GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όνομα και «πραγματικότητα»...

Από τον Τάκη Μίχα Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο λανθασμένη είναι η εμμονή της Ελλάδας στο...

Από τον Τάκη Μίχα
Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο λανθασμένη είναι η εμμονή της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας. Μια εμμονή που δεν έχει κανένα νόημα.
Η συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας έχει επικεντρωθεί στο αν αυτό εκφράζει κάποια «πραγματικότητα» ή όχι. Από την μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η γειτονική «Μακεδονία» δεν έχει καμιά σχέση με την Μακεδονία και συνεπώς δεν πρέπει να...
 αναγνωρισθεί με αυτό το όνομα. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η «Μακεδονία» έχει κάποια σχέση με την Μακεδονία και άρα πρέπει να αναγνωρισθεί με αυτό (η ένα ελαφρά τροποποιημένο) όνομα.
Παρανομαστής και των δυο θέσεων είναι η αποδοχή της άποψης ότι ύπαρξη ή μη μιας «πραγματικότητας» στην οποία αναφέρεται το όνομα μιας χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση του ονόματός της. Αν μια χώρα σύμφωνα με αυτή την αντίληψη ονομαζόταν «Δημοκρατία της Πατάτας» αλλά είτε δεν παρήγε πατάτες είτε δεν ήταν δημοκρατία τότε, σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να αναγνωρίσει την «Δημοκρατία της Πατάτας» με αυτό το όνομα.
Όμως στην πραγματικότητα η σχέση του ονόματος μιας  χώρας με την παραδηλούμενη «πραγματικότητα» δεν έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο στην διπλωματική πρακτική ούτε της Ελλάδας ούτε των άλλων χωρών. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίξει τώρα. Με άλλα λόγια: ακόμα και αν δεχθούμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την Μακεδονία, το γεγονός αυτό, στην βάση της πάγιας ελληνικής και διεθνούς διπλωματικής πρακτικής, δεν μπορεί να παίξει ρόλο στην αναγνώριση ή μη του ονόματος της γειτονικής χώρας.
Όπως είναι γνωστό σήμερα η Ελλάδα αναγνωρίζει κάτι που ονομάζεται «Δημοκρατία της Συρίας». Έχει καμιά σχέση το όνομα αυτό με την πραγματικότητα;
Το ίδιο ίσχυε και στο παρελθόν. Καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου 1950-1985 υπήρχαν στον κόσμο ορισμένα κρατικά μορφώματα το όνομα των οποίων περιλάμβανε το «Λαϊκή Δημοκρατία». Έτσι είχαμε την «Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας», την «Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας» την «Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας» κλπ. Όμως όπως ήταν γνωστό το όνομα αυτών των χωρών δεν είχε καμιά σχέση με την «πραγματικότητα». Η π.χ. «Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας» ούτε  «Λαϊκή» ήταν - στο βαθμό που αντιπροσώπευε την ισόβια εξουσία μιας μη εκλεγμένης ελίτ-, ούτε ασφαλώς «Δημοκρατία» - στο βαθμό που οποιαδήποτε διαφωνία  αντιμετωπίζονταν με εκτελέσεις, εκτοπίσεις, φυλακίσεις και ψυχιατρεία. Και το ίδιο ακριβώς ίσχυε λίγο-πολύ και με τις άλλες «Λαϊκές Δημοκρατίες». Όσο δε για την ΕΣΣΔ-ούτε «ένωση», ήταν ούτε «σοβιετική», ούτε «σοσιαλιστική», ούτε «δημοκρατική». Όμως η Ελλάδα όπως και οι άλλες Δυτικές χώρες την αναγνώριζαν ως «Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών».
Η αναντιστοιχία λοιπόν ονόματος-«πραγματικότητας»  δεν εμπόδιζε το Ελληνικό κράτος να αναγνωρίζει όλα αυτά τα μορφώματα με το κίβδηλο όνομα. (Ούτε φυσικά τα ελληνικά ΜΜΕ θα διανοούντο να επιβάλλουν στους συντάκτες τους να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό από το επίσημο όνομα για αυτές τις χώρες όπως π.χ. γίνεται σήμερα στην περίπτωση των «Σκοπίων».) Και σωστά έπραττε η Ελλάδα αναγνωρίζοντας τις διάφορες χώρες με το επίσημο όνομά τους -ανεξάρτητα αν ανταποκρινόταν στην «πραγματικότητα»: Διότι η αποδοχή του επίσημου ονόματος μιας χώρας δεν σηματοδοτεί ούτε αναγνώριση ούτε μη αναγνώριση κάποιας «πραγματικότητας» στην οποία αναφέρεται το όνομα. Αυτό που σηματοδοτεί είναι την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας στην χωρα  -δηλαδή  την αναγνώριση στο κράτος ορισμένων δικαιωμάτων μεταξύ των οποίων είναι και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας. Με άλλα λόγια η αναγνώριση από την Ελλάδα της γειτονικής χώρας με το συνταγματικό της όνομα απλά σημαίνει την τυπική αναγνώριση στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας της αποκλειστικής αρμοδιότητα να προσδιορίζει την ονομασία της χώρας.
Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο: οι χώρες που αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως «Ελληνική Δημοκρατία» δεν σημαίνει ότι έχουν κατ' ανάγκη άποψη για την ιστορική συνέχεια μεταξύ Αρχαίας και Νέας Ελλάδας. Αυτή λοιπόν η πάγια διπλωματική πρακτική δεν σημαίνει ούτε αναγνώριση ούτε μη αναγνώριση μιας κάποιας «πραγματικότητας» στην οποία υποτίθεται ότι  αναφέρεται το όνομα. Πιο απλά: Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι ο κ.Γκρουέφσκι είναι γονιδιακός, εθνοτικός, πολιτισμικός ή γλωσσικός απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό που αναγνωρίζει είναι ότι ο κ.Γκρουέφσκι – και όχι οι κ.Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης -είναι εκείνος που ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στην γειτονική χώρα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας.
   

28 σχόλια

  1. Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι ο κ.Γκρουέφσκι είναι γονιδιακός, εθνοτικός, πολιτισμικός ή γλωσσικός απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
    ==
    Οχι δεν ειναι.
    Και η ερωτηση:
    Τι θελει να πει ο ποιητης??

    Γιατι αυτο το γκρουχεσκι επιμενει να λεγεται "απογονος του Μεγαλου Αλεξανδρου" δεν καταλαβα ακομα,εγω τουλαχιστον..
    Ο ποιητης .."ξερει"??

    Τι τον χαλαει η Δαρδανια?
    Η Βαρδαρια?
    Η βλαχοσλαβια?

    Περιεργο! Κατι εμμονες που εχουν οι γυφτοι των σκοπιων.. Μα καλα ποσο βλαχοι βρωμοποδαραδες ειναι ρεεεε

    Και εσυ ρε μαλακα τι παριστανεις τωρα??
    Τον .."μεσιτη"??
    ουστ ρεεε

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι και ειχανε διπλα τους καμια Γερμανια η καμια Τουρκια αυτα τα ρεμαλια οι Σκοπιανοι θα σου ελεγα εγω τι απαιτησεις θα ειχανε, αλλα βλεπεις εχουν εμας τους βλακες διπλα τους που το παιζουμε πολιτισμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε τώρα μην παίζουμε με σοφιστείες άγνωστε συγγραφέα.Αναντιστοιχία πραγματικότητας και ονομασίας στις αναφερόμενες "λαϊκές δημοκρατίες" συνιστά ο όρος (καλύτερα το περιεχόμενο του όρου) Δημοκρατία. Δεν είναι όμως αυτό που ενοχλεί στην περίπτωση της γείτονος, αλλά εθνοτικός προσδιορισμός. Και βέβαια κανείς σοβαρός αναλυτής δεν φοβάται την στρατιωτική ισχύ της γείτονος ούτε τις αλυτρωτικές κορώνες. Αυτό που πάντα ανησυχούσε και ανησυχεί είναι μήπως κάποιοι τρίτοι, αξιοποιώντας τις αλυτρωτικές τάσεις
    που εδράζονται στην εμμονή της ονομασίας, προχωρήσουν σε αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς των Βαλκανίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν ειναι τοσο κακο που λαθεμενα υποστηριζουν οι σκοπιανοι οτι ειναι απογονοι του Αλεξανδρου.

    εδω εμεις πιστευουμε οτι ειμαστε απογονοι του.. Περικλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΚΛΕΒΑΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ MACDONALD TOTE ΘΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΕΤΙΚΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εδω εμεις πιστευουμε οτι ειμαστε απογονοι του.. Περικλη

    9 Δεκ 2011 6:35:00 μ.μ.

    ==
    Κανεις δεν πιστευει κατι τετοιο..
    Αλλα αφου μιλαμε μια γλωσσα που εχει "ΚΟΙΝΕΣ" ιδιες λεξεις με αυτες του Περικλη,..
    Ε ! ολο και καποια σχεση θα εχουμε..
    Να :
    "ανδρων επιφανων πασα γη ταφος"!!
    Εγω το καταλαβαινω χωρις να εχω διατριβη στα Αρχαια Ελληνικα..
    Μπορει να πει το ιδιο και ο γυφτοσκοπιανος??
    Ο οποιος γυφτο-βλαχο-σκοπιανος ρε κυριος??

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βλαχοι, σλαβοι, αλβανοι, τουρκοι, καποιες αλλες φυλες, και τα λιγοστα απομειναρια των Ελληνων, ονομαστηκαν απο τις μεγαλες δυναμεις "ελληνες".
    αυτη ηταν η επιθυμια και το συμφερον των μεγαλων δυναμεων τοτε.
    σημερα αποφασισαν να δημιουργησουν αλλο ενα εθνος-κρατος.
    και βεβαια χρησιμο για τα συμφεροντα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αυτη ηταν η επιθυμια και το συμφερον των μεγαλων δυναμεων τοτε.
    ==
    Πότε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τελη 18ου - αρχες 19ου αιωνα.
    θα μου πεις, εμεις τουλαχιστον εχουμε οντως ποσοστο, οσο ειναι αυτο, ελληνικου "αιματος".
    ναι
    εχουμε και τη γλωσσα, τις παραδοσεις.
    ομως δεν πρεπει να κροιδευομαστε.

    καπως ετσι δημιοργηθηκε το κρατος μας.
    ετσι και σημερα "ΑΥΤΟΙ" ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ, θελουν τους σκοπιανους "μακεδονες"
    πρεπει να το δεχτουμε?
    οχι.
    ομως πρεπει να ξερουμε την ιστορικη αληθεια, για να μπορουμε να υπερασπιστουμε ο,τι καλο εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Τζεφφρεϊ[the blite],συνήγορος
    της τουρκίας


    Με προφανές , το αίσθημα κατωτερότητος, η τουρκία
    εξέφρασε την ικονοποίησή της,
    στην υπέρ των Σκοπίων απόφαση
    της Χάγη
    Καλά ......, απο τη εμετική ,αυτή , ράτσα μην περιμένετε να σας υποστηρίξουν.

    Το μόνο ,όμως, δυσάρεστον είναι ,ότι, ο Έλληνας δεν έχει κρίση,δεν έχει αυτοπεποίθηση,
    πιστεύει στα παραμύθια ,είναι ένας ντεγκαντάν, αφήνει το πάθος του να τον διοικεί και
    δεν τον ενδιαφέρει το μέλλον της Πατρίδος του. Το ίδιο έγινε και με τον Τζεφφρεϊ, όστις,
    σας διεμήνυσε ότι ,λεφτά υπάρχουν και τον ψηφίσατε, χωρίς να ελέγξετε,αν σας προδίδει
    ή ακόμη αν εχει Ελληνικά αισθήματα .Μεγάλο σας λάθος ΈΛΛΗΝΕΣ...ψειροπόγονοι!!!!!!!!!!

    Διαβάστε πιο κάτω, να δήτε τα ΛΑΘΗ ΣΑς.

    Ο Γιωργάκης [The blite]
    είναι ο πρώτος που ξεκίνησε τη φάμπρικα τών ΜΚΟ στήν Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο μοίρασε
    πολύ χρήμα σε ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ οργανώσεις
    - τον μουσουλμάνο βουλευτή του Πασόκ ο οποίος άκουσον-άκουσον ζήτησε από την Τουρκία να έλθει
    να τους διεκδικήσει…και ούτε που τον διέγραψε από το κόμμα,
    αφού καταπάτησε τον όρκο που έδωσε στη Βουλή των Ελλήνων.
    - Έδωσε χρήματα σε εργοστάσια της Μακεδονία μας να μεταβούν στα
    Βαλκάνια με αποτέλεσμα να έχει ερημώσει η Μακεδονία και η ανεργία να φουντώσει?
    - ονόμασε τα ΣΤΕΝΑ, σε...Τούρκικα στενά!!!!!!!
    Έτσι , υλοποιεί, τις κατά συνείδηση και κατευθυνόμενες δηλώσεις του ,όπως ....
    -----Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γηs λιγότερα
    από εκείνα που μαs ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείs
    παρά να έχουμε ότι μαs ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον
    κίνδυνο κάποιαs ξαφνικήs επίθεσηs κακόβουλων γειτόνων εναντίον μαs.------
    Και..... ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ της ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στις 15/3/01, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Βέλγος υπουργός,
    για να εξυπηρετήσει τις γαλλογερμανικές σκοπιμότητες,
    πρότεινε να καταδικαστεί η Τουρκία για την κατάσταση των πολιτικών της κρατουμένων (“λευκά κελιά”, δολοφονίες κλπ). Ενώ κανείς υπουργός δεν τόλμησε να έχει αντίρρηση,
    ούτε ακόμη και ο επίτροπος Φερχόιγκεν,ΤΟΤΕ, σηκώθηκε ένα
    ΒΛΙΤΟΝ, ο Γιωργάκης και υποστήριξε ότι “η τουρκική κυβέρνηση ρυθμίζει το καθεστώς των φυλακών προς την σωστή κατεύθυνση”..... και ακύρωσε την έκδοση απόφασεως εναντίων της τουρκίας.



    -ΤΩ ΦΥΛΆΞΑΙ ΤΆΓΑΘΆ ΤΟΥ ΚΤΗΣΑΣΘΑΙ ΧΑΛΕΠΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ-[Δημοσθ.]

    Dr Kenp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 9 Δεκ 2011 7:03:00 μ.μ.

    ==
    Προφανως "ψαχνεσαι" .Στην αρχη σε περασα για κανενα σκοπιανογυφτο..
    Ωραια λοιπον (αν και κρατω τις επιφυλαξεις μου )..

    Λοιπον:

    Ελληνες ,δηλαδη Ελληνικο Εθνος (και κρατος) δημιουργηθηκε για πρωτη φορα στην ιστορια εκει γυρω στο 1830 στην Τροιζηνα..
    Για πρωτη φορα στην ιστορια.
    ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ η ΚΡΑΤΟΣ.. ΠΟΤΕΕΕ..

    Η ονομασια "ελληνες" συνανταται για πρωτη φορα σε καποια "λιθινη επιγραφη" σε καποια πλακα που χρονολογιεται το 4ον πΧ αιωνα ..
    Και αλλη μια αναφορα γινεται στην επιγραφη που εβαλε ο Μεγας Αλεκος οταν εστειλε τα λαφυρα στους Αθηναιους.
    Ελληνες ,πλην Λακεδαιμονιων κλπ κλπ

    Παραταυτα ομως ΕΓΩ εχω ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πιο πολλους λογους να θεωρουμε απογονος των Μακεδονων,Αθηναιων και λοιπων φυλων που μιλουσαν την ιδια γλωσσα,ειχαν την ιδια θρησκεια,τα ιδια ηθη και εθιμα (περιπου) απο τον οποιοδηποτε βλαχαδερο σλαβο που οι προγονοι τους ΠΡΩΤΟ-κατοικησαν στην Μακεδονια το
    6ο -7ον μ.Χ αιωνα..

    Ειμαι σαφης??

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. γνωριζω αρκετα ιστορια, ιδιαιτερα την ελληνικη. αυτα που αναφερεις μου ειναι γνωστα.
    οντως ψαχνομαι, και θα συνεχισω οσο ζω. αλλωστε ακομη και πανεπηστημιακοι ιστορικοι (οι σωστοι, κατα τη γνωμη μου), δεν σταματουν ποτε την αναζητηση.

    στα βασικα λοιπον συμφωνουμε.

    ΥΓ οταν δεν βριζεις τους συνομιλητες σου, εισαι στ'αληθεια καλος συζητητης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΥΓ οταν δεν βριζεις τους συνομιλητες σου, εισαι στ'αληθεια καλος συζητητης.

    9 Δεκ 2011 7:28:00 μ.μ.

    ==
    Σταληθεια κατεβαλα μεγαλη προσπαθεια ..
    Δεν μπορω να καταλαβω τις φοβιες μερικων ανθρωπων να μην χρησιμοποιουν ΟΥΤΕ ενα "νικ"!!!

    Ωραια. Εσυ τωρα με ξερεις σαν "τζων" αυριο μπορει να με βρισεις ανωνυμα ...και να μου πεις οτι προχτες ελεγες εκεινα η αυτα..
    Εγω ΟΥΤΕ αυτο μπορω να κανω.
    Δεν ξερω ουτε καν ενα "νικ"..
    Και αυτο με εξοργιζει και παραταυτα χρησιμοποιω το "νικ"..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ενταξει λοιπον. στο εξης θα υπογραφω ως γκας, κατα το "τζων"

    γκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τακη Μιχα η ευαισθησια σου για τις δημοκρατιες του κοσμου και η ειρωνεια σου ξεχειλιζει. Εισαι και πολύ επικαιρος με την δημοκρατια της Συριας βεβαιως βεβαιως, τα μαθες? Και ο Ευαγγελατος ειδε και μετρησε πολλους νεκρους στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της Συριας και το δημοσιευσε στην ιστοσελιδα του, για το κωλοχανειο την Ελλαδα και για τους πολιτικους της και για το χαλι μας δεν εχεις να πεις τιπουα? Το ότι ειμαστε αποικια των τομαριων ολλου του πλανητη και μας λενε δημοκρατια της Ελλαδος και όχι μπανανια δεν σε πειραζει? Αυτό που ζουμε εμεις εδώ εσυ το λες δημοκρατια? Αυτό θα ειθελες να εχει και η Συρια και οι άλλες χωρες που αναφερεις? Σαν επαγγελματιας επαναστατης της εγχρωμης ανοιξης του αραβικου κοσμου και εσυ εχεις αποψη που συμπτωματικα ταυτιζετε με των αφεντικων σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. η αποψη ειναι σαν την κωλοτρυπιδα....ολοι εχουν απο μια! εχει και ο τακης!~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόσοι Τζών(ηδες)υπάρχουν εδώ πάνω; Άλλος βρίζει χωρίς επιχειρήματα, άλλος κάνει τον μετριοπαθή, άλλος κάνει απόπειρες ιστορικής αναφοράς κ.ο.κ. Για το θέμα τί να πούμε; Ότι επικράτησε η λογική και διπλωματία των συλλαλητηρίων (ή συν-αλητηρίων);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κάλμαααααααααααααααααα σύν-τροφή

    Κάλαντα 2011

    Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
    Λαμόγια φάγαν τα λεφτά,
    κι υπόλοιποι πεινάμε,
    και δεν έχουμε να φάμε...


    Αρχής που ήρθ' ο Ολι Ρεν,
    τη συνταξή τους όλοι κλαιν,
    που μείνανε στον άσσο,
    την κυβέρνηση να βράσω .

    Φαγάνα είν' ο Θοδωρής,
    ψωμί να φάς που να το βρεις,
    θα τρως απ' τα σκουπίδια,
    για να τρων όλα τα απίδια (*).

    Εχει στην μπάκα του βουνά,
    τα τρώει όλα σαν πεινά,
    κι αυτούς που τά χουν φάει,
    η κοιλιά του, τους χωράει.

    Η συμμορία του ΠΑΣΟΚ,
    έφερε στην Ελλάδα σοκ,
    μαζί και τους δυνάστες,
    να μας φάνε και τις πάστες.

    Μνημόνιο,τρόϊκα,δανεικά
    του Παπατζή τ' αφεντικά,
    για δούλους μας λογίζουν,
    και την χώρα μαγαρίζουν.

    Έλληνα πάρε ρόπαλα,
    και χτύπα αυτά τα φρόκαλα,
    προτού να σε ψοφήσουν,
    και κανέναν δεν αφήσουν.

    (*) Τα...απίδια του...καράμπελα.

    Και του χρόνου , Ελεύθεροι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ
    http://www.livestream.com/epamwebtv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μιχα:
    Παρα λιγο να με πεισεις
    αλλα
    εδω εχουμε μια ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ: Εμεις οι Ελληνες
    πραγματι κατοικουμε στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ !
    Που καποιοι αλλοι την θελουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ!
    Δεν ειναι, λοιπον, το ιδιο με τις "δημοκρατιες" που ανεφερες οτι υπαρχουν δεξια και αριστερα αλλα που δεν ειναι στ΄αληθεια, ουτε εμεις ειμαστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ δημοκρατια για να ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ στις αλλες να λεγονται ετσι!
    Αλλα ειμαστε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, πως να το κανουμε;!
    Βεβαια, για να λεμε και του στραβου το δικηο, τα σκοπια βρισκονται επανω σε τμημα εδαφους που παληα περιλαμβανοταν στην Μακεδονια του Μ.Αλεξανδρου! Ομως αυτο ΔΕΝ τους δινει το δικαιωμα να θελουν το ονομα ΟΛΟΚΛΗΡΟ δικο τους!

    κλπ., κλπ.,

    κατα τα αλλα φαε κανε-δυο τρεις πιτσες τζαμπο μεγεθος,
    μαζι με καμια σπανακοτυροπιτα
    και κανενα καφασι μπυρες
    μπας και σουρθει το μυαλο στον τοπο σου
    γιατι μονο το φαι αξιζει
    φαε φαε φαε
    μεχρι να σκασεις
    ολα τα αλλα δεν αξιζουν φιλε μου
    γι αυτο:
    εσυ φαε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ποιος μιχας? ο γνωστός σλαβόφωνος πρακτορίσκος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μιχα λες μαλακίες.
    Δεν εχουμε κανενα νταλκά να αναγνωρίσουμε ως Μακεδόνες αυτούς τους καραγκιόζηδες. Ας τους αναγνωρίσουν όλοι οι αλλοι. Στα παπαρια μας.
    Αν αυριο ονομάσουν τη χωρα τους "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΗΔΙΕΤΑΙ Ο ΜΙΧΑΣ" θα την αναγνώριζες????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπάρχει κάποιος ,να μου εξηγήσει, όταν εύρίσκεται εν κινδύνω, αυτός
    και η Πατρίδα του, τι θα κάνει?
    Απλά, ή θα πρέπει, αυτός που επιτίθεται,να γυρίσει πίσω στούς
    ==ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕΣ==και να τους διαμηνύσει,ότι,δεν γίνεται προδότης της Πατρίδος του και να τους φτύσει κατάμουτρα, ή αλλιώς,θα πρέπει, να υποστεί τα αυτονόητα .
    Εν προκειμένω , οι αίτιοι για τον
    του Γρηγοροπούλου μακάβριον θάνατον
    ζούν και βασιλεύουν και πολιτεύονται εις το όναμά του.Αίσχος? ίσως ναί. Καθ΄΄οτι
    η γραμμή του κόμματος είναι καθεστωτική, καθ΄ότι κομμουνιστική.

    Ο κομμουνισμός, διτηρήται και συντηρήται, απο τις κοινωνικές αναταραχές , που προξενούν οι ίδιοι εις βάρος του κράτους
    και όταν πάρη την αρχηγία,τότε,
    διοικεί δικταρικά,αυτός είναι ο
    κανόνας.
    Ο κομμουνισμός στην Ελλάδα, έχει επιφέρει τα μεγαλύτερα εγκλήματα
    εις βάρος του Έθνους μας και της
    οικονομίας γενικά.
    Τα Εθνικά έγκλήματα, εις βάρος της Ελάδος, είναι πολλά και..
    διαχρονικά. Οπως.....το Μακεδονικό.
    Κι΄αύτό μας το περιγράφει,καθαρά,
    ένας προδότης ,που λέγεται Χαρίλαος Φλώράκης

    Το ΒΗΜΑ, 09/12/2001.Συνεντευξις του Χ. Φλωρακη.

    «.. Ο Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε λήξει και οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν. Εμείς θα είχαμε
    τη δυνατότητα να οργανωθούμε κανονικά και θα κοβόταν η Ελλάδα αλά Κορέα, μισή μισή… Υπήρχε
    η δική μας προσδοκία. O Κόκκινος Στρατός. Αυτόν περιμέναμε να κάνει προς τα κάτω, αλλά μπήκε
    μονάχα σαράντα έως πενήντα χιλιόμετρα στην περιοχή της Θράκης, ξαναγύρισε στη Βουλγαρία και
    πήγε προς τη Γιουγκοσλαβία. Περιμέναμε εμείς ο έρημοι να ‘ρθει προς τα κάτω. Δεν ήρθε..»


    Ριζοσπαστης 7/5/1998

    Δηλωσεις του Φλωρακη στην Εφημεριδα “Νόβα Μακεντόνια” στους «γειτονους»
    έλεγε...


    «Εγώ στη μεραρχία μου είχα μια διλοχία από Σλαβομακεδόνες, με επικεφαλής τον Πρίκο και τον Γάτσο.
    Για την Ελλάδα παλεύαμε και οι Ελληνες και οι Σλαβομακεδόνες.» Εως εδω συγκινητικο.Εν συνεχεια
    αρχιζει το δραμα «Νικηθήκαμε. Κι αναγκάστηκαν οι μαχητές και οι οπαδοί του ΔΣΕ να πάνε στις
    σοσιαλιστικές χώρες. Και στην Αλβανία πήγαν, κι εδώ ήρθαν, και στη Βουλγαρία πήγαν, και στην
    Ουγγαρία, και στην Πολωνία, και στην ΕΣΣΔ… Και Ελληνες και Σλαβομακεδόνες. Οι νικητές του
    εμφυλίου ευκαιρία βρήκαν ορισμένα σλαβομακεδόνικα χωριά ( δεν μας λει ο συντροφος ποια?)
    που άδειασαν να τα γεμίσουν με κατοίκους από άλλες περιοχές.(!!!) Και υπάρχει ένα πρόβλημα.
    Τι δεν λενε οι «συντροφοι» στις μαζικες συναξεις τους… Και τα μαρξιστοκρατουμενα
    Μεσα Αναμεταδοσεως Αριστερων Αποψεων.
    Η Ελλάδα 'ομως , μεγάλη ψυχή,
    τους συγχωρεί όλους τους εχθρούς
    της.Γιατι πιστεύει στην Δημοκρατία
    και στην γεναιότητα των Ελλήνων.
    Dr Ken

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τι Oμολογεί
    ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι.

    «Η αρχαία Μακεδονία δεν είναι δική μας. Ούτε, η Ιστορία της!»
    Εξαπολύει, δριμύτατη επίθεση στο φαντασμένο διάδοχό του Γκρουέφσκι που προσπαθεί –όπως λέει- να ξαναγράψει την Ελληνική Ιστορία.
    «Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της Ιστορίας της Μακεδονίας και της σλαβικής Ιστορίας.
    Επιμένω να υπερασπίζομαι ότι εκεί που μπορούμε να στηριχθούμε, και που δεν....
    είναι λάθος, είναι η σλαβική μας ταυτότητα, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ.
    Ο Γκρουέφσκι προσπαθεί με ψέματα να επιβάλλει την αρχαία Ελληνική Ιστορία σαν δική μας.»
    Αυτήν, την ιστορική αλήθεια που γκρεμίζει το σκοπιανό παραμύθι δεν τη λέει κάποιος Έλληνας…
    Τη βροντοφωνάζει ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι.
    Συγκεκριμένα:Λίγο μετά τη δικαίωση των Σκοπίων από το δικαστήριο της Χάγης στο θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, μιλώντας στο «Radio Free Europe», επιτίθεται στο νυν πρωθυπουργό, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας.
    Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «VMRO DPNE», του οποίου σήμερα ηγείται ο Γκρούεφσκι, επιτίθεται κατά του διαδόχου του για την πολιτική «αρχαιομακεδονοποίησης» που προωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας με νόημα πως επιχειρεί να «ξαναγράψει την ελληνική ιστορία», ενώ θεωρεί πως τα Σκόπια θα εκμεταλλευτούν την απόφαση της Χάγης, προκειμένου να μην υπάρξει λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.
    «Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα.
    Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας.
    Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχτούμε και το οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ.
    Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γκεοργκιέφκσι, ένας από τους λίγους πολιτικούς άνδρες στα Σκόπια, που αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς «αρχαιομακεδονοποίησης» που προωθεί η κυβέρνηση Γκρούεφκσι.
    Αυτό ας το διαβάσουν ο Τζέφφρεϊ και οι
    περί αυτού συμπεριλαμβανομένου και του Τσίπρα της Αλέκας και άλλων
    μαρξιστικών και ανθΈλλήνικών
    αντιλήψεων..
    Hilon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. john μου γυρίζεις το στομάχι ανάποδα. Έγραψες την ανάρτηση, απάντησες μόνος σου στα 80% των σχολίων, διαχειρίζεσαι τα περισσότερα άρθρα του πρες-γρ (με απαίσια σχόλια), κάνεις τον επιτηρητή, δεν σηκώνεις διαφορετική γνώμη, η ατονία σου και η ανορθογραφία σου είναι επίπλαστη, θυμίζεις άλλες εποχές.
    bye

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το 2004 η πραγματικότητα στην κύπρο ήταν μία: όλοι ήθελαν την επικύρωση του σχεδίου Αυνάν από τους ελληνοκύπριους, ώστε να νομιμοποιηθεί η πραγματικότητα της κατοχής της μισής Κύπρου. Οι ελληνοκύπριοι είπαν ΟΧΙ προς μεγάλη θλίψη του κ. Μίχα. ευτυχώς που δεν ζούσε ο κ. Μίχας επί Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΕΡΩΤΗΣΗ.


    ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ , ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΓΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ , ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΟ ,ΟΠΩΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ,ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ;




    ΑΛΛΑ ,ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ .

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΑΑΑΑΑΛΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Σ ΕΝΑ ΛΑΟ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .




    ΝΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΈΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟ .

    ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ .

    ΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΠΟΤΕ!!!

    ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ .


    ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ .


    ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ

    ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΡΑΖΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση