GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το θεσμικό ΛΑ.Ο.Σ. και ο προφανής (;) ρόλος του κ. Καρατζαφέρη...

Toυ Άκη Κοσώνα Είναι εντυπωσιακό αλλά όχι σπάνιο πως σε συνθήκες παρέκκλισης από την σταθερότητα των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, δημιου...

Toυ Άκη Κοσώνα

Είναι εντυπωσιακό αλλά όχι σπάνιο πως σε συνθήκες παρέκκλισης από την σταθερότητα των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, δημιουργούνται χώροι για να υπάρξουν ισότιμα μέσα σε κυβερνήσεις, σχήματα που έως τότε αντιμετωπίζονταν απο τον συστημικό πολιτικό κόσμο ως περιθωριακά και ακραία. Ως σχήματα συγκεκριμένου ρόλου και στόχου.
Η σχεδόν εθελούσια -και γι' αυτό αμφιλεγόμενη- απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την (απόλυτη) εξουσία έφερε στο προσκήνιο το κόμμα που δημιούργησε ο Γ. Καρατζαφέρης. Οι ίδιες οι συνθήκες (πρόσφατη αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας ως...
κυβέρνησης-μόλις τον Σεπτέμβριο του 2009) απέδωσαν στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ένα ρόλο θεσμικού και σώφρονος συμβούλου στο σύστημα. Ο «αντάρτης» Καρατζαφέρης και οι κατά καιρούς (και για διάφορους λόγους) ακραίοι συνεργάτες του υιοθέτησαν λόγο συντηρητικό όχι τόσο με το πολιτικό περιεχόμενο του όρου, όσο με αυτό της αυτοσυγκράτησης, της σωφροσύνης και της υποταγής σε ένα σύστημα που μοιάζει να διοικεί τον κόσμο. Ας κάνουμε ότι και όσα μας λέει η τρόϊκα, τον κόσμο τον κυβερνάει η Γερμανία, και από το «με τον Παπαδήμο θα πάμε, ποιός τον ξέρει, ποιός εμπιστεύεται τους τραπεζίττες;» φτάσαμε στην φιλοτέχνηση της αγιογραφίας του άχρωμου τεχνοκράτη, κάτι που ούτε ο ίδιος θα περίμενε ποτέ. Άλλωστε η όλη εικόνα του δεν παραπέμπει σε ανάλογες ματαιοδοξίες.

Τι έχουμε εδώ;
Έχουμε μια σαφή υποκατάσταση ρόλων. Ο κ. Καρατζαφέρης με τον ΛΑ.Ο.Σ. προσπαθεί να πάρει και να παίξει το ρόλο της ΝΔ, του συντηρητικού κόμματος που οφείλει να έχει πραγματισμό, αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη αν θέλει να κυβερνήσει. Αυτά άλλωστε είναι και τα πρωτογενή στοιχεία ενός τέτοιου κόμματος ανά τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει οικοδομήσει και διατηρεί (κι αυτό δεν τον βλάπτει τουλάχιστον μέχρι τώρα) ένα προφίλ  ανυπότακτου που δεν δίστασε να βάλει στην άκρη το πολιτικό του μέλλον το 1993 (πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν από τότε αρχηγός της ΝΔ ή πολύ κοντά σε εκείνη τη χρονική περίοδο) και να φύγει το μεγάλο και σίγουρο κόμμα, «το μαντρί» κατά τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Δεν δίστασε μάλιστα να το ρίξει από την εξουσία και να δημιουργήσει νέο πολιτικό σχήμα, την Πολιτική Άνοιξη, με αβέβαιο μέλλον και ρόλο στη δημόσια ζωή.
Στρατηγικά δεν είναι λάθος η τακτική Καρατζαφέρη στο βαθμό που ο κ. Σαμαράς αν και είναι πιά αρχηγός της ΝΔ έχοντας νικήσει πολιτικά την οικογένεια Μητσοτάκη (αν και οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν για το αντίθετο, ότι δηλαδή εκείνος θα ήταν που θα εξοντωθεί από τον ανθεκτικό μητσοτακισμό) διατηρεί έντονα στοιχεία ανυπακοής (που θα λεγε και το ΚΚΕ) προς το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Ουσιαστικά λοιπόν ο κ. Καρατζαφέρης δεν απευθύνεται στην καγκελάριο Μέρκελ (δεν θα είχε και κανένα αποτέλεσμα, ούτε καν νόημα να το έκανε) αλλά στο κοινό:
  • Αφενός στο πλήθος των φοβισμένων νοικοκυραίων (που κατοικούν και στα δυό μεγάλα κόμματα-και όχι μόνο σε αυτά) και
  • αφετέρου -πιο συγκεκριμένα πιά- στο μεγάλο ακροατήριο της ΝΔ που μπερδεύεται συχνά  με την πολιτική οντότητα Σαμαρά στο μέτρο που εκείνος λειτουργεί ως αντιπολίτευση προς όλους.
Οι συντηρητικοί πολίτες έχουν συνηθίσει τη Δεξιά να κυβερνά, κι αν δεν κυβερνά να κάνει πράγματα για να κυβερνήσει. Δεν είναι εκπαιδευμένοι στη  αφομοίωση αντιπαραθετικών ρόλων που συχνά υιοθετεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο κ. Καρατζαφέρης τους μοιάζει λογικός και συγκρατημένος, με λιγότερες παροιμίες και αυτοσχέδια ευφυολογήματα (ήδη έχει υιοθετήσει άλλο, πιο «βαρύ» και έγκυρο στυλ) δεν θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να τον προσεγγίσουν (και εκλογικά) χωρίς μάλιστα να φοβούνται ότι οι ψήφοι που θα κατευθυνθούν στο ΛΑΟΣ θα στερήσουν την πρωτιά από τη ΝΔ μια και το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί υπό τις σημερινές συνθήκες απειλή για την πρώτη θέση. Αν αυτό συμβεί θα έχει δικαιωθεί πλήρως ο σχεδιασμός Καρατζαφέρη και «η πολυκατοικία» θα γίνει πραγματικότητα: Πολύ πιθανό ο κ. Σαμαράς για να κυβερνήσει θα πρέπει να συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ, αν και ο ίδιος έχει πει ότι αν δεν πάρουμε αυτοδυναμία με την πρώτη θα πάρουμε με τη δεύτερη, εννοώντας ότι θα προσφύγει σε νέες εκλογές που θα την προσφέρουν.
Εδώ ακριβώς, υπάρχει μια παράμετρος που ίσως εκφεύγει της προσοχής των συνεργατών του κ. Σαμαρά, ή απλώς υποτιμάται. ΄Οταν φτάσει η ώρα των εκλογών και το αποτέλεσμα δεν θα δίνει πιθανώς αυτοδυναμία στη ΝΔ, το εκλογικό σώμα (άρα και οι ψηφοφόροι της ΝΔ) θα είναι πιό ευέλικτο να δεχτεί άλλες λύσεις μια και θα έχει προηγηθεί η συγκυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. ΄Οσο κι αν τα στελέχη της επιδίδονται συχνά στο άχαρο και δύσκολο σπορ της απόπειρας να πείσουν πως όχι, δεν συγκυβερνούν, απλώς στηρίζουν αυτή την προσπάθεια για το καλό της χώρας. ΄Ετσι, δεν είναι βέβαιο ότι το εκλογικό σώμα που πρόσκειται στη Δεξιά θα είναι έτοιμο να δώσει μάχες αυτοδυναμίας, τέτοιες που έδινε την περίοδο 1989-1990 υπο τη σημαία της κάθαρσης που κουβαλούσε ο Κων. Μητστοτάκης με την ευγενική χορηγία της Αριστεράς.
Μια απο τις εύλογες άλλες λύσεις θα είναι η συνεργασία με «αδελφά» ή συγγενή κόμματα, αν με την κοινοβουλευτική τους δύναμη εξασφαλίζεται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, κάτι που ίσως έσπρωχνε και άλλους εκλεγμένους στην στήριξη μιας μη μονοκομματικής συντηρητικής κυβέρνησης. Φυσικά το σενάριο αυτό δεν αρέσει καθόλου στη ΝΔ ούτε στον κ. Σαμαρά προσωπικά, αλλά είναι υπαρκτό. Εάν μάλιστα το εκλογικό σώμα επηρεαστεί σημαντικά απο την προπαγάνδιση και προβολή της άποψης πως δεν είναι και τόσο κακές οι τεχνοκρατικές, συνεργασιακές κυβερνήσεις αφού μπορούν και υποκαθιστούν ανεπαρκείς πολιτικούς, τότε οι αξίες της αυτοδυναμίας, της κομματικής ιδεολογίας αλλά και του ρόλου των κομμάτων θα παραμερίσουν. Ενδεχομένως θα θεωρηθούν και εκτός εποχής, εκτός της αναγκαιότητας που οδηγεί σε άλλες λύσεις. Είναι έτοιμα τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας για την μετάβαση αυτή;

5 σχόλια

  1. Εδώ είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

    τελεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Εδώ είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

    τελεία.

    13 Δεκ 2011 2:11:00 μ.μ.
    ---------------------------------------

    ΚΑΙ ΠΑΎΛΑ ΘΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΏ... να πάνε να τον ψηφίσουν, τώρα οι θρησκόληπτοι, αυτοί που αν δεν είσαι μαζί τους είσαι εχθρός τους, αυτοί που παίζουνε στοίχημα το ΤΎΛΕ ΆΣΤΥ έχει την καλύτερη εκπομπή από Αχαστα ΜΑΤΣ με καλύτερους Α-γκουρού ... Ζήτω ο τζόγος, η πορνεία, η θρησκεία !!!!

    Μπούτζουκας Θ.Τ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΈΧΡΙ ποτέ θα σας δουλεύουνε ΑΚΌΜΑ
    αυτοί οι κύριοι!! ΜΕΡΧΙ ΠΟΤΈ!! ....

    Όταν έχουν κάνει προσφυγή με νομική πράξει όλοι και όσο θα εκκρεμεί ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΆΦΕΤΕ , ΑΝ ΔΕΝ ΓΊΝΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΉ ΠΡΆΞΗ ...

    Το να λένε ΜΕΡΙΚΟΊ ΤΏΡΑ δεν τα θέλω τα αναδρομικά η ότι τα αποποιούνται, από διεκδίκηση στα μέσα μαζικής αποβλάκωσης δεν έχει κανένα νόημα ,αν δεν ειπωθεί στο αρμόδιο δικαστήριο..

    ΤΏΡΑ λένε ότι τα θέλουνε αυτοί εε, αν όμως τους πάρει ο χάρος, οι κληρονόμοι θα πούνε το ίδιο; όταν θα πάνε στα δικαστήριο θα πουν δεν τα θέλομε; η ότι ο συχωρεμένος εκβιάστηκε και έλεγε ότι δεν τα ήθελε; ερωτήματα που μόνο με δικαστική απόφαση ΈΧΕΙ ΙΣΧΎ...___

    ΈΧΟΥΝ ΚΆΝΕΙ ΣΎΛΛΟΓΟ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟ ΞΈΡΕΤΕ; ΣΩΜΆΤΙΟ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΌ ΌΡΓΑΝΟ ΤΟΥΣ, ΚΑΤΑΘΈΣΑΝ ΜΑΖΙΚΆ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΉ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΆ ΌΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.

    ΌΤΑΝ Υ-ΠΌ-ΓΡΑ-ΨΑΝ προσφυγή δεν τα ήξεραν!!

    ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΔΕΊΞΟΥΝΕ ΈΝΑ ΝΟΜΌ, Η ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΉ ΡΥΘΜΊΣΕΙ,ΠΟΥ ΝΑ ΛΈΕΙ ΌΤΙ ΚΑΤΑΡΓΕΊ ΣΤΗΝ ΟΥΣΊΑ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΛΈΝΕ ΑΠΌ ΦΌΒΟ Η ΑΠΌ ΠΟΛΙΤΙΚΆ ΟΦΈΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΟΎΝ .. ΤΑ ΠΕΡΊ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΊΠΤΕΤΑΙ ΜΟΝΌ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΌ ΕΝΏΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ---ΑΠΛΆ ΣΤΗΝ ΔΙΚΉ..

    Ας βγει ένας ΤΙΜΙΟΣ δικαστής η ένας δικηγόρος να πει ότι δεν είναι ΈΤΣΙ η διαδικασία. Ρητά ΑΥΤΆ ΛΈΕΙ Ο Νόμος ΌΤΙ Αυτά λύνονται μονό με δικαστικές αποφάσεις, η νομοθετική ρύθμιση της βουλής ΌΛΑ ΤΑ ΑΛΛΆ ΠΟΥ ΛΈΝΕ ΤΏΡΑ ΕΊΝΑΙ ΠΑ-ΡΑ-ΜΎ-ΘΙΑ ..

    Ως πότε αυτά τα παλικαριά θα μας δουλεύουν όλοι μαζί, μαζί και με τα παπαγαλάκια τους τους δημοσιογράφους.. ;; ΞΥΠΝΆΤΕ ΡΕΕΕ και πάρτε τους τα μέτρα... θέλει ΚΑΙ Ο ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΗΣ που έχει και στο κόμμα σου ΦΥΡΕΡ αναδρομικά , ΓΙΑΤΊ έχει υπογράψει και αυτός θα ήταν ΜΕΡΧΙ να βρει στέγη !!! ΚΑΝΗΣ ΑΛΛΟΣ
    ΣΩΤΗΡΑΣ !!!!! ΡΕ Γ@@@@ΣΙ ΠΟΥ ΤΟ ΘΈΛΕΤΕ ΜΕΡΙΚΟΊ ..

    Μπούτζουκας Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ PLUS ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΝΤΟΜΩΣ. 6%+10%=16% ΜΠΡΑΒΟ "ΟΥΡΕΣ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καρατζαφέρης: Για συνεχίσουμε να ζούμε, πρέπει να επιτρέπουμε στήν Τρόϊκα να ασελγεί επάνω μας!!!!
    Σήμερα 13-12-2011 ο Παπαδάκης τού Αντέννα παρουσίασε τόν Κύριο Καρατζαφέρη, τόν αρχηγό τού ΛΑ.Ο.Σ. ή στήν νεωτέρα κοσμική έκδοσή του, Λαός, με τόνο!!! Σε ερώτηση τού παρουσιαστή πρός τόν κύριον Καρατζαφέρη, περί τών συναισθημάτων του, για τα νέα μέτρα πού μας φέρνουν Χριστουγεννιάτικα οι Μάγοι της Τρόϊκας καί της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ , ΝΔ, και ΛΑ.Ο.Σ, + (αχυράνθρωπου) Παπαδήμου, ο αρχηγός απάντησε: «Λυπούμαι πολύ για τόν λαό, αλλά τι νά κάνω;;; Πηγαίνουμε στούς Τροϊκανούς, στό....
    παρακαλητό και πρέπει να κάνουμε ότι μας ζητήσουν για να μας δώσουν χρήματα!!! Εσύ Γιώργο Π.. τι θα έκανες αν δεν είχες φράγκο και σού ζητούσανε να τούς δώσεις την μάνα σου και την κόρη σου; (εδώ ο Παπαδάκης δεν απάντησε)!! Όποιος έχει κάποια καλύτερη πρόταση( εκτός από τού να γυρίσουμε στήν Δραχμή, πού είναι θάνατος!!) συνέχισε ο Μέγας αρχηγός, να μας την πεί και εγώ μαζί του!!!». Και για να γίνει πειστικότερος ο απίθανος ρυθμιστής τού Πολιτικού Συστήματος, συνέχισε: « Μετά τόν Δευτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εγγλέζοι φέρανε στήν ηττημένη Ιταλία, χιλιάδες Πακιστανούς στρατιώτες πού χρησιμοποίησαν εναντίον τού άξονος!! Αυτοί οι Πακιστανοί στρατιώτες, εκεί στήν Ιταλία, αγκάλιαζαν τα μικρά αγοράκια, τα θωπεύανε, τα βάζανε στά γόνατά τους και τα χαϊδεύανε, μπροστά στίς μάνες τους!!!! Κάποιος δημοσιογράφος τότε, ρώτησε τίς μάνες τών παιδιών, πού έβλεπαν αυτό το αίσχος να γίνεται μπροστά στα μάτια τους, γιατί δεν αντιδρούσαν. Οι μάνες λοιπόν, τού απαντήσανε, ότι με αυτόν τόν τρόπο διατηρούν τα παιδιά τους ζωντανά!!!! Κάπως έτσι μας τα είπε το πρωΐ ο αρχηγός!!! Δηλαδή και αυτός σαν εκείνες τίς Ιταλίδες μάνες πού βλέπανε τούς Πακιστανούς να ασελγούν πάνω στά κορμάκια τών παιδιών τους, έτσι και αυτός ο εθνοπατέρας, βλέπει την Τροϊκα να ασελγεί επάνω στά παιδιά του, εμάς δηλαδή, και μήν μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, αυτός και οι συνεταίροι του, στήν Κυβέρνηση πού υποστηρίζει, για το καλό μας και μόνο για το καλό μας.... κρατούν το φανάρι και .... μας πιάνουν και αυτοί λίγο το κωλαράκι, λίγο όμως ...όσο πατάει η γάτα!!!! Ω!! Τι τιμή!!! Μας θεωρεί παιδιά του και γι’αυτό δεν κάνει τίποτε για να μας υπερασπιστεί..... διότι έτσι μας κρατάει ζωντανούς, μας αγαπάει καταλαβαίνετε ρεεεεε, μας αγαπάει ο Mr. Somersault (ελληνιστί, κ. Κωλοτούμπας)!!!!!! Μα, τι καλός άνθρωπος πού είναι ό κ. Γιώργος μας, τι στοργικός γονιός, προτιμάει να δει τα παιδιά του βιασμένα και ξεσκισμένα, ρακένδυτα, πεινασμένα και παγωμένα, παρά πεθαμένα!!!!! Τέλος πάντων, αυτό το νόημα έβγαλα εγώ από τα λεγόμενά του!!! Τώρα, αν εννοούσε ο ποιητής κάτι άλλο, δεν είμαι σίγουρος.....πάντως ακούγουντας τον, αισθάνθηκα μιά αναγούλα και έκλεισα την τηλεόραση!!!Επειδή λοιπόν εγώ, κάπως έτσι θυμάμαι αυτά πού άκουσα πρίν μερικές ώρες, το πρωΐ, από το στόμα τού στοργικού Εθνοπατερούλη μας και επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθώ ότι είμαι προκατειλημμένος εναντίον του, ως πρώην εξαπατηθείς δια πατριωτικών κραυγών, ψηφοφόρος του ΛΑ.Ο.Σ., παρακαλώ εσείς πού τόν ακούσατε και ποτέ δεν τόν ψηφίσατε, να μού πείτε τι καταλάβατε!
    Με τίς υγείες μας λοιπόν!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση