεζες (με 1%) ώστε αυτές με τη σειρά τους να αγοράζουν κρατικά ομόλογα με αποδόσεις άνω του 4%. Στη θεωρία οι τράπεζες αποκομίζουν κέρδος από το λεγόμενο carry trade, ωστόσο αυτό θα συμβεί μόνο εάν τελικώς με αυτά τα χρήματα αγοράσουν ομόλογα.
Γιατί όμως επικρατεί επιφυλακτικότητα για την αποτελεσματικότητα των δανείων που χορηγεί η ΕΚΤ. Η απάντηση είναι απλή και έγκειται στο πού θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες τη ρευστότητα πού αποκόμισαν. Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα ιδρύματα θα σπεύσουν με τα ρευστό καλύψουν τις υφιστάμενες θέσεις τους στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, όπου καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Έτσι τα αποτελέσματα του νέου εργαλείου που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ θα είναι βραχυπρόθεσμα. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι πως η συγκεκριμένη διαδικασία περιορίζει της ανησυχίες για πιστωτικό κραχ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μέσα στο 2012. Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στο 2012, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους 600 δισ. ευρώ, το οποίο είναι κατά 35% υψηλότερο σε σχέση με φέτος. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο λήγουν τραπεζικά ομόλογα 230 δισ. ευρώ.



Τελικά αυτό που αναρωτιούνται οι αγορές είναι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη συγκεκριμένη τακτική αλλάζει γραμμή πλεύσης. Όχι απαντάνε οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού τις αρχές και την ανεξαρτησία της προσπαθώντας με πλάγιους τρόπους να παράσχει στήριξη στις οικονομίες. Ο Μάριο Ντράγκι δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών. Ωστόσο προσφέρει απλόχερα «απεριόριστο δανεισμό» προς τις ιδιωτικές τράπεζες, ελπίζοντας πως αυτά τα κεφάλαια θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία και όχι στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Ο «Σούπερ Μάριο» εξακολουθεί να κάνει το χατίρι των Γερμανών αρνούμενος πεισματικά να καταστεί η ΕΚΤ «ύστατος δανειστής» των εθνικών οικονομιών. Όμως έμμεσοι τρόποι που χρησιμοποιεί για να στηρίξει τις τράπεζες, αποτελούν προσωρινό «φάρμακο» για τον ιό που χτυπά απειλητικά την πόρτα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση