GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απάντηση (στον μητροπολίτη Πέτρας) για τον Εφραίμ...

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης   http://www.romfea.gr/ Άγιε Πέτρας, η Μητέρα Εκκλησία δεν χτυπά τα παιδιά της! Διαβάσαμε πολλές απόψεις και...

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
 http://www.romfea.gr/
Άγιε Πέτρας, η Μητέρα Εκκλησία δεν χτυπά τα παιδιά της!
Διαβάσαμε πολλές απόψεις και σχόλια για την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ.
Άλλες επώνυμες και άλλες ανώνυμες. Άλλες υπέρ του και άλλες όχι. Μόνο μία (επώνυμη) άποψη δεν θελήσαμε να δημοσιεύσουμε, καίτοι την λάβαμε ουκ ολίγες φορές στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Εκείνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκταρίου. Όχι γιατί δεν μας εκφράζει.
Καθένας έχει το θάρρος της γνώμης του. Οιοσδήποτε μπορεί να έχει την άποψή του. Και σε κάθε περίπτωση, κάθε γνώμη, κάθε θέση, πρέπει να γίνεται σεβαστή.
Ακόμη κι αν τα ψήγματα αλήθειας, κατά τη δική μας ταπεινή γνώμη, σε αυτό το άρθρο είναι απειροελάχιστα.
Το άρθρο του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκταρίου, παρότι κυκλοφόρησε ευρύτατα στα blogs και site, δεν το δημοσιεύσαμε για έναν και μόνον λόγο: γιατί...
 ξέρουμε καλά πως σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κινείται σε ένα πνεύμα αλλοπρόσαλλα διαφορετικό και σίγουρα μη χριστιανικό.
Ένας Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου χρησιμοποιεί τόσο φαρμακερές λέξεις για έναν «αδελφό» του, που ίσως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ ένας φανατισμένος αλλόθρησκος για έναν Χριστιανό.
Ο Σεβασμιώτατος φαίνεται πως κινείται σε μία πολύ διαφορετική οδό από εκείνη που επιτάσσει το χριστιανικό πνεύμα, "μη προ καιρού κρίνετε, έως αν έλθει ο Κύριος" λέει ο Απόστολος.
Δίνοντας ένα στίγμα που σε καμία περίπτωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει υπονοήσει στο ελάχιστο.
Δηλητήριο σε κάθε αποτύπωμα που αφήνει η -ζαλισμένη από την αγωνία να ψέξει και να περιγράψει με τον χειρότερο τρόπο - γραφίδα του.
Εικασίες που και οι πιο δριμύτατοι κατήγοροι του Εφραίμ δεν του έχουν αποδώσει. Όπως για τα περί off shore και προσωπικούς λογαριασμούς.
Όταν όλοι ξέρουν πως ο Εφραίμ ό,τι έκανε το έκανε για την ιστορική Μονή Βατοπεδίου.
Πολλοί κατηγορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολομαίο, γιατί σιωπά στην υπόθεση του Βατοπεδίου και στην προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ.
Είμαστε ελάχιστοι για να κρίνουμε. Αλλά με την ελάχιστη εμπειρία μας, ίσως καταλαβαίνουμε τον λόγο.
Η Μητέρα Εκκλησία δεν βιάζεται. Η Μητέρα Εκκλησία δεν χτυπά τα παιδιά της. Ακόμη και αν κάνουν (ή τους αποδίδουν ότι κάνουν) τα μεγαλύτερα σφάλματα.
Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει στοργικά τα παιδιά της.
Η σιωπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον Ηγούμενο Εφραίμ, προσφέρει απεριόριστη βοήθεια.
Στέλνει μηνύματα σε πολλούς. Σε εχθρούς και «αδελφούς» του που βιάστηκαν να τον καταδικάσουν. Να τον οδηγήσουν στην αγχόνη του ευτελισμού και της απαξίωσης.
Το χριστιανικό δεν είναι να χτυπούμε τον άλλο. Κυρίως όταν είναι πεσμένος χάμω Σεβασμιώτατε…
Που είναι η αδελφική σας αγάπη; Ποιο χάρισμα έχετε εσείς που διαγνώσατε αμέσως την ενοχή του Ηγουμένου Εφραίμ;
Γιατί δεν καλείτε στο δρόμο της σωφροσύνης τους δεκάδες Ιεράρχες που βγαίνουν και υπερασπίζονται τον Ηγούμενο;
Κάθε σας λέξη ηχεί σαν εκείνες που χρησιμοποιούν καθημερινά οι φανατισμένοι αιμοδιψείς φωνασκούντες στην αδηφάγο τηλεοπτική αρένα, που εκ των προτέρων έχει ρίξει στην πυρά τον «ηγούμενο – επιχειρηματία».
Ένας αρχιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποκαλεί ευθέως ως «μεγαλομανή», «ανασφαλή», «με το σύνδρομο του νεόπλουτου», «που αναμιγνύει επικίνδυνα την πνευματικότητα και την επιχειρηματικότητα», «που μετεωρίστηκε ο νους του» και κινείται «υπερπολυτελώς και ζει εκκοσμικευμένα».
Αν εσείς, ο πνευματικός πατέρας, με αυτά τα λόγια στηρίζετε τον Γέροντα Εφραίμ τότε οι εχθροί της Ορθοδοξίας, του Αγίου Όρους, ποια λόγια τους μένει να χρησιμοποιήσουν;
Μπορεί να είναι όλα αυτά που λέτε. Κι ακόμη περισσότερα. Όμως ποιο πνευματικό παράδειγμα δίνετε στους χιλιάδες που διαβάζουν την υπόθεση, εσείς που πρώτος δείχνετε τον, κατά τη γνώμη σας, βέβαιο αμαρτωλό;
Η Μητέρα Εκκλησία Σεβασμιώτατε, ξέρει πότε και πώς και αν πρέπει να μιλήσει. Και ξέρει να αγκαλιάσει το παιδί της, με αυτή τη μητρική στοργή που τη διακρίνει, όταν αυτό παρεκκλίνει της πορείας του.
Δεν τιμωρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εμείς έτσι πιστεύουμε. Παρεκτός κι αν εσείς Σεβασμιώτατε έχετε άλλη γνώμη γι’ αυτό.
Με αυτή τη λογική δεν δημοσιεύσαμε το κείμενό σας. Γιατί, με όλο το θάρρος, δεν δικαιούται ένας ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου να χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις, να βγάζει τέτοιο μένος για τον «φίλο που προασπίζει ευκαίρως ακαίρως», όταν η ίδια η Μητέρα Εκκλησία έχει επιλέξει για την ίδια υπόθεση τη σιωπή.
Η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σίγουρα δεν έχει την ανάγκη κανενός από εμάς για να την υπερασπιστεί, ούτε μεγαλόσχημων κληρικών, πολλώ δε μάλλον κάποιων λαϊκών, όπως και η ταπεινότητά μου.
Όμως έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και θα την εκφράζουμε.
Γιατί πρέπει να υπάρχει πάντοτε ένας αντίλογος σε κάθε άποψη που προκαλεί κρότο. Γιατί μετά τον κρότο και την λάμψη ακολουθεί το απόλυτο σκοτάδι και η σιωπή.
Και ποτέ το σκοτάδι δεν έδειξε το δρόμο για την αλήθεια.
ΥΓ. Γράφετε στο άρθρο σας ότι ελπίζετε η Παναγία να συνετίσει τον Ηγούμενο Εφραίμ και «να βάλει τα πράγματα σε τάξη για τις εξυπνάδες του».
Εμείς ελπίζουμε η Παναγία να κρατήσει τους αρχιερείς μακριά από τα μικρά, τα ανθρώπινα και ταπεινά.
Ο πειρασμός της αντιζηλίας και της χαιρεκακίας δεν αρμόζει σε κληρικούς.

11 σχόλια

  1. οταν ενας ιεραρχης
    που ΥΠΟΤιΘΕΤΑΙ ειναι πιο κοντα στα θεια
    χρησιμοποιει τετοιες απρεπεις εκφρασεις
    που ταλαιπωρουν -σκανδαλιζουν τους απλους λαϊκουε
    τοτε τα πραγματα εχουν φτασει στο απροχωρητο
    Λυκοι φυλανε τα προβατα
    το κακο εχει φτασει οπου δεν παει αλλο
    -ου χωρειν πλεον-
    και ο ερχομος του Χριστου ειναι επι θυραις!
    ΑΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πασοκ

    Αφειστε τον πρακτορα Εφραιμ και βαλτε δρ Κουτσουκο την νεα ηγετικη μορφη Πασοκ

    Καλη Χρονια
    απο τους εντιμους πρασινοφρουρους

    Νικος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ

    Αφειστε τον πρακτορα Εφραιμ και βαλτε δρ Κουτσουκο την νεα ηγετικη μορφη Πασοκ

    Καλη Χρονια
    απο τους εντιμους πρασινοφρουρους

    Νικος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πασοκ

    Αφειστε τον πρακτορα Εφραιμ και βαλτε δρ Κουτσουκο την νεα ηγετικη μορφη Πασοκ

    Καλη Χρονια
    απο τους εντιμους πρασινοφρουρους

    Νικος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ,Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ-ΠΑΠΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΦΙΟΥ.

    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Ο "ΝΟΗΜΩΝ" ΛΑΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ.

    ΠΑΡΑΦΥΣΗ ΒΙΟΣ,ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ,ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ,
    ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ,ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ,ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ......
    ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ,ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα παραπάνω ανερμάτιστα, σε καμμία περίπτωση δεν απαντούν στα όσα με παρρησία και πολύ συγκεκριμένα έγραψε ο Μητροπολίτης Πέτρας.

    >οι πιο δριμύτατοι<

    Καλά θα κάνανε οι συντάκτες του κειμένου να ανοίξουν καμιά γραμματική πρώτα, να μάθουν ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποτε ο ΣΚΑΪ τα έλεγε λίγο διαφορετικά. Εν πάση περιπτώσει, ο Πέτρας έχει απόλυτο δίκιο. Δεν είναι δυνατόν να εμπορεύεται τα ιερά λείψανα, διότι αυτό κάνει, για να κάνει κονέ. Όταν τα πήγε στην Αθήνα, για να ... βοηθήσει τον ασθενή τότε Ανδρέα Παπανδρέου (πάντα με το αζημίωτο), γιατί περιέφερε την Αγία Ζώνη στα πλουσιόσπιτα των βορείων προαστίων και δεν τα πήγε ούτε μία φορά π.χ. στον "Ευαγγελισμό", στους αρρώστους, σε κανένα γηροκομείο, σε κάποιες φτωχογειτονιές, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχουν φουσκωμένα βαλάντια; Είναι καλόγερος αυτός, ή χριστέμπορος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαμός προσκυνητής31 Δεκ 2011, 6:58:00 μ.μ.

    Κύριε Πολυγένη ο Πέτρας, κατά την δική μου ανάγνωση του κειμένου του, υπερασπίστηκε την αθωότητα του πατρός Εφραίμ συμφωνώντας με αυτό που λέτε και εσείς, πως δηλαδή ό,τι έκανε το έκανε για το καλό της Ι.Μ.Βατοπεδίου και όχι για προσωπικόν όφελος. Υπάρχουν δύο ζητήματα που για μας τους απλούς προσκυνητές του Αγίου Όρους, τους μη θεολογικώς καταρτισμένους χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. 1)Το γεγονός ότι στις, όπως συμφωνήσαμε, αθώες δραστηριότητες του ηγουμένου υπάρχει σίγουρα ένα πρόβλημα Μέτρου. Δεν ξέρω πόσο προάγονται οι πνευματικές προτεραιότητες του Αναχωρητισμού και Ησυχασμού με τέτοιας κλίμακας επιχειρηματικές δοσοληψίες δις Ευρώ ακόμα και αν αυτές κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών διαφόρων Επισκοπών και Ιδρυμάτων. Η Τράπεζα του Βατικανού, για την ανατολική μας παράδοση, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.Όταν με το καλό τελειώσει αυτή η θλιβερή ιστορία και εύχομαι να τελειώσει χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία του π.Εφραίμ θα πρέπει όλοι να είμαστε ωριμότεροι από αστοχίες και υπερβολές που θυμίζουν όντως πολυεθνικές επιχειρήσεις και λιγότερο πνευματική αποστολή. Να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στις σχέσεις των Ι.Μ. με το πολιτικό σύστημα, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια του αμοιβαίου σεβασμού και να εκτρέπονται σε πελατειακού χαρακτήρα συναλλαγές. 2) Ζήτημα εξίσου σοβαρό είναι η λογοκρισία την οποία επιβάλλετε σε έναν ιστοχώρο που κινείται στο πλαίσιο της Εκκλησίας. Επειδή λέει αποφασίσατε ότι τέτοιες λέξεις και χαρακτηρισμοί δεν αρμόζουν σε Επισκόπους της καθ΄ημάς Εκκλησίας. Ποιος αποφάσισε και για λογαριασμό ποιου αποφάσισε.
    Ζούμε όλοι καταστάσεις πρωτόγνωρες για την Κοινωνία και την Εκκλησία. Μια σύγκρουση με την Διεθνή των κερδοσκόπων φαντάζει αναπόφευκτη. Χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη. Σαν την αλληλεγγύη που οφείλουμε στον π.Εφραίμ και σαν την ενότητα στην οποία προσκαλούμε τον επίσκοπο Πέτρας δημοσιοποιώντας τις απόψεις του. Να είστε καλά και ο Κύριος να ατσαλώνει την Αγάπη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστιανη ολου του κοσμου Ενωθείτε….
    Καταδικάζουμε το απεχθές δικαστικό «έγκλημα» που συντελέστηκε στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου 2011 εναντίον της εκκλησίας στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους…
    αποφασισμένη να «σηκώσει» μαζί με τον ηγούμενο Εφραίμ το σταυρό… του μαρτυρίου….
    Η άδικη προφυλάκιση του Γέροντά μας Εφραίμ συγκλόνισε τις καρδιές των αδελφών της Χριστιανοσύνης, την Εκκλησίας και κάθε πνευματικό και Ελεύθερο σκεπτόμενο άνθρωπο……..
    Διεθνης Χριστιανικη Αδελφοτης.
    Christian the world, unite ....
    We condemn the hateful court "crime" that took place in Athens on December 23, 2011 against the church in the person of Elder Ephraim Abbot of the Monastery of Mount Athos Vatopedi ...
    determined to "lift" with Abbot Ephraim ... the cross of martyrdom ....
    The unjust detention of our Elder Ephraim shook the hearts of the brothers of Christianity, the Church and all intellectual and free-thinking man ... ... ..
    International Christian Adelfotis.

    Christian Länder, vereinigt euch ....
    Wir verurteilen die hasserfüllte Gericht "Verbrechen", die in Athen am 23. Dezember 2011 fand gegen die Kirche in der Person des Elder Ephraim Abt des Klosters auf dem Berg Athos Vatopedi ...
    entschlossen, "Lift" mit Abt Ephraim ... das Kreuz des Martyriums ....
    Die ungerechte Inhaftierung von unserer Elder Ephraim schüttelte die Herzen der Brüder des Christentums, der Kirche und alle geistigen und frei denkende Menschen ... ... ..
    International Christian Adelfotis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΌΛΑ ΤΑ ΘΥΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΖΙ
    συγχρονισμένα.
    ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ
    ΤΗΣ "ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΣ"..
    ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.
    με την ωραία φωτό του ΥΠΕΡΗΛΙΘΙΟΥ
    αλλά εν γνώση του ΔΟΣΙΛΟΓΟΥ
    ...με την μώβ γραβάτα.
    (Το τυρκουάζ κασκόλ για τον πισινό του
    του το έδωσε μετά ο Αφέντης του Πασάς).
    - κλείνει η παρένθεση.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Αϊντε αδελφάρες και αδελφές
    το 2011 τελείωσε......
    τώρα ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ την Δευτέρα το 2012
    θα βγούμε περίφανα στις ΑΓΟΡΕΣ... !!!
    ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΝΤ.
    Οι Εθνοσωτήρες σας
    ΓΑΠ-Παπακώσ & Βενιζέλας
    μετά Δοσίλογων συνεταίρων
    ΚαρατζαΦυρέρηδων-Κόρης & χαφιέ Κουβέλη.

    Οι ουρανοί αναγουλιάζονται..
    Μοσχαροειδή, αιγοπρόβατα και βοοειδή ΠΑΣΟΚ
    καθώς και λοιπά ζωύφια, παράσιτα και ερπετα..

    Ζήτω το ΛΑΟΣ - ΠΑ$$ΟΚ στης ΔΥ.ΣΗΣ το ΔηΑρι.
    ____________________________________________
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ιθαγενείς ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ 2012 .
    ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ
    ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ
    Τυρανόσαυροι Δινό-σαυροι Αχόρταγοι
    της Ελλάδας και των Ελλήνων.

    και για το έθιμο.....

    ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
    ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ)
    ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ΑΡΧΗ ΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΗ ΧΡΟΝΙΑ
    ΚΙ ΑΡΧΗ ΚΑΚΟΣ ΣΑΣ ΧΡΟΝΟΣ !
    ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΑΣ + + +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. για όλα υπάρχουν απαντήσεις στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ από το 2008
    www.oakke .gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση