GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σαρκοζί: Υπάρχουν «εφεξής σαφώς δύο Ευρώπες»...

Από το tvxs.gr « Μια νέα Ευρώπη γεννιέται: μια Ευρώπη της Ευρωζώνης, στην οποία οι λέξεις κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομ...

Από το tvxs.gr

«Μια νέα Ευρώπη γεννιέται: μια Ευρώπη της Ευρωζώνης, στην οποία οι λέξεις κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας» δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην Le Monde, υπογραμμίζοντας πως η επεξεργασία των νομικών πτυχών της νέας συμφωνίας θα έχει ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθαρίζει πως υπάρχουν «εφεξής σαφώς δύο Ευρώπες» μετά την...
απόφαση την Παρασκευή της Βρετανίας να αρνηθεί το σχέδιο μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στην συνέντευξη του στην γαλλική εφημερίδα με τον  τίτλο («C’est une autre Europe qui est en train de naître») ο Σαρκοζί επισημαίνει πως το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ αναλαμβάνουν την οικονομική διακυβέρνηση «σηματοδοτεί μια αδιαμφισβήτητη δημοκρατική πρόοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση όταν όλα ήταν οργανωμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Πάντως, ο Νικολά Σαρκοζί προσθέτει ότι η Ευρώπη «χρειάζεται τη Βρετανία» και ότι μια έξοδος του Λονδίνου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά «δεν είναι, πολύ ευτυχώς, θέμα της επικαιρότητας».
«Εμείς κάναμε τα πάντα, η καγκελάριος (της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ) και εγώ για να βρίσκονται οι Άγγλοι στα εμπλεκόμενα μέρη της συμφωνίας. Όμως υπάρχουν εφεξής σαφώς δύο Ευρώπες, η μία που θέλει επιπλέον αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της και ρύθμιση και η άλλη που είναι προσηλωμένη μόνον στη λογική της ενιαίας αγοράς», σημειώνει ο Σαρκοζί σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.
Παρά το όχι της Βρετανίας, ο Σαρκοζί αρνήθηκε να εξετάσει μια έξοδο της χώρας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ή την ΕΕ. «Τη Βρετανία τη χρειαζόμαστε. Θα ήταν μια μεγάλη απώλεια να δούμε την αποχώρησή της, η οποία, πολύ ευτυχώς, δεν είναι θέμα της επικαιρότητας».
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρεται και σε μια ενδεχόμενη απόφαση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης να υποβαθμίσουν τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται τώρα στην καλύτερη βαθμίδα, το τριπλό Α, σχολιάζοντας πως αυτό θα αποτελούσε «μία επιπλέον δυσκολία, η οποία δεν είναι ωστόσο αξεπέραστη».
Η συνέντευξη έχει παραχωρηθεί στους δημοσιογράφους Erik Izraelewicz, Patrick Jarreau και Arnaud Leparmentier. Δημοσιεύουμε μερικα αποσπάσματα:
Ερώτηση: «Η συμφωνία των Βρυξελλών δίνει απάντηση στο εύρος της ευρωπαϊκής κρίσης;»
Σαρκοζί: «Δίνει απάντηση κατ’αρχάς με τη δημιουργία μίας αυθεντικής οικονομικής διακυβέρνησης. Εάν οι οικονομίες της ζώνης δεν συγκλίνουν δεν μπορούν να διατηρούν για μεγάλο διάστημα το ίδιο νόμισμα.
Το γεγονός ότι η ευθύνη της διακυβέρνησης ανήκει πλέον στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων συνιστά μία αδιαμφισβήτητη δημοκρατική πρόοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση όπου όλα ήταν οργανωμένα γύρω από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το σύμφωνο σταθερότητας (...)
Τα πράγματα για την Κομισιόν θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρα. Έχει αναλάβει την τήρηση των συνθηκών και την εφαρμογή των κυρώσεων (...)
Το ζήτημα που τίθεται είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και των όρων μίας ανάπτυξης η οποία πρέπει απολύτως να είναι πιο ενισχυμένη. Θα πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη τα κρίσιμα ζητήματα της βιομηχανίας, της εμπορικής πολιτικής, της αγοράς εργασίας, της έρευνας.
Ερώτηση: «Αυτό συνιστά μεταβίβαση κυριαρχίας;»
Σαρκοζί: «Όχι διότι δεν μεταβιβάζουμε σε άλλους την οικονομική μας κυριαρχία. Θα αφορά σε μία από κοινού άσκηση της κυριαρχίας από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Η κυριαρχία και η ανεξαρτησία μας ενισχύονται όταν τις εξασκούμε με τους φίλους, τους συμμάχους, τους εταίρους μας. Να προσθέσω ότι ούτε ένας νέος τομέας αρμοδιοτήτων δεν μεταβιβάζεται σε οποιαδήποτε υπερεθνική αρχή (...)
Το δεύτερο στοιχείο είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με τη δημιορυγία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού Ταμείου, του ευρωπαϊκού Μηχανισμού αλληλεγγύης (MES). Πρόκειται για ένα Ταμείο που θα συνδράμει τα κ-μ της ευρωζώνης που δεν θα έχουν επαρκή πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους. Το Ταμείο αυτό θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2012 (...) Θα αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία σε ποσοστό 85% (...)
Το Ταμείο αυτό θα έχει κεφάλαιο 80 δις ευρώ που αντιστοιχεί σε δυνατότητα δανείων ύψους 500 δις ευρώ. Τον Μάρτιο θα εξετάσουμε εάν τα μέσα που διαθέτει είναι επαρκή. Και εντός των επόμενων δέκα ημερών θα διαπραγματευθούμε με τους μη Ευρωπαίους εταίρους μας για μία ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ κάτι το οποίο θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ισχύ κρούσης μας σε περίπτωση κρίσης. Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να παρέχει έως και 200 δις επιπλέον. Ποτέ πριν δεν ήμασταν τόσο φιλόδοξοι σε όρους αλληλεγγύης.
Τέλος, η ΕΚΤ θα είναι ο διαχειριστής της λειτουργίας του ευρωπαϊκού Ταμείου, του οποίου η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα θα αυξηθεί κατ’αυτόν τον τρόπο. Δεν θα μπορεί να υπάρχει δυσπιστία μεταξύ των δύο αυτών κομβικών θεσμών για τη χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα».
Ερώτηση: «Ποιό είναι το επόμενο στάδιο;»
Σαρκοζί: «Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ολοκληρώσουμε το νομικό περιεχόμενο της συμφωνίας μας. Στόχος είναι να φθάσουμε σε μία συνθήκη το Μάρτιο.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι δημιουργείται αυτή τη στιγμή μία νέα Ευρώπη: αυτή της ευρωζώνης όπου οι κυρίαρχες λέξεις θα είναι η σύγκλιση των οικονομιών, των δημοσιονομικών κανόνων, της φορολογίας. Μία Ευρώπη στο πλαίσιο της οποίας θα συνεργαστούμε μαζί για μεταρρυθμίσεις επιτρέποντας στις χώρες μας να είναι πιο ανταγωνιστικές χωρίς να αποποιούμαστε καθόλου το κοινωνικό μας μοντέλο. Αυτό είναι το τίμημα για τη σταθερότητα στην ήπειρό μας».
Ερώτηση: «Τί απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι επιλογές για την εξάλειψη της κρίσης του ευρώ επιβλήθηκαν από την Άνγκελα Μέρκελ;»
Σαρκοζύ: «Σε εκείνους που διαμαρτύρονται και μου προσάπτουν το γαλλο-γερμανικό άξονα, τους ρωτώ τί προτείνουν ως εναλλακτική στρατηγική. Να μείνουμε μόνοι; Ποιός μπορεί να σκεφτεί ότι η Γαλλία μόνη της θα είχε προωθήσει καλύτερα τις ιδέες της; (...)
Είναι αλήθεια ότι η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών είναι προϊόν ενός γαλλο-γερμανικού συμβιβασμού και από την αρχή της κρίσης έχουμε προσεγγίσει ο ένας τον άλλον.
Ποιός θα μπορούσε να σκεφτεί, πριν από δύο χρόνια, ότι οι εταίροι μας θα προσχωρούσαν στην ιδέα μίας οικονομικής διακυβέρνησης, οργανωμένης γύρω από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων;
Ότι θα συγκατατίθεντο στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού Ταμείου, που αντιπροσωπεύει το MES;
Τόσες πολλές γαλλικές ιδέες! (...)
Τέλος, σε όσους τον επικρίνουν για «παραχώρηση» στη Γερμανία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όσοι επιχειρούν να τροφοδοτήσουν τη γερμανοφοβία χάνουν οι ίδιοι την υπόληψή τους».

2 σχόλια

  1. Τι σκατα προσοντα εχει αυτο σταφιδιασμενο εφταμηνιτικο μπασταρδο και αναγορευτηκε σε ..ηγετης της Ευρωπης ??
    Τι σκατα εχει πανω του που δεν βλεπω εγω??
    Μηπως επειδη τον παντρυετηκε μια Ιταλιδα πουτανα/μοντελ και τετοια??
    Λετε??
    Μαζι με την αλλη τη καμπουρα μερκελ??

    Ουστ ρε γαμωτο..
    ΠΡΟΤΙΜΩ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ τον χιτλερ απο αυτα τα εκτρωματα ..
    Ουστ γαμωτοοοο

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτόπαπας: «Τι γίνεται με τις πισίνες και τις off shore;»
    Reporter.gr
    13:07

    Ερώτηση του Χρήστου Πρωτόπαπα προς τον υπουργό Οικονομικών για τα έσοδα από τις πισίνες και τις off shore εταιρείες.
    Επίκαιρη ερώτηση για μάθει το ύψος των εσόδων από τις ρυθμίσεις για τις πισίνες -αδήλωτες και δηλωθέντες-, όπως και για τον ειδικό φόρο από τις off shore εταιρίες, κατέθεσε σήμερα προς τον υπουργό Οικονομικών ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ άφησε αιχμές για καθυστέρηση των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων προς το οικονομικό επιτελείο. «Ενάμιση χρόνο μετά τις αρχικές εξαγγελίες και με δεδομένη την υστέρηση στον τομέα των κρατικών εσόδων, διερωτάται κανείς εύλογα ποια είναι η απόδοση εισπρακτικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν και για τα οποία δόθηκε η εντύπωση ότι θα αποτελούσαν καίρια πλήγματα στη φοροδιαφυγή. Είναι ακόμη πιο εύλογη η απορία τη στιγμή που ακούγονται διάφορα για το ενδεχόμενο νέων μέτρων τα οποία, ακόμη μία φορά, θα πλήξουν κυρίως αυτούς που πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους και για τους οποίους το βάρος έχει καταστεί δυσβάσταχτο", αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης του ο κ. Πρωτόπαπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση