GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χριστουγεννιάτικο διήμερο ιστορίας από τα ΑΣΚΙ...

Στοίβες από βιβλία , κάποια κιτρινισμένα από το χρόνο, άλλα σχεδόν ανέγγιχτα, χαρτόκουτες ανοιχτές έτοιμες να πακεταριστούν∙ κοπίδια και χαρ...

Στοίβες από βιβλία, κάποια κιτρινισμένα από το χρόνο, άλλα σχεδόν ανέγγιχτα, χαρτόκουτες ανοιχτές έτοιμες να πακεταριστούν∙ κοπίδια και χαρτοταινίες∙ φλιτζάνια καφέ και δυνατά γέλια, ενθουσιασμός, κόπωση σωματική και εκνευρισμός. Προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής. Το σκηνικό θυμίζει έντονα γιορτή. Πράγματι για αυτό πρόκειται.
Την Πέμπτη
22
και Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και το νέο έτος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Σε ένα διήμερο που θα...
περιλαμβάνει παζάρι βιβλίου με σπάνιες λογοτεχνικές, ιστορικές και πολιτικές εκδόσεις σε πολύ χαμηλές τιμές, προβολές ντοκιμαντέρ, βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις.
Και επιπλέον: «εορταστικά φιλέματα στους οικείους τους. Ελάχιστη αναγνώριση σε εκείνους που για δύο δεκαετίες γεμάτες συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις γιορτές των ΑΣΚΙ. Που μιλούν για τα ΑΣΚΙ στους δικούς τους φίλους. Που αδιαμαρτύρητα όλα αυτά τα χρόνια τα βοηθούν οικονομικά, δίνοντάς τους μια ακόμα ανάσα όταν εκείνα ασθμαίνουν. Σε εκείνους απευθύνεται πρωτίστως η πρόσκληση αλλά και σε κάθε έναν που μοιράζεται κοινές αγωνίες, κοινό μεράκι, που καταλαβαίνει την αναγκαιότητα της διατήρησης τέτοιων συλλογικοτήτων. Που συμμερίζεται τις «έγνοιες» των ΑΣΚΙ για τη μελέτη της ιστορίας και των κοινωνικών κινημάτων του 20ου αιώνα, που κατανοεί τη σημασία της συγκέντρωσης και διαφύλαξης ιστορικών τεκμηρίων και προσωπικών μαρτυριών. Σε όσους εν τέλει, στους καιρούς της οικονομικής, κοινωνικής και προσωπικής κρίσης νιώθουμε την ανάγκη να ανασημασιοδοτηθεί το νόημα των εκδηλώσεων και των γιορτών, να ξαναποκτήσουν αίγλη και αξία στην καθημερινότητα των ανθρώπων».     
ΠΕΜΠΤΗ 22 Δεκεμβρίου
12.30 Παρουσίαση του νέου κόμβου των ΑΣΚΙ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα Ιστορίες στο διαδίκτυο. Ομιλητές: Νίκος Ξυδάκης, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Νίκος Σαραντάκος. Συντονίζει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης.
16.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ του Φερνάντο Σολάνας Μνήμες λεηλασίας (2004, 120΄) για την οικονομική κρίση του 2001 στην Αργεντινή. Σχολιάζουν η Μαρία Δαμηλάκου και ο Χρήστος Λούκος.
19.00 Συζήτηση με θέμα: Οικονομική κρίση και γελοιογραφία. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Βασίλης Καρδάσης, ο Προκόπης Παπαστράτης και ο Νίκος Φίλης. Θα συντονίσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 Δεκεμβρίου
12.30 Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κέντρου Ο Εμφύλιος στη Φλώρινα από τη σειρά Μαρτυρίες (ΑΣΚΙ-Βιβλιόραμα). Χαιρετισμός: Στρατής Μπουρνάζος. Ομιλητές: Σπύρος Ασδραχάς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ιωάννα Παπαθανασίου και η κόρη του συγγραφέα Ανδριάνα Κέντρου. Συντονίστρια: Κατερίνα Πορφυρογένη.
18.00  Προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού Χούντα είναι. Θα περάσει; Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, στις 19.00, με τους Γιάνη Γιανουλόπουλο, Φώτο Λαμπρινό και  Ηλία Νικολακόπουλο.
Αμέσως μετά θα γίνει η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς με πολλές εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση