GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χρηματιστήριο: Εορταστική ραστώνη...

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ Χωρίς σημαντικές εκπλήξεις , με χαμηλούς τζίρους και παλινδρομήσεις...

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων
Merit ΑΧΕΠΕΥ


Χωρίς σημαντικές εκπλήξεις, με χαμηλούς τζίρους και παλινδρομήσεις στην περιοχή των 640-670 μονάδων κύλησαν οι τελευταίες ημέρες στην ελληνική αγορά με εξαίρεση την Παρασκευή όπου μετά την λήξη της σειράς παραγώγων του Δεκέμβρη και την διαγραφή 3 ελληνικών μετοχών από το δείκτη Eurostoxx 600 υπήρξε μια σχετική αύξηση των συναλλαγών.
Τα κύρια θέματα της οικονομικής επικαιρότητας στην Ελλάδα είναι η προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής που προχωρεί με αργούς ρυθμούς και οι διαπραγματεύσεις για το PSI+. Στις 16 Ιανουαρίου έρχεται ξανά η...
τρόικα στην Ελλάδα για τις μεταβολές στον προϋπολογισμό του 2012 λόγω της απόκλισης από τους στόχους του 2011 (το έλλειμμα ίσως ξεπεράσει το 10%) και της αναθεωρημένης ύφεσης για το 2012 για την οποία οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανότητα να κινηθεί άνω του 3%. Επίσης, η οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση 89 δις ευρώ την άνοιξη από μέρους της τρόικας, πράγμα που θα απομακρύνει πολλές αμφιβολίες σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Μικρή πρόοδος σημειώθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις για το PSI+, ως προς τη δομή των νέων ομολόγων. Οι ιδιώτες δανειστές για κάθε 100 ευρώ χρέος που κατέχουν θα χάσουν τα 50 ευρώ ως αποτέλεσµα του «haircut» και για τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα πάρουν 15 ευρώ σε µετρητά και 35 ευρώ σε νέα οµόλογα. Παράλληλα, τα νέα ομόλογα θα έχουν το ίδιο νομικό status με το δάνειο των 30 δις ευρώ που θα χορηγήσει στην Ελλάδα το EFSF για χορήγηση μετρητών στους ομολογιούχους ενώ οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν με βάση το βρετανικό δίκαιο, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πιστωτές. Η διάρκεια των νέων ομολόγων και περισσότερο το επιτόκιο είναι θέμα διαφωνιών, θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο νέο γύρο συνομιλιών και μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό συμμετοχής των πιστωτών.
O Γενικός Δείκτης κράτησε τις 650 μονάδες στο κλείσιμο λόγω της καλής πορείας της Coca Cola 3E που πλέον αποτελεί περίπου το 18% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, τη στιγμή που σημαντικές μετοχές υποχώρησαν σε νέα χαμηλά (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου, Αlpha Βank, Εurobank). Η αύξηση συμμετοχής κάποιων funds σε ορισμένες μετοχές (π.χ, Silchester-ΔΕΗ) δε φαίνεται να μπορεί να μεταβάλλει έστω βραχυπρόθεσμα την τάση σε θετική. Η διάσπαση των 700 μονάδων στις επόμενες 2-3 εβδομάδες δε θα πρέπει να αποκλειστεί πάντως λόγω πιθανού window dressing του Δεκεμβρίου, του January effect και εφ’ όσον βοηθήσουν και οι ξένες αγορές. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πιθανές νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους και στην παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά κάθε άλλο παρά υπάρχει εφησυχασμός λόγω της εορταστικής περιόδου.
Ανεξαρτήτως με το εάν ο Δεκέμβριος κλείσει με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, ο μήνας αυτός θα ολοκληρώσει μια χρονιά που θα είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα και η 2η συνεχόμενη χρονιά σημαντικής πτώσης για την ελληνική αγορά. Η χρονιά αυτή θα είναι η 2η χειρότερη της τελευταίας εικοσαετίας μετά το 2008 (πτώση κατά 65,5%), με χαρακτηριστικότερα σημεία τα χαμηλά 19 ετών για το Γενικό Δείκτη, τα ιστορικά χαμηλά για το FTSE 20 και για τον τραπεζικό δείκτη στη σημερινή μορφή του. Ο συστημικός κίνδυνος έχει σαν αποτέλεσμα 2 μόνο μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν θετική απόδοση μέσα στο 2011 και συγκεκριμένα η ΕΛΒΑΛ και τα ΕΛΠΕ, παρά το ότι δεν έλειψαν τα σημαντικά εταιρικά νέα μέσα στο έτος.
Τα εταιρικά νέα αυτήν την εποχή δεν είναι ιδιαίτερα πολλά αλλά οι αποκρατικοποιήσεις €9 δις μέσα στο 2012 αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ορισμένες εισηγμένες εταιρείες που εμπλέκονται. Ξεχωρίζουν αυτήν την εποχή η συμμετοχή του ΟΠΑΠ και της Intralot στην ίδια κοινοπραξία για διεκδίκηση της άδειας διαχείρισης κρατικών λαχείων, η πιθανή πώληση του 20% της Telekom Serbia από τον ΟΤΕ στο Σερβικό Δημόσιο και η εξαγορά της European Goldfields, εταιρεία που μετέχει και ο Ελλάκτωρ, από την Εldorado Gold με ανταλλαγή μετοχών που εμπεριέχει κάποιο premium.
Στις τράπεζες συνεχίζονται σταδιακά οι ειδήσεις σχετικά με την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Πρόσφατα είχαμε την απόφαση για έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών υπέρ του δημοσίου από ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το ΤΤ απορροφά τελικά μόνο τα καθαρά στοιχεία της T-Bank η οποία τίθεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση