GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ατυχής αφορμή-ευτυχή συγκυρία για γνωριμία με τον "Άχρηστο Δημήτρη"...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη Πάει καιρός από τότε που με τις ώρες έψαχνα στα ράφια βιβλιοπωλείων για εκείνο το βιβλίο που θα ξετρυπώσω μόνος...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
Πάει καιρός από τότε που με τις ώρες έψαχνα στα ράφια βιβλιοπωλείων για εκείνο το βιβλίο που θα ξετρυπώσω μόνος, δίχως την καθοδήγηση παντώς σχετιζόμενου ειδικού, έχοντας έτσι την ευχάριστη ως το τέλος αγωνία ενός προσωπικού στοιχήματος για το αν άξιζε μια καθαρά προσωπική επιλογή. Ελλείψει χρόνου, εμπιστεύομαι κυρίως πια γνώμες άλλων -γνωστών τε και επιλέκτων- και έτσι πηγαίνω με μια πρότερη ενημέρωση για το τί πρόκειται να αγοράσω.
Πρόσφατα, το μάτι μου φευγαλέα έπεσε σ᾽ έναν τίτλο μυθιστορήματος, ενώ παρήγγελνα στο κισσέ ένα επιστημονικό χρειαζούμενο βιβλίο.
Ο "Άχρηστος Δημήτρης" αδικήθηκε από τον αρχικό συνειρμό μου. Ομολογώ πως δίχως να γνωρίζω το τι και το πως του βιβλίου συνειρμικά αμέσως σκέφτηκα το νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας. Μου 'ρθε ακαριαία η...
μόνη ρήση Παγκάλου με την οποία συμφωνώ απόλυτα: "Ο κύριος Τίποτα". Στον κ. Αβραμόπουλο, όμως, οφείλω ένα δημόσιο ευχαριστώ, καθώς εξαιτίας του αγόρασα ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο.
Μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει για πολιτική διαστροφή, για κάψιμο εγκεφαλικών κυττάρων από την συνεχή και αυτόβουλη παρακολούθηση του πολιτικού προσκηνίου και παρασκηνίου κι ενδεχόμενα, θα έχει δίκιο. Είναι όμως μια πραγματικότητά μου και χάρη σ᾽αυτή και στην αμείωτη διάθεσή μου να παραλληλίσω κατασκευασμένα πρόσωπα με υπαρκτές πολιτικές προσωπικότητες, φαντασμένα έργα με σημειωμένα πολιτικά τελούμενα, γνώρισα έναν εξαιρετικά δοσμένο κόσμο από τον Γιώργο Συμπάρδη. Η αντίσταση του έργου σε μορφολογικές κατατάξεις, το πλήθος των επεισοδίων και των προσώπων που επί τούτου δεν συνθέτουν μια συγκροτημένη ιστορία και δεν δίδονται μέσα από οικείες πλοκές, είναι το στοιχείο εκείνο -κυρίως- του έργου που με συνεπήρε, καθώς ο συγγραφέας εμφανώς (αλλά όχι επιτηδευμένα) αποφεύγει να θέσει τον όποιο νου σε καλουπωμένες νόρμες συνειρμών. 
Η ιστορία μιας μακρόχρονης φιλίας ανάμεσα σε δύο άνδρες, μέσα από το πρίσμα του κοινωνικοπολιτικού κλίματος της δεκαετίας του '70 και ως αυτού των μέσων περίπου της δεκαετίας του '80. Ο ένας δικηγόρος, ο άλλος απασχολούμενος σε ευκαιριακές δουλειές: γκαρσόνι, μπάρμαν, ναυτικός, υπάλληλος γραφείου ταξιδιών, ηθοποιός. Οι δύο τους κουβεντιάζουν για τις γυναίκες, σχετίζονται με μερικές, ενώ έρχονται πολύ περισσότερο κοντά μεταξύ τους και καταλήγουν να συγκατοικήσουν στο σπίτι του ενός και στον κόσμο του άλλου, έναν μικρόκοσμο τόσο κοντινό και τόσο απόμακρο συνάμα. Ο αφηγητής διηγείται με μια ευφυή απλότητα την ιστορία τους και ύστερα τους εξαφανίζει από το κάδρο του έργου του, μεταδίδοντας μια έντονη αίσθηση αναπότρεπτου· ως εάν το τυχαίο να είναι η μοίρα μας. 400 σελίδες του μυθιστορήματος, κατά περίεργο τρόπο, δεν φεύγουν από τη μνήμη σου, ακόμη και όταν έχεις τελειώσει την ανάγνωση του βιβλίου, ακόμη και όταν το αναπολείς ύστερα από μέρες. Ίσως γιατί είναι αδρά ζωγραφισμένα τα σκηνικά που περιγράφει, ίσως γιατί η θλίψη που αναδίνουν οι καθημερινές ιστορίες τους είναι τελικά τόσο οικεία, μέσα από μια αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, που ξετυλίγεται απλά και αβίαστα και που συγκρατεί την προσοχή του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.
«Ένα βαρυσήμαντο μυθιστόρημα, ένα βιβλίο που με την ιδιαιτέρως οξυμένη πεζογραφική νοημοσύνη του θέτει σύνθετα ζητήματα ως προς την ακριβή φύση του κόσμου και την εικόνα του», έγραψε η Ελισάβετ Κοτζιά στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Ό,τι παίζει και ό,τι μετράει στις σελίδες του είναι ένα πλέγμα εντυπώσεων, αισθήσεων και εικόνων, που ανακύπτουν συνεχώς και με υψηλότερη ένταση όσο προχωρεί η αφήγηση. Και η ποιητική εντέλει αυτή πνοή βγαίνει αβίαστα και φυσικά σ’ όποιο σημείο κι αν τη συναντήσουμε στο μυθιστόρημα και εγγυάται χωρίς κανένα περιορισμό το αποτέλεσμά του», σημείωσε ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου στην Ελευθεροτυπία.
«Ο Άχρηστος Δημήτρης είναι ένα από τα πιο γοητευτικά μυθιστορήματα που διάβασα τελευταία. […] Η αποθέωση του “δεικνύειν” και η ολοσχερής απάλειψη του “λέγειν”», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Τσακνιάς, στο Βήμα της Κυριακής.
Ευχαριστώ κ. Αβραμόπουλε, ευχαριστώ...

7 σχόλια

  1. ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΟΜΑ Η DORA ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ...ΣΑΜΑΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΡΟΔΟΤΗ. ΜΙΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΣΥ Κ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΟΥΤΡΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΣΩ...
    DORA ΕΛΑ ΠΙΣΩ..ΕΣΤΩ Κ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ουσία ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΠΟΥΣΤΑ παπαριώτη..
    είναι ότι:

    Ο Αβραμόπουλος αδειάζει τον Υφυπουργό του.


    Αβραμόπουλος, μιλώντας στο real, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του υφυπουργού Κώστα Σπηλιώπουλου, με τις οποίες ο κ. Σπηλιώνονταν είχε τονίσει ότι για την υπόθεση με τον εύελεπι, υπόλογος είναι ο πατέρας του που υπηρετεί σήμερα ως ταξίαρχος σε μονάδα του Έβρου, επειδή ο ίδιος είχε δείξει στο παρελθόν ότι νοσταλγεί, τάχα, τη δικτατορία.
    «Τη γραμμή του υπουργείου Άμυνας τη δίνει μόνο ο Υπουργός», απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, φανερά ......
    εκνευρισμένος από την σχεδόν «ρατσιστική» τοποθέτηση του υφυπουργού του.


    Αντωνία-Μαρία..
    ΑΝΤΕ ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΤΣΙΜΝΠΟΥΚΙ
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΑΝΩΘΕΝ
    ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ πράσινο ΔοΝηΤήηηηηηηηηηηηηη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μαλακ@@ είναι ανίκητη!

    παπαριωτη..ΤΟ ΞΈΡΟΥΜΕ ΡΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχρηστος, αμα τι αχρηστος..πιο πολυ κ απο τα ιδια τα σκουπιδια...ΑΧΡΗΣΤΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η μαλακί@@ σου είναι ανίκητη
    λέμε ρε 8.20 ΦΥΤΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν Μπιρμπίλη υπογράφει ο Παπακωνσταντίνου τις απαντήσεις σε ερωτήσεις βουλευτών...
    Σε λίγο θα κυκλοφορεί και με περούκα

    Την υπογραφή της Τ.Μπιρμπίλη βάζουν ακόμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ας έχει πάρει τη θέση της από το καλοκαίρι ο Γ.Παπακωσταντίνου.

    Διάβαζε και ξαναδιάβαζε την γραπτή απάντηση που πήρε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από ερώτηση του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Θανάσης Λεβέντης και δεν καταλάβαινε πως ήταν δυνατόν να την είχε υπογράψει η Τίνα Μπιρμπίλη.

    Για να βρει το δίκιο του ο βουλευτής πήγε στη Βουλή, και αφού έδειξε την υπογραφή της υπουργού Τ.Μπιρμπίλη, κατήγγειλε πως για την γκάφα ευθύνονται αδιάφοροι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ο Παπακωνσταντίνου που καθώς βλέπει τα γουνάκια να έρχονται κατά πάνω του για τις μαιμουδιές που έκναε και μας οδήγησαν στο ΔΝΤ,
    αποφάσισε να υπογράφει σαν Μπιρμπίλη και να κυκλοφορεί
    και με περούκα...


    Την γκάφα επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης που είπε πως πρόκειται για λάθος δημοσίων υπαλλήλων του υπουργείου προς τους οποίους θα γίνουν όπως τόνισε ''οι κατάλληλες συστάσεις''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση