GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πώς ο Καναδάς δεν έγινε Ελλάδα!»...

Του  Τάκη Μίχα Το 1995 ο Καναδάς  αντιμετώπιζε μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική κρίση που προμήνυε « ελληνικές εξελίξεις ». Το δημόσιο χρέος...


Του Τάκη Μίχα

Το 1995 ο Καναδάς αντιμετώπιζε μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική κρίση που προμήνυε «ελληνικές εξελίξεις». Το δημόσιο χρέος είχε φτάσει το 78%, το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαινόταν στο 6% και οι κρατικές δαπάνες είχαν φτάσει στο 53% του ΑΕΠ. Επιπλέον το 30% των εσόδων διατίθεντο για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα επιτόκια είχε σκαρφαλώσει σε απαγορευτικά  ύψη. Τα κρατικά ομόλογα του Καναδά ήσαν μόνο για «φτύσιμο». Κατά κάποιο τρόπο η ιστορία του Καναδά θύμιζε την Ελλάδα. Η «αμαρτωλή περίοδος» και εκεί ήταν η δεκαετία του '80. Το δημοσιονομικό έλλειμμα διπλασιάσθηκε μεταξύ του 1980 και...
του 1990 ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε το 1993-94 το 78%  από 29% που ήταν το 1980.
Ήταν χαρακτηριστικό της κατάστασης που αντιμετώπιζε ο Καναδάς ότι η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα των ΗΠΑ η Wall Street Journal δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ο Καναδάς αποκαλείτο «ένα τιμημένο μέλος του Τρίτου Κόσμου».
Ευτυχώς όμως η χώρα βρέθηκε να έχει στο τιμόνι δυο σπονδυλωμένους πολιτικούς. Τον γόνο οικογένειας εργατών πρωθυπουργό Ζαν Κρετιέν και των χαρισματικό υπουργό Οικονομικών Πολ Μαρτιν -και  οι δυο ανήκαν στο (σοσιαλδημοκρατικό) Φιλελεύθερο κόμμα. Οι δυο αυτοί πολιτικοί με την άνοδο του κόμματος τους στην εξουσία, αμέσως κατάλαβαν ότι ο χρόνος για  τα πολλά λόγια είχε περάσει και ότι τώρα απαιτείτο άμεση και ριζική δράση: «Αν δεν παίρναμε δραστικά μέτρα, ο Καναδάς θα γινόταν η σημερινή Ελλάδα» δήλωνε ο Κρετιέν σε πρόσφατη συνέντευξη. Και έτσι ο Καναδάς οδηγήθηκε στην περίφημη μεταρρύθμιση του 1995 που αποτελεί σταθμό στην πρόσφατη ιστορία του Καναδά. 
Το κύριο χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης ήταν ότι επικεντρώθηκε ευθύς εξ αρχής στην περιστολή των κρατικών δαπανών και στην μείωση του κράτους ένα παράλληλα  αυξήθηκαν ελάχιστα οι φόροι-και μόνο στις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις. Στην ουσία επικράτησε ο κανόνας: Κάθε 1 δολάριο αύξησης των φόρων θα έπρεπε να συνοδεύεται από 7 δολάρια μείωσης των δαπανών.
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Καναδά ευθύς αμέσως ακολούθησε μια συνειδητή αντί-Κεϊνσιανή πολιτική που συνοψιζόταν στο σύνθημα «μικρότερο αλλά ευφυέστερο κράτος». Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 12%  τα επόμενα 2 έτη. Ευθύς αμέσως υπήρξε μαζική κατάργηση των διαφόρων προγραμμάτων. Μόνο στο υπουργείο Βιομηχανίας τα προγράμματα μειώθηκαν από 64 σε 11. Οι δαπάνες των υπουργείων μειώθηκαν από 5%-σε 70%. Οι μεγαλύτερες περικοπές έγιναν στις μεταφορές, την εθνική άμυνα και στις δαπάνες υγείας και παιδείας. Αντιθέτως δεν έγινε σχεδόν καμιά μείωση στις συντάξεις και στα προγράμματα ενίσχυσης των ιθαγενών (Ινδιάνων).
Επίσης με το «καλημέρα» απολύθηκαν (χωρίς να μπουν σε «εφεδρεία»…) 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό ισοδυναμούσε με 16,2% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ανάλογες μειώσεις έγιναν και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα ότι μετά από τρία έτη το έλλειμμα εξαφανίσθηκε και ότι για τα επόμενα 11 έτη ο Καναδάς δημιουργούσε πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα  μείωσε το χρέος κατά 50%. Όλα αυτά επισημάνουμε έγιναν χωρίς να αυξηθούν σημαντικά οι  φόροι. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα μάλιστα επέτρεψαν στην κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές: O φόρος εισοδήματος μειώθηκε στο 29%, ο ομοσπονδιακός ΦΠΑ σε 5%, ο φόρος επί των κεφαλαίων σε 15% και ο φόρος των επιχειρήσεων σε 15%. Επί πλέον η κυβέρνηση διεύρυνε το αριθμό των μη φορολογούμενων αποταμιευτικών καταθέσεων στην χώρα.
Η εμπειρία του Καναδά διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κεινσιανες Κασσάνδρες που και τότε ,όπως και σήμερα, κλαψούριζαν για το πρόγραμμα λιτότητας και προφήτευαν την κατάρρευση της «ζήτησης» και την «έκρηξη της ανεργίας». Τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη. Η ανεργία όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά αντίθετα άρχισε να μειώνεται σημαντικά μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων. Σε πολύ σύντομο διάστημα ο μέσος ορος ανεργίας του Καναδά ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών του G-7! Ο Καναδάς σε ένα ταχύτατο χρονικό διάστημα μεταβλήθηκε σε μια από τις πιο δυναμικές οικονομίες με μέσο όρο ανάπτυξης από το 1995 μέχρι σήμερα 3% του ΑΕΠ.
Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον οικονομολόγο Brian Lee Crowley που είναι διευθυντής του Καναδικού think tank Mackdonald –Laurier Institute και του ζητήσαμε να μας συνοψίσει τους λόγους για τους οποίους κατά την γνώμη του πέτυχε η μεταρρύθμιση του Καναδά:
«Νομίζω ότι ο κυριότερος λόγος ήταν ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα –τόσο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ήταν στην εξουσία όσο και τον συντηρητικό κόμμα της Αντιπολίτευσης-ήσαν ενωμένα γύρω από τον κοινό στόχο της μείωσης του κράτους και της περιστολής των δημοσίων δαπανών. Η τάξη των πολιτικών έπαψε να βλέπει την οικονομική κρίση ως ένα θέμα που προσφερόταν για κομματική εκμετάλλευση και την είδαν ως ένα ζωτικό θέμα εθνικού συμφέροντος»
Όμως η συναίνεση δεν λειτούργησε μόνο στο επίπεδο των πολιτικών. Λειτούργησε και στο επίπεδο της κοινωνίας. Πως επιτεύχθηκε αυτό;
«Υπήρξε μια σαφής διαβεβαίωση από τους πολιτικούς ότι από την στιγμή που καταφέρναμε να στρίψουμε το καράβι και να αποφύγουμε την καταστροφή και να επανέλθουμε στο  χώρο της ανάπτυξης θα υπήρχαν άμεσα οφέλη για τον πληθυσμό. Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεση και μόλις βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση προχώρησε σε ριζική περιστολή των  φόρων»
Ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας να μας εξηγήσει τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων: «Δεν προσδιορίσαμε εκ των προτέρων ένα αριθμό που θα έπρεπε να απολυθεί. Κάναμε μια αναλυτική αξιολόγηση των προγραμμάτων των διαφόρων υπουργείων. Αν το πρόγραμμα δεν χρειαζόταν ή αν μπορούσε να υλοποιηθεί με μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα τότε το καταργούσαμε –κάτι που φυσικά σήμαινε και τον τερματισμό της απασχόλησης ενός μεγάλου μέρους εκείνων  που απασχολούντο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Και πως δεν προκάλεσε η περιστολή των κρατικών δαπανών ανεργία ζητήσαμε να μάθουμε: «Διότι απλούστατα οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου έπαψαν να εκτοπίζουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και να ωθούν στα ύψη τα επιτόκια με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα».   
Μια φυσικά από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας είναι ότι ο Καναδάς έχει δικό του νόμισμα και μπορεί να ασκήσει αυτόνομη νομισματική πολιτική. Έτσι σε όλη εκείνη την περίοδο η τιμή του Καναδικού δολαρίου μειώθηκε από 1.38 ανά αμερικανικό δολάριο το 1995 σε 1,62 το 2002. Ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας να αξιολογήσει την σημασία που είχε αυτή η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος στην ανάκαμψη.
«Δεν νομίζω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο παρ όλο που ασφαλώς βοήθησε. Τα κεντρικά σημεία ήταν οι μεταρρυθμίσεις  η μείωση των δαπανών και η ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση στην αποδοχή της αρχής ότι το κράτος θα έπρεπε να μάθει να ζει με αυτά που βγάζει»

10 σχόλια

  1. ΑΛΛΟ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΙ'ΑΛΛΟ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΡΠΑΖΟΥΝΕ ΑΝΕΧΟΡΤΑΓΟΙ.ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΒΟΥΔΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΡΑ ΞΥΠΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΚΟΥΝΤΕ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΑΛΛΑ ΓΔΕΡΝΟΝΤΕ .ΤΩΡΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΝΑ ΔΗΘΕΝ ΑΔΙΚΙΕΣ.ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΕΝΟΣ ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΣ.ΠΡΟ ΑΛΕΙΦΕΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.ΑΜΑ ΒΓΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ορθογραφία στα ελληνικά είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Σε κάνει "πιο πολύ" Έλληνα.

    Άλλο θέμα που θέλω να σημειώσω είναι ότι οι απολύσεις 60,000 δημοσίων υπαλλήλων καθυστέρησε κατά τι την αναπτυξη στον Καναδά.
    Σε καμια περίπτωση δεν τα βάζουμε με την Κοινωνία για να πετύχουμε την ανακαμψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι δημοσιοι υπαλληλοι δεν ειναι η κοινωνια, ειναι μονο ενα μικρο κομματι της κοινωνιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. PASOK PLUS ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΠΩΣ ΟΛΑΝΔΙΑ. ΕΝΑ ΤΕΛΜΑ ΑΧΡΗΣΤΩΝ, ΜΕ ΕΝΑ 10% ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΟΣ3 Δεκ 2011, 8:03:00 μ.μ.

    Που το είδες βρε τακημίχα ότι ο Κεϊνσιανισμός συνεπάγεται μεγαλύτερο κράτος; Τι νεοφιλελεύθερη μπούρδα είναι αυτή; Regulatory πολιτικές ΝΑΙ. Παρουσία του Κράτους μέσω ρυθμιστικών δράσεων ΝΑΙ. Μεγαλύτερο κράτος που το είδες γραμμένο ως συνεπακόλουθο του κεϊνσιανισμού να το διαβάσουμε και μείς να ανοίξουν τα μάτια μας δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΠΩΣ ...ΕΤΣΙ !!

    Ελεύθερος με συνοπτικές διαδικασίες ο αγωνιστής Λάκης...

    μη χάσει και τη βόλτα του Σαββάτου......
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε,
    μετά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή, ο Λάκης Γαβαλάς, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί νωρίτερα ποινική δίωξη για μη απόδοση ΦΠΑ.

    Ο Λάκης Γαβαλάς δεν ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί, όπως είχε το δικαίωμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι η εταιρεία του είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες, για να υπαχθεί στο άρθρο 99.

    Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ο Λάκης Γαβαλάς, φορώντας χειροπέδες, είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για κακούργημα, για μη απόδοση ΦΠΑ.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψη της αδερφής του Λάκη Γαβαλά, καθώς και του αντιπροέδρου της εταιρείας του.

    Για μια εβδομάδα, ωστόσο, ο Λάκης Γαβαλάς ήταν ο πιο... καταζητούμενος Έλληνας για χρέη προς το Δημόσιο.
    Τελικά, τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων κατάφεραν να τον εντοπίσουν, όχι σε κάποιο από τα σπίτια του ή στο γραφείο του, άλλα στο πρώτο τραπέζι νυχτερινού κέντρου, να διασκεδάζει παρέα με επώνυμους Αθηναίους…

    Έτσι, αφού έφυγε από το «Διογενής Παλλάς», με κατεύθυνση το Κολωνάκι, έγινε επιχείρηση και συνελήφθη, χωρίς φυσικά να φέρει την παραμικρή αντίσταση.
    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο γνωστός επιχειρηματίας δήλωνε άλλες διευθύνσεις κατοικίας και αλλού έμενε, με αποτέλεσμα να... εξαφανίζει τα ίχνη του, καθώς, όπως φαίνεται, γνώριζε ότι είναι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, αφού δεν είχε καταβάλει ΦΠΑ, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

    Τελικά το βράδυ της Παρασκευής έφτασε μια πληροφορία που έλεγε πως ο Λάκης θα πήγαινε για διασκέδαση... Τα στελέχη του ΣΔΟΕ τον εντόπισαν στο πρώτο τραπέζι μαζί με επώνυμους επιχειρηματίες να διασκεδάζει...

    Έτσι, όταν στις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου έφυγε από τη λεωφόρο Συγγρού για το Κολωνάκι, το κλιμάκιο τον ακολούθησε και, μόλις πήγε να μπει σε ένα από τα σπίτια του, έκαναν έφοδο και τον συνέλαβαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

    Η κ. ΜΑΚΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ??

    NEO ΣΚΑΝΔΑΛΟ στην ΑΣΠΑΙΤΕ
    85 εκατ.ευρώ - ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΨΝ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΚΥΡΙΑ ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΑΚΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ....ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΑΓΕ ΜΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ.... ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ...

    Κύριε σας στέλνω αποδεικτικά στοιχεία του σκανδάλου Ευανθία Μακρή Μπότσαρη
    ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 85ρκατομυρίων ευρώ.
    ΄Εχει ξεκινήσει ΕΔΕ με απόφαση (10-8-2011) της Υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά χροντριβεί σκόπιμα.

    Αίτηση Υπόμνημα Ειδικό Κατάθεση. ΕΔΕ για την υπόθεση: Ευανθία Μακρή Μπότσαρη, (έχει ήδη κατατεθεί στις 29-11-2011)


    Αίτηση Υπόμνημα Ειδικό Κατάθεση Προς ΑΣΠΑΙΤΕ Κυρία Σωτηροπούλου Αναστασία Καθηγήτρια Προισταμένη Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Έργων Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ηράκλειο Αττικής 141 21, Αθήνα Τηλ: 210 2896-834, 775


    e-mail: sotiropoulou@aspete.gr Υπεύθυνη για την ΕΔΕ για την υπόθεση: Ευανθία Μακρή Μπότσαρη, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Επιμορφώσεις καθηγητών κλπ. (διαφορά εις βάρος του Δημοσίου. Διώκεται και αυτεπαγγέλτως).

    Κυρία Σωτηροπούλου Σας στέλω αποδεικτικά στοιχεία που σας αποδεικνύουν την παράνομη εκλογή της κ. Ευανθίας Μακρή Μπότσαρη. Η κ.Ευανθία Μακρή Μπότσαρη γνώριζε από την στιγμή που έκανε την αίτηση υποψηφιότητας, ότι ήθελε να παραπλανήσει το εκλεκτορικό σώμα. γιατί άγνοια νόμου δεν συγχωρείται

    Όπως και να έχει, η εκλογή της, ήταν παράνομη και αυτό αποδεικνύεται τουλάχιστον από το έγγραφο, που βεβαιώνει ότι αποσπάστηκε στην Φιλοσοφική Σχολή, για να βοηθήσει στο ερευνητικό και διδακτικό έργο.
    Δεν ήταν κύρια ερευνήτρια, αλλά βοηθός σε έρευνες, όπως πολλοί αποσπασμένοι. Αν ήταν κύρια ερευνήτρια θα έπρεπε να είχε σύμβαση έργου πέραν από την απόσπασή της και ειδικό μισθό πέραν του μισθού της ως εκπαιδευτικού.

    ΠΑΣΠΙΤΕΣ ΑΣΠΑΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο γεγονός ότι ο Καναδάς έχει δικό του νόμισμα είναι όλο το ζουμί. Βέβαια το άρθρο το αναφέρει ως γεγονός, αλλά μόνο για να το υποβαθμίσει

    Όμως αυτό είναι που έκανε τη διαφορά. Αυτό και όσα αυτό συνεπάγεται.

    Το ότι δηλ. ο Καναδάς δεν χρειάζονταν να υπακούει σε κανενός Ευρωπαίου τις εντολές, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

    Το ότι ο Καναδάς δεν κατέστρεψε την παραγωγική του βάση, από το 80 και μετά, ώστε να καταναλώνει τα προϊόντα των Ευρωπαίων, έπαιξε και αυτό τον ρόλο του.

    Το ότι για να γίνουν τα παραπάνω στην Ελλάδα έπρεπε να διαφθαρούν όλοι, από τους πολιτικούς μέχρι τον τελευταίο κλητήρα, έπαιξε κι αυτό το ρόλο του

    Το ότι ο Καναδάς δεν βρίσκεται γεωπολιτικά στη θέση της Ελλάδας, έπαιξε και αυτό το ρόλο του.

    Τελικά, με το να συγκρίνουμε πατάτες με μαρούλια (Ελλάδα με Καναδά), το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κοροϊδέψουμε κανέναν κακομοίρη που δεν ξέρει πόσο κάνει 1 + 1. Γιατί τους υπόλοιπους δεν τους πείθουμε

    Προπαγάνδα. Και μάλιστα του χειρίστου είδους.

    Μπράβο κ. Τάκη Μίχα. Παραλίγο να μας κοροϊδέψετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ελα παππού μου να σου δείξω που έχει το μουνί η γιαγιά μου..."

    Τέτοια αντιστροφή της πραγματικότητας, μόνο ο Μίχας μπορούσε να τολμήσει χωρίς ίχνος αιδούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση