GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ...

Του Νίκου Δόικου Τρίτη και 13/12/11 Μοιάζει ετεροχρονισμένη η Σύνοδος Κορυφής του Δεκέμβρη. Σαν ολοκλήρωση εκείνου του ξεχασμένου προβλη...

Του Νίκου Δόικου
Τρίτη και 13/12/11

Μοιάζει ετεροχρονισμένη η Σύνοδος Κορυφής του Δεκέμβρη. Σαν ολοκλήρωση εκείνου του ξεχασμένου προβληματισμού των μέσων της δεκαετίας του '90. Τότε που ευάριθμοι έστω Ευρωπαίοι πολιτικοί και διανοητές διαλαλούσαν σε όλους τους τόνους την ανάγκη η εμβάθυνση της ΕΕ να προηγηθεί της διεύρυνσης της. Δεν εισακούστηκαν. Τότε που...
 την πόρτα της Ένωσης χτυπούσαν επιμόνως όλες σχεδόν οι χώρες του άλλοτε ανατολικού μπλόκ, διψασμένες για αχαλίνωτο καπιταλισμό. Ασφαλώς και δεν γράφεται με υποθετικές εκδοχές η Ιστορία. Είναι όμως δελεαστικό το παιχνίδι των υποθετικών σεναρίων. Όπως λ.χ. τι θα σήμαινε μία ενιαία δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη ήδη από την κρίσιμη εκείνη δεκαετία του '90; Πόσο ισχυρότερο θα μπορούσε να είναι το Ευρώ ως νόμισμα ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής, μεταξύ 15-17 κρατών μελών; Πόσο θα υπερ-τροφοδοτούσε την ενωσιακή ανάπτυξη ένας Μηχανισμός εξισορρόπησης μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών οικονομιών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχέση οργανική και παραπληρωματική, υπό την έννοια ότι οι πρώτες(πλεονασματικές) δημιουργούν τις δεύτερες(ελλειμματικές); Τι θα σήμαινε μια περισσότερο ευέλικτη ΕΚΤ, αδογμάτιστη σε θέματα ευχερούς ρευστότητας; Τι θα σήμαινε για την ασφάλεια των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών η λειτουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας των συναλλαγών; Μήπως όλα αυτά θα μπορούσαν να θωρακίσουν από τότε την Ευρώπη και να της επιτρέψουν να συνεισφέρει ευχερέστερα την απαιτούμενη συνδρομή στην Αμερικανική κρίση; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Η δήθεν ανησυχία για την διαχειρισιμότητα των Δημοσίων Χρεών είναι απλώς το πρόσχημα για την μεταφορά Ευρωπαϊκών κεφαλαίων στις Αμερικανικές τράπεζες, μέσω των προγραμμάτων λιτότητας. Αλλά όπως είπαμε η Ιστορία απεχθάνεται τις υποθετικές αναζητήσεις. Παρόλα αυτά θα ήταν ίσως χρήσιμο για την αυτογνωσία μας να ανακαλέσουμε στην μνήμη μας όσους πολιτικούς και αναλυτές επέμεναν το 1995 στην εμβάθυνση, απέναντι στο δημοφιλές ρεύμα της διεύρυνσης. Η απόφαση της Κορυφής της 8-9/12, παρότι περιορισμένων οριζόντων, τους δικαιώνει καθώς προοιωνίζεται την σταδιακή Πολιτική Ενοποίηση μέσω του συνεκτικού πυρήνα της Ευρωζώνης. Αποτελεί σταθερή άποψη του γράφοντος πως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, τουλάχιστον, θα εύρισκαν πολύ πιο οικείο το περιβάλλον της NAFTA από αυτό της ΕΕ.
Σύντομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να συγκρουστεί απροσχημάτιστα με την ασύδοτη, επιθετική και ολοκληρωτική πλευρά των λεγόμενων «αγορών». Με όλην εκείνη την κτηνώδη «γοητεία» του αχαλίνωτου χρηματοπιστωτικού Κάμελοτ. Πρόκειται για πρωταρχική προϋπόθεση πολιτικής αυτονομίας, εάν αυτό βέβαια ενδιαφέρει ακόμα τις υπαρκτές Δημοκρατίες της. Στο πλαίσιο του πολυκεντρικού κόσμου που αρχίζει να διαμορφώνεται εύκολα δικαιολογεί κανείς την συνδρομή στην Αμερικανική κρίση. Αυτό που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι οι κατεξοχήν υπαίτιοι της κατάρρευσης, τα εξαπτέρυγα του νεο-φιλελευθερισμού, παρότι διασώθηκαν χάρη στις γενναίες Ευρωπαϊκές χορηγίες και στην παρέμβαση της FED, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον να αλλάζουν συνήθειες. Και η ΕΕ δεν φαίνεται να διαθέτει την αποφασιστικότητα να τελειώνει εδώ και τώρα μαζί τους.
Εν πάση περιπτώσει μπορεί να μην ικανοποιούν οι ρυθμοί ολοκλήρωσης της Πολιτικής Ενοποίησης (οι συγκυριακές ηγεσίες αποδεικνύονται για άλλη μια φορά μικρότερες των περιστάσεων) και ακόμα μπορεί (για τον γράφοντα είναι μάλλον βέβαιο) οι «αγορές» να μην σταματήσουν τις ούτως ή άλλως στοχευμένες επιθέσεις τους , οι οποίες δεν νομίζω πως επηρεάζονται από αντικειμενικά κριτήρια. Εκφράζουν αυστηρά υποκειμενικούς μύχιους στρατηγικούς πόθους της ελίτ των δι-εθνικών κερδοσκόπων. Με πρωταρχικό στόχο την κατάρρευση της Ευρωζώνης και του Ευρώ. Παρόλα αυτά η δυναμική των εξελίξεων έχει πάρει το δρόμο της. Με μικρά, λιγότερο θεαματικά, αλλά σταθερά βήματα. Στο εσωτερικό των ηγέτιδων δυνάμεων της Γηραιάς κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι πολιτικές δυνάμεις που κατανοούν την Πολιτική Ενοποίηση ως θεμελιώδες πρόταγμα της ΕΕ. Και αυτές δικαιώθηκαν με τα έστω ισχνά αποτελέσματα της πρόσφατης Κορυφής.
Χωρίς την Πολιτική Ενοποίηση, την Ενιαία Δημοσιονομική Πολιτική και μια κεντρική αντι-υφεσιακή, αναπτυξιακή Πολιτική Κοινωνικής Συνοχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραπαίει μέσα στην εξωφρενική αντίφαση μιας νομισματικής ένωσης αλληλο-συγκρουόμενων εθνικών Οικονομιών , η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και στην διάλυση. Χωρίς επίσης το ποιοτικό άλμα που συνιστά η σύγκρουση με τις «αγορές» και η ανασύσταση των μηχανισμών λελογισμένου κοινωνικού ελέγχου στις οικονομικές δράσεις, η δημοσιονομικώς ενιαία ΕΕ θα εξελιχθεί απλώς σε έναν αποτελεσματικότερο κεντρικό μηχανισμό επιβολής μέτρων αέναης λιτότητας. Αντίθετα, με την εμβάθυνση των Ευρωπαϊκών θεσμών και την επέκταση του παρεμβατικού ρόλου της ΕΚΤ νομίζω πως διασφαλίζεται η βιωσιμότητα όχι μόνο των συγκυριακών sovereign-υποχρεώσεων αλλά κυρίως της Ενωσιακής ισόρροπης ανάπτυξης και προοπτικής.
httpHYPERLINK "http://www.nikosdoikos.com/"://HYPERLINK "http://www.nikosdoikos.com/"wwwHYPERLINK "http://www.nikosdoikos.com/".HYPERLINK "http://www.nikosdoikos.com/"nikosdoikosHYPERLINK "http://www.nikosdoikos.com/".HYPERLINK "http://www.nikosdoikos.com/"comHYPERLINK "http://www.nikosdoikos.com/"/

8 σχόλια

  1. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΖΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ.ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΑΚΗ....ΜΙΛΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ .Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ,ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΟΒΟΥΝ ,ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ.ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.ΣΕ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΛΑ.....ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΕΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΠΙΕΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ.ΝΤΡΟΠΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι. Θα βρεθούν άραγε πολιτικές ηγεσίες ικανές για το άλμα; Που σημαίνει μπορούν άραγε οι κοινωνίες να επιβάλουν αξιοκρατική πολιτική εκπροσώπηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΘΡΕΥΤΗ. Ο ΔΟΙΚΟΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νικόλα, από τα καλύτερα σου. Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην διάγνωση πέτυχες ίσως και διάνα Νίκο . Στο τι δέον γενέσθαι από τούδε και στο εξής όμως και με τους δεδομένους ευρωπαίους "ηγέτες" μπορείς να ελπίζεις για το καλύτερο ? Χλωμό μου φαίνεται .
    Οπότε........Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε , μαύρη σαν καλιακούδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. OTAN ERXONTAN ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ ΚΑΙ ΔΩΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ.ΤΩΡΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΘΟ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΕΙΝΑΣ . ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τις καλύτερες αναλύσεις που διάβασα ποτέ στο press-gr. Και απότι βλέπω στην ιστοσελίδα του δεν έχει σχέση με κόμματα. Τελικά πόσο ωραία τα καταφέρνει το κατεστημένο να κρατάει τέτοιους ανθρώπους στην αφάνεια. Άξιος ο ... μισθός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΉΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΘΩΚΟΥΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΚΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΙΚΟΛΑ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση