GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Γερμανία μόλις συμφώνησε στη στήριξη του ευρώ με... τύπωμα συναλλάγματος

Γράφει ο Πάνος Παναγιώτου Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών οι ευρωπαϊκ...

Γράφει ο Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής

Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών οι ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να στηρίξουν το ευρώ και την ευρωζώνη θα διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια έως 200 δις ευρώ στο ΔΝΤ, των οποίων η διαχείριση θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το σχέδιο τα 150 δις ευρώ από αυτά θα προέλθουν από την Ευρωζώνη και τα υπόλοιπα 50 δις από άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες μέσω διμερών δανείων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Όμως οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ μπορούν και τυπώνουν χρήμα μέσω των κεντρικών τραπεζών τους ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύσει και για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, τα 50 δις ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να 'σώσουν' την ΕΕ μπορούν να προέρχονται από απλή εκτύπωση συναλλάγματος και...
είναι σχεδόν βέβαιο πως κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες αυτό θα συμβεί, τουλάχιστον σε ένα βαθμό.
Γεννιέται, έτσι το παράδοξο η Γερμανία να επιτρέπει, να αποδέχεται και να επιδιώκει τη στήριξη της ευρωζώνης με κεφάλαια που έχουν τυπωθεί από την κεντρική τράπεζα μιας χώρας εκτός ευρωζώνης αλλά να αρνείται κατηγορηματικά αυτό να συμβεί από την ίδια την κεντρική τράπεζα της ΕΕ, την ΕΚΤ.
Ερωτήματα γεννιούνται και για τα 150 δις ευρώ τα οποία θα παράσχουν οι χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ καθώς στην παρούσα φάση η δυνατότητα εξασφάλισης περαιτέρω κεφαλαίων φαίνεται πολύ μικρή. Ήδη, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν 500 δις για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, τα κεφάλαια για το EFSF αλλά και για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Η εξασφάλιση κεφαλαίων συνεπάγεται εγγύηση από τα κράτη μέλη μέσω της οποίας οι μηχανισμοί της ΕΕ μπορούν να δανειστούν από τις αγορές. Όμως οι αγορές δε φαίνεται να δανείζουν απλόχερα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και μέχρι στιγμής το EFSF απέτυχε να εξασφαλίσει κεφάλαια από τις δημοπρασίες ομολόγων που διενέργησε. Παράλληλα, το κόστος δανεισμού για μεγάλες χώρες της Ένωσης, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, έχει αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μετατραπούν οι ίδιες από 'διασώστες' σε έχουσες ανάγκη διάσωσης, κατάσταση που επισπεύδεται και ενισχύεται από την πολιτική των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Ενδιαφέρουσα είναι και η σιωπή για το πώς θα γίνει η μόχλευση του EFSF με κεφάλαια μεγαλύτερα του 1 τρις ευρώ κάτι που ήταν το κεντρικό θέμα στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών της 26ης Οκτωβρίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο μοιάζει να εγκαταλείπεται σιωπηλώς και νέα ημίμετρα να παίρνουν τη θέση του.
Η τρέχουσα συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης ήταν η 17η έκτακτη από το ξέσπασμα της κρίσης και μια ματιά στις ανακοινώσεις και τα συμπεράσματα τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων 16 συναντήσεων φανερώνει την έλλειψη σαφούς σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης. Το 2010 οι αγορές σείστηκαν από την ιστορικών διαστάσεων απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ να ενσωματώσει ως υποχρεωτική την αναδιάρθρωση χρέους στις περιπτώσεις παροχής οικονομικής στήριξης σε κράτη της ΕΕ μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού, ως ένα μέσο τιμωρίας των δανειστών για την αλόγιστη παροχή δανείων αλλά και ως έναν τρόπο ελάφρυνσης του βάρους από το χρέος.
Ένα χρόνο αργότερα και αφού οι αγορές τιμώρησαν την ευρωζώνη σπρώχνοντας την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στο ΔΝΤ και φέρνοντας την Ιταλία και την Ισπανία στα πρόθυρα της πτώχευσης, η Μέρκελ πήρε πίσω τη βασική της αυτή πρόταση, δηλώνοντας πριν λίγες ημέρες ότι δε θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή των δανειστών στα προγράμματα στήριξης, για να επιστρέψει στην τρέχουσα συνάντηση στις Βρυξέλλες με την πρόταση της «κατά περίπτωση» και σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών.
Συμπερασματικά, η 17η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών δε φαίνεται να αποτελέσει τη μεγάλη στιγμή που περίμενε η Ευρώπη και την αρχή αποκλιμάκωσης της κρίσης αλλά μοιάζει περισσότερο με άλλη μια προσπάθεια επίτευξης στόχων που εξυπηρετούν μονομερώς τη Γερμανία και που σπρώχνουν το πρόβλημα λίγο πιο μακριά στο χρόνο. Ίσως, όμως, να είναι περισσότερος χρόνος αυτό που χρειάζεται η Γερμανία προκειμένου να εξασφαλίσει την 'κατάκτηση' της ΕΕ πριν προχωρήσει στη 'σωτηρία' της, πιθανόν επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αναλάβει πιο δραστικό ρόλο. Αν είναι, όντως, έτσι τότε τα πράγματα, τουλάχιστον για τη Γερμανία, κυλούν βάσει σχεδίου.


6 σχόλια

  1. «Η δική μας διετής διακυβέρνηση οδήγησε σε αδιέξοδα, κοινωνικά, οι­κονομικά, εθνικά. Οδήγησε σε φτώ­χεια και κοινωνική αποσύνθεση, πρω­τοφανή οικονομική ύφεση που φτάνει το τουλάχιστον 8% και πλέον, σε εθνική ταπείνω­ση, εθνική αναξιοπρέπεια και κρατική αποδιοργάνωση»
    ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, και συνέβαλαν από της 3ης Δεκεμβρίου 1944, γενικότερα και ειδικώότερα στην εθνι­κή ταπείνωση και την εθνική αναξιο­πρέπεια. Η ανατροπή του κα­θεστώτος της υποτέλειας, της πτώχευ­σης και της εξαθλίωσης ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. (ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ).
    (ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΟΛΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΙΝΗ !).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Σύνοδος τελείωσε αλλά ο Μπένυ θα κάνει και την εκδρομούλα του... αφού πληρώνουν οι μαλάκ@@.

    Αλίμονο σε μας τα κορόιδα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας γιατί δεν υπάρχει ούτε σάλιο... αλλιώς αυτοί κάνουν και τις βολτούλες τους με τα έξοδα πληρωμένα απ' τους μαλάκ@@

    Γιατί δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι ο Μπένυ πετάχτηκε από τις Βρυξέλλες στο Λουξεμβούργο με δικά του έξοδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [[Ο όρκος του ταγματασφαλίτη 1942

    «Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ.
    Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου.
    Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων».]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ….
    ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!
    ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…
    Ο ΘΕΟΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ…..
    Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ…ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ Η ΕΥΛΟΗΜΕΝΗ!
    ΕΛΛΗΝΕΣ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ…
    ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ…
    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ…ΕΦΤΑΣΕ… ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ…

    ΖΗΤΩ Ο ΘΕΟΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

    ΥΓ.ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΔΕΙΞΤΕ ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ…ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΦΤΩΧΙΑ ΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ..ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ…

    ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟ..ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ…ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΜΩΣ…
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΟΥ...ΣΤΟΚΕ ΑΝΟΗΤΟ-ΗΛΙΘΙΕ ?
    ΟΙ
    104 κομματαρχες του ΠΑΣΟΚ
    Προϊσταμένων στις ΔΟΥ της χώρας.
    ________________________________________________
    «Την ώρα που τα έσοδα καταρρέουν, οι στόχοι του 2011 εκτροχιάζονται, τα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, ο Υπ. Οικονομικών μετατρέπει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε “κομματικό παραμάγαζο”.

    Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τη νέα απόφασή του, με την οποία για πολλοστή φορά, τοποθετούνται φίλοι και κομματικοί ημέτεροι – ως διευθυντές και υποδιευθυντές - στις πιο νευραλγικές ΔΟΥ της Ελλάδας.

    Από τη μία ο κ. Υπουργός καλούσε από το βήμα της Βουλής κόμματα και κοινωνία να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να κάνουν μια νέα αρχή και από την άλλη αθετεί τα λεγόμενά του και κομματικοποιεί πλήρως τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

    Ο Υπουργός, με την ενέργειά του αυτή, μας θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετανόητο και προσκολλημένο σε κομματικές ιδεοληψίες και πρακτικές που φαλκιδεύουν τη δημόσια διοίκηση.

    Πρακτικές, που ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για την τραγική δημοσιονομική κατάσταση και δίνουν τροφή σε διεθνείς οργανισμούς – όπως ο ΟΟΣΑ – να διασύρουν τη χώρα μας στο εξωτερικό».

    Α Λ Η Τ Η στα σχόλια
    Α Π Ο Λ Ο Γ Η Σ Ο Υ

    ΚΑΙ ΑΝΤΕ
    Γ
    Α
    Μ
    Η
    Σ
    Ο
    Υ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!

    Θα περπατήσει κιόλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση