GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ευρωζώνη: Σπάνε και τα τελευταία ταμπού!

Από το  sofokleous10.gr Έσπασε και το τελευταίο ταμπού στην Ευρωζώνη. Μέχρι τώρα αξιωματούχοι και κεντρικοί τραπεζίτες απέφευγαν να μιλήσ...

Από το sofokleous10.gr

Έσπασε και το τελευταίο ταμπού στην Ευρωζώνη. Μέχρι τώρα αξιωματούχοι και κεντρικοί τραπεζίτες απέφευγαν να μιλήσουν ανοικτά για κατάρρευση του ευρώ και προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις γύρω από το σχετικό θέμα. Όμως τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματούχοι δεν διστάζουν να παραδεχτούν πως η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση.
Ακόμα και όσοι είναι υπεύθυνοι για τον ίδιο το μηχανισμό που υποτίθεται ότι θα σώσει το ευρώ, δεν πιστεύουν πια ότι το έργο τους θα στεφθεί από επιτυχία. Το προσχέδιο του επίσημου ενημερωτικού για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, το οποίο διέρρευσε την προηγούμενη Παρασκευή στους....
Financial Times, προειδοποιούσε τους υποψήφιους επενδυτές του fund ότι το ευρώ μπορεί να διασπαστεί ή ακόμα και να πάψει εντελώς να υφίσταται ως νόμιμο νόμισμα. Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν τελικά να μην συμπεριλάβουν την προειδοποίηση για το ρίσκο του ευρώ στην επίσημη έκδοση του ενημερωτικού. Aλλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε πως τυχόν διάσπαση της Ευρωζώνης θα έφερνε ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες για τις χώρες που θα εγκατέλειπαν το ευρώ. Τα σχόλιά του, που έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, αποτελούν μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τη στάση που τηρούσε έως τώρα ο προκάτοχός του, Jean Claude Trichet, αφού συζητήσεις περί διάσπασης της Ευρωζώνης αποτελούσαν ταμπού για την κεντρική τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία τεράστια διαφορά στην επίσημη ρητορική των Ευρωπαίων, αφού έως πρότινος, όλοι οι αξιωματούχοι επέμεναν ότι η διάλυση της Ευρωζώνης είναι αδιανόητη. Τον περασμένο μήνα, Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκρλ παραδέχτηκαν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Αυτό που καταδεικνύεται μετά το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου είναι πως οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν μπορούν να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων. Οι αγορές αποδόμησαν πολύ γρήγορα τις αποφάσεις της Συνόδου, καθώς διαπίστωσαν πως αποτελούν μία., τρύπα στο νερό.
Οι αγορές και οι επενδυτές περίμεναν να ακούσουν ποιος θα εξασφαλίσει ότι θα πάρουν τα λεφτά τους - λεφτά που έχουν δανείσει με τη μορφή ομολόγων στα κράτη και ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Αντιθέτως άκουσαν για 200 δισ. ευρώ που με κάποια πολύπλοκη διαδρομή θα πήγαιναν στο ΔΝΤ και από κει ξανά πίσω στις χώρες που θα τα χρειαστούν. Άκουσαν πως τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία, προσωρινό και μόνιμο, όλα και όλα θα μαζέψουν 500 δισ. ευρώ. Άκουσαν ότι οι 26 από τους 27 εταίρους θα συντονίσουν τα δημόσια οικονομικά τους... από το Μάρτη και τέλος ότι εκ παραδρομής οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί αγνόησαν ή δεν έλαβαν παντελώς τις απαραίτητες νομικές συμβουλές με αποτέλεσμα ολόκληρη η παλέτα των αποφάσεών τους να είναι στον αέρα.
Η ανεπάρκεια των πολιτικών φέρνει στο προσκήνιο τα εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον του ευρώ και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η διάλυση της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το επόμενο εξάμηνο θα είναι και το πιο καθοριστικό για την επιβίωση του ευρώ..
Ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank δήλωσε πως το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα είναι η περίοδος που θα αποκτήσουμε μια καλύτερη αίσθηση για το αν το ευρώ πρόκειται να επιβιώσει. Ο Mayer πιστεύει πως η ευρωζώνη θα 'βουτήξει' σε βαθιά ύφεση την περίοδο αυτή, ενώ οι αγορές θα κινηθούν σε πολύ αρνητικό κλίμα. "Ολα εξαρτώνται από το αν η κυβέρνηση Μόντι μπορεί να σταθεροποιήσει την ιταλική οικονομία και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις'', σημείωσε. Ωστόσο, σύμφωνα με το Μayer το 'παιχνίδι' κρίνεται και στην Ελλάδα, όπου η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα διευρυμένο έλλειμμα παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Ο Sean Corrigan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Diapason Commodities Management υποστήριξε πως πρέπει να διορθωθούν οι υπερβολές της ευρωζώνης. Κάποια στιγμή στο μέλλον, αν γίνει αυτό, με ένα κατάλληλο 'χώρο για να παίξουν' οι Ελληνες θα μπορέσουν τελικά να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους. Αν μπορούν να το κάνουν ή όχι, με όλο το βάρος των προσδοκιών και της κληρονομιάς που κουβαλούν, είναι πολύ αμφίβολο''. Ο Corrigan προτείνει, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, πως η Ελλάδα θα έπρεπε να τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για να μειώσει το χρέος και να αποφύγει να 'ξεπουλήσει όσο όσο' τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, ''η Ελλάδα μπορεί να είναι αλλά μπορεί και να μην είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα - το κλειδί μπορεί να είναι οι μεγάλες δυνάμεις''

.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση